logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to się dzieje że możemy włożyć odwrotnie wtyczkę do gniazdka?

kolosus708 04 Maj 2019 14:30 12378 166
  • #1 17942303
    kolosus708
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Witam, Jak to się dzieje że możemy włożyć odwrotnie wtyczkę do gniazdka jeżeli dobrze rozumiem + do + a - do - a w gniazku można odwrotnie więc jak to jest?
  • Pomocny post
    #2 17942304
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Więc jest tak że w gniazdu nie masz napięcia stałego czyli + i - tylko napięcie ZMIENNE - co to znaczy już sobie wygooglasz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17942364
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    W gniazdko jest napięcie przemienne o częstotliwości 50Hz co oznacza że + jest 50x na sekundę w lewej i 50x na sekundę w prawej dziurce. Nie sugeruj się świeceniem neonówki (wskaźnika napięcia,probówki,jak zwał...) bo ona wskazuje fazę a to coś zupełnie innego niż +
  • #4 17942373
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    sosarek napisał:
    tylko napięcie ZMIENNE

A nie przemienne?
  • #5 17942379
    sosarek

Poziom 43  
    PRZEjęzyczenie ale widzę że już kogoś razi i zaraz zarzuci mi brak wiedzy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17942383
    Madrik
    Ocena: 1163
    Prąd przemienny jest pewnym konkretnym przypadkiem prądu zmiennego.
    Nie zawsze prąd w sieci jest idealnie przemienny. Dlatego bardziej poprawne jest określenie "prąd zmienny" bo jest po prostu pojemniejsze i trafniejsze dla większej ilości przypadków.

Przynajmniej tak mi mówił jeden stary Indianin z Mazur. ;)
  • #7 17942391
    Artur k.
    Prąd zmienny to może być np. prąd który raz ma wartość 1A, a za chwilę 2A - wartość się zmienia.
    Natomiast prąd przemienny to takie coś, co raz płynie w jedną stronę, a raz w drugą. Matematycznie to będzie np. -1A i 1A. Wartość bezwzględna pozostaje taka sama.

W gniazdku powinniśmy mieć dokładnie taki przypadek, a to że zdarza się że tak nie jest - cóż, tak bywa. Nie oznacza to jednak, że odchyłkę należy uznawać za normę.
  • #8 17942398
    sosarek

Poziom 43  
    @Artur k. Skoro napięcie i prąd wg.Ciebie to jedno i to samo...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17942424
    Artur k.
    I tym sposobem dowiodłeś po raz kolejny, że nie masz zielonego pojęcia na temat w którym się wypowiadasz.

Pokaż mi prąd przemienny, który nie powoduje przemiennego spadku napięcia. Albo patrząc od drugiej strony - pokaż napięcie przemienne, które nie powoduje przepływu przemiennego prądu.

Poza tym mistrzu elektrotechniki, anglojęzyczny skrót AC to co oznacza? Napięcie, czy prąd?
  • #10 17942434
    tos18
    Poziom 42  
    Artur k. napisał:
    pokaż napięcie przemienne, które nie powoduje przepływu przemiennego prądu.

Wybaczy kolega - prostownik jednopołówkowy
  • #11 17942461
    Artur k.
    Że tak powiem - przypadek szczególny. :) Nie mniej przebiegi i tak będą okresowe i dokładnie takie same.
  • #12 17942469
    tos18
    Poziom 42  
    Ale warunek spełniłem - napięcie przemienne ale prąd nie przechodzi przez zero (chyba że kolega pragnie uwzględnić prąd wsteczny diody).
    Sugeruję wydzielenie tego fragmentu dyskusji - odbiegliśmy od zasadniczego tematu.
  • #13 17942479
    Artur k.
    Istotnie, warunek spełniłeś. :)
    W przemienności prądu nie chodzi tylko o przejście przez 0. Mnie zawsze uczono, że prąd przemienny to taki który oprócz tego, że przechodzi przez 0, to jest okresowy.
    Doskonale obrazuje to rysunek z Wikipedii:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_przemienny#/media/File:Types_of_current-pl.svg

Jak to się dzieje że możemy włożyć odwrotnie wtyczkę do gniazdka?

Zmienny jest np. sygnał audio, a przemienny jest prąd z sieci 230V (a przynajmniej dąży się do tego by tak było).

Jeśli chodzi o odbieganie od tematu - jesteśmy w Hyde Parku. :)
  • #14 17942699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17942742
    Artur k.
    Jeden i drugi przebieg to prąd/napięcie zmienne, a nie przemienne.

Przemienne to jak pisałem - okresowe oraz symetryczne względem zera.
    Jak najbardziej prawdziwe jest stwierdzenie:
    Madrik napisał:
    Prąd przemienny jest pewnym konkretnym przypadkiem prądu zmiennego.

Można posunąć się dalej - każdy prąd przemienny jest zmienny, ale nie każdy zmienny jest przemienny. :)
  • #16 17943100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17943151
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Przecież w gniazdku mamy napięcie przemienne a prąd jest wypadkową obciązenia. Więc charakter prądu określa obciążenie.
    A w dzisiejszych warunkach prąd rzadko jest przemieny /obciązenie rezystancyjne/ bo większość obciążeń to zasilacze impulsowe.
  • #18 17943206
    Artur k.
    Adamcyn napisał:
    Prąd/napięcie są zmienne, nawet za prostownikiem ?

Spróbuj to opisać bardziej przystępnie, nawet dla mnie...

Nie wiem jak to opisać bardziej przystępnie. Jeśli coś zmienia swoją wartość, to jest zmienne. Za prostownikiem masz prąd/napięcie zmieniające się od 0V do Vmax, a więc jest to napięcie/prąd zmienny.
    Dopiero jeśli do prostownika dołożymy kondensator, to będziemy mieli napięcie stałe ale uwaga - ze składową zmienną (tętnienia).
    Zobacz też rysunek który wstawiłem.
    Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć.

Zbigniew 400 napisał:
    Przecież w gniazdku mamy napięcie przemienne a prąd jest wypadkową obciązenia. Więc charakter prądu określa obciążenie.
    A w dzisiejszych warunkach prąd rzadko jest przemieny /obciązenie rezystancyjne/ bo większość obciążeń to zasilacze impulsowe.

Oczywiście, tyle że nawet jeśli kształt odbiega od sinusoidy to nadal będą to przebiegi okresowe zmieniające swoją wartość od V- do V+, a więc jak najbardziej przemienne.
  • #19 17943301
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 17943316
    fbodek
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    I co? Myślicie, że wytłumaczyliście koledze kolosus708 ?
  • #21 17943320
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Mnie swego czasu uczono, że toto w gniazdku to prąd naprzemienny, bo to co nad kreską odpowiada temu co pod kreską, tyle, że trochę przesunięte :P
    V.
  • #22 17943324
    Artur k.
    Myślę, że jak Kolega kolosus708 będzie miał jakieś pytania, to śmiało je zada.
  • #23 17943327
    vorlog
    Poziom 40  
    fbodek napisał:
    I co? Myślicie, że wytłumaczyliście koledze kolosus708 ?

To może tak- kolega kolosus708 niech przyjmie do wiadomości, że bez żadnych konsekwencji może sobie wtykać jak mu pasuje- jak to, co na przedłużeniu kabelka jest sprawne, to żadnych niepożądanych efektów multimedialnych nie będzie. Co tu więcej rozkminiać? Fachowcowi tłumaczyć nie trzeba, a niefachowcowi trza poświęcić kupę pisania, i po co mu to?
  • #24 17943787
    kolosus708
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Ciekawość, dlaczego tak się dzieje.
  • #25 17943823
    vorlog
    Poziom 40  
    Żeby w pełni zrozumieć przyczyny i skutki zjawisk związanych z prądem przemiennym (zresztą stałym też) musiałbyś zaliczyć materiał zawarty w podręcznikach elektrotechniki, zaś sama ta wiedza praktycznie na nic Ci się nie przyda, jeżeli nie jesteś, czy też nie zamierzasz zostać, elektrykiem.
    Na Twoje potrzeby i w sporym skrócie przyjmij, że w "dziurkach" gniazdka na przemian pojawia się + i -, i to 50 razy na sekundę, zaś urządzenia, które do tego gniazdka podłączasz są tak skonstruowane, by to odpowiednio zinterpretować i przetworzyć.
    Jeżeli rzeczywiście jesteś mocno zainteresowany takimi rzeczami, to znajdź kilka godzin i poczytaj w necie, słowa kluczowe- "prąd przemienny", "prąd stały".
    Link
    Link
    Temat rzeka, po co powtarzać setny raz to, co już napisano :)
    V.
  • #26 17943885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 17943969
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    W domowym gnieździe elektrycznym mamy zaciski L oraz N. Patrząc na wykres napięcia lub wtórnie prądu przez nie generowanego, mamy oś x oraz sinusoidę oscylującą na tej osi. Oś x to zacisk neutralny, a sinusoida to napięcie zacisku L i tutaj wektor napięcia zmienia kierunek. co można zaobserwować wkładając zwykłą neonówkę do zacisku L, nie świeci ona jednostajnie lecz mruga z częstotliwością 50Hz czyli na zacisku L jest naprzemiennie +230V i -230V
  • #28 17944127
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 360
    Podczepię się pod temat.

Jest taka opcja, że niektóre PSU pod 230V mogą mieć wyłącznie jeden sposób podłączenia tj. nie można zamienić fazy z zerem? Taka uwagę dostałem jak majstry kilka lat temu podłączyli kocioł gazowy Vaillant w łazience. Troszkę mnie to zdziwiło i jednocześnie zastanowiło. Oczywiście ich radę będę brał pod uwagę w razie czego, ale czysto z ciekawości jako elektronika interesuje mnie dlaczego tak może być i czym groziłoby odwrócenie L z N.
  • #29 17944170
    Artur k.
    Adamcyn napisał:
    Jednak ze względu na funkcję prostownika, uważam, że bardziej zasadne jest użycie określenia - prąd tętniący.

Wypadałoby zadać pytanie co to jest prąd tętniący. :) Skoro po prostowniku mamy prąd tętniący, to jaki będziemy mieli gdy do prostownika dołączymy kondensator? W ten sposób zaczniemy definiować kolejne rzeczy i w pewnym momencie przekroczymy granicę absurdu.
    Moim zdaniem znacznie prościej jest to definiować tak, jak mnie uczono:
    - przed prostownikiem prąd przemienny (oczywiście jeśli mowa o zasilaniu sieciowym)
    - za prostownikiem prąd zmienny (a ściślej zmienny jednokierunkowy)
    - za filtrem pojemnościowym prostownika prąd stały ze składową zmienną (składową zmienną w tym przypadku są tętnienia).

Zwróć uwagę na nazewnictwo anglojęzyczne, tam jest dość jasno - AC i DC.
    AC - Alternating Current (czasami tłumaczone także jako Analog Current). Samo słowo "alternating" oznacza "zmienny", przy czym chodzi nie o zmianę wartości, tylko o zmianę polaryzacji, w odróżnieniu od DC - Direct Current, który to oznacza prąd kierunkowy, czyli płynący w jednym kierunku a więc nie zmieniający polaryzacji.
    Tu sprawa jest prosta - AC mamy przed prostownikiem, DC za prostownikiem. :)

Cowboy zagrabie napisał:
    na zacisku L jest naprzemiennie +230V i -230V

Nieprawda. Na zacisku L jest naprzemiennie +325V i -325V. 230V to jest wartość skuteczna napięcia i nie jest ani ujemna, ani dodatnia.

Dodano po 12 [minuty]:

PZ IX napisał:
    Oczywiście ich radę będę brał pod uwagę w razie czego, ale czysto z ciekawości jako elektronika interesuje mnie dlaczego tak może być i czym groziłoby odwrócenie L z N.

Nie znam się na piecach, ale nie widzę żadnego powodu dla którego takowy piec miałby nie działać prawidłowo. Prawdopodobnie to jest jakieś celowe zabezpieczenie wynikające np. z jakichś przepisów Niemieckich i/lub konstrukcji pieca.
    Może jest tak, że piec wewnętrznie ma połączone jakieś metalowe części z przewodem N, wówczas włożenie wtyczki odwrotnie powoduje pojawienie się na tych elementach napięcia sieci i ryzyko porażenia? W Niemczech są gniazda Schuko, wtyczkę można włożyć w obie strony, stąd zabezpieczenie.
    Trzeba byłoby taki piec rozebrać i zobaczyć jak to jest zrobione.

Też się nad tym zastanawiałem i stwierdziłem że innej możliwości niż to co napisałem chyba nie ma. Pewności jednak nie mam, a niektórzy daliby się pokroić za to, że L ma być w gniazdku w lewej dziurce (gdy bolec na górze), bo inaczej jakieś tam urządzenia nie będą działać.
    Problem w tym, że 90% urządzeń jest zrobiona tak, że brązowy przewód fabrycznie we wtyczce idzie na prawą stronę. :)
  • #30 17944790
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    Artur k. napisał:

Cowboy zagrabie napisał:
    na zacisku L jest naprzemiennie +230V i -230V

Nieprawda. Na zacisku L jest naprzemiennie +325V i -325V. 230V to jest wartość skuteczna napięcia i nie jest ani ujemna, ani dodatnia.
    zgadza się zastosowałem takie uproszczenie aby nie wprowadzać dodatkowych pojęć i ułatwić zrozumienie zagadnienia. Uwaga jak najbardziej słuszna

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię, dlaczego wtyczki można wkładać odwrotnie do gniazdek, co jest możliwe dzięki zastosowaniu napięcia przemiennego (AC) w sieci elektrycznej. Uczestnicy wyjaśnili, że w gniazdku występuje napięcie zmienne, które zmienia swoją biegunowość 50 razy na sekundę, co sprawia, że nie ma znaczenia, w którą stronę włożona jest wtyczka. Wspomniano również o różnicach między prądem zmiennym a prądem przemiennym oraz o nowoczesnych gniazdkach, które umożliwiają podłączenie wtyczek w dowolny sposób. Wskazano na zmiany w projektowaniu gniazdek, które w przeszłości były zabezpieczone przed odwrotnym włożeniem wtyczki, a obecnie często nie mają takich ograniczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA