Witam, Jak to się dzieje że możemy włożyć odwrotnie wtyczkę do gniazdka jeżeli dobrze rozumiem + do + a - do - a w gniazku można odwrotnie więc jak to jest?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamsosarek napisał:tylko napięcie ZMIENNE
Artur k. napisał:pokaż napięcie przemienne, które nie powoduje przepływu przemiennego prądu.
Madrik napisał:Prąd przemienny jest pewnym konkretnym przypadkiem prądu zmiennego.
Adamcyn napisał:Prąd/napięcie są zmienne, nawet za prostownikiem ?
Spróbuj to opisać bardziej przystępnie, nawet dla mnie...
Zbigniew 400 napisał:Przecież w gniazdku mamy napięcie przemienne a prąd jest wypadkową obciązenia. Więc charakter prądu określa obciążenie.
A w dzisiejszych warunkach prąd rzadko jest przemieny /obciązenie rezystancyjne/ bo większość obciążeń to zasilacze impulsowe.
fbodek napisał:I co? Myślicie, że wytłumaczyliście koledze kolosus708 ?
Artur k. napisał:Jeśli coś zmienia swoją wartość, to jest zmienne. Za prostownikiem masz prąd/napięcie zmieniające się od 0V do Vmax, a więc jest to napięcie/prąd zmienny.
Adamcyn napisał:Jednak ze względu na funkcję prostownika, uważam, że bardziej zasadne jest użycie określenia - prąd tętniący.
Cowboy zagrabie napisał:na zacisku L jest naprzemiennie +230V i -230V
PZ IX napisał:Oczywiście ich radę będę brał pod uwagę w razie czego, ale czysto z ciekawości jako elektronika interesuje mnie dlaczego tak może być i czym groziłoby odwrócenie L z N.
Artur k. napisał:zgadza się zastosowałem takie uproszczenie aby nie wprowadzać dodatkowych pojęć i ułatwić zrozumienie zagadnienia. Uwaga jak najbardziej słuszna
Cowboy zagrabie napisał:
na zacisku L jest naprzemiennie +230V i -230V
Nieprawda. Na zacisku L jest naprzemiennie +325V i -325V. 230V to jest wartość skuteczna napięcia i nie jest ani ujemna, ani dodatnia.