logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój Windows 7 Ultimate jest legalny? Problem z kluczem.

griseg 09 Lip 2018 14:04 2511 25
REKLAMA
  • #1 17319794
    griseg
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam.
    Scrin1
    Scrin2
    Scrin3
    Scrin4

Koniec screenów.
    Mam taki problem, że przy uruchamianiu komputera od kilku chyba dni pojawia się obrazek jak na screen1. Daję anuluj i sprawdzam w panelu a tu o dziwo nie ma naklejki oryginalności. Screen2. Chcę kupić nowy klucz screen3 ale wyskakuje mi win10 screen4. Miałem oryginalna wersję. Tak mi się wydaje. Windowsa 77 ultimate ściągnąłem z internetu a klucz kupiłem niestety na All......ro. Prosze o pomoc. Zależy mi na win 7 a nie chcę funkcjonować z nielegalnym.
  • REKLAMA
  • #2 17319807
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Tak zwykle się kończą okazyjne zakupy na allegro, klucz do Windows za 15-20zł.
    Niestety naiwnych nie brakuje. pozostaje jedynie zakup oryginalnego systemu za odpowiednie pieniądze.
  • #3 17319810
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2951
    Co to znaczy, że "miałem oryginalną wersję"?

Klucze kupione na popularnych programach aukcyjnych mają to do siebie, że po jakimś czasie są z nimi takie problemy.
  • REKLAMA
  • #4 17319819
    griseg
    Poziom 17  
    sanfran napisał:
    Co to znaczy, że "miałem oryginalną wersję"?

To znaczy, że nie miałem żadnych komunikatów a w panelu sterowania naklejkę :Twoja wersja systemu jest oryginalna".
    Takie cos jak na laptopie.

• #6 17319837
    griseg
    Poziom 17  
    Mój cholerny błąd z kupnem na A.......go. Co teraz mogę zrobić? System to Win7 64bity ultimate i takiego bym chciał. Ten od którego kupowałem klucz zapewniał, że tak się robi. Ściąga system a klucz dokupuje.
  • #7 17319848
    qs300
    Poziom 33  
    griseg napisał:
    To znaczy, że nie miałem żadnych komunikatów a w panelu sterowania naklejkę :Twoja wersja systemu jest oryginalna".
    Takie cos jak na laptopie.

Twój rzekomo oryginalny klucz mógł być sprzedany dziesiątki a nawet setki razy, aktywując nim po raz pierwszy system może być OK, ale po jakimś ktoś inny nim aktywuje system i tak w koło Macieju, więc klucz trafia na czarną listę i jest weryfikowany jako pirat.
  • #8 17319855
    griseg
    Poziom 17  
    Ok. W takim razie co koledzy radzicie? Zależy mi na siódemce. Mam na laptopie ale chyba nie można instalować na dwóch komputerach?
  • #9 17319869
    qs300
    Poziom 33  
    griseg napisał:
    Mam na laptopie ale chyba nie można instalować na dwóch komputerach?

No raczej nie, bo to będzie pirat.
  • #10 17319873
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Oryginalny system kosztuje ~400zł (w wersji Home), może już da się taniej kupić, jeśli ktoś wyprzedaje jakieś końcówki. W wersji ultimate powinien być droższy (i tu pytanie, czy korzystasz z jakichkolwiek "zalet" wersji ultimate, których by Ci brakowało w wersji home). Kupując zadbaj o to, żeby kupić system wraz z naklejką licencyjną i nieużywany (czyli zaplombowaną całą kopertę, gdzie nikt nie miał możliwości takiego klucza przeczytać).

Kupując sobie kody na Allegro, "licencje cyfrowe", licencje studenckie, licencje używane i inne podobne historie wydajesz pieniądze na system o legalności porównywalnej z systemem pobranym z chomika czy torrenta.
  • REKLAMA
  • #11 17319878
    griseg
    Poziom 17  
    dt1 napisał:
    jeśli ktoś wyprzedaje jakieś końcówki.

Ale czy nie będzie to końcówka jak mój klucz?
  • #13 17319886
    griseg
    Poziom 17  
    No ale używany i który był już zarejestrowany to lipa bo chyba zapisywana jest w sieci konfiguracja komputera na którym jest licencja.
  • #15 17319895
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeszcze się da. Znalazłem W7 Home w wersji Box za 419 na Allegro, wersja BOX nawet jeśli była używana to nie ma to znaczenia, bo można ją przenosić między komputerami.

Za 499 są zaplombowane oryginalnie wersje Home OEM, za 599 zaplombowane oryginalnie wersje PRO OEM.

Szczerze mówiąc to ta wersja BOX wypada ciekawie.
  • REKLAMA
  • #16 17319901
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    qs300 napisał:
    Klucz jest przypisany do płyty głównej, więc lipa.
    Jeśli został zarejestrowany , a nie tylko aktywowany . Czy jestem w błędzie ?
  • #17 17319902
    griseg
    Poziom 17  
    Na laptopie mam tak, że klucz pasuje do wersji 32 i 64 oraz do języka ang i pol innych nie sprawdzałem. Musi to być win7 home to na pewno. Nie poturbuje boxa. Kupiłbym sam klucz z naklejką obojętnie jaki win7. Ktoś wie gdzie? No i nieużywany. System teraz to nie problem bo jest nawet na stronie Microsoftu.
  • #18 17320515
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kupując samą naklejkę nie możesz mieć pewności, czy klucz nie jest używany. Jedynie pewne jest kupno zaplombowanego pakietu. Same naklejki kupisz na Allegro, "prawie nieużywane, pomożemy aktywować". Ale to już chyba przerabiałeś? :)
  • #20 17321309
    qs300
    Poziom 33  
    Jawi_P napisał:
    Zaczął bym od poinformowania o tym sprzedawcy klucza.

Już widzę reakcję sprzedawcy "A czego się pan spodziewał za 15-20zł?"
  • #21 17321444
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    qs300 napisał:
    Jawi_P napisał:
    Zaczął bym od poinformowania o tym sprzedawcy klucza.

Już widzę reakcję sprzedawcy "A czego się pan spodziewał za 15-20zł?"

I o czym to ma świadczyć? Że mam wydać nie ważne ile i być obiektem drwin sprzedawcy, że zarobił na mnie nieuczciwie?
    Ja bym wyszedł na spacerek sobie z pieskiem i zahaczył o komisariat policji i zgłosił oszustwo. Może sprzedawca zarobił na 100 klientach po 20pln?
    Może sprzedawca polata po komisariatach z wyjaśnieniami to zweryfikuje czy mu warto, nawet jak konsekwencji wielkich nie poniesie.
    Druga sprawa, można zadzwonić do microsoftu i potwierdzą lub nie klucz. Ja odzyskałem tak pieniądze za grę swego czasu. Tylko potwierdziłem legalność klucza i poinformowałem o tym sprzedawcę. A odzyskałem całe 15pln ;)
    I wcale nie o te 15pln chodzi, bo wolałbym je oddać na bezdomne psy niż na handlarza złodzieja.
    Ale wiadomo, nie każdemu się chce, no to takie klucze potem kupujemy.
  • #22 17321487
    qs300
    Poziom 33  
    Jawi_P napisał:
    I o czym to ma świadczyć? Że mam wydać nie ważne ile i być obiektem drwin sprzedawcy, że zarobił na mnie nieuczciwie?

Sprzedawca wystawiając taką aukcję liczy na naiwnych kupujących a potencjalnemu klientowi powinna od razu zapalić się lampka, że skoro nowy system w sklepie kosztuje ok. 400zł i więcej (w zależności od wersji), to to nie może być legalny klucz.
  • #23 17321698
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    2 lata temu kupiłem nowy win 7 home OEM z CD i naklejką do swojego starego laptopa za 150zł na alledrogo i nadal wszystko w porządku. Raz kupiłem klucz do gry na alledrogo i po 6 miesiącach reklamacja bo zablokowali grę na steamie, na szczęście sprzedawca zwrócił kasę.
  • #25 17321758
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Dlatego wolę być oldschoolowy i mieć fizyczny nośnik niż wersje wirtualne, łatwiej o udowodnienie legalności oprogramowania zainstalowanego na moim komputerze.
  • #26 17322738
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 555
    Zażądaj od sprzedawcy zwrotu gotówki. Poinformuj go, że jeśli tego nie zrobi zgłosisz sprawę na policję. Tego typu sprawy są chętnie brane, bo dostają sprawcę na talerzu i statystyki wykrywalności idą w górę. Jeśli gość oleje cię, zrób mu koło d..py. Możesz też zgłosić to do M$, by mieć pewność. I zainstaluj Linuksa, który jest najlepszym systemem na świecie -> to ostatnie to sarkazm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z legalnością swojego systemu Windows 7 Ultimate, który został zakupiony z kluczem na platformie aukcyjnej. Po uruchomieniu komputera pojawia się komunikat o nieoryginalności systemu, a użytkownik nie ma naklejki potwierdzającej legalność. W dyskusji podkreślono, że klucze kupione na aukcjach często są wielokrotnie sprzedawane, co prowadzi do ich zablokowania przez Microsoft. Użytkownik rozważa zakup nowego klucza, ale obawia się, że może on być również używany. Wskazano, że oryginalny system Windows 7 jest trudny do zdobycia, a jego cena waha się od 400 zł wzwyż. Użytkownicy radzą, aby unikać zakupu kluczy z niepewnych źródeł oraz sugerują zgłoszenie sprawy do sprzedawcy lub policji w przypadku oszustwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA