logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

passatb5 zblokowana skrzynia m - dwa tygodnie temu miałem wymienioną tarczę sprz

super mario74 23 Paź 2018 08:09 555 7
REKLAMA
  • #1 17512264
    super mario74
    Poziom 2  
    dwa tygodnie temu miałem wymienioną tarczę sprzęgła i łożysko. Podczas jazdy zblowało mi skrzynię biegów.pytanie : czy sprzęgło żle zamontowane czy coś innego, dodam że po wymianie sprzęgła słychać było buczenie
  • REKLAMA
  • #2 17512276
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6383
    Niby jak się ta skrzynia zablokowała :0 . W passeratti to niemożliwe najwyżej cięgno nie steruje przesówkami.
  • REKLAMA
  • #3 17512281
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Opisz objawy, jak to wygląda, "na sucho" można wbić jakiś bieg?
  • #4 17512328
    super mario74
    Poziom 2  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Niby jak się ta skrzynia zablokowała :0 . W passeratti to niemożliwe najwyżej cięgno nie steruje przesówkami.

podczas jazdy bigi ciężko zaczeły wchodzić , wrzucałem chybił trafił ze zgrzytaniem podwójne wysprzęglanie , poza miastem piąty bieg żeby do domu tylko dojechać, nagle zaczęło coś piszczeć i zgrzyt i auto stanęło.Zblokowane koła brak luzu

Dodano po 6 [minuty]:

leonov napisał:
    Opisz objawy, jak to wygląda, "na sucho" można wbić jakiś bieg?

nie. dzwignia chodzi dalej zablokowany

Dodano po 7 [minuty]:

problem jest też w tym czy sprzęgło było dobrze zamontowane czy nie. czy mechanik powie mi że muszę teraz wymienic skrzynię biegów
  • REKLAMA
  • #5 17512644
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1701
    Obstawiam na brak oleju w skrzyni.
  • REKLAMA
  • #6 17512790
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6383
    W passacie nie trzeba spuszczać oleju do wymiany sprzęgła.
  • #7 17512795
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1701
    Objawy na to wskazują.

super mario74 napisał:
    dodam że po wymianie sprzęgła słychać było buczenie

super mario74 napisał:
    nagle zaczęło coś piszczeć i zgrzyt i auto stanęło
  • #8 17513035
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    To nie wina sprzęgła.
    Gdyby sprzęgło zablokowało skrzynie to by można bylo luz wrzucić i biegi zmieniać na zgaszonym silniku.

Podsumowanie tematu

✨ Dwa tygodnie po wymianie tarczy sprzęgła i łożyska w Passacie B5, użytkownik doświadczył zablokowania skrzyni biegów. Objawy obejmowały trudności w zmianie biegów, zgrzytanie oraz piszczenie, co doprowadziło do unieruchomienia pojazdu. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z braku oleju w skrzyni biegów, a także podkreślali, że sprzęgło nie powinno blokować skrzyni, jeśli było poprawnie zamontowane. Wskazano również, że w Passacie nie ma potrzeby spuszczania oleju podczas wymiany sprzęgła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA