Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] TV Samsung UE40C6000 - poziome pasy

gutek2000 24 Jan 2019 18:44 1599 10
    gutek2000
    Level 5  
    Tak jak w temacie. Telewizor działa przez ok. 20 minut poprawnie. Po tym czasie zaczynają się pojawiac pasy jak na załączonych filmikach. Przez kolejne ok. 20 minut pasy te zajmują od góry całą powierzchnię ekranu aż do całkowitego jego wygaszenia. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sytuacja się powtarza tylko czas jest znacznie krótszy rzędu kilku minut . Po wyłączeniu i dłuższym ostygnięciu telewizora sytuacja wygląda jak na poczatku czyli po 20 minutach to występuje. Proszę o poradę fachowców czy naprawa tego tv jest możliwa i czy w ogóle opłacalna ?[/align]
    sosarek

Level 43  
    gutek2000 wrote:
    Proszę o poradę fachowców czy naprawa tego tv jest możliwa i czy w ogóle opłacalna ?

Przecież masz w profilu wpisane "sprzęt rtv" i masz problem z diagnozą i usunięciem usterki?
  • Helpful post
    gdL
    Level 27  
    Nie jestem specem od RTV, ale po 5 minutach Googlowania znalazłem, że problemem może być tzw. t-con board. Może ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów może to potwierdzić lub poprawić mnie.

Jeśli tak, to dalej musisz poszukać modelu płytki na allegro i ocenić, czy naprawa się opłaca.
    Jeśli nie, zdejmij tylną obudowę TV, podłącz go i użyj sprężonego powietrza - psikając na komponenty obserwuj reakcję. Uszkodzony (termicznie? zimny lut?) komponent prawdopodobnie da o sobie znać.
    DiZMar
    Level 43  
    gdL wrote:
    ... zdejmij tylną obudowę TV, podłącz go i użyj sprężonego powietrza - psikając na komponenty obserwuj reakcję. Uszkodzony (termicznie? zimny lut?) komponent prawdopodobnie da o sobie znać.

To samo co w moim poście #4 24 Sty 2019 19:15. No prawie to samo.
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ustalić, przynajmniej z grubsza można już inwestując niecałe 10zł - w zamrażacz/sprężone powietrze, skoro usterka intensyfikuje się wraz z temperaturą w trakcie pracy TV. Zdejmuje się blaszaną osłonę modułu T-Con, i w momencie gdy zaczynają się anomalie schładza obecne na płycie procesor, pamięci oraz układ korektora gamma - jeśli anomalie ustąpią/pogłebią się/będzie bez zmian - chyba nie trzeba tłumaczyć co dalej.
    gutek2000
    Level 5  
    Po nagrzaniu tv gdy pasy zaczęły występować,chłodziłem płytkę t-con,pasy ustąpiły.Zdjąłem blachę okazało się że,są zgięte odłamane 3 nóżki od układu LAUC041T2A-Q2 i poprawiane ich luty.Nóżki tylko stykały i po nagrzaniu układu dostawały przerwy .Potrzebny jest sprawny T-con.Jego symbol to S120APM4C4LV0.4

Płytka jest dostępna na Allegro,tylko mam pytanie czy musi być od identycznego modelu ,czy musi zgadzać się rozmiar matrycy,czy też aby zgadzał się powyższy symbol.
    gdL
    Level 27  
    Postaraj się naprawić nóżki lub dolutować cienkie przewody zamiast nich, jeśli zostały odłamane. A potem zabezpieczyć to lakierem bezbarwnym. Być może ruszy.
    A jak nie to najwyżej kup nową płytę...
    gutek2000
    Level 5  
    Kupiłem nowy T-CON . Telewizor działa . Dziękuje wszystkim za pomoc . Temat zamykam .

Dodano po 1 [minuty]:

Kupiłem nowy T-CON . Telewizor działa . Dziękuje wszystkim za pomoc . Temat zamykam .