logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator temperaury R-201 CZAKI nie mogę go ustawić

MARKSON43 16 Cze 2019 21:30 1074 15
  • #1 18014956
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Ocena: 283
    Kupiłem taki regulator aby przy np.+50C wyłaczał dane urządzenie i ładnie pięknie podłaczyłem czujnik PT-100 ustawiłem no i jak dojdzie do +50C to nie wyłacza urządzenia tylko pulsuje czyli włacza i wyłącza tak synchronicznie.
    Proszę o pomoc bo miało być takie proste a tu zoonk..:)
    Robiłem jak w instrukcji bo tam piszą o czasach ale nie działa...

https://www.czaki.pl/produkt/regulator-temperatury-r-202-regulacja-dwustawna-z-histereza/
  • Pomocny post
    #2 18015067
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2654
    Co to za układ grzewczy?
    Jaka masz ustawioną histerezę w regulatorze?
    Zbyt mała histereza będzie powodowała taką reakcję jeżeli układ regulacji jest zbyt szybki.
  • #3 18015290
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Regulator ma wyłączyć elektrozawór i odciąć powietrze.
    Mam tylko 3 możliwość regulacji jak piszą czyli trzymam przycisk 1 lub 3 lub 8 sekund i żadna mi nie robi jak bym chciał.Histerereza nie wiem którym się ustawia bo ustawiałem trzema funkcjami i coś tam się zmienia ale dalej pulsuje.
  • #4 18015347
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 649
    MARKSON43 napisał:
    Regulator ma wyłączyć elektrozawór i odciąć powietrze.
    Mam tylko 3 możliwość regulacji jak piszą czyli trzymam przycisk 1 lub 3 lub 8 sekund i żadna mi nie robi jak bym chciał.Histerereza nie wiem którym się ustawia bo ustawiałem trzema funkcjami i coś tam się zmienia ale dalej pulsuje.

Witaj
    Kolego prawdopodobnie zakupiony regulator ma wyjście SSR!
    Służy do sterowania impulsami przekaźników elektronicznych.
    Takie rozwiązanie nie nadaje się do sterowania zwykłym elektrozaworem.
    Musisz zakupić nowy z wyjściem przekaźnikowym.
  • #5 18015361
    usernovy
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Regulator temperatury R-202
    Szerokość strefy histerezy
    Czas postoju
    Wyjście - styki przełączne, max. 5A, 250 VAC
    LED 10 mm czerwony

W instrukcji masz opisane jak ustawić histerezę. Pewnikiem nie ustawiłeś prawidłowo histerezy i przetwornik działa tylko w jednym punkcie 50 stopni
    Musisz mu ustawić histerezę na przykład 40-50 stopni i wyjście odpowiednio podłączyć pod NO lub NC i powinno cykać.
    Opisz dokładniej co chcesz osiągnąć przy jakich temperaturach. to coś więcej pomożemy.
  • #6 18015504
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Dzięki z informacje..doceniam.
    Ja chcę aby po osiągnięciu tmp.50+ rozłączył styk NC a po spadku 50+ załączył..czyli utrzymywał tą temperaturę.Czyli otwiera zawór i zamyka zawór.
  • Pomocny post
    #7 18015527
    usernovy
    Poziom 14  
    MARKSON43 napisał:
    Dzięki z informacje..doceniam.
    Ja chcę aby po osiągnięciu tmp.50+ rozłączył styk NC a po spadku 50+ załączył..czyli utrzymywał tą temperaturę.Czyli otwiera zawór i zamyka zawór.

No i to jest właśnie twój problem nie rozumiesz zasady działania histerezy, bo Ty ustalasz punkt bez histerezy czyli wystarczy jedna setna stopnia więcej lub miej niż 50 stopni i przetwornik włącza i wyłącza.
    Ty musisz ustawić sobie histerezę 49 do 51 lub na przykład 49,5 do 50,5 to od razu zauważysz inną pracę, czyli jeśli osiągnie 51 stopni to wyłącza np. piec a przy 49 załącza.
    Przetwornik taki mierzy w setnych albo nawet tysięcznych stopnia C czyli jeśli osiągnie 50,0 stopnia to wyłączy ale już przy 49,99 będzie załączał.
    Jest to za mała histereza i dlatego tobie cały czas mryga dioda oraz włącza i wyłącza.
    Żeby utrzymywać cały czas temp. równą 50 stopni musiał byś mieć przetwornik z regulatorem PID a ty go nie masz wiec możesz ustawić tylko tak jak Ci wyżej napisałem
  • Pomocny post
    #8 18015666
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2654
    Jak chcesz abyśmy Ci pomogli to opisz dokładnie Twój układ regulacji.
    Co to jest za układ, co reguluje, w jaki sposób reguluje oraz co chcesz osiągnąć i z jaką dokładnością?
    Ponadto napisz całe oznaczenie tego regulatora, który kupiłeś. Składa się ono z liter i cyfr:
    R-202-Pt100-xxx-xxx-xxx
    Od tego zależy czy dany regulator nadaje się do tego czego oczekujesz, ponieważ regulatory są produkowane w wielu różnych wykonaniach.

Jeżeli chodzi o histerezę to właśnie po to ją się wprowadza w regulatorach, aby układ bez przerwy nie przełączał elementu wykonawczego w postaci przekaźnika czy elektrozaworu jeżeli obiekt zbyt szybko reaguje.
    Dla przykładu jeżeli chcemy uzyskać 50'C to ustawiamy np. histerezę 2'C i wtedy układ grzeje do 51'C. Po przekroczeniu tych 51'C regulator wyłącza grzanie i ponownie załącza jak temperatura spadnie poniżej 49'C. Zamiast idealnie stabilnej temperatury 50'C uzyskuje się temperaturę, która cały czas się zmienia od 49 do 51 i znów 49'C i tak "w kółko".
    Im mniejsza będzie histereza, tym częściej regulator będzie przełączał i tym mniejsze będą wahania temperatury.
    Ale częstotliwość przełączania nie zależy tylko i wyłącznie od ustawionej histerezy. Ale także i przede wszystkim od prędkości obiektu. Mówiąc najprościej chodzi o czas w jakim się nagrzewa i stygnie nasz obiekt regulacji. Obiekt to to co chcemy regulować np. komora pieca, woda w zbiorniku czy rurociągu itd.
    Jeżeli obiekt reaguje bardzo szybko, czyli bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko stygnie to regulacja dyskretna (dwustawna - załącz/wyłącz) po prostu się nie nadaje do takiego obiektu regulacji. Wtedy należy zastosować regulatory proporcjonalne i odpowiednie układy wykonawcze.
    Regulator, który kupiłeś to regulator dwustawny. Aby mógł poprawnie regulować dany obiekt to ten obiekt musi się charakteryzować odpowiednią inercją (powolnością w reakcji). Mówiąc najprościej musi się nagrzewać wolno i wolno stygnąć. W przeciwnym razie regulator cały czas będzie "klepał" przekaźnikami i nie pomoże nawet ustawienie większej histerezy.
  • #9 18015745
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Regulator temperaury R-201 CZAKI nie mogę go ustawić
    Wiem co to jest histereza ale za cholerę nie mogę ustawić w tym ustrojstwo...mam tylko 3 możliwość ustawienia i tyle.. poczytaj co można ustawić po przyciśnięciu i przytrzymaniu przycisku z dwoma strzałkami.

Dodano po 28 [minuty]:

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Przepraszam za to zdjęcie....ale w PDF jest to samo.
  • Pomocny post
    #10 18016095
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 16
    W instrukcji jest napisane jak się ustawia histerezę:
    Cytat:
    Programowanie strefy histerezy (DT) Nacisnąć i przytrzymać przycisk "<>" przez czas ok. 3 sekundy.Zapalenie kropki na wyświetlaczu (rys.1) sygnalizuje wejście w tryb programowania strefy histerezy.Wyświetlacz wskazuje aktualną szerokość strefy histerezy w °C.Przy pomocy klawisza "˄" lub "˅" ustawić żądaną szerokość strefy histerezy.Nacisnąć klawisz "<>" aby zapamiętać nastawę.Wyświetlacz wskazuje temperaturę bieżącą.

Instrukcja jest tu:Link
  • #11 18016270
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Aha..teraz kumam jak ustawić histerezę....
    Czyli po 3 sek.przytrzymania klawisza wchodzi w zakres histerezy w stopniach censjusza!
    Jutro to ogarniam z rana i odpisze jak to działa.
    Tylko z tym przytrzymaniem klawisza dłużej się nie zgadza bo po 1 sek.nigdzie nie wchodzi dalej tylko po 3 sek.w ustawienie zadanej temperatury.Ale to jest narazie nie ważne bo pewnie nie jest dokładne i jest rozbieżność.Ale wchodzi w te 3 parametry.
    W moim przypadku temperatura w tunelu grzewczym rośnie i opada bardzo powoli.A zawór ma zamknąć i otworzyć dopływ pary do kaloryferów..tak pary nie wody.
    Bardzo..bardzo dziękuję za pomoc bo na większośći forach już ciężko się coś dopytać...
  • #12 18017031
    usernovy
    Poziom 14  
    No tak się zastanawiam jak to jest, podchodzić do urządzenia i nie przeczytać dokładnie manuala.
  • #13 18017354
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Kato76 podał linka do R-202 i tam jest napisane jak powinno ...chodzi o ustawienie histerezy. A u mnie jest manuał do R-201 no i taki mam regulator i nie ma w instrukcji tak ładnie opisane co do histerezy..kolego . Regulator temperaury R-201 CZAKI nie mogę go ustawić
  • #14 18017397
    usernovy
    Poziom 14  
    To co podał tobie kolega wyżej jest w internecie i znalezienie tego zajęło mi 20 sekund przepytując Prof. Googla. Ale to nie ważne ważne, że temat rozwiązany :)
  • #15 18017478
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Tak ważne że działa.....ale jak się kupuje jakieś urządzenie to czytam tylko instrukcję która dostałem wraz z urządzeniem...Powiem że nie działa jak bym chciał bo jednak załącza zawór i wpuszczą parę nawet jak go sztucznie podgrzałem do 80+ ale na krótko a wyłącza na dużo dłużej.I nie zależnie czy dam czas 255sekund i tak otworzy zawór.Ogòlnie działa....
  • #16 18035874
    MARKSON43
    Poziom 18  
    Jeszcze zawór wykanawczy nie zamontowany ale jak będzie to napiszę jak to działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z regulatorem temperatury R-201, który nie wyłącza urządzenia przy osiągnięciu 50°C, lecz pulsuje, co sugeruje zbyt małą histerezę. W odpowiedziach podano, że zbyt mała histereza powoduje częste włączanie i wyłączanie, co jest niepożądane. Użytkownik powinien ustawić histerezę na szerszy zakres, np. 49-51°C, aby uniknąć tego problemu. Wskazano również, że regulator może mieć wyjście SSR, co nie jest odpowiednie do sterowania elektrozaworem. Użytkownik zrozumiał, jak ustawić histerezę, ale nadal ma wątpliwości co do działania regulatora w praktyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA