logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Membrana bierna w kolumnach - zastosowanie, wpływ na bas i SPL, obliczenia

micho a 28 Sie 2005 19:27 6215 23
REKLAMA
  • #1 1771901
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    no własnie z czystej ciekawości chce wiedzieć osobiście nie znam kolumn fabrycznych oprócz 1 tonsili z membrama bierna i chce wiedzieć wszystko o tym typie obudowy zakładamy zakmnięta z membrama bierna (br z membrama bierna chyba nie istnieje ale ja sie nie znam nie wiem :P)

1. co daje membrama bierna poprawe basu w sensie zejścia czy spl??
    2.jaki jej zastosowanie ma wpływ na spl głósnika z którtm wspólptacuje ??
    3.jakie głósniki sie nadaja do tego typu obudowy na co zwracać uwage ??
    4.jakim programem to obliczać ??i symulować winisd ten nowszy sie nadaje ??

wiem że jest to bardzo trudny typ obudowy podobnie jak bp czy tuba ale nie zaszkodzi sie dowiedzieć nie ukrywam że jeśli bede miał troche forsy coś poeksperymentuje

zapraszam do dyskusji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1772119
    Edzioman
    Poziom 14  
    Generalnie membrana bierna dziala jak bass-refleks(albo odwrotnie :) Jedno i drugie ma pewną mase akustyczną. W obu przypadkach, glosnik tworząc cisnienie w obdowie porusza tą masą i moge powiedziec, ze tworzy sie dzwięk :) Dlatego bezsensownym byloby robienie BR i MB.

1 Eleminuje zabarwienia, ktore moga miec miejsce w przypadku otworu
    2 Nie wplywa na spl
    3 praktycznie kazdy, ktory nadaje sie do bassrefleks, ale trzeba zwrócić uwage, ze niektorzy producenci (np. peerles) tworzą specjalnie zaprojektowane membrany do swoich glosników
    4 WinISD moze sie nadac. Stosowanie membrany jest moim zdaniem proste, bo nie potrzeba obliczac długosci i srednicy BR. Membranka ma swoja mase, ktora podaje producent i jest ona stala :)

Główna zaleta takiego rozwiazania jest mozliwosc stosowania małych obudów, gdzie dlugi BR nie zmiescilby sie. Takie rozwiazanie jest na prawde proste, prostrze niz bp, tuba a nawet BR! Tylko malo ludzie maja praktyki w tym zakresie, bo wiaze sie z dodatkowymi kosztami (BR kosztuje kolo 15zl a membrana peerles 10 cali 450 :( )

Przy takich cenach moznaby zrobic samemu taka membrane. Kup sam kosz, dolne zawieszenie i membrane. Musisz to posklejac i dociązyc RÓWNOMIERNIE!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1772212
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Tak jak kolega powyzej napisal. Membrana bierna to rodzaj bass-reflexu. Stosuje sie ja glownie tam gdzie tunel b-r by sie nie zmiescil. Jednak pewnym problemem jest to ze membrana bierna osiaga duzo wieksze wychylenia niz sam glosnik dlatego stosuje sie albo wieksza albo dwie.
    Membrana bierna niestety pogarsza wlasciwosci impulsowe. Dzieje sie tak dlatego ze przy czestotliwosci rezonansowej membrany swobodnie zawieszonej charakterystyka cisnienia wypadkowego wynosi zero. Dlatego dazy sie do tego zeby rezonans samej mebrany byl jak najnizszy.
    Polecam poczytac kilka arykulow z EP.
  • Pomocny post
    #4 1772748
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mam zestaw philipsa w ktorym sa kolumny z membrana bierna i br. Powiem tak, basu jest masakrycznie duzo jak na takie kolumnienki. Membrana jest strojona nizej niz br bo im nizsza cczestotliwosc rezonansowa membrany nim mniejsze sa opoznienia przez nia powodowane. Wyzej dziala br ale zachodzi nieco strojeniem na membrane. stad wyzej wspomniana gorka. Gra fajnie ale na niektorych kawalkach masakrycznie przeciaga i bas jest meczacy. Problem w tym ze rozchustana membrane trudno wyhamowac:) Mysle ze na sprobowanie mozna sie pobawic:D
    Załączniki:
    • Membrana bierna w kolumnach - zastosowanie, wpływ na bas i SPL, obliczenia DSCF3968.JPG (112.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1772935
    micho a
    Poziom 35  
    witam czyli mam rozumieć że membrama bierna działa jak br można nią tak zestroić aby powodowała podbicie określonej częstotliwości lub obniżała zejście

nom ja na chwilke obecna dysponuje koszem opo jakimś gracie tonsila membrama na piankowym resorze i 2 sprawnymi głóśnikami 30 cm (jeden chinczyk i gdn 30/60) mam yeż bude chyba sie troche pobawie :D:D:D

nosze sie z zamiarem zbudowania czegoś na stx z membrama bierna nie chce przybliżać projektu póki dokładnie nie znam zasad dzuiała budy z membrama bierna :D

mam jeszcze kilka pytan
    :edzioman: kosz jest niezbędny czy z czystej wygody żeby nie musiał odrywać membramy od drewnianego pudła mam fo zamocować ?? moge se dać jakiś np metalowy pierścień ??

:irek2: które EP to postram sie załatwić poczytać ??

czym to w warunkacgh domowych dociążać zakładamże kupiłem zwykła papierowa membrame z stxa ??

DODANO
    winisd alpha pyta mnie o parametry membramy biernej skąd je wziąśc ??
    vas
    sd
    xmax qms
    fs

sd można wziaśc z głósnika w którtym jest zastosowana sd też ale skąd vas qms i fs ??
  • REKLAMA
  • #6 1773125
    Edzioman
    Poziom 14  
    Kosz jest niezbedny! Musiz złożyc glosnik, w ktorym nie bedzie magnesu, a zamiast cewki bedzie jaks tulejka. Z rególy, do membrany biernej wykozystuje sie elemnty, ktore byly uzyte do glosnika niskotonoego. Wystarczy jeszcze dociążyć membrane, co spowoduje obnizenie rezonansu.

P.S. W stx bez problemu zamówisz sam kosz bez magnesu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1773211
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Cytat:
    1. co daje membrama bierna poprawe basu w sensie zejścia czy spl??
    2.jaki jej zastosowanie ma wpływ na spl głósnika z którtm wspólptacuje ??
    3.jakie głósniki się nadaja do tego typu obudowy na co zwracać uwage ??
    4.jakim programem to obliczać ??i symulować winisd ten nowszy się nadaje ??

1.Ma gorsze osiągi od BR, działa dla najniższych częstotliwości, tam, gdzie nie pojawi się duże przesunięcie fazowe. W sumie, w małej obudowie, ciężka membrana nie powoduje pogorszenia impulsu, a wręcz efekt odwrotny. Opisane w którymśtam AUDIO. No i ciut niższy SPL wypadkowy niż BR, bo zawieszenie membrany powoduje wyższe straty niż poduszka powietrzna BR.
    2.Tak jak BR powoduje, że głośnik jest odciążony amplitudowo, powoduje dołek w przetwarzaniu głośnika w okolicy strojenia, natomiast tam efektywnie działa membrana bierna.
    3. Nadają się głośniki, które muszą być strojone nisko i nie wymagają dużej obudowy. Mały Vas, zazwyczaj niski Qts.
    4. Ciężko zasymulować to programem. Nie zawsze znasz Qms i Vas membrany biernej. Najprościej zrobić to "na ucho". Membrana bierna musi mieć jak najniższy rezonans, być dostrojona tak jak BR. Poznasz po tym, że w miejscu strojenia, wychylenie głośnika jest minimalne. Qms membrany jak najwyży, bardzo miękkie zawieszenia o dużym skoku. No i musi być dociążona.
  • #8 1773910
    micho a
    Poziom 35  
    dobra skoro nie jest za łatwo to zasymulować to na razie poprzestane na tym co mam i eksperymentach na ucho skoro tak......

widze że w sumie membrame bierna służy do obniżenia zejścia raczej aniżeli zwiększenia ilości basu to troche sie kłoci z tym co ja docelowo chciałem zrobić

tzn tak ja chciałem wziąśc jakiś tani głósnik i użyć membramy biernej żeby nie obniżyć zejsćie tylko podbić bas w okolicach 50-80hz membrama bierna o te 1-3db

całośc by miała fajny wyglAD jak 2 głósniki w jednej budzie i fajnie grała ( tak myśle )

konkretnie głósnik to miałby być gdn 25-100-4SC zasilany wzmacniaczem 100wat i membrama bierna do niego i jakiś gwizdek całośc by tworzyła supertanią kolumne 2 drożna z przyzwoitym basem jakoże 2 by były połaczone w szereg i pod forte (200wat 8 om ) i na małe pomieszczenia by wystarczyło do grania a całośc by była lekka wygladała super i całkiem grała

zdradzam wszystko co chciałem zrobić bo jak tak czytam to chyba nie ma sensu to robić (czekam jeszcze na wasze wypowiedzi :D)bo membrama bierna służy do obniżwenia zejścia a ja chciałbym ją podbić okolice 60-100hz( niżej nie jest mi potrzebne a gdn 25 ma spl ledwo 86db więc żeby z membrama bierna chociaż te 89 na basie było :D:D:D:D)
    całe kolumny by z płyta po znajomości(2xgdn 25-100-4SC 2xmembrama 25cm z stx 2xgdwt 9-150-8PJ to wszystkie głósniki na 2 kolumny )by sie zamknęły w 150 zł a na pomieszczenia 12-20mkw na pewko by sobie poradziły przy 200wat mocy :D (kiedyś grałem na lw1200 i hw1000 i mono 30 wat i wystarczało :D:D:D)

projekt miałby szanse powstać (o ile ma sens :D)gdzieś w listopadzie......

o średnie tony w tych kolumnach sie nie martwie mam korektor

czekam na wasze opinie bo mam mało forsy i chce mieć chociaż mniej wiecej rozeznanie czy warto sie pakować
  • Pomocny post
    #9 1774012
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    witam.ja się bawię w coś takiego,na stx estradowych i membranie z stx 42-300.moim zalłożeniem były zmniejszone do granic gabaryty i dołożenie drugiego"głośnika".właściwie są już gotowe,muszę tylko nastroić ostatecznie (jak elektronika będzie wyremontowana do końca;) i wykończenie.j3eśli będziesz w Poznaniu,zapraszam,możesz wszystko obejrzeć,posłuchać.niestety słabo z opiniami odemnie,bo jestem początkujący i nie mam wielu porównań,ale na razie jestem zadowolony.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic324173.html to był temat o tych paczkach.
  • #10 1774101
    chaka
    Ja bym bierna zrobil w koszu po jakims glosniku, skleil 2 zawieszenia zeby powstala taka rurka,i do takiego zawieszenia wkleilbym membrane z jeszcze jednym dodatkodym (nieco mniejszym). Troche zamotalem moze zrozumiecie o co mi chodzi:) Od spody membrany nic poza klejem termiczym ktorym bym ja dociazal. Po kiego jakies tyleki jak nie bedzie szceliny? Tu wystarczy masa.
  • #11 1774158
    zioolass
    Poziom 20  
    ja dałem od spodu dużo ośmiorniczki,i na nią promieniście paski (bardziejkliny)starego,ciężkiego linoleum,w otwór na karkas cewki krążek sklejki 18mm,tak,że obecnie waży ok.330 g(dokładnie nie powiem,słaba waga). Nie montuję resora(czyli dolnej części zawieszenia).dalej pójdą próby z dociążeniem wg. gdL.
  • #12 1774744
    micho a
    Poziom 35  
    widze że moja zabawa chyba nie ma sensu :lol: po przestudiowaniu arytukułu zioolas widzeże nie dosyć że membrama bierna daje minimalnie gorsze podbicie niż zwykły br strojenie jest 100x trudniejsze i koszta spooooro wyższe (głupia plastikowa rurka br to 2 zł a do mermbramy biernej trzeba kosz ok 5 zł membrame ok 5 zł już mamy 10 zł a potem dociązanie itd :/

symulowałem ten głosnik w zwykłym br w 50 l strojonych 50 i ch-ka spl wyglada tak jak w załaczniku i w sumie nie jest zła odpowiedz impulsowa mnie wali kompletnie może i buuuuuuu buuuuuu grać przy cenie głósnika 39 zł nie spodziewam sie cudów a tu mam ogromna górke na 60 hz a to akuraty najfajniejszy bas :D( poniżej to buczki a powyżej walenie w dodatku na korektorze mam jeszcze 60 hz :D)

jak śadzicie czy na membramie biernej mam szanse uzyskać większe lub bardziej rozciągniete podbicie (przy dało by sie żęby to podbicie sie ciągło do 100hz gdzieś ale większa buda nie wchodzi w gre mam dosyć dzwigania lodówek na bibki :D)????

to ma być na maks tanie i głósne a żę głósnik ma spl 86 to trzeba sie uciekać do takiego strojenia :D(nie chce żadnej tuby estradowej 80l z stx gdn 38 nie mam siły nosić a co dopiero lodówke z 160 l :D) w gre wchodzi tylko membrama bierna i br (bandpass za trudny i nie przenosi średnich tonów a to maja być konstrukcje 2 drożne)a budowanie closed na głósniku z spl 86db na imprezy to chyba głupi żart :D:D

czekam na opinie
    Załączniki:
    • Membrana bierna w kolumnach - zastosowanie, wpływ na bas i SPL, obliczenia przenoszeniegdn25.gif (13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1774796
    zioolass
    Poziom 20  
    no ja miałem już pudła prawie gotowe,za małe na dwa głośniki(za płaskie),+ kosze od Tonsili,+membrany od stx,a chciałem mieć wizualnie dwie piętnastki,to się uparłem.mam nadzieję ,ze wszystko zagra bardzo porządnie;)
    kurczę,boję się ,że podbijanie czegoś obudową w tym paśmie,októrym piszesz, będzie źle brzmiało..
    ale membranę bierną zawsze można zrobić wycinając krążek płyty w obudowiei wklejając go w otwór na gumowym zawieszeniu od głośnika,tak myślę.tu nie masz założeń konstrukcyjnych jak do membrany głośnika,nie musi być stożek.

edzioman:
    bierna membrana(PR-passive radiator) to rozwinięcie koncepcji BR.Bas Refleks z kolei to rezonator Helmholtza,czyli układ rezonansowy złożony z podatności (odwrotności sprężystości) pewnej objętości powietrza w komorze zamkniętej pewną masą,która może drgać.układ ten jest pobudzany drganiami membrany głośnika. w BR masa,która drga w tymukładzie to masa powietrza w otworze(tunelu,rurze,jak tego nie nazwać),a PR - masa membrany biernej.ale zjawisko pozostaje to samo.
  • #14 1774854
    micho a
    Poziom 35  
    zioolas ale ja chce efekt 2x25cm uzyskać żęby patrzacy na kolumne miał wrażenie że tam siedza 2x gdn 25-100-4SC :D:D:D dlatefgo mnie interesuja ta membrama bierna pozatym jestem ciekaw czy to da mi lepszy zysk jak br nawet kosztem impulsu :D

nie jest mi potrzebne niższe zejście bo ten głosnik ma tragiczne spl więc powtarzam chce podbić okolice 50-100hz to ma być na malutkie domowe imprezki a nie do cichego słuchania
  • #15 1774879
    zioolass
    Poziom 20  
    podobno daje gorsze podbicie,ale niewiele.mi też chodziło o efekt wizualny;).czyli co,masz głośnik,i chcesz go aplikować?jak ma słaby Spl,to chyba już lepiej dołożyć drugi taki po prostu,efekt przewidywalniejszy (na naszym etapie znajomości z PR;) i wzmacniacz tańszy chyba,bo na mniej Ω.zresztą znasz temat lepiej.może podbijesz elektrycznie po prostu? ostatnia rada,jaka mi przychodzi,to drugi głośnik + PR z boku obudowy,albo z tyłu,30 cm śr.,albo więcej.

albo zobacz ten głośnik,co go jakiś czas temu djBolo i inni badali,jest tani,ma 30 cm,BR strojony na 70 Hz powinien się spisać,jeżeli to ma hałas robić na imprezach. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic331136.html
  • #16 1776997
    micho a
    Poziom 35  
    sprostowania

ten głosnik co badał djbolo ma 88db jest gorszy od tego stxa co proponuje bo ma tragiczne spl 100x gorszy bas i na pewko 100wat jeden nie wytrzyma (stx ma spl 86 ale 100wat wytrzyma i basu na pewko troche ma :])

tak mam słabe spl to dokupuje 2 głośnik a gdzie aspekt finansowy ??:D:D 2 głosnik to 39 zł sztuka a membrama bierna z `10-15 zl więc to chyba wszystko wyjaśnia :]

wzmacniacz mam forte 201 on jest 8 om ma 200wat /8 om i zamierzam do niego dołaczyć 2 kolumnby szeregowo (2 4 omowe )

ja móeie myśle o koncepcji gdn 25-100-4SC +membrama bierna 25cm od frontu (ma wygladać jak 2x10'' i gwizdek ) w obudowie max 60l tylko pytam czy to ma sens ??

podbije elektrycznie no tak tylko żę moc wzmacniacza niestety nie jest nieskończona........200wat to nivy sporo ale to nie znaczy że można to marnować .......

żadne cudowanie typu z tyłu obudowy pr albo br niw wchodzi w rachube i co póki blisko ściany gra a nie daj boże dalej i nie gra :/

czekam na dalsze sugestie
  • #17 1777036
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Musisz sam to "zważyć". Jak chcesz go stroić na 20Hz, to okej, możesz zastosować PR. Ale duży i ciężki on będzie, impuls kiepski, bo obudowa za duża na PR, przesunięcia fazowe w wyższym basie, długi czas wygaszenia, niewielki wzrost SPL w stosunku do zamkniętej, długoby wymieniać.

Bardziej opłacałoby się zrobienie powiedzmy obudowy 35L i nastrojenie PR na 30Hz. Wtedy serio przeważyłyby względy uzasadnione logicznie i PR byłby jedyną sensowną alternatywą obudowy BR, ze względu na nieakceptowalną długość tunelu. Ewentualnie daj 2 przetworniki w takie 60L + PR. O, to już coś, ale wtedy PR albo x2 , albo średnicy 30cm, bo zniszczysz go mechanicznie bardzo szybko.
  • #18 1777496
    zioolass
    Poziom 20  
    jeśli ma to być kompendium wiedzy,pozwolę sobie zamieścić wzory z książki "głośniki i zespoły głośnikowe" A.Witorta,pozwalające wyznaczyć masę PR w zależności od objetości obudowy ,śr.PR i pożądanej częstotliwości strojenia.

Cmo -podatność membrany biernej (PR), [cm/dyn]
    Vo -objętość obudowy, [cm³]
    Dm -średnica czynna PR,równa w przybliżeniu 0.8-0.9 śr.geometrycznej,[cm]

Cmo = 1.14*10^(-6) * (Vo/Dm^4)

fmo - częstotliwość strojenia,[Hz]
    Mmw - masa PR wraz z masą współdrgającą ośrodka,[g]

masa współdrgająca ośrodka wynosi dla różnych średnic PR:

15 cm -2.7 g
    16 cm -3.3 g
    17 cm -3.9 g
    18 cm -4.7 g
    19 cm -5.5 g
    20 cm - 6.4 g
    22 cm -8.6 g

fmo = 1/[2π*√(Mmw*Cmo)]

czyli
    Mmw = 1/(4π²*fmo²*Cmo)
  • #19 1777962
    irek2
    Poziom 40  
    wazenie, liczenie, mierzenie i obliczanie i co to wszystko ma dac?
    Jak wam dam ciastko z kremem to metoda pomiarowa uda wam sie okreslic smak??
    Takie podejscie jest bez sensu tak samo jak symulowanie glosnika o nieznanych parametrach.
    Proponuje prosty pomiar charakterystyki impedancji ktory pokaze czestotliwosc dostrojenia membrany biernej tak samo jak dostrojenia bass-reflexu. Bass reflex dostrajamy dlugoscia a mambrane bierna ciezarem.

Jesli sam wykonujesz membrane bierna to pamietaj ze ma to byc mebrana, zawieszenie gorne i dolne no i ten nieszczesny ciezarek.
  • #20 1778043
    zioolass
    Poziom 20  
    irek2:
    ale na krem jest przepis,jak dasz za dużo cukru,to Cię zemdli,i się ostro nakombinujesz,zanim zejdziesz z tej slodyczy.chyba dobrze wiedzieć ile mniej więcej powinna ważyć membrana,zanim się ją wykona.oszczędzi to kłopotów z ciężarkiem.i lepiej masę rozłożyć równomiernie na powierzchni,tym bardziej,że można ją lepiej usztywnić.ciśnienie działa na cała powierzchnie tak samo,a masa skupiona w jednym punkcie pociąga problemy(wielkość powierzchni która przenosi obciążenia im mniejsza,tym większe naprężenia,wieksze siły,mechaniki nie przeskoczysz) więc chyba lepiej mieć te proste wzory.chyba,ze wiesz,że sa błędne,to powiedz.dostrojenie pomiarem impedancji zgoda,tylko po co na ślepo,robi ktoś pól metrowy BR,żeby go potem skrócić do 15 cm? a na co komu zawieszenie dolne? zwłaszcza,jeśli PR wykonać jako płaski dysk lub nawet prostokąt? (widziałem taką w fabrycznych kolumnach Technicksa,miniwieża,a ładnie i nisko grają).pozdrawiam
  • #21 1778752
    irek2
    Poziom 40  
    Wszystkie membrany bierne ktor widzialem mialy dwa zawieszenie. Bo przy duzych ciezarach tylko na tym miekkim zewnetrznym membrana powygina zawieszenie i nie bedzie rowno pracowac.
  • #22 1780082
    micho a
    Poziom 35  
    czytam i powiem tyle dzięki za wypowiedzi skusze sie chyba jednak na te hansenny hh25/40 w br bedzie to niewiele droższe a na 100% głósne i nie bedzie tyle męczenia z strojeniem itd

dziękuje na wypowiedzi
  • Pomocny post
    #23 1780153
    tomaszo
    Jeśli chodzi o dociążanie - najskuteczniejsze są monety (można znaleźć dane dotyczące ich nie tylko wymiarów - ale i mas).

W sumie widzę, że wszystko padło w temacie... Wyrażę jednak jeszcze i moje zdanie na temat membrany biernej.
    Otóż usprawiedliwiam jej użycie TYLKO wtedy, gdy mała obj. ekwiwalentna i niska dobroć całkowita wymuszają (przy sporym skoku pojemnościowym głośnika) stosowanie adekwatnie małej obudowy (np. 40 litrów dla 12 calowca lub 60 litrów dla 15to calowca) i niskiego strojenia (w przypadku szczególnie niskich cz. rezonansowych). Jeśli nie można zmieścić odpowiedniej długości tunelu o odpowiedniej pow. przekroju - pozostaje tylko bierna. Avance stosuje - dla subwoofera na Peerlesie (12 cali i około chyba 40 litrow netto - szkoda, że nie dali sekcji wzmacniacza w osobną obudowę - bo przez szparki słychać, przepraszam, pierdzonko...).

W innej sytuacji stosowanie biernej - jeśli śmiało można dać BR - jest czystą ekstrawagancją - niestety świadczącą źle o producencie. Taka jest prawda - bierna jest trudniejsza w opanowaniu i rzadko zapewnia porównywalne efekty do działania BR. No prawie, że ktoś lubi słuchać jej wpływu na całość przekazu, który jest często wielce krzywdzący...
  • #24 3311754
    szarus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja w domu mam oryginalne tonsile z MB 70l V zewnętrznego i głośniki 40w + membrana bierna średnica głośnika z układem magnetycznym jest równa średenicy MB (25cm) są to chyba tonsile ZG 40 9c 8ohm. Fajnie pogrywają dość udana konstrukcja:D według mnie lepsze od Altusów pod względem brzmienia
    Załączniki:
    • Membrana bierna w kolumnach - zastosowanie, wpływ na bas i SPL, obliczenia DSCN2476.JPG (263.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Membrana bierna (MB) w kolumnach głośnikowych działa podobnie do bass-refleksu (BR), pełniąc funkcję masy akustycznej w obudowie zamkniętej. Główne zalety MB to eliminacja zabarwień typowych dla otworów BR oraz możliwość stosowania w małych obudowach, gdzie tunel BR byłby zbyt długi. Membrana bierna nie zwiększa znacząco SPL, a jej zastosowanie może powodować pogorszenie charakterystyki impulsowej ze względu na rezonans membrany, który powinien być jak najniższy. Do membran biernych nadają się głośniki przeznaczone do BR, zwykle o niskim Vas i Qts, a membrana powinna mieć miękkie zawieszenie i dużą zdolność wychylenia (xmax). Obliczenia i strojenie MB są trudniejsze niż BR, często wykonywane „na ucho” lub za pomocą programów takich jak WinISD, choć symulacje są ograniczone ze względu na brak pełnych parametrów membrany biernej (np. Qms, Vas). Masa membrany biernej jest kluczowa i można ją dociążać np. monetami, a kosz głośnika bez magnesu jest niezbędny do montażu membrany. Membrany bierne stosuje się głównie tam, gdzie wymagana jest mała obudowa i niskie strojenie, a tunel BR nie mieści się fizycznie. W praktyce MB daje nieco niższe podbicie basu niż BR i niższy SPL, ale pozwala na kompaktowe konstrukcje. W dyskusji pojawiły się także wzory do obliczania masy i strojenia membrany biernej na podstawie objętości obudowy i średnicy membrany. Użytkownicy rozważali zastosowanie MB z głośnikami STX i Tonsil, a także omawiali kwestie konstrukcyjne, takie jak konieczność dwóch zawieszeń membrany i sposoby dociążania. Ostatecznie membrana bierna jest polecana do eksperymentów i specyficznych zastosowań, ale dla prostoty i efektywności często lepszym wyborem jest klasyczny bass-refleks lub dodanie drugiego głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA