logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uziemienie PC? Kopnięcia prądem od gniazd USB i obudowy.

Gooralek 008 15 Lip 2019 01:00 4101 22
  • #1 18061393
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam
    Piszę, ponieważ dzisiaj podczas grania na nowo złożonym PC (ma zaledwie tydzień) metalowe zakończenie kabla od słuchawki kopnęło mnie prądem. Takie samo zdarzenie, gdy dotknąłem gniazda USB, a także kilku metalowych śrub w obudowie. (Prądem kopie każde gniazdo z tyłu i z przodu komputera.) Czytałem już trochę na ten temat i dowiedziałem się ze mój komputer może nie być uziemiony. Zasilacz podpięty jest do przedłużacza a kabel zasilacza jest nowy, więc raczej nieuszkodzony. Gdzieś miałem urządzenie do sprawdzania przepływu prądu, lecz nie wiem, gdzie miał bym go użyć, czy na kablu przedłużacza czy zasilacza komputera. Naprawdę proszę o jasne wytłumaczenie problemu takiemu żółtodziobowi jak ja. Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 18061398
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    A w przedłużaczu jest bolec ?
  • #3 18061420
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Jeżeli chodzi o to, czy we wtyczce od zasilacza jest wystający bolec i dwie dziurki to tak (nie wiem co to ten bolec).
  • Pomocny post
    #4 18061421
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Tak o to chodzi
    A w gniazdku masz uziemienie? czasami się zdarza że niema
  • Pomocny post
    #5 18061445
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    To jest całkowicie normalne zjawisko przy komputerze jeśli się nie ma uziemienia. Na obudowie komputera odkłada się połowa napięcia sieciowego i wystarczy że dotkniesz się jedną ręką obudowy a drugą czegoś co ma potencjał neutralny i poczujesz napięcie jeśli chcesz to sprawdzić to weź próbnik napięcia i przytknij do obudowy powinien lekko zaświecić ale jeśli drugą ręką dotkniesz np. karoryfera to próbnik będzie świecić wyraźnie i wtedy to znaczy że nie masz instalacji z uziemieniem. Jeśli jest to stara instalacja to bardzo prawdopodobne jest że nie masz uziemienia przez co na obudowie będzie to napięcie i wcale to nie świadczy o żadnym uszkodzeniu sprzętu jedynie co to jestem zielony w kwestii tego na ile jest takie napięcie bezpieczne i o tym się nie wypowiem.
  • #6 18061897
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Nie wiem czy mam gniazdko z uziemieniem, chciałbym wiedzieć jak to sprawdzić, i jeszcze jedno pytanie przed konsultacją z informatykiem czy to zwiększone napięcie zagraża sprzętowi i np:podczas wkładanie pen drive w port usb może dojść do jakiegoś spięcia a nawet porażenia? Jak sprawdzić uziemienie PC? Kopnięcia prądem od gniazd USB i obudowy. -na dole widać wtyczke od przedłużacza (na górze od boxa do internetu)
  • Pomocny post
    #7 18061933
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Wiesz to że masz gniazdko z bolcem i przedłużacz to wcale nie znaczy że masz instalacje z uziemieniem bo może nie być podłączony przewód od uziemienia w gniazdku lub go wcale nie będzie. Czasem stosuje się zerowanie ale nie będę rzucał mózgiem bo uważam że są ludzie którzy mają większą wiedzę niż ja w tym temacie. Najprościej sprawdzić to rozkręcić gniazdko i zobaczyć czy jest podłączony do tego bolca kabel zielono żółty ale jeśli nie masz doświadczenia to polecam poprosić o to kogoś kto się zna bo takie zabawy są niebezpieczne na własną rękę bez odpowiedniej wiedzy.
  • #8 18061951
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Dzięki konrafal bede starał się dowiedzieć co z moim gniazdkiem

Dodano po 7 [godziny] 36 [minuty]:

Tak, gniazdo jest uziemione tak samo jak i przedłużacz. Inne pomysły co może powodować takie napięcie na obudowie i metalowych częściach? Zasilacz ma 600W tak dodam.
  • #9 18062822
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Gooralek 008 napisał:
    Tak, gniazdo jest uziemione tak samo jak i przedłużacz

To czy jest uziemione/zerowane na sprawdzić elektryk.

Trzeba sprawdzić także przedłużacz
  • #10 18062906
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Ojciec mówi że gniazdko jak i przedłużacz są uziemione a jeśli chodzi o zerowanie to nie wiem nic na ten temat
  • #11 18062915
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Jeśli masz poprawne uziemienie to nie ma prawa być napięcia na obudowie komputera! Masz próbnik napięcia (Taki śrubokręt z żaróweczka w środku)? przytknij go do metalowego elementu komputera i jeśli świeci to na 100% masz słabe uziemienie albo nie ma go wcale. A i jeszcze dodam że uziemienie też traci swoje właściwości elektryczne z biegiem lat tym bardziej traci im jest źle wykonane i ze złego metalu.
  • #12 18063156
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Może miały być uziemione, a nie są? Już trzy razy widziałem w instalacjach napięcie na bolcu uziemiającym, z tego raz w firmie, dwa razy na uczelni. I to były nowe instalacje - po prostu elektrycy tak je zrobili - i przynajmniej uczelnia nie mogła zatrudnić elektryków bez uprawnień. Wynik: zniszczony sprzęt o wartości kilkudziesięciu tysięcy dolarów, dwie osoby porażone prądem. Więc może trzeba według rosyjskiego powiedzenia "dovieraj, no provieraj" (czyli: wierz, ale sprawdzaj).

Sam brak uziemienia komputera na ogół nie grozi porażeniem (chyba, że sprzęt jest uszkodzony, że jest w nim przebicie) - jakiś prąd płynie, i jest wyczuwalny, ale dużo za mały, by był groźny. Natomiast instalacja, w której na bolcu uziemiającym jest napięcie, a nie ziemia, jest niebezpieczna, a elektrycy potrafią tak zrobić.
  • #13 18063162
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Gooralek 008 napisał:
    Tak, gniazdo jest uziemione tak samo jak i przedłużacz. Inne pomysły co może powodować takie napięcie na obudowie i metalowych czesciach?
    Nie ma innej możliwości. Gdzieś jest przerwa. Podłącz komputer bezpośrednio do gniazda, jeśli nie pomoże, podłącz do innego. W ten sposób dowiesz się, gdzie jest usterka.
  • #14 18063375
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Kolego, nie pisz takich bzdur. Sama przerwa nie powoduje, że obudowa "kopie" prądem. Musi być przebicie izolacji, albo wadliwe podłączenie uziemienia. Może być tak, że bolce uziemiające są połączone między sobą, a jakiś inny sprzęt ma przebicie między fazą, a uziemieniem. Albo... napięcie podłączone do krzesła, na którym siada autor (innymi słowy, autor ma krzesło elektryczne). I cokolwiek z tego jest, to nie jest usterka - to jest sytuacja niebezpieczna dla życia użytkownika!

Być może elektrycy sobie myślą, że jak mają fazę na bolcu uziemiającym, to jest to drobna usterka, i nie ma czym się przejmować. I nie przejmują się, dopóki kogoś prąd nie porazi i sprawą nie zajmie się prokuratura (o ile się zajmie). Może już tak nie myślą ci, którzy tak podłączyli gniazdka zakładając nową instalację na uczelni, powodując zniszczenie kosztownego sprzętu - bo pewnie ich firma za to zapłaciła. Ale chyba wielu tak nadal myśli, bo przecież ja sprawdzałem, czy na bolcu uziemiającym jest napięcie, może w kilkunastu instalacjach, a znalazłem trzy, w których było - to tak ze 20% "usterkowych" instalacji!

Proszę, nie lekceważcie spraw bezpieczeństwa użytkowania sieci elektrycznej. Zadbajcie o nie, zanim coś się stanie, a nie "po".
  • #15 18063731
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Komputer, jego zasilacz należy do pierwszej kasy ochronności i nie można go używać bez styku ochronnego w gnieździe; instalacja też musi byś sprawdzona przez elektryka, jeżeli "kopie" a nie że "ojciec mówił"

Było pytanie czy można uszkodzić komputer/lub inny podłączany sprzęt - tak można uszkodzić, w pewnych sytuacjach; np. podłączenie komputera do TV
  • #16 18064201
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    _jta_ napisał:
    Sama przerwa nie powoduje, że obudowa "kopie" prądem. Musi być przebicie izolacji, albo wadliwe podłączenie uziemienia.
    Nie twierdzę, że sama przerwa, ale to ona najprawdopodobniej jest usterką. Wysokie napięcie na obudowie występuje przez filtr sieciowy w zasilaczu. Jeśli do przedłużacza podłączone są inne urządzenia z takim filtrem wydajność prądowa się zsumuje a efekt kopania będzie silniejszy. Istnieje możliwość, że ktoś zamienił przewody (ale autor albo by wiedział, że coś było robione, albo efekt wystąpiłby też na urządzeniach podłączonych do innych gniazd), albo przewód ochronny sam się rozłączył a następnie połączył z fazowym...

_jta_ napisał:
    Może być tak, że bolce uziemiające są połączone między sobą, a jakiś inny sprzęt ma przebicie między fazą, a uziemieniem.
    To by była podwójna usterka.

Edycja: Może usterka to niewłaściwe słowo, ale nie mogłem znaleźć lepszego łączącego przyczynę i nieprawidłowość.
  • #17 18064211
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    _jta_ napisał:
    Kolego, nie pisz takich bzdur. Sama przerwa nie powoduje, że obudowa "kopie" prądem. Musi być przebicie izolacji, albo wadliwe podłączenie uziemienia.

W przypadku wielu zasilaczy z filtrem na wejściu przerwa w PE wystarczy, żeby obudowa kopała prądem, bo kondensatory w filtrze są podłączone jedną nogą do PE, drugą do L lub N, więc w przypadku braku podłączenia uziemienia z instalacji robi się z tego piękny pojemnościowy dzielnik napięcia. A że obudowa komputera jest podłączona do tego pływającego potencjału, to kopie.
    Sprawdzone namacalnie kiedyś na PC (nie polecam), w innym czasie doświadczanie i pomiarowo na pewnym urządzeniu z kilkoma zasilaczami z filtrami wejściowymi, gdzie jaja robił rozklekotany konektor łączący kable za gniazdem zasilającym.
  • #18 18064252
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Prąd z tego filtru bywa wyczuwalny, ale nie "kopie". Natomiast jeśli do sieci podłączy się kilka(naście) takich urządzeń, i ich masy są połączone poprzez bolce uziemiające, a przewód łączący te bolce nie ma połączenia z uziemieniem, i na dodatek ktoś dotknie jedną ręką do takiej niby-uziemionej obudowy, a drugą do naprawdę uziemionej, to "kopnie". Niestety, zdarza się wadliwa technika montażu, przy której o to łatwo - gdzieś przewód wysunie się spod śrubki...
  • #19 18064879
    Gooralek 008
    Poziom 6  
    Dzisiaj wieczorem sprawdzałem czy prąd kopie na przedłużaczu czy na gniazdku, okazało się ze na gniazdku. Po rozkręceniu i dokładnych oględzinach doszedlem do wniosku ze kabel uziemiający jest cały (na dodatek miedziany). Nie znalazłem przyczyny kopania na gnieździe usb a także na wskaźniku którym sprawdzałem przepływ na gniazdku.
  • #20 18064921
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Gooralek 008 napisał:
    doszedlem do wniosku ze kabel uziemiający jest cały (na dodatek miedziany). Nie znalazłem przyczyny kopania na gnieździe usb a także na wskaźniku którym sprawdzałem przepływ na gniazdku.

To że przewód PE jest z jednej strony podłączony do bolca nie znaczy że wszystko jest OK. Pytanie jak i gdzie jest podłączony z drugiej strony. Przy sprawnej instalacji takiego zjawiska ( napięcie na obudowie) NIE MA PRAWA BYĆ ! Instalacja do sprawdzenia przez dobrego elektryka.
  • #22 18064957
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    zworys napisał:
    Instalacja do sprawdzenia przez dobrego elektryka.

Dokładnie. Objawy wskazują na ewidentny brak uziemienia.
  • #23 18066312
    thegamebusterpl
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Nie masz uziemienia w gniazdkach, pogadaj z rodzicami nt. Możliwości umiesznienia uziemienia w instalacjii elektrycznej przez elektryka. U mnie ten sam problem rozwiązany został wbicieciem 1m bolca ze stali nierdzewnej w ziemie za domem i połączenie tego prowizorycznego uziemienia kablem z obudową komputera, to jest drugi koniec kabla został połączony odkręcają trochę śrubkę z metalowej części obudowy, wsadzając pod nią koniec kabla bez izolacji i zakręcając śrubkę. Jako że obudowa jest połączona z uziemieniem i gniazdami wszystkimi zostse ona i one uziemione. Takie rozwiązanie to fuszerka najwyższego stopnia i nie nakłaniam do jej stosowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odczuwaniem prądu na metalowych częściach nowo złożonego komputera, co sugeruje brak uziemienia. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z poprawnością instalacji elektrycznej, w tym obecnością bolca uziemiającego w gniazdku oraz sprawdzeniem połączeń przewodów. Użytkownicy sugerują użycie próbników napięcia do weryfikacji uziemienia oraz zalecają konsultację z elektrykiem w celu zdiagnozowania problemu. Wskazano, że napięcie na obudowie może być wynikiem wadliwego podłączenia lub braku uziemienia, co stwarza ryzyko uszkodzenia sprzętu i porażenia prądem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA