logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączność między blisko jadącymi samochodami na ok.10h

kosolk 27 Paź 2018 21:00 1800 19
REKLAMA
  • #1 17521999
    kosolk
    Poziom 11  
    Jadę na 2 auta przez 4 kraje UE, wypad jest jednorazowy więc nie chcę wchodzić w duże koszty. Chciałbym jednak mięć kontakt między nimi. Czy jest jakieś urządzenie, które da się uruchomić tak jakby w trybie głośnomówiącym by przez cały czas był kontakt między urządzeniami ? Dodatkowym problemem jest czas, może to trwać ok. 10h. Z tego co już szukałem, widziałem PMRy z VOX ale tego chyba nie da się zasilić z zapalniczki, a w ofertach nie widziałem czasu pracy na bateriach czy aku. Ewentualnie jakie podstawowe CB by zdało tutaj egzamin ? Z góry dzięki za odzew.
  • REKLAMA
  • #2 17522117
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Ja bym tu wskazał na niedrogie pozwolenia radiowe np NAVCOMM, AUTORADIA itp... Do tego Baofengi lub Wouxuny z tzw ELIMINATOREM. Podłącza się to zamiast baterii - po 2giej stronie masz wtyk do gniazdka. Dodatkowo przydałby się mikrofono-głośnik - zaczepia się go klipsem na pasie i wtedy całość działa dość dobrze (przetestowane).
    Ale czy ten VOX jest aż tak ważny? PMRki świetnie się nadają właśnie do takich wypadów. A nie przypuszczam, że będziecie bez przerwy nadawać przez 10h.
  • #3 17522134
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    kosolk napisał:
    Ewentualnie jakie podstawowe CB by zdało tutaj egzamin ? Z góry dzięki za odzew.

Zwróć uwagę że w niektórych krajach są ograniczenia co do CB. Chyba w tym wszystkim najlepsze byłyby radiotelefony PMR tylko znowu trzeba sprawdzić jak z ich stosowaniem w tych krajach.
  • #4 17522160
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Pewnie zupełnie nie wpiszę się w ramy działu Radiotechnika, proponując urządzenia z Internetem + program do rozmów przez net (Skype, Discord)... ale może przy dobrych usługach roamingowych i programach dobrze tolerujących zaniki łączności - to wystarczy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17522347
    kosolk
    Poziom 11  
    Gdyby nie roaming to mam darmowe minuty na telefonie więc nawet bym tematu nie zakładał. Jeżeli to ważne jakie kraje to podam - Anglia, Francja, Niemcy, Polska. Temat z wyjazdem "wyszedł" dzisiaj, jutro będę przeszukiwał jakiś portal sprzedażowy i spróbuję jakoś zgłębić nieznany mi temat. Ale chyba racja poszukam jakiś prostych ale nie najgorszych PMR.
  • #7 17522702
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Znajdź operatora który w ofercie prepaid ma no limit gadanie w UE. Albo zapytaj swojego. Ja przed zmianami w przepisach musiałem wykupić pakiet za 80 zeta i na unię miałem giga netu plus rozmowy i smsy do woli.
  • #8 17523429
    Ture11
    Poziom 39  
    Mam pytanie do kolegów - już bez zgłębiania norm itp (szukałem na elektrodzie). Czy nielegalne w tym przypadku byłoby użycie dwóch transmiterów FM (takich do gniazda zapalniczki, ale z homologacją) do przesłania głosu (odbierane byłoby na fabrycznym radio w samochodzie)? :-)
  • REKLAMA
  • #9 17524490
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Zasięg do metra....
  • #10 17524530
    zworys
    Poziom 39  
    Oczywiście że nielegalne. Dla takich transmiterów jest ustalona moc wyjściowa. Żeby nawiązać łączość z drugim oddalonym samochodem trzeba byłoby kilkaset razy zwiększyć moc transmitera i tu następuje kolizja z przepisami. Nikomu nie wolno nadawać w paśmie radiofonii bez odpowiednich pozwoleń. To pasmo jest wyjątkowo chronione i nadzorowane, nadawanie w nim skończyłoby się szybko interwencją odpowiednich służb - znacznie szybszych na zachodzie Europy niż nasze.
  • #11 17524855
    Ture11
    Poziom 39  
    zworys napisał:
    Żeby nawiązać łączość z drugim oddalonym samochodem trzeba byłoby kilkaset razy zwiększyć moc transmitera

W temacie pada określenie "blisko jadącymi". Mój transmiter miał zasięg nie mniejszy, niż 30 metrów...
  • #12 17524938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17524975
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Przecież teraz w roamingu UE płacisz za rozmowy tyle samo co w kraju a więc jeśli masz darmowe rozmowy w kraju to tak samo masz w UE
  • #14 17525240
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1014
    @kosolk dlaczego nie chcesz po prostu skorzystać z telefonów komórkowych? Przecież planujesz jechać przez kraje UE.
  • #15 17526008
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 17526201
    zworys
    Poziom 39  
    Ture11 napisał:
    W temacie pada określenie "blisko jadącymi". Mój transmiter miał zasięg nie mniejszy, niż 30 metrów..

W bardzo korzystnych warunkach. Standardowo te transmitery mają zasięg do kilku metrów. Samochody oddalone od siebie kilkadziesiąt metrów to dla takiego transmitera duża odległość - zwłaszcza że łączność między pojazdami powinna być pewna a nie zrywana bo obok przejechał inny samochód czy odstęp między samochodami w wyniku sytuacji na drodze zwiększył się o następne kilkadziesiąt metrów.
  • #17 17526211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17526213
    zworys
    Poziom 39  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    dlaczego nie chcesz po prostu skorzystać z telefonów komórkowych? Przecież planujesz jechać przez kraje UE

Niestety nasze sieci już podniosły opłaty za roaming ( legalnie ) bo po rozliczeniach z operatorami z Zachodu były na minusie - a nie słyszałem żeby bawiły się w dobroczynność....Parę pierwszych rozmów jes t tanich a po przekroczeniu określonej ilości koszt bardzo mocno wzrasta. Wielu się o tym boleśnie dla kieszeni przekonało.
  • #19 17526335
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2529
    Kraniec_Internetów napisał:
    Z tego co pamiętam Orange nie ma roamingu w UE.

Nie miało pewien czas ale teraz jest z powrotem.
    https://www.tabletowo.pl/2017/11/17/orange-roaming-zagraniczny-unia-europejska-oplaty/
  • #20 17526449
    Ture11
    Poziom 39  
    Z pomysłów typu koncepcja luźna:
    - telefony DECT w trybie interkomu - kwestia legalności częstotliwości nośnej w danym kraju;
    - walkie-talkie działające w oparciu o Bluetooth 4.0 BLE

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na utrzymanie łączności między dwoma samochodami podczas podróży przez cztery kraje UE przez około 10 godzin, unikając wysokich kosztów. Proponowane rozwiązania obejmują użycie radiotelefonów PMR, które są łatwe w użyciu i nie wymagają dużych nakładów finansowych. Wskazano na możliwość zastosowania urządzeń takich jak Baofeng i Wouxun z eliminatorem do zasilania z gniazdka zapalniczki. Zwrócono uwagę na ograniczenia dotyczące CB w niektórych krajach oraz na legalność użycia transmiterów FM. Alternatywnie, użytkownicy sugerują korzystanie z telefonów komórkowych z roamingiem lub aplikacji internetowych, takich jak Skype czy Discord, jako metody komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA