logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 TDI afn - Przeładowanie turbiny do 2 bar po regeneracji

Tomuspiotrus 10 Lut 2018 23:15 2712 6
REKLAMA
  • #1 17028346
    Tomuspiotrus
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam
    Założone nowe turbo po regeneracji
    Nowy zawór n75 pierburga
    Dolot nowy fmic
    Przeladowywuje turbinę do 2bar i odcina w czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 17028575
    darcus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podmień map sensor,ew, spr. szczelność podciśnień sterujących zaworkami
  • REKLAMA
  • #3 17028866
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 393
    Mogłeś pomieszać przewody podciśnienia. Ogólnie sprawdź, czy wciąga gruchę po odpaleniu.
  • REKLAMA
  • #4 17029237
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Panowie, piszecie głupoty.
    Skoro ciśnienie doładowania jest zbyt wysokie to co ma do tego szczelność wężyków - są zbyt szczelne?
    To samo ze sztangą - wciąga, inaczej by nie dmuchał wiecej niż trzeba.
    Zrobic tzw loga czyli pomiary w czasie jazdy gdzie będzie widać wysterowanie N75, ciśnienie zadane i aktualne. Blok 11.
    Jak było przed wymianą?
    Seria czy po jakimś grzebaniu w sofcie?
  • REKLAMA
  • #5 17029336
    Tomuspiotrus
    Poziom 7  
    Jest po mapie na seryjnym osprzęcie.
    Zawór wymieniłem zaczęło odcinać to wymieniłem turbo stare było zapieczone.
    Na początku było do 1bara a po jakimś czasie zaczęło się rozkręcać na 2 bary i odcięcie turbo.
  • #6 17029376
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Czemu wymieniałeś zawór N75?
    Opisz cała historię auta bo może problem jest w sofcie a nie w osprzęcie.
    Czy możesz wstawić logi dynamiczne?
  • #7 17080728
    Tomuspiotrus
    Poziom 7  
    Po mapie było wszystko dobrze.
    Po jakimś czasie wymieniłem dolot na fmica i zaczęło prxeladowywac do 1.5 bara podłączyłem komputer i wyszło że zawór n75 do wymiany bo źle steruje. Wymieniłem było przez tydzień dobrze i zaczęło odcinać znów bez pilowanja nawet to padła decyzja o wymianie turbo. Kupiłem nowe po regeneracji po włożeniu i jazdy przez miesiąc biło idealnie 1bar a po jakimś czasie zaczęło się rozkręcać na 4 biegu wraz wzrostem obrotów rosło doładowanie do 2 barów i przy 3 tys obrotów odcina i tak cały czas.
    Błędu zaworu teraz nie ma ale nie chce znów go wymieniać bo dałem za pierburga 350zl
    Nie mam programu by sprawdzić logi niestety

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przeładowywaniem turbiny w Passacie B5 TDI AFN po wymianie na nowe turbo po regeneracji oraz nowym zaworze N75. Po początkowym ciśnieniu doładowania 1 bara, ciśnienie wzrosło do 2 barów, co skutkuje odcięciem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie czujnika MAP, szczelności podciśnień oraz poprawności podłączenia przewodów podciśnienia. Wskazano również na możliwość problemu z oprogramowaniem, a nie tylko z osprzętem. Użytkownik wymienił dolot na FMIC, co mogło wpłynąć na wzrost ciśnienia. Brak możliwości sprawdzenia logów dynamicznych utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA