Witam! Zwracam się do fachowców , których proszę o pomoc w rozwianiu niejasności. A więc sprawa wygląda tak, że u znajomego zostało wykonane złącze kablowe (slupek w granicy ogrodzenia) i nic nadzwyczajnego by w tym nie było gdyby nie kilka szczegółów ktore zwróciły moją uwagę. Mianowicie jak można zobaczyć na załączonym schemacie układ sieci zasilajacej TN-C. Na pytanie skierowane do instalatorow czy wykonaja uziemienie pod licznikiem i dokonaja podzialu PEN, padła odpowiedz krótka iż "oni tak nie robią". No dobrze pomyślałem iż taki podział może wykonać elektryk w rozdzielni w domu. Wielkie było moje zdziwienie jak zobaczylem ( zalaczone zdjecie) iż za licznikiem w stronę domu został zastosowany rozłącznik izolacyjny 4p, dlaczego skoro ponoć rozłączać PEN nie wolno???? Jak widac na schemacie widać iż jest podany fr304, ale nawet jesli byłby to 3p+N to czy tak wolno robić?? Nawiasem mówiąc na schemacie widać 63A a faktycznie jest 100A co chyba wielkim uchybieniem nie jest pomijając fakt iż zastosowano 4P. Czy ktos może mi wyjaśnić jak to wszystko rozumieć? Temat rozpatruje tylko dla własnej wiadomości w ramach poszerzania wiedzy i świadomości. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.