logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie krótkofalówki do lasu z dobrym zasięgiem?

DzikiJanusz 23 Lis 2017 09:25 19221 27
REKLAMA
  • #1 16843237
    DzikiJanusz
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,
    Drodzy forumowicze potrzebuje waszej pomocy przy zakupie ok 10 krótkofalówek, z których można korzystać bez pozwolenia, a które będą wykorzystywane w lesie przy organizacji polowań co za tym idzie zasięg potrzebny jest dość spory nawet do 5 km.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16843265
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Co do CB Radia w lesie, to mnie się to nie sprawdziło w lesie. Używałem początkowo Alana 95 Plus, potem Alana 42 i na koniec Intek H-520 Plus. Łącznościowy dramat, bo trzeba było mieć cały czas rozkręconego squelcha żeby cokolwiek można było usłyszeć a i tak brzmiało jak z zaświatów. Łączność była realizowana na potrzeby koordynacji zlotów, więc finalnie postawiliśmy mniej-więcej na środku zajmowanego kwadratu bazę z przyzwoitą anteną i Unidenem 520 i schemat był taki, że baza łapała ręczniaki, zbierała meldunki i "przekablowywała" dalej. Dodam jeszcze, że na ręczniakach testowane były różne modele i rodzaje anten, ale szału nie było. Nie wspomnę o zużyciu akumulatorków. PMRów nie testowaliśmy, więc się nie wypowiem. Z czasem, jak się pojawił dobry zasięg GMS, to wróciliśmy do komórek. To tak z mojego doświadczenia.

Pozdrawiam

Krystian
  • REKLAMA
  • #4 16843268
    DzikiJanusz
    Poziom 7  
    a może znajdzie się coś dobrego z krótszym zasięgiem w przedziale do 3 km?
  • Pomocny post
    #5 16843323
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1664
    Las ma to do siebie, że im wyższa częstotliwość tym większe tłumienie. Dlatego leśnicy używają 48-49MHz. PMR sprawdzi się gorzej niż CB.
    Michał
  • #6 16843343
    DzikiJanusz
    Poziom 7  
    czyli rozumiem, że ta inwestycja nie ma sensu bo się to nie sprawdzi? To już nie mam pojęcia jak inaczej usprawnić komunikacje podczas polowań, gdzie nie ma zasięgu i gdzie w rozmowie powinno uczestniczyć kilka osób
  • Pomocny post
    #7 16843350
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 242
    DzikiJanusz napisał:
    a może znajdzie się coś dobrego z krótszym zasięgiem w przedziale do 3 km?

Bez zezwolenia masz do wyboru CB lub PMR inne opcje wymagają zezwoleń.

Można zakupić radiotelefony z pozwoleniem radiowym ( ok. 30 pln zezwolenie ) na częstotliwości w okolicach 158MHz lub 448 MHz, praca z mocą 5W, ale z zasięgami też szału nie będzie .
  • #8 16843617
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Może warto pomyśleć nad licencją?
  • #10 16843630
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    DzikiJanusz napisał:
    ...To już nie mam pojęcia jak inaczej usprawnić komunikacje podczas polowań...

yogi009 napisał:
    Może warto pomyśleć nad licencją?

Dla wszystkich uczestników polowania? Powodzenia życzę :) .
  • Pomocny post
    #11 16844036
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    www.radiosys.pl/pl/radiotelefon-dla-mysliwych

Celujcie w te radia, albo przynajmniej w tą częstotliwość.
    Dzisiaj praktycznie każdy ma w kieszeni "smarkfona" wiec super rozwiązaniem za zupełną darmoche jest zainstalowanie sobie jakiegoś komunikatora. Osobiście polecam WhatsApp, przesyla się tekst lub wiadomości głosowe. Warunek, to oczywiście zasięg telefonii w lesie i posiadanie pakietu internetowego.
  • REKLAMA
  • #12 16844428
    DzikiJanusz
    Poziom 7  
    Właśnie o to chodzi że z zasięgiem telefonii to strasznie słabo, jedna osoba ma druga już nie i przez co ciężko, aby wszyscy jednocześnie dostali dany komunikat. Oczywiście dla wszystkich uczestników polowania nie są potrzebne krótkofalówki a tylko dla części maks 10 osób co by zwiększyło bezpieczeństwo, sprawność i efektywność polowania. Podsumowując myślałem, że temat nie będzie aż tak skomplikowany i coś skutecznego na rynku się znajdzie ale widać, iż nie jest to taka łatwa sprawa
  • #13 16845082
    SITO79
    Poziom 27  
    Więc myślę, że nie ma co kombinować, trzeba brać radia VHF/UHF, plus może nieco dłuższa antena i jak się da, to się da.
    Takie radia w firmie HRS czy jakiejś innej sieci (częstotliwość na VHF tych firm i tak jest chyba taka sama) kosztować będą chyba około 100zł za sztukę w wersji bez wyświetlacza z zaprogramowanym jednym czy dwoma kanałami.

Polecam poprosić sprzedającego o kilkukrotne powtórzenie kanału z innymi subtonami CTCSS, lub nawet DCS bo może się okazać że będziecie niepotrzebnie słyszeć jakiegoś "wirtuoza radiotelefonii" pracującego na tym kanale z wysoko zainstalowaną anteną i 50W mocy pchanej w tą antenę, bo mu się zachce międzymiastową prowadzić hehe.

CB 27MHz jako częstotliwość, zgadza się, że może i lepiej sprawdza się do lasu, ale niestety te radia mają bardzo mocno skróconą antenę w stosunku do długości fali, więc tu upatruję się ich mizernych zasięgów i śmiem twierdzić że nawet na kanale HRS, Navcoom czy jakiejś innej z pasma UHF, będziecie mieli lepszy zasięg niż na CB.

Jeśli w sobotę uda mi się, a jest duża na to szansa, to mogę namówić kolegę na taki test w lesie świerkowym z domieszką liściastego (aczkolwiek liście już spadły i nie ma to znaczenia) i napisać jak wyglądać to będzie w paśmie amatorskim 2m i 70cm.

Bardzo dobrze pamiętam jak lata temu z ledwością dogadywaliśmy się z kolegą na dystansie około 1km między Alan 95+ i Maycom AH27 na oryginalnych antenach stojąc na skraju lasu. VHF i UHF nigdy nie sprawdzałem i sam dla siebie chciałbym raz na zawsze potwierdzić lub obalić teorię o marności tych pasm w lesie. Przypuszczam, że nawet jakieś video-story nakręcimy i zrobię z tego testu jakiś materiał.

PS. A może na YT już coś takiego jest i wystarczy dobrze poszperać w szukajce tego serwisu?
    Proszę o linki jak ktoś znajdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 16845317
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam Kolegów...
    Zrzuta na np. płatnego Navcomm-a lub inną firmę sprzedającą sprzęt wspólnie z pozwoleniami. Macie większą moc, rożne anteny, słuchawki, itp... Do 5 km starczy.
  • Pomocny post
    #15 16845497
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Zgadzam się całkowicie z Kolegą z postu #14. Navcommy są kompaktowe, proste w obsłudze i mają niezłe akumulatory. Poza tym pasmo VHF zupełnie nieźle sprawuje się w różnych chaszczach i ostępach, dużo zależy od przewodności gruntu - sprawdziłem osobiście. Zresztą, przy zakupie większej ilości urządzeń - zawsze można ponegocjować z dostawcą wzięcie pary do testów i sprawdzić "na gruncie" - jak się będą sprawować.
  • #16 16845546
    yogi009
    Poziom 43  
    Znowu zasłużeni bracia KF (to nie sarkazm) się z nami nie zgodzą :-) A temat jakoś rozwiązać by się zdało...
  • Pomocny post
    #17 16847328
    SITO79
    Poziom 27  
    Miał być test i jest.
    Stwierdzam jednoznacznie, niektórzy brednie wygłaszają i tyle.
    Małe wytłumaczenie co do filmu.
    Mieszkam w górach i ciężko jest znaleźć w miarę prosty teren między dwoma punktami, aby na drodze nie stała jakaś solidniejsza górka, więc jedna stacja troszkę niżej, druga wyżej, ale między nami dystans 1900m, las świerkowy z niewielkim procentem drzew liściastych, moce w radiach czy 1 czy 5W niewielka zmiana w sygnałach.
    Zasuwać więc po ofertę do Navcooma czy HRS-a czy jeszcze jakiejś innej firmy i brać radia na obie częstotliwości plus zezwolenia i będziecie zadowoleni.

• Pomocny post
    #18 16847480
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Panowie od ministra Szyszki mają przecież przydzieloną częstotliwość 159.7875. Więc Baofeng GT3 z anteną Nagoya NA771 rozwiążą tu problem.
    Moderowany przez Olek II:

Treść poprawiłem.
    3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

• Pomocny post
    #19 16847485
    yogi009
    Poziom 43  
    SITO79 napisał:
    Zasuwać więc po ofertę do Navcooma czy HRS-a czy jeszcze jakiejś innej firmy i brać radia na obie częstotliwości plus zezwolenia i będziecie zadowoleni.

Pisałem o tym w #8.
  • Pomocny post
    #20 16847523
    SITO79
    Poziom 27  
    Wiem, że pisałeś.
    Ja i inni koledzy wyżej też pisaliśmy, materiał miał zobrazować jak będą wyglądać sygnały w obu pasmach.
    Ten dystans spokojnie również na dobrych PMR446 dałoby się obsłużyć.
    Jak wpadnie mi w łapy jakiś ręczniak na 27MHz to postaram się powtórzyć ten test, ale pamiętając jakie miało to zasięgi to szału nie będzie.
  • #21 16854076
    DzikiJanusz
    Poziom 7  
    Dzięki Panowi za nieodzowną, skrupulatną pomoc jesteście wielcy bez was pewnie bym kupił jakieś nie działające dziadostwo, a tak wiem o co pytać gdzie szukać!
  • #22 16854550
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Większość wypowiedzi n/t CB opiera się na antenie 15-20cm gumowy [---- moderacja by wycięła słowo anatomiczne] tzw gumówkę.
    Antena długości 70-80 cm (ja mam typu wędka na jakimś włóknie, elastyczną) zmienia sytuację diametralnie.
  • #23 16854845
    SITO79
    Poziom 27  
    Stosując antenę długości około 1m do radia 2m/70cm spowodujemy również diametralną poprawę pracy tych pasm ( użytkownicy RH-770 mogą to potwierdzić ) i znów nastąpi bardzo znaczny odskok od jakości jaką uzyskamy z radia na 27MHz nawet z taką dłuższą anteną. Tylko gdzie funkcjonalność takiego prawie metrowego zestawu?

Mając w łapach duobandery z antenami o standardowych dla ręczniaków długościach 15-20cm, łatwiej będzie się dogadać między takimi zestawami na paśmie 70cm bo mamy w tym wypadku na radiach pełnowymiarowe "ćwiartki".
    Założymy na radio taką przykładowo NA-771 i mamy już w paśmie 70cm 5/8fali.

Dla takiej bliskiej kilku, może nawet dziesięciokilometrowej łączności, czy to pasmo 11m, 2m czy 70cm ma raczej niewielkie znaczenie, raczej przewagę będzie miało to pasmo, gdzie będziemy mieli skuteczniejszą antenę.

Generalnie temat rzeka, a praktyka i tak zawsze zweryfikuje wszelkie napisane teorie.
  • #24 16857614
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Zasada jest prosta... sprawność anteny mocno zależy od jej stosunku długości do długości fali. I tak dla jakiś 440MHz długość fali to 0,7m, dla 145MHz to jakieś 2m, dla CB to 11m. I teraz odpowiednio antena tzw półfalowa dla 440MHz to 35cm, dla 145m to 1m a CB to aż 5,5m. Także atena 1mdla CB jest na prawdę katastrofą w porównaniu do 1m anteny na 145MHz.
    Reasumując czętotliwość leśniczych - 159.7875 MHz jest w sam raz do lasu. Pasmo te dobrze penetruje tereny lesiste a sprawne anteny mogą być na tyle krótkie, że nadają się do ręczniaka.
  • #25 16927398
    Kubulas
    Poziom 8  
    Jaka była ustawiona dewiacja dla 70cm i 2m wie ktoś ? Jakie typy anten ? 1/2,1/4,5/8 ? Teren górzysty płaski ? Na jakiej wysokości był odbiorca a na jakiej nadawca ? Jaka była w ten dzień propagacja dla 2m i 70 cm ? Takie pomiary to amatorszczyzna i tyle.
  • #26 16927674
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 242
    Teren na podanej mapce z twoich okolic.
    Więc czekamy na profesjonalne pomiary w twoim wydaniu.
    Wszystkiego dobrego w nowym Roku !
  • #27 16928881
    SITO79
    Poziom 27  
    Kubulas napisał:
    Jaka była ustawiona dewiacja dla 70cm i 2m wie ktoś ? Jakie typy anten ? 1/2,1/4,5/8 ? Teren górzysty płaski ? Na jakiej wysokości był odbiorca a na jakiej nadawca ? Jaka była w ten dzień propagacja dla 2m i 70 cm ? Takie pomiary to amatorszczyzna i tyle.

Poprawiłeś mi humor w tym Nowym Roku :D
    Również czekam z niecierpliwością na profesjonalne testy zasięgu w Twoim wydaniu, uwzględniając oczywiście każdą możliwą pogodę i warunki propagacyjne.

Koniecznie autorowi postu prognozuj te warunki przed każdym wyjściem na polowanie, żeby grupa wiedziała, czy będą mogli sobie pozwolić na zwiększenie lub zmniejszenie dystansów między sobą.
  • #28 16929419
    wroteczek
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Możesz wykupić licencję np w sklepie hamradioshop na dwie częstotliwości 150Mhz i 460Mhz http://hamradioshop.pl/radiotelefony-amatorsk...alne/browse/50-pozwolenia-radiowe.html?sef=hc do tego będziesz mógł dokręcić antenę dłuższa trochę i 5 Wat mocy. Myślę ze to najlepsze rozwiązanie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu krótkofalówek do użytku w lesie, szczególnie w kontekście organizacji polowań. Użytkownicy wskazali, że najlepszymi opcjami są radiotelefony CB oraz PMR, jednak zasięg tych urządzeń w lesie może być ograniczony. Wskazano na problemy z jakością sygnału w przypadku CB radia, zwłaszcza przy użyciu krótkich anten. Użytkownicy sugerowali rozważenie zakupu radiotelefonów VHF/UHF z odpowiednimi zezwoleniami, co może poprawić zasięg do 5 km. Wspomniano również o możliwościach korzystania z aplikacji komunikacyjnych, ale z uwagi na słaby zasięg telefonii komórkowej w lesie, nie były one uznawane za optymalne rozwiązanie. Użytkownicy polecali konkretne modele, takie jak Baofeng GT3 oraz anteny Nagoya NA771, które mogą poprawić jakość komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA