logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy żyrandol z 4 pinami do 3 kabli z sufitu?

K-Project 26 Maj 2018 09:22 2877 32
  • #1 17241191
    K-Project
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,

Po malowaniu pokoju przyszedł czas na podłączenie żyrandola, nie znam się na elektryce, ale z waszą pomocą może się uda.
    Kupiłem nowy żyrandol, który ma kostkę na 4 piny a stary żyrandol miał na 3, wszystko pokażę na zdjęciach.
    Z sufitu wystają trzy kable, wszystkie raczej czarne.
    Mam tylko śrubokręt ( próbnik napięcia)
    Włącznik był na dwa klawisze.
    Jak to podłączyć ?
    Dziękuje za pomoc

Jak podłączyć nowy żyrandol z 4 pinami do 3 kabli z sufitu?Jak podłączyć nowy żyrandol z 4 pinami do 3 kabli z sufitu?
  • Pomocny post
    #3 17241212
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Włącznik na dwa klawisze, wymaga aby instalacja do lampy, była cztero-przewodowa.
    Piszesz, że są tylko trzy ? I już w tym momencie jest błąd (brak przewodu PE)
  • #4 17241582
    K-Project
    Poziom 9  
    Jest to stara instalacja .

A tu zdjecie kabli
    Załączniki:
    • Jak podłączyć nowy żyrandol z 4 pinami do 3 kabli z sufitu? 20180526_123108.jpg (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 17241600
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1939
    W związku z usunięciem przez moderatora(ów) niektórych moich wpisów usuwam inne ponieważ bez tej brakującej części, te pozostałe mają zmieniony sens. Takie działania nawet w dziennikarstwie są uważane za działania poniżej pasa.
  • #6 17241605
    kokapetyl
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    a ten trzeci

Co z czwartym od żyrandola ?
  • Pomocny post
    #7 17241689
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Przecież żyrandol wykonany jest w pierwszej klasie ochrony. Więc przewód PE musi być podłączony żeby było dobrze i bezpiecznie.
  • #8 17241770
    K-Project
    Poziom 9  
    Podsumujmy;
    2 czarne kable po sprawdzeniu probówką czy jest napięcie przyłącze pod L i L1
    Trzeci kabel podłącze pod N...

A jakbym kupił żyrandol II klasy to byłoby bezpieczniej?. II klasy ma 3 kable?

Niestety w całym domu nie mam uziemienia w gniazdkach tzn, nie ma wystających bolców :/ stare budnownictwo

Czy żyrandol I klasy posiada własny bezpiecznik?
  • #9 17241781
    kortyleski
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Jeśli przewód PE żyrandola będzie podłączony do N, takie przebicie spowoduje zadziałanie bezpiecznika.

Rozumiem że byłeś w miejscu montażu i pomiar IPZ wykazał iż można zerować bo w przypadku przebicia warunek SWZ zostanie spełniony?

SlawekKedra napisał:
    Niebezpiecznie będzie również wówczas gdy przewód PE żyrandola będzie podłączony do N i wystąpi przerwanie ciągłości przewodu N gdzieś w instalacji. Wówczas na obudowie pojawi się pełne napięcie sieci, co nie miałoby miejsca gdyby był niepodłączony.

W sprawnej instalacji, poddawanej okresowym rzetelnym przeglądom takie zjawisko nie wystąpi. Tyle że nie zawsze można zerować. Dlaczego? Odpowiedz żebym nie stracił resztek nadziei że rozmawiam z elektrykiem a nie tapeciarzem.
  • #10 17241829
    kortyleski
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Nie, nie byłem tam ale jeśli PE żyrandola będzie połączony z N, to w przypadku przebicia z L na obudowę żyrandola bezpiecznik zadziała i nie potrzeba tu nic mierzyć.

To po cholerę ja miernik za tysiące złotówek kupowałem? Mogłem przecież wcześniej Ciebie mądralo zapytać i nic nie mierzyć.
    Oczywiście zgadzam się z zerowaniem żyrandola ale...
    -Pomiar IPZ z określeniem warunku SWZ dla istniejącego zabezpieczenia danego obwodu
    - Tu w sumie po pierwsze - ustalenie typu sieci zasilającej.
  • #11 17241847
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Po to żeby go zamontować zgodnie z zasadami ochrony przeciwporażeniowej.

Lampa planowana do montażu jest w 1 klasie ochronności i wymaga przewodu ochronnego. Amen.

W domku takowego nie ma .

Trzeba kupić lampę w 2 klasie ochronności oznakowaną takimi dwoma kwadratami jeden w drugim

• #12 17241858
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    No oczywiście że w swoim domu to sobie możesz zmontować choćby i krzesło elektryczne i się do niego okresowo podłączać- twoja sprawa - ale nie namawiaj do tego kogoś kto tu na forum było nie było "elektrycznym" nie survivalowym założył wątek "co robić z jakimś problemem" ?
  • #13 17241888
    kortyleski
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Ale ten ktoś nie różni się wcale ode mnie pod względem tego żyrandola. Też sobie może zamontować w swoim domu żyrandol w I klasie do instalacji bez PE.

Równie dobrze można jeździć samochodem bez hamulców. Podobna sytuacja.

SlawekKedra napisał:
    Zauważyłeś że wątej jest o podłączeniu zwykłego żyrandola którego nikt na codzień nie dotyka, a nawet jeśli to wystarczy wyłączyć wyłączniki aby zdjąć z niego napięcie?
    Po co ta cała inżynieria wyższa do tego żyrandola?

Ano po to że ja w przeciwieństwie do Ciebie posiadam odpowiednie "papiery" i obowiązuje mnie zarówno Polska Norma jak i zdrowy rozsądek. Z góry zakładam sytuację że może nastąpić porażenie. Nawet ze skutkiem śmiertelnym. Tylko wtedy smutny pan prokurator zapyta o odpowiedzialność wykonawcę...
  • #14 17241891
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    SlawekKedra napisał:
    Czwarty pozostawiłbym nie podłączony.

Kolego nigdy nie pozostawiamy odbiornika 1 klasy z nie podłączonym przewodem ochronnym zapamiętaj sobie.
    SlawekKedra napisał:
    To pokazuje że zarówno połączenie PE z N jak i nie połączenie jest niebezpieczne, tyle że w dwóch różnych przypadkach.

Przestań pisac bzdury bo narażasz naszego autora na niebezpieczeństwo. Od kiedy masz w starej instalacji przewód N to jest PEN a dokładniej stare zerowanie.
    SlawekKedra napisał:
    Zauważyłeś że wątej jest o podłączeniu zwykłego żyrandola którego nikt na codzień nie dotyka, a nawet jeśli to wystarczy wyłączyć wyłączniki aby zdjąć z niego napięcie?
    Po co ta cała inżynieria wyższa do tego żyrandola?

A przyszło ci do głowy że dużo jest w tym kraju instalacji gdzie tacy domorośli elektrycy podłączali przewód zerowy ( PEN) przez wyłącznik? Po to amator ma miec wskaźnik by stwierdzic brak napięcia fazowego.
    r103 napisał:
    Lampa planowana do montażu jest w 1 klasie ochronności i wymaga przewodu ochronnego. Amen.

Przewód PEN spełnia między innymi rolę przewodu ochronnego , on tam jest i należy go wykorzystac.
    K-Project napisał:
    Jak to podłączyć ?

Z lampy przewody PE i N dac razem pod jeden zacisk .

• #15 17241928
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Krzysztof Reszka napisał:
    Z lampy przewody PE i N dac razem pod jeden zacisk .

Uzupełnię Krzysztofie - ...po sprawdzeniu w umowie lub WTP, że układ sieci rozdzielczej to TN.

SlawekKedra napisał:
    Wskaż mi więc odpowiednią normę która jasno to określa zapamiętam sobie ją na pewno(...)
    Jaki przepis lub norma to określa?

Wieloarkuszowa norma PN HD 60364.
  • #16 17241942
    Krzysztof Reszka
    zbich70 napisał:
    Uzupełnię Krzysztofie - ...po sprawdzeniu w umowie lub WTP, że układ sieci rozdzielczej to TN.

Oczywiscie masz rację ,uszło to mojej uwadze. Ale przy TT były by chyba 4 przewody więc mało prawdopodobne, sprawdzic zawsze nie zaszkodzi.
  • #17 17241950
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    W związku z usunięciem przez moderatora(ów) niektórych moich wpisów usuwam inne ponieważ bez tej brakującej części, te pozostałe mają zmieniony sens. Takie działania nawet w dziennikarstwie są uważane za działania poniżej pasa.
  • #18 17241953
    kokapetyl
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    5) Człowiek musiałby tak złapać za żyrandol, że nie mógłby się od niego oderwać nawet jakby spadł z drabiny.

Upadek, też może być śmiertelny :D
  • #19 17241975
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6581
    Zaraz podpowiedzą aby z powodu żyrandola przerabiać (dawać dodatkowa żyłę) instalację w domu. ABSURD!!! Bo przepis. Trochę rozsądku radzę. Dziesiątki lat żyrandole były podłączane 3 przewodami (zero oraz 2 zasilające z wyłącznika) i jakoś śmiertelnego żniwa nie było z tego powodu. Jako ochronny był przewód zerowy i tak trzeba stosować jeżeli w mieszkaniu jest instalacja 2-żyłowa.
  • #20 17241999
    zbich70
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Zaraz podpowiedzą aby z powodu żyrandola przerabiać (dawać dodatkowa żyłę) instalację w domu.

Nikt nie ma zamiaru tak podpowiadać. Zerowanie w TN-C jest jak najbardziej prawidłowe.
    Absurdem jest pozostawienie nieprzyłączonego zacisku PE odbiornika w I klasie, co kolega wyżej próbuje forsować.
  • #21 17242044
    kortyleski
    Poziom 43  
    Jeszcze należy sprawdzić czy wyłącznik na pewno przerywa l a nie n. A swoją drogą sytuacja z mojego podwórka. Żona sprząta przed świętami. Chciałbym widzieć jej minę jak przy myciu kloszy żyrandola nakażę jej wyłączenie bezpieczników. Swoje na temat napisałem.
    SlawekKedra napisał:
    To wszystko musiałoby jednocześnie wystąpić aby skutek śmiertelny wywołać.

Oczywiście. Ale gdyby takie przypadki nie występowały to nie powstały by tak szczegółowe przepisy dotyczące ochrony przeciwporażeniowej. Całkiem nie dawno znany aktor coś tam robił koło pompy. Glebę gryzie. Kilka lat temu pompa a jutro żyrandol. Pamiętaj wilczku, lepiej zapobiegać jak leczyć
  • #22 17242061
    zbich70
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    W praktyce wystarczy wyłączyć wyłączniki aby wszelkie niebezpieczeństwo nawet to teoretyczne, odeszło w niebyt. Nie ma napięcia nie ma niebezpieczeństwa.

Pokrętna logika - ochrona przeciwporażeniowa poprzez pozbawienie się elektryczności i powrót do XIX wieku. :D
    SlawekKedra napisał:
    To że zapytałem o konkretną normę mówiącą jak podłączyć żyrandol w takim przypadku nie wynika z forsowania czegoś, tylko z tego że chciałem wiedzieć jaka to dokładnie norma określa. Jakoś nie ma chętnego aby to wskazać.

Zapytałeś jaka norma określa jak podłączyć żyrandol w I klasie przy braku PE w instalacji.
    Odpowiadam - żadna. Natomiast wskazana wyżej PN-HD 60364-4-41 określa zasady ochrony przeciwporażeniowej a PN-EN 61140 mówi jasno: "Części przewodzące dostępne urządzeń klasy I wyposażone są w zaciski ochronne, do których przyłącza się przewód ochronny (PE lub PEN) stanowiący element układu ochrony przy uszkodzeniu przez samoczynne wyłączanie zasilania"
    Dla ścisłości - instalacje dwużyłowe nie posiadają przewodu PEN w dosłownym znaczeniu obecnych przepisów (minimalny przekrój), ale posiadają przewód "zerowy" pełniący nadal funkcję ochronno-neutralną analogiczną jak PEN.
    Natomiast nigdzie nie znajdziesz przyzwolenia i uzasadnienie by PE odbiornika pozostawić "w powietrzu", zrozum to wreszcie i nie twórz elektotechniki alternatywnej.

PS. Jedynym przypadkiem braku przewodu ochronnego lub ochronno-neutralnego jest dwużyłowa instalacja zasilana z układu TT. Sporadyczny przypadek ale w bardzo starych instalacjach może się trafić. Wówczas oprawy w I klasie nie można zainstalować.
  • #24 17242094
    Krzysztof Reszka
    SlawekKedra napisał:
    Ta norma dotyczy wielu rzeczy. Mi chodziło o konkretny przepis lub normę która w tym konkretnym przypadku określałaby jak podłączyć żyrandol wykonany w I klasie do instalacji bez PE

Kolego prosiłem i nie pisanie absurdów . Może jak trzyma obcęgi też ma pisac.
    SlawekKedra napisał:
    Mylisz się, nie próbuję wcale tego forsować. Jeśli dokładnie przeczytałbyś co wyżej napisałem wiedziałbyś że wyraziłem raczej pogląd (z uzasadnieniem zresztą) że zarówno podłączenie N do PE jak i nie podłączenie niesie ze sobą niebezpieczeństwo zależnie od tego czy wystąpi przebicie L na obudowę czy przerwa w N.
    Oznacza to mniej więcej tyle że obie metody są dobre lub złe, w zależności od przypadku.

Pozostaw teoretyzowanie uczonym . Lampa ma byc połączona z PE lub PEN i kropka . Jedynym odstępstwem jest 2 klasa ochrony.
    Kolego SlawekKedra ostrzegam dalsze pisanie głupot będzie karane .
  • #25 17242139
    SlawekKedra
    Poziom 43  
  • #26 17242215
    kortyleski
    Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Nieee no aktor to się nie powinien dotykać do pomp!

Przepraszam, żle napisałem. Użytkownik instalacji...
    SlawekKedra napisał:
    Jak Szanowny Pan jest typ niepokorny to ja jestem kardynał hiszpański

Proponuję zatem zająć się stosowną dziedziną ... Byle nie była związana z prądem.
    mawerix123 napisał:
    Może ktoś w końcu ukróci te banialuki szerzone przez @SlawekKedra przecież ludzie to będą czytać i naśladować.

Podpisuję się obiema ręcyma.
  • #27 17242238
    Krzysztof Reszka
    Kolego ja mam poziom frustracji zerowy , za stary jestem po prostu.
    Temat zamykamy odpowiedź padła w poście 14.
  • #28 17243437
    retrofood
    Ocena: 4788
    Otwarłem dla kilku nowych uwag.
  • #29 17243510
    kokapetyl
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Otwarłem dla kilku nowych uwag.

Myślę, że moderator nie miał na myśli takich uwag., lecz jakieś konkretne wnioski.

Uwagi te zostały usunięte, i wychodzi na to że mój post nie ma sensu. :cry:
  • #30 17243527
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    To samo dotyczy usunięcia jakiegoś wpisu a pozostawienia jego fragmentów w postaci cytatów. Nie mają one sensu a jednak robi się tak z jakichś nie znanych mi przyczyn.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia nowego żyrandola z 4 pinami do instalacji z 3 kablami w starym budownictwie. W odpowiedziach zwrócono uwagę na brak przewodu ochronnego (PE) w instalacji, co jest istotne dla bezpieczeństwa. Zasugerowano, że żyrandol I klasy ochronności wymaga podłączenia przewodu PE, a w przypadku braku takiego przewodu, lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie żyrandola II klasy ochronności, który nie wymaga podłączenia przewodu ochronnego. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia rodzaju sieci (TN-C lub TT) oraz o wykonaniu pomiarów IPZ dla zapewnienia bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA