logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarka Minibar Hartmann Tresore HTM T24-01 - Naprawa zasilacza do lodówka

xpira 02 Lip 2019 16:59 1557 7
REKLAMA
  • #1 18040836
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Uszkodził mi się zasilacz w małej lodówce. Napięcia dochodzą do części wejściowej zasilacza, ale nie wychodzą na drugą część. Mam podejrzenia co do tranzystorów T3005D co to są za tranzystory i co może być uszkodzone?
    Chłodziarka Minibar Hartmann Tresore HTM T24-01 - Naprawa zasilacza do lodówka Chłodziarka Minibar Hartmann Tresore HTM T24-01 - Naprawa zasilacza do lodówka Chłodziarka Minibar Hartmann Tresore HTM T24-01 - Naprawa zasilacza do lodówka
  • REKLAMA
  • #2 18040858
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1317
    Zdjęcia niewyraźne, nie podałeś ani typu lodówki ani zasilacza, w jakiej obudowie jest tranzystor (o ile to tranzystor)
    xpira napisał:
    Napięcia dochodzą do części wejściowej zasilacza ale nie wychodzą na drugą część.

Co masz na myśli?
  • REKLAMA
  • #3 18040869
    xpira
    Poziom 25  
    Model lodówki: Hartmann tresorge AG. Jest to na pewno tranzystor bo ma oznaczenie T. Napięcia nie dochodzą do części niskonapięciowej zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 18040896
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1317
    xpira napisał:
    Hartmann tresorge AG

Jesteś pewien że to model lodówki a nie producent/dystrybutor?
    xpira napisał:
    Jest to na pewno tranzystor bo ma oznaczenie T

Domyślam się że owe "T" jest to napis na płytce drukowanej? A swoją drogą skąd wiesz że to nie triak/tyrystor?
    Ciężko jest zrobić wyraźne zdjęcia tego zasilacza i podać w jakiej obudowie jest tranzystor(?).
    Chcesz aby ktoś ci pomógł ale własnego wysiłku nie chcesz w to włożyć. Uważasz że ludzie na forum mają cudowne kule do wróżenia "co może być uszkodzone"?
  • REKLAMA
  • #5 18040913
    xpira
    Poziom 25  
    alekt77 napisał:

xpira napisał:
    Hartmann tresorge AG

To może to: HTM T24-01. Nie mogę zrobić lepszych zdjęć ponieważ nie mam mikroskopu zdjęcia zrobiłem zwykłym aparatem.
  • #6 18041565
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    Czy mierzyłeś napięcie za mostkiem Graetza lub na którymś z kondensatorów elektrolitycznych (2 grube na zdjęciu)?
    Dobrze byłoby znać typ kontrolera, no pomocne byłyby ostre zdjęcia, najlepiej przy oświetleniu dziennym i w dobrej rozdzielczości.
  • #7 18041694
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    xpira napisał:
    alekt77 napisał:

xpira napisał:
    Hartmann tresorge AG

To może to: HTM T24-01. Nie mogę zrobić lepszych zdjęć ponieważ nie mam mikroskopu zdjęcia zrobiłem zwykłym aparatem.

Zwykle wystarczy doswietlic miejce o ktore pytaja a aparat w komorce na pewno wykona lepsze zdjecia. Przynajmniej zdjecia nie beda poruszone ze wzgledu na dlugosc otwarcia migawki. Mikroskopu nie potrzeba .Wykonaj kilka ujec i wybierz najlepsze.
  • #8 21589061
    ELEKTROMECHANIKTOM
    Poziom 16  
    Ocena: 111
    Mamy w hotelu dużo takich lodówek.Nie bawię się w naprawę tych modułów.Zamawiam tani termostat na 12 v i do tego zasilacz LED 100w i hula aż miło.Przerobilem już 90 procent lodówek.Okolo 250 szt😁.Zero problemów.Najstarsze chodzą już 3 lata.Teraz jedyne usterki to zabrudzony wentylator czy wandalizm🫤

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego zasilacza w małej chłodziarce minibar Hartmann Tresore HTM T24-01. Użytkownik zgłasza, że napięcia dochodzą do części wejściowej zasilacza, lecz nie pojawiają się na wyjściu, podejrzewając uszkodzenie tranzystorów oznaczonych jako T3005D. Uczestnicy forum zwracają uwagę na brak wyraźnych zdjęć i szczegółowych danych dotyczących typu tranzystora oraz modelu urządzenia, co utrudnia diagnozę. Zasugerowano pomiary napięć za mostkiem Graetza i na kondensatorach elektrolitycznych oraz potrzebę lepszego oświetlenia i jakości zdjęć. Wskazano również, że oznaczenie „T” może niekoniecznie oznaczać tranzystor, a może być triakiem lub tyrystorem. Jeden z użytkowników podzielił się praktycznym rozwiązaniem polegającym na zastąpieniu oryginalnego modułu zasilacza prostym zasilaczem LED 12 V i termostatem, co sprawdza się w wielu podobnych lodówkach w hotelu, eliminując problemy z oryginalnym zasilaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA