Witam.
Sprawa tyczy się Opla Meriva A z 2004 roku z silnikiem Z18XE, sterownikiem simtec 71 i instalacją LPG Lovato SMART.
Jest to mój własny prywatny samochód w którym osobiście umyłem silnik myjką ciśnieniową i od tego momentu w silniku pracują tylko trzy cylindry...
Posiadam "kabelek" i odczytałem taki błąd:
Sądzę że to woda narobiła szkód więc najpierw sprawdziłem wtyczki od sterownika, cewek, przepływomierza, instalacji gazowej - które wydmuchałem sprężonym powietrzem (mimo że były suche w środku) i wyczyściłem środkiem do styków.
Następnie wyczyściłem i zamieniłem miejscami świece zapłonowe.
Kolejną czynnością było wybebeszenie całej drutologi i przedzwonienie kabelków pomiędzy cewkami, wtryskiwaczami a ECU.
Skończyły mi się pomysły a błąd ciągle występuje. Co robić?
PS. Po skasowaniu błąd pojawia się dopiero gdy przytrzymam auto kilka sekund na obrotach powyżej 2000.
Sprawa tyczy się Opla Meriva A z 2004 roku z silnikiem Z18XE, sterownikiem simtec 71 i instalacją LPG Lovato SMART.
Jest to mój własny prywatny samochód w którym osobiście umyłem silnik myjką ciśnieniową i od tego momentu w silniku pracują tylko trzy cylindry...
Posiadam "kabelek" i odczytałem taki błąd:
OP-COM 100219a - program diagnostyczny pracujący w środowisku Windows
OP-COM - Okno odczytu KW2000> 2004 (4)|Meriva|Silnik|Z 18 XE
Klucz #1: EF
Klucz #2: 8F
Ustawiony normalny parametr synchronizacji.
systemSupplierSpecific: L
VIN: W0L0XCE7554026289
vehicleManufacturerECUHardwareNumber 55355043
systemSupplierECUHardwareNumber: SIE 0116102000
systemSupplierECUSoftwareNumber: 6577925108
systemSupplierECUSoftwareVersionNumber: 0402
exhaustRegulationOrTypeApprovalNumber: S05004
systemNameOrEngineType: Z18XE
RepairShopCodeOrTesterSerialNumber: Niezaprogramowany
ProgrammingDate: FFFFFFFF
Identyfikator: 164C
CalibrationDate: O405101C
CalibrationEquipmentSoftwareNumber: W5Q5102A
ECUInstallationDate: 6577925202
VehicleManufacturerSpecific: 1210
Łączna ilość kodów błędów: 1
P0304 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 4
(01) - ObecnySądzę że to woda narobiła szkód więc najpierw sprawdziłem wtyczki od sterownika, cewek, przepływomierza, instalacji gazowej - które wydmuchałem sprężonym powietrzem (mimo że były suche w środku) i wyczyściłem środkiem do styków.
Następnie wyczyściłem i zamieniłem miejscami świece zapłonowe.
Kolejną czynnością było wybebeszenie całej drutologi i przedzwonienie kabelków pomiędzy cewkami, wtryskiwaczami a ECU.
Skończyły mi się pomysły a błąd ciągle występuje. Co robić?
PS. Po skasowaniu błąd pojawia się dopiero gdy przytrzymam auto kilka sekund na obrotach powyżej 2000.