logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po pracach przy kablu CAN auto Volvo V70 nie uruchamia się?

Majeranek80 29 Cze 2019 12:40 1149 7
REKLAMA
  • #1 18035820
    Majeranek80
    Poziom 5  
    Witam. Mam problem z Volvo v70 2011rok. Samochod miał problem z kablem CAN do pompy wspomaganka układu kierowniczego elektoro-hydraulicznego (przetarty w jednym miejscu). Postanowiłem odciąć kawałek tego kabla na odcinku ok 10cm i wlutować inny o podobnej średnicy i długości. Zachowałem też ilość skrętek na kablu. Po podłączeniu instalacji na swoje miejsce auto nie odpala, nie kręci rozrusznikiem. Czy mogłem coś uszkodzić przy lutowaniu lutownicą?
  • REKLAMA
  • #2 18035837
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2335
    A akumulator odłączyłeś??
  • REKLAMA
  • #3 18035914
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    A nie pomyliłeś przewodów miejscami?
  • #4 18035974
    Majeranek80
    Poziom 5  
    No właśnie podczas lutowania nie odłączyłem akumulatora. A kabli nie mogłem pomylić, bo wymieniłem tylko kawałek jednego.
  • REKLAMA
  • #5 18036483
    iommi23
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Da się połączyć z komputerem, aby zrobić diagnostykę? Jak siadła sieć CAN (zwarcie w jednym miejscu), to może być taki efekt, bo siada wszystko - wtedy też nie będzie komunikacji ze sterownikiem.
    Który dokładnie przewód poprawiałeś - tzn. jaki kolor i w którym miejscu? Nie była to przypadkiem sieć LIN?
  • REKLAMA
  • #6 18036486
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    iommi23 napisał:
    Da się połączyć z komputerem, aby zrobić diagnostykę? Jak siadła sieć CAN (zwarcie w jednym miejscu), to może być taki efekt, bo siada wszystko - wtedy też nie będzie komunikacji ze sterownikiem.
    Który dokładnie przewód poprawiałeś - tzn. jaki kolor i w którym miejscu? Nie była to przypadkiem sieć LIN?

LIN jest 3 przewodowy i nie skrętka. Tam jest CAN.
  • #7 18036519
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 365
    To wygląda na przypadkowy zbieg okoliczności.
    Lutownica to nie spawarka.
    A co pokazuje wyświetlacz komputera jak przekręcisz kluczyk ?
  • #8 18036523
    Majeranek80
    Poziom 5  
    Temat ogarnięty. Po za kablem CAN jeszcze kłopot z kablem do rozrusznika się odkręcił. Zbieg zdarzeń. Wszysko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem Volvo V70 z 2011 roku po naprawie kabla CAN, który był uszkodzony. Po wymianie fragmentu kabla, samochód nie reagował na rozruch. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie, czy akumulator został odłączony podczas lutowania oraz czy nie pomylono przewodów. Użytkownik potwierdził, że akumulator nie był odłączony, a przewody były poprawnie wymienione. Ostatecznie okazało się, że problem wynikał z luźnego kabla do rozrusznika, co było przypadkowym zbiegiem okoliczności. Po naprawie wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA