logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać regulację prądu do prostownika Kwasowo-ołowiowego?

pioter996 04 Sie 2018 15:10 1788 9
REKLAMA
  • #1 17366262
    pioter996
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, w moje ręce wpadł prostownik do ładowania akumulatorów Kwasowo-ołowiowych (tylko transformator+diody). Moim zadaniem jest stworzenie regulacji prądu. Przejrzałem kilka projektów, jednak różne są opinie np. tych z triakiem na stronie pierwotnej. Programowania mikro-kontrolerów się nie boję zatem również jestem otwarty na przykłady z ich użyciem. Z góry dzięki za wszelkie podesłane pomoce i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17366324
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Może taki schemat, części łatwo dostępne.
    Załączniki:
    • prostownik_akum12v.pdf (366.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17366719
    pioter996
    Poziom 3  
    Dzięki za sugestie, ale w podeslanym przykładzie nie jest możliwe ustalenie max prądu ladowania.
  • #4 17366743
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    pioter996 napisał:
    w moje ręce wpadł prostownik do ładowania akumulatorów Kwasowo-ołowiowych (tylko transformator+diody).

Pytanie - jakie wymagania ma spełniać ten prostownik po modernizacji i czy parametry trafo (napięcie na uzwojeniu wtórnym) na to pozwolą.
    Ja mam dwa takie prostowniki (trafo 12VAC na wyjściu + diody) i w nich nie ma najmniejszego sensu stosowania regulacji prądu. Można co najwyżej zastosować układ kontroli napięcia ładowanego akumulatora, który nie dopuszczałby do wzrostu napięcia ponad ustaloną wartość.
  • Pomocny post
    #5 17366744
    Robert5
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Witam kolegę na naszej kochanej Elektrodzie jest bardzo dużo przykładów np
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2424296.html#11541958

oto dwa przykłady które powinny kolegę zadowolić , a stron u nas z przykładami jest naprawdę dużo pozdrawiam Robert.
  • #6 17367538
    pioter996
    Poziom 3  
    Dzięki za sugestie. Na wyjściu bez obciążenia mam około 18V. Rozważam układ z triakiem na pierwotnej (schemat niżej). Spotkałem się z opinią, że to rozwiązanie powoduje grzanie akumulatora. Czy 10 godzinne ładowanie w ten sposób jest możliwe?
    Załączniki:
    • schemat_prostownik.jpg (4.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 17367553
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Transformator nie lubi triaka po pierwotnej.
    Jaki zakres regulacji prądu ?
  • #8 17367601
    pioter996
    Poziom 3  
    Zakres regulacji taki, żeby maksymalny prąd wynosił około 15A.
  • REKLAMA
  • #9 17367762
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Zbigniew 400 napisał:
    Transformator nie lubi triaka po pierwotnej.

Coś w tym jest prawdy, ale chyba w przypadku gdy trafo ma bardzo małe obciążenie.
    Ściemniacz, przez latanie, zaszkodził trafo przy obciążeniu żarówką halogenową 40W/12V, a w bardzo krótkim czasie trafo dostało zwarcia międzyzwojowego, po podmianie żarówki halogenowej na Leda 1.5W/12V.
  • #10 17368316
    Rafael22
    Poziom 21  
    Ocena: 172
    Ja polecam rozwiązanie kolegi Marko121
    Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji

Regulacja na stronie wtórnej na Tyrystorze
    Możesz wykonać samą regulację prądu lub regulację + automatyczne wyłączenie zaproponowane przez JózefG.
    Wszystko w linku powyżej. Sam ostatnio go wykonałem i jestem zadowolony :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie regulacji prądu do prostownika do ładowania akumulatorów kwasowo-ołowiowych, który składa się z transformatora i diod. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie dotyczące zastosowania triaka na stronie pierwotnej, jednak podnoszone są obawy o przegrzewanie akumulatora oraz wpływ na transformator. Użytkownik rozważa również regulację na stronie wtórnej z użyciem tyrystora. Wskazówki dotyczące projektów i schematów są dostępne na forum, a niektórzy użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami z podobnymi rozwiązaniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA