logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE40C6000 - pasy na ekranie po 20 minutach pracy

gutek2000 24 Sty 2019 18:44 3078 10
REKLAMA
  • #1 17727031
    gutek2000
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie. Telewizor działa przez ok. 20 minut poprawnie. Po tym czasie zaczynają się pojawiac pasy jak na załączonych filmikach. Przez kolejne ok. 20 minut pasy te zajmują od góry całą powierzchnię ekranu aż do całkowitego jego wygaszenia. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sytuacja się powtarza tylko czas jest znacznie krótszy rzędu kilku minut . Po wyłączeniu i dłuższym ostygnięciu telewizora sytuacja wygląda jak na poczatku czyli po 20 minutach to występuje. Proszę o poradę fachowców czy naprawa tego tv jest możliwa i czy w ogóle opłacalna ?[/align]
    Załączniki:
    • 20190124_142852.avi (38.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20190124_142546.avi (36.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17727044
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    gutek2000 napisał:
    Proszę o poradę fachowców czy naprawa tego tv jest możliwa i czy w ogóle opłacalna ?

Przecież masz w profilu wpisane "sprzęt rtv" i masz problem z diagnozą i usunięciem usterki?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17727384
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Nie jestem specem od RTV, ale po 5 minutach Googlowania znalazłem, że problemem może być tzw. t-con board. Może ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów może to potwierdzić lub poprawić mnie.

Jeśli tak, to dalej musisz poszukać modelu płytki na allegro i ocenić, czy naprawa się opłaca.
    Jeśli nie, zdejmij tylną obudowę TV, podłącz go i użyj sprężonego powietrza - psikając na komponenty obserwuj reakcję. Uszkodzony (termicznie? zimny lut?) komponent prawdopodobnie da o sobie znać.
  • #6 17727405
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6512
    gdL napisał:
    ... zdejmij tylną obudowę TV, podłącz go i użyj sprężonego powietrza - psikając na komponenty obserwuj reakcję. Uszkodzony (termicznie? zimny lut?) komponent prawdopodobnie da o sobie znać.

To samo co w moim poście #4 24 Sty 2019 19:15. No prawie to samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17727409
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Ustalić, przynajmniej z grubsza można już inwestując niecałe 10zł - w zamrażacz/sprężone powietrze, skoro usterka intensyfikuje się wraz z temperaturą w trakcie pracy TV. Zdejmuje się blaszaną osłonę modułu T-Con, i w momencie gdy zaczynają się anomalie schładza obecne na płycie procesor, pamięci oraz układ korektora gamma - jeśli anomalie ustąpią/pogłebią się/będzie bez zmian - chyba nie trzeba tłumaczyć co dalej.
  • REKLAMA
  • #8 17746861
    gutek2000
    Poziom 6  
    Po nagrzaniu tv gdy pasy zaczęły występować,chłodziłem płytkę t-con,pasy ustąpiły.Zdjąłem blachę okazało się że,są zgięte odłamane 3 nóżki od układu LAUC041T2A-Q2 i poprawiane ich luty.Nóżki tylko stykały i po nagrzaniu układu dostawały przerwy .Potrzebny jest sprawny T-con.Jego symbol to S120APM4C4LV0.4

Płytka jest dostępna na Allegro,tylko mam pytanie czy musi być od identycznego modelu ,czy musi zgadzać się rozmiar matrycy,czy też aby zgadzał się powyższy symbol.
  • #9 17749051
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Postaraj się naprawić nóżki lub dolutować cienkie przewody zamiast nich, jeśli zostały odłamane. A potem zabezpieczyć to lakierem bezbarwnym. Być może ruszy.
    A jak nie to najwyżej kup nową płytę...
  • #11 17772700
    gutek2000
    Poziom 6  
    Kupiłem nowy T-CON . Telewizor działa . Dziękuje wszystkim za pomoc . Temat zamykam .

Dodano po 1 [minuty]:

Kupiłem nowy T-CON . Telewizor działa . Dziękuje wszystkim za pomoc . Temat zamykam .

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Samsung UE40C6000 doświadcza problemu z pasami na ekranie po około 20 minutach pracy, co prowadzi do całkowitego wygaszenia obrazu. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie matrycy lub płyty T-Con. Wskazówki dotyczące diagnozy obejmują schładzanie komponentów sprężonym powietrzem oraz sprawdzenie połączeń lutowniczych. Po wymianie uszkodzonej płyty T-Con (model S120APM4C4LV0.4) telewizor został naprawiony i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA