logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupno punktów - czy zgodne z regulaminem?

szymonwrce 18 Paź 2018 12:42 2547 22
REKLAMA
  • #1 17503236
    szymonwrce
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć,
    Szukałem już tej informacji na forum i nie do końca znalazłem odpowiedź zarówno w regulaminie jak i postach. Mianowicie zastanawiam się czy kupno a z drugiej strony sprzedaż punktów jest zgodna z regulaminem? Pomijam oczywiście kwestie opodatkowania itp. Chodzi mi tylko i wyłącznie o sprawy związane z forum.

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 17503269
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Miałeś taki przypadek kupna/sprzedaży punktów.
    Zawsze możesz poprosić o punkty.

Zaglądałeś tu "Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> HydePark ->Oddam parę punktów - kontynuacja?"

Albo w regulamin forum?
  • #3 17503319
    tadkli9743
    Poziom 25  
    Ocena: 279
    Witaj

Jeżeli masz informację, że któryś z użytkowników forum sprzedaje punkty do zgłoś to do administratora (gulson).
    Wielokrotnie jak ktoś potrzebował kilka punktów to otrzymywał ode mnie i myślę, że od innych użytkowników za darmo.

Pozdrawiam
  • #4 17503342
    szymonwrce
    Poziom 11  
    Tutaj właśnie jest trochę inna sytuacja - to ja potrzebuję punktów (900 na podwieszenie ogłoszenia) i szukam odpowiedzi na pytanie czy jest to zgodne z regulaminem którego nie chciałbym łamać.
    Gulson w poście z 2012 poinformował o braku możliwości kupna punktów przez sms. Na pytanie:
    "W związku z powyższym mam pytanie: czy ogłoszenie - zamieszczone w właściwym dziale - o treści:
    "[Sprzedam] Punkty zdobyte na tym forum"
    będzie zgodne z regulaminem tego forum?

Odpowiedział:
    "Jeżeli użytkownik na tym zyska a nie wymienione przeze mnie pijawki (urzędy) to tylko pozostaje się cieszyć :)"

Nie znalazłem innych informacji ale z tego wynika że mogę od kogoś legalnie odkupić punkty? :)
  • #5 17504507
    icooz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Ja to bym chciał tester USB za punkty :D Także wiadomo dlaczego fajnie by było by taka opcja kupna wróciła.
  • #6 17504513
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    szymonwrce napisał:
    900 na podwieszenie ogłoszenia
    Aż tyle, serio?
    Jak bardzo bardzo na tym Ci zależy, to oddam Ci za zgrzewkę piwa.
    Nie no żart - oddam Ci za miłe słowo.
    Mi te pkt. członka nie wydłużają - w ogóle nie wiem do czego one są.
  • #7 17504514
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2483
    WędkarzStoLica napisał:
    Mi te pkt. członka nie wydłużają - w ogóle nie wiem do czego one są.

Kolejny nieuświadomiony. :D
    Zajrzyj tutaj - https://www.elektroda.pl/rtvforum/shop.php
  • REKLAMA
  • #8 17504523
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Łooooooooo (cenzura) :D Cofam swoje słowa.

Nie no żart - jak coś to słowa dotrzymam.
    No ale dobra, od dzisiaj żarty się skończyły - zaczynam pisać na potęgę i zbieram punkty. :D
    To też był żart :) Ale dzięki za uświadomienie. Cos tam mi się obiło o uszy, że można pkt. wymienić na gadżety, ale jakoś miałem to głęboko - nie po to się udzielam, żeby to wymieniać na jakieś badziewia. No ale z drugiej strony <myśli>
    Szczerze? Sam nie wiem czy kiedykolwiek skorzystam. Z całym szacunkiem, ale te gadżety nie są kuszące.
  • #9 17505038
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    WędkarzStoLica napisał:

Szczerze? Sam nie wiem czy kiedykolwiek skorzystam. Z całym szacunkiem, ale te gadżety nie są kuszące.

Nie są kuszące w tej chwili a bywają różne rzeczy typu multimetry, testery elementów elektronicznych i oscyloskopy. Poza tym były zestawy do lutowania czy narzędzia a nawet zegar z logo Elektrody.
  • REKLAMA
  • #10 17505065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17505075
    icooz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    To co, nieszkodliwy połowicznie pomocny spam w każdym temacie ? xDDD
  • REKLAMA
  • #12 17506614
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Autor punkty dostał, ale ani je wykorzystał, ani za nie podziękował, ani w ... kazał pocałować (choć na forum był już parę razy).
    Codzienność.

PS
    A potem się jeden z drugim uskarżają na brak asertywności.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #13 17506837
    szymonwrce
    Poziom 11  
    @Matuzalem czy to od Ciebie dostałem punkty? Jeśli tak to przepraszam za brak podziękowania. Podziękowałem na PW osobie z którą pisałem w tym temacie i byłem pewien że te punkty są od niego (nie ma chyba możliwość sprawdzenia od kogo to?).
    Punkty oczywiście wykorzystam jednak nie są mi one już potrzebne. Post miał na zadanie uzyskać odpowiedź na pytanie a nie prosić o punkty, niemniej jednak jestem wdzięczny darczyńcy 😉
  • #14 17507019
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1649
    Mam pytanie, jeśli przykładowo zobaczę, że ktoś wystawił na sprzedaż punkty tak z 3000 za odpowiednią kwotę 50zł to jest to naruszenie regulaminu?
  • #15 17507064
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Mam z kolei inne pytanie, a mianowicie jak ktoś sam prosi o to, aby mu sprzedać powiedzmy 1000 punktów, to czy mogę mu odstąpić?
    Dodam, że nie zależy na szybkim pozbywaniu się punktów. Sporo rozdaję tym co proszą i nawet nie oczekuję podziękowań.
  • #16 17507763
    tadkli9743
    Poziom 25  
    Ocena: 279
    Szanowni przedmówcy!

Forum Elektroda powstało z myślą pomocy i dzielenia się radą z tymi, którzy tej pomocy potrzebują.
    Czytając Wasze (niektórych z Was) posty odnoszę wrażenie, że tak samo jak kandydaci do sejmu RP próbujecie najpierw zrobić dobre wrażenie a później się nachapać!
    Bądźcie technicznymi uczciwymi forumowiczami a nie pazernymi hienami.

Pozdrawiam

PS.

Zanim napiszesz to się zastanów.
  • #17 17508213
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    tadkli9743 napisał:

Bądźcie technicznymi uczciwymi forumowiczami a nie pazernymi hienami.

Kogo nazywasz pazerną hieną? Zastanów się najpierw zanim coś napiszesz. Każdy powinien dostawać punkty za udzielanie się na forum. Niektórzy jednak nie chcą się "męczyć" i próbują zdobyć punkty nawet za pieniądze. Nie wiem do czego im tak bardzo są potrzebne, bo gadżetów za nie i tak nie kupią. Z kolei gdy chcą pobrać jakiś plik, to zawsze mogą o te klika, czy kilkanaście punktów poprosić.
    Kiedyś rozdawałem punkty w zagadkach w "HydeParku". Najwięcej punktów, które przekazałem jednej osobie to był okrągły 1000 i wcale mnie ta osoba o nie nie prosiła. Po prostu odwdzięczyłem się za pomoc w pewnej kwestii.
    Pytam raz jeszcze kto według ciebie jest tą pazerną hieną?

Dlaczego w ogóle poruszyłem temat punktów. Otóż niedawno komuś kto prosił (oficjalnie na forum) oddałem 70 punktów. Wkrótce po tym ktoś inny napisał, że pomogłem oszustowi i że sprawa tego oszusta została zgłoszona na Policję. Dlatego teraz boję się, czy w ogóle można oddać (lub sprzedać, bo i taką ofertę dostałem na PW) komuś swoje punkty.

A może w ogóle ignorować wszystkich, którzy proszą o punkty i gromadzić ich jak najwięcej w imię jakiejś przerośniętej ambicji?
  • #18 17826785
    scussi1
    Poziom 1  
    Witam
    Ja w kwestii punktów - mam konto na elektroda i czasem ściągam dla ojca jakieś wsady do telewizorów
    Ojciec jest starszej daty i nie ogarnia internetu - ale telewizory naprawia od 44 lat. Kiedyś było prościej - poszedł wymienił z 2 lampy i telewizor działał
    Teraz jakieś wsady na pendriwie i softy do telewizorów na nich .
    Więc ja mu ogarniam softy przez ten portal a zostało mi 5 ,75 punktu
    Postów tu nie będę pisał żeby zdobyć punkty bo ja budowlaniec więc proszę o darmowych parę puntów bo mam mało a ściągnięcie 1 softu dla ojca to około 4 punkty
    100 puntów mi wystarczy na 2 lata- było by miło
    Dzięki za wszelkie darmowe punkty.

Dodano po 9 [minuty]:

Za zapisanie się do newslettera dostałem 40 punktów
    Fajnie
  • #19 17826975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21637872
    macius55
    Poziom 2  
    Chce zdobyć punkty na niektórych forach jak dodać,oplacic
  • #21 21638230
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1703
    macius55 napisał:
    Chce zdobyć punkty na niektórych forach jak dodać,oplacic

Tylko poprzez udział w dyskusjach oraz pomaganie innym użytkownikom w ich tematach.
    Kupić się nie da.
    Można poprosić w tym temacie o kilka punktów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2937857.html
    na pobranie jakichś plików z forum, ale tylko tyle.

Pozdrawiam
  • #22 21638362
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    To może jakąś kryptowalutę stworzyć z punktów jak są takie pożądane ? Jakieś elcoiny czy cóś ;-)
  • #23 21638870
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1703
    Lisek64 napisał:
    Jakieś elcoiny czy cóś

😂😂😂

Nie idźmy tą drogą, proszę ja was.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zgodności z regulaminem forum elektroda.pl praktyki kupna i sprzedaży punktów, które służą m.in. do podwieszania ogłoszeń czy pobierania plików. Regulamin nie przewiduje możliwości legalnego kupna punktów za pieniądze, a administracja forum nie akceptuje takich transakcji. Punkty można zdobywać wyłącznie poprzez aktywność na forum, udzielanie pomocy i udział w dyskusjach. Użytkownicy często oferują punkty za darmo lub w formie darowizn, jednak punkty otrzymane w ten sposób nie uprawniają do zakupów w oficjalnym sklepiku forum, gdzie można wymieniać punkty na gadżety elektroniczne, takie jak multimetry, testery elementów, oscyloskopy czy zestawy do lutowania. Próby sprzedaży punktów są zgłaszane do administratorów i mogą być traktowane jako naruszenie regulaminu. Forum promuje uczciwość i pomoc, a punkty mają motywować do aktywności i dzielenia się wiedzą, a nie do handlu. Wątki poruszają także kwestie praktycznego wykorzystania punktów oraz obawy przed oszustwami związanymi z ich przekazywaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA