logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo B50-30 nie uruchamia się po wymianie rezystora - zalanie i dym z wtyczki

kulamario 11 Sty 2019 23:26 1044 17
REKLAMA
  • #1 17694286
    kulamario
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Witam
    Dostałem laptopa Lenovo B50-30 po zalaniu pierwsze co zrobiłem rozkręcilem go ale wyciągając dvd i klawiaturę nie zauważyłem żadnego śladu po zalaniu więc dałem sobie na tą chwilę spokój z rozkręceniem i sprawdziłem ładowarkę co się okazało ładowarka nie dawała 20v jako że miałem inną ładowarkę ale nie miałem takiej końcówki jak jest w Lenovo zaczęła się kombinacja bo skoro ładowarka nie hula to można ja przeznaczyć na starty co za tym idzie z automatu odciełem końcówkę i sprawdziłem miernikiem przejścia okazało się że na plusie nie ma zaczęłem rozbierać wtyczkę co by zobaczyć o co tam chodzi okazało się że siedzi rezystor 120ohm wymieniłem i zadowolony podłączam pod laptopa niestety ale się nie uruchomił po chwili widzę jak z wtyczki leci dym okazało się że na paliło rezystor więc pobór prądu musi być ogromny
    Rozebralem na części pierwsze laptopa i zaczęłem badać sprawę okazało się że jednak jest zalany w dwóch miejscach bardzo delikatnie co prawda już było wyschnięte ale dało się zobaczyć specyficzny osad
    W tych dwóch miejscach zaznaczonych
    Podczas badania miernikiem okazało się że na wszystkich rezystorach tych kwadratach mam zwarcie A powinno mieć o 1ohm do 22ohm
    Nawet dwa wylutowalem i okazało się że są uszkodzone
    Dodam że nic się nie grzeje nic nie kopci bo po chwili po prostu rezystor we wtyczce ładowarki ten 120ohm zaczyna się kopcic i od łączam zasilanie
    Mierząc na szybko musi byś ogromny pobór bo na wyjściu zasilacza połączonego do płyty mam jakieś znikome 0.3V
    Prosił bym o rady i wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17694293
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Osad to może być nawet pozostałość po topniku. Jak sprawdzałeś przejście na "plusie"? Wiesz w ogóle gdzie jest + we wtyczce, bo mam wrażenie że nie masz pojęcia co robisz. Rezystor we wtyczce nie idzie do + w laptopie tylko do ID i w zasadzie nigdy nie ulega uszkodzeniu. Nawet nie wiem po co go wymieniałeś, przez niego zasilanie nie może płynąć, wynika to z podstawowych praw... Do tego w "kwadratach" na źle zamieszczonych zdjęciach nie ma rezystorów tylko cewki, które wykazują że są sprawne.
    Szkoda tylko twojego znajomego, któremu uszkodziłeś zasilacz i jeszcze bardziej laptopa. Poza tym płyty po zalaniu uruchamia się przez zasilacz serwisowy.
  • #3 17694318
    kulamario
    Poziom 22  
    Jak mogłem uszkodzić zasilacz skoro nie było napięcia na wyjściu
    Ty w ogóle rozumiesz co tam jest napisane ?

Dobra przepraszam miałeś rację z tą wtyczką bez dwóch zdań
    Ładowarka była uszkodzona a raczej wtyk

Plyta żyje
    Dziękuję za nakierowane mnie na problem

Pojawił się nowy problem brak obrazu na ekranie oraz po vga na osobnym monitorze
    Może macie jakieś rady gdzie szukać i co sprawdzić

Dodano po 14 [godziny] 4 [minuty]:

Może ktoś coś doradzić
    Napięcia mam na płycie
    3.5V
    5V
    15V

Dodano po 4 [godziny] 30 [minuty]:

Dostałem informację że możliwe że uszkodzilem układ KBC
    NPCE288NA0DX
    Ale mi się wydaje że raczej jak bym to uszkodził to nawet by mi się LED nie zaswiecił
    Sprawdziłem jeszcze raz napięcia na płycie doszedłem do tego że jak uruchamiam plyta tylko na baterii na wyjściu dwóch mosfetow mam po 15V natomiast jak podłącze ładowarkę od razu jeden z mosfetow przestaje przypuszczać (ten zaznaczony) czy to jest normalne zachowanie ?
    Dodaje fotkę tych dwóch mosfetow one do obok zasilania z ładowarki
    Dodam że procesor nagrzewa się lekko po włączeniu z przycisku
    Proszę o rady jak sprawdzić czy rzeczywiście uległ uszkodzeniu KBC
    Co i gdzie zmierzyć?
    Jeszcze jedno pytanie czy plyta wstanie bez matrycy bo wygodniej mi jest jak mam sprzęt na biurku i podłączam to przez VGA
  • #4 17696044
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Podaj napięcia na G, D, S tranzystorów PQ301 i PQ302.
    Napisanie ogólne " dwóch mosfetów" i "na jednym mosfecie" nic nie daje. Trzeba napisać na którym mosfecie i który pin..
    Jeśli napięcie z zasilaczem jest 15V na mosfecie PQ301 to jest to za małe napięcie zasilania. Powinno być ok. 19,5V.
    Nie wiadomo jak podłączałeś zasilanie i rezystor. Jeśli podłączyłeś +19V do środkowego pinu gniazda zasilania to mogłeś uwalić KBC.
    Podaj jaki prąd pobiera laptop w stby. Zasilony z zasilacza bez baterii i nie włączony przyciskiem power.
  • #5 17696072
    kulamario
    Poziom 22  
    Tranzystory sprawdzę na jutro teraz jestem w robocie
    Mosfety zaznaczyłem na foto ten w kółku jest tym co odłącza napięcie po podłączeniu ładowarki
    Tak na początku podałem na środkowy pin 19V bo byłem pewny że to gałąź dodatnia zasilania dopiero tu kolega sylweksylwina podpowiedział i zaczęłem szukać o co mu chodzi bo jak ja pamiętam laptopa to nie było takiego czegoś jak sprawdzanie baterii i zawsze plus był na środkowym pinie
    Pobór w spoczynku też podam jutro lub dziś w nocy
    Dzieki za odzew
  • #6 17696117
    Stani12
    Poziom 28  
    Zmierz rezystancję środkowego pinu gniazda do masy bez zasilacza. Jeśli nie jest zwarte to podaj napięcie po włączeniu komputera /z zasilaczem po naciśnięciu power/. Ponieważ sięcoś dymiło pomierz czy jest przejście ze środkowego pinu do 75 nogi kbc. Jest to sygnał ADP_ID.

Dodano po 1 [minuty]:

Ściągnij sobie schemat. Jest dostępny na necie za darmo.
  • REKLAMA
  • #7 17696126
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Przejście pewnie jest, ale skoro tam podane zostało napięcie zasilające bo autor myślał że na szpilce jest + to KBC dostał napięcie bezpośrednio z zasilacza.
  • REKLAMA
  • #8 17696149
    Stani12
    Poziom 28  
    sylweksylwina napisał:
    Przejście pewnie jest, ale skoro tam podane zostało napięcie zasilające bo autor myślał że na szpilce jest + to KBC dostał napięcie bezpośrednio z zasilacza.

Też tak myślę ale chcę się upewnić.
    Więcej będzie można powiedzieć po pomiarach prądu. Jeśli kbc jest uwalony /przynajmniej identyfikacja/ to prąd w stby będzie większy ni te 15mA.
    Zachowanie w wysterowaniu pq301 też byświadczyło o braku identyfikacji /brak ACPRN# z kbc/.
  • REKLAMA
  • #9 17697286
    kulamario
    Poziom 22  
    Bez baterii plyta się nie uruchamia w cale
    Zmierzyłem pobór prądu bez baterii pokazuje od 2mA do 12mA nie jest stabilny skacze ale raczej skacze po między 4mA a 7mA
    Przejście z pinu środkowego jest na nogę 75 w KBC
    Rezystancji po między środkowym pinem a masa nie ma
    Sprawa z MOSFET wygląda tak

PQ301 czyli 4407A
    Na wszystkich pinach ma 20V tyle co idzie z ładowarki

G=20V
    S=20V
    D=20V

PQ302 czyli 4455
    D=15V
    S=20V
    G=20V

Mosfety mierzone z zasilaczem bez włączenia z przycisku
  • #10 17697354
    Stani12
    Poziom 28  
    Jakie jest napięcie na 75 pinie kbc przy podłączonym zasilaczu?.

Dodano po 10 [minuty]:

Za niskie napięcie na pq302 /D/. Jeśli nie jest podłączona bateria to powinno być bliskie zasilającego.
    Albo jest uszkodzony albo coś obciąża.
    Na początek wymień tranzystor.
  • #11 17697479
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    kulamario napisał:

PQ301 czyli 4407A
    Na wszystkich pinach ma 20V tyle co idzie z ładowarki

G=20V
    S=20V
    D=20V

PQ302 czyli 4455
    D=15V
    S=20V
    G=20V

Mosfety mierzone z zasilaczem bez włączenia z przycisku

Czy mosfety nie są zwarte?
  • #12 17697526
    kulamario
    Poziom 22  
    na 75 pinie nic nie ma
    jeden mosfet 301 jest chyba zwarty bo na brzeczyku piszczy po miedzy D-S
  • #13 17697564
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    kulamario napisał:
    na 75 pinie nic nie ma
    jeden mosfet 301 jest chyba zwarty bo na brzeczyku piszczy po miedzy D-S

To go wymień i ponów pomiary.
  • #14 17697633
    Stani12
    Poziom 28  
    kulamario napisał:
    na 75 pinie nic nie ma

Według twoich pomiarów pin 75 kbc nie jest zwarty do masy. Masz napięcie 3VALW. Więc napięcie ID powinno być ok. 0,5v./zmieniłem/.
    Sprawdź tranzystor pq101a i rezystor pr101.

Dodano po 17 [minuty]:

Pomierz pin 5 pq101b.

Dodano po 9 [minuty]:

Napięcie na pin 75 powinno wynikać z dzielnika 120 i 750 ohm więc ok. 0,5V chyba że wystawiony jest sygnał adp_id_close. Wtedy nie przewodzi tranzystor pq101a i nie ma na dzielniku 3,3V.
  • #15 17704343
    kulamario
    Poziom 22  
    No to panowie czekamy na mosfet
    Zamówiłem dziś
    Dam znać jak wymienię
  • #16 17712641
    kulamario
    Poziom 22  
    Tak z ciekawości wam powiem zamówiłem ten mosfet parę dni temu a dziś w nocy znalazłem na alliexpres całą nową płytę za 34 euro więc nie ma co zamówiłem od razu
    Ale jak przyjdzie mosfet i tak jeszcze spróbuję uruchomić tą starą
  • #17 17785192
    kulamario
    Poziom 22  
    Witam po przerwie
    Dostałem płytę w piątek już siedzi w laptopie niby wszystko jest ok ale nie mogę uruchomić wifi w menadżer urządzeń wszystko jest zainstalowane jak należy a komp nie znajduje żadnej sieci wifi
    karta wifi to atheros 965x
    Prosił bym o pomoc w uruchomieniu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik otrzymał laptopa Lenovo B50-30 po zalaniu, co spowodowało problemy z uruchomieniem. Po wymianie uszkodzonego rezystora w wtyczce zasilacza, laptop nadal się nie uruchomił, a z wtyczki wydobywał się dym. Użytkownik odkrył, że płyta główna była delikatnie zalana w dwóch miejscach. Po dalszych badaniach i pomiarach napięć, zidentyfikowano problemy z tranzystorami MOSFET oraz układem KBC. Użytkownik wymienił uszkodzone komponenty, a także zamówił nową płytę główną. Po zainstalowaniu nowej płyty, wystąpił problem z kartą Wi-Fi Atheros 965x, która nie wykrywała sieci. Dyskusja koncentrowała się na diagnostyce, pomiarach napięć oraz wymianie uszkodzonych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA