logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kaseta VHS zatrzymuje się w ok. połowie taśmy przy odtwarzaniu.

kapital 21 Sty 2019 20:23 1695 9
REKLAMA
  • #1 17719286
    kapital
    Poziom 8  
    Dzień dobry
    Zrzucam trzema magnetowidami, w zależności od potrzeb, filmy z kaset VHS do komputera celem dalszej obróbki. Zrzuciłem ok 20 kaset VHS i przyszła kolej na kolejne. Włączam odtwarzanie, dochodzi ono do pewnego miejsca i kaseta staje. Odtwarzanie jest zatrzymane. Myślę sobie dobra, zmienię magnetowid. Na kolejnym magnetowidzie sytuacja się powtarza. Włączam przewijanie szybkie (bez podglądu) i taśma dojeżdża do końca. Przewijam ją do początku, i tak kilka razy, i ten sam objaw. Podczas szybkiego przewijania na obu magnetowidach zauważyłem pewną powtarzalną ciekawostką. Podczas przewijania od początku LICZNIK WSKAZUJE ILOŚĆ TAŚMY PRZEWINIĘTEJ. Po dojściu do odpowiedniego miejsca gdzie się odtwarzanie zatrzymuje, licznik się zatrzymuje i nieruchomy czeka do końca przewijania. Przewijanie dobiega końca i rozpoczynam przewijanie do początku. LICZNIK STOI. Po dojechaniu do tego dziwnego czarodziejskiego punktu i przekroczeniu go licznik zaczyna chodzić i wskazywać upływający czas.
    Zauważyłem to na kasetach 4-godzinnych w pierwszym przypadku 2 godz. i 3 minucie. W drugim przypadku, przy 4-godzinnej kasecie miało to miejsce w 57 minucie. Najciekawsze jest to, że najczęściej miało to miejsce na kasetach jakościowo dobrych (podobno). Te zwykłe Konika, Basf czy inne chodzą bez problemu. Najgorsze jest to, że nie wiem, bo nie mam możliwości sprawdzenia, czy w części nieosiągalnej do odtworzenia dla mnie jest coś nagrane, bo nie ma możliwości odtwarzania. Magnetowidy po prostu stoją w strefie za dziwnym punktem. Widać, że się starają kręcić ale za chwilę się zatrzymują i koniec.
    Proszę o sugestie jak przegrać "wredne" kasety.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17719367
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17719392
    kapital
    Poziom 8  
    No tak. Twoja odpowiedź jest logiczna ale dlaczego w takim razie na innych kasetach, kiedy nagrywam grabberem i programuje 3 lub 4 a nawet 5 godzin, to bez względu na to czy kaseta jest pełna czy nie nagrywa mi komputer do do końca. Puste miejsca też. Magnetowidowi nie przeszkadza, że film się skończył na kasecie. Jest jeszcze np. dwie godziny odtwarzania to odtwarza do końca. Na tych kilku kasetach się zatrzymuje po dojściu odtwarzania do punktu. Jak przejdę go szybkim przewijaniem to i tak nie odtworzy za tym punktem ani sekundy. To jest właśnie problem. Na innych kasetach, jak nie ma filmu a taśma się przewija do końca to cały czas licznik działa.
  • #4 17719410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17719415
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15486
    @Koderr Na pustych kasetach także takie coś występuje wyobraź sobie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17719432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17720395
    kapital
    Poziom 8  
    Koder wg tego co napisałeś, to nie mógłbym włączyć odtwarzania pustej nienagranej kasety.
    Na moich magnetowidach odtwarzanie pustych kawałków taśm jest jak najbardziej możliwe.
    Na ekranie podczas odtwarzania "niczego" widać śnieg, szumy itd.

Liczniki przesuwu taśmy mam elektroniczne.

Pozdrawiam
  • #8 17720902
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17721146
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9252
    A czy sama kaseta (taśma) nie jest w jakiś sposób uszkodzona w tym felernym miejscu? Często się tak dzieje właśnie przy kłopotach z prowadzeniem taśmy - tylko przy odtwarzaniu i zapisie, bo przy przewijaniu taśma inaczej oplata bęben wizyjny).
  • #10 17760419
    kapital
    Poziom 8  
    Rozwiązaniem tematu jest mój brak wiedzy. Po zakończeniu filmu na kasecie odtwarzanie trwa dalej ale bez śniegu. Wszystko dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaniem kaset VHS, które zatrzymują się w określonym punkcie podczas odtwarzania, mimo że na innych kasetach odtwarzanie przebiega bez zakłóceń. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym możliwość, że w "czarodziejskim punkcie" taśmy są puste lub uszkodzone. Zauważono, że liczniki taśmy działają nawet na pustych kasetach, co może wskazywać na wcześniejsze nagrania. Użytkownik wyjaśnia, że odtwarzanie pustych fragmentów taśmy jest możliwe, a problem wynika z braku sygnału wideo po zakończeniu filmu. Ostatecznie, użytkownik stwierdza, że problem wynikał z braku wiedzy na temat działania kaset VHS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA