logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Wymiana] Falownik LG IG5 zamiast regulatora napięcia - błąd OcT, uszkodzone uzwojenia

Magnus32 20 Cze 2018 20:20 474 2
REKLAMA
  • #1 17287356
    Magnus32
    Poziom 1  
    Witam.
    W układzie skraplacza klimatyzacji jest sześć wentylatorów. Ich prędkość do tej pory regulowana była poprzez trójfazowy regulator napięcia. Sygnałem zadającym prędkość było ciśnienie w układzie po stronie tlocznej.
    Regulator uległ uszkodzeniu i wymieniłem go na falownik LG IG5. Wykorzystalem wejście I na sygnał 4-20 mA pochodzący od czujnika ciśnienia. Zaprogramowałem falownik danymi z silników. Przyjmując że mam ich sześć. Dodam jeszcze, że silniki wentylatorów mają 8 biegunów i są wolnoobrotowe.
    Wszystko ruszyło, prądy zgodnie z tabliczkami znamionowymi.
    Na następny dzień trzy wentylatory stoją.
    Na falowniku błąd OcT.
    Okazało się, że uzwojenia są uszkodzone.
    Jakieś pomysły co się stało?
    Nadmienię, że nie zostały wymienione przewody łączące falownik z silnikami na ekranowane. Czy to mogła być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 17287449
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    Przydały by się dane silników i zrzut parametrów falownika.
    Odległość między falownikiem a silnikami też ma znaczenie.
    Czy był użyty dławik wyjściowy ?
  • #3 17287452
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2769
    Magnus32 napisał:
    Nadmienię, że nie zostały wymienione przewody łączące falownik z silnikami na ekranowane. Czy to mogła być przyczyna?

Nie. Najprawdopodobniej przyczyną było ustawienie zbyt niskiej częstotliwości dolnej.
    Z resztą sterowanie falownikiem w tej sytucji nie jest dobrym rozwiązsniem.
    Temat trudny, bo sterowanie nie może być prosym PIDem.
    Rozruch wenylatora to jedeno z najtrudniejszych zadań dla silnika. Takie sterowanie musi być inteligentne i raczej z procesora z mądrym programem.
    Przede wszystkim nie należy doouszczać do zatrzymania wentylatorów. Nawet kosztem przechłodzenia skraplacza. A jak już nie ma wyjścia, to późniejszy start musi być "z kopa" a po rozbiegu dopiero powili stabilizacja na zadanym poziomie.
    Do tego wszystkiego dochodzą rozrzuty parametrów silników. Nierównomierne przepływy powietdza a przez to obciążenia silników.
    Poza tym wentylator który się "spóźnia" ma bardziej pog górkę gdyż jego koledxy ciągną powietrze przez niego i może zacząć się wręcz kręcić w drugą stronę!
    Jak wiadomo układy równoległe są trudne do równoważenia.
REKLAMA