logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uziemić komputer przy braku uziemienia w gniazdku?

kakatax 18 Sty 2024 20:21 2574 23
REKLAMA
  • #1 20916640
    kakatax
    Poziom 2  
    Witam,
    mam taki problem że czasem klawiatura kopie prądem, oraz czasem występują zakłócenia(np nie zostaje wpisany przycisk z klawiatury lub zostaje wpisany dwu-/trzy-krotnie, albo inne sprzęty wymagają odłączenia i podłączenia by działały, przestery na mikrofonie podpiętym pod płytę główną). Gniazdka wymieniałem, ale okazało się że w ścianach nie ma przewodu od uziemienia, za czym idzie owego nie mam w komputerze. Od skrzynki rozdzielczej dzieli mnie dystans około 15m poprzez ściany, więc zastanawiam się czy jest jakaś opcja miejscowego uziemienia przedłużacza, szukałem za adapterami i urządzeniami do uziemienia, aczkolwiek wizualnie po ich konstrukcji nie mam pojęcia jak miałbym je podłączyć. Dlatego chciałbym zapytać jakie urządzenia do tego celu polecacie dla elektrycznego laika oraz o instrukcję jakie kroki podjąć by ten komputer uziemić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20916927
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6534
    kakatax napisał:
    okazało się że w ścianach nie ma przewodu od uziemienia, za czym idzie owego nie mam w komputerze.

Instalacja 2 żyłowa (starego typu) i jedna żyła to przewód zerowy przecież stosowany do ochrony/zabezpieczenia w starych instalacjach.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Czy we wszystkich?
    Reg.3.1.11

• #3 20916956
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Autor nie wie, czy jego instalacja jest podłączona do sieci w układzie TN-C, czy TT, bo gdyby wiedział, to raczej poradziłby sobie z ewentualnym zeowaniem i nie zakładałby tematu.
    Autorze zapoznaj się z tematem Link Musisz najpierw wiedzieć jaki masz układ sieci zasilającej, żeby móc rozwiazać problem bezpiecznie.
  • #4 20917114
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    DiZMar napisał:
    Instalacja 2 żyłowa (starego typu) i jedna żyła to przewód zerowy przecież stosowany do ochrony/zabezpieczenia w starych instalacjach.

Pewien jesteś? Powiedz mi zatem co będzie w przypadku zerowania w sieci TT ( wbrew pozorom dość często spotykanej) gdzieś po drodze "upali się " przewód neutralny?
  • #5 20917222
    DiZMar
    Poziom 43  
    Po wsiach i nie tylko pełno instalacji 2 żyłowych gdzie rolę ochronną pełni przewód zerowy podłączany jednego kontaktu i do bolca w gniazdkach sieciowych czyli do metalowej obudowy urządzeń z nich zasilanych. Tak jest tez w moim domu z końca lat 80-tych ubiegłego wieku.
    Przerwa na przewodzie może wystąpić w każdej instalacji.
    Moderowany przez krzysiek7:

W latach 80-tych również były sieci, w których można było stosować "zerowanie", a były sieci, gdzie nie można było "zerować", a tylko "uziemiać". Proszę nie uogólniać i nie wprowadzać w błąd. Układ sieci jest tu ważny i nie można go pominąć, doradzając innym użytkownikom.

• #6 20917256
    kortyleski
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Po wsiach i nie tylko pełno instalacji 2 żyłowych gdzie rolę ochronną pełni przewód zerowy podłączany jednego kontaktu i do bolca w gniazdkach sieciowych czyli do metalowej obudowy urządzeń z nich zasilanych. Tak jest tez w moim domu z końca lat 80-tych ubiegłego wieku.
    Przerwa na przewodzie może wystąpić w każdej instalacji.

Wiesz co to układ sieci i z czym się to je? Bo jak na razie to piszesz głupoty i to wyjątkowo szkodliwe głupoty.
  • #7 20917278
    DiZMar
    Poziom 43  
    uote="kortyleski"]Wiesz co to układ sieci i z czym się to je?[/quote]
    Ja tylko opisuję stan jaki istnieje bez klasyfikacji sieci (gdzie podałem jaka to sieć?). Niech to robią mądrzejsi ode mnie. Dlaczego stan faktyczny opisany zwykłym językiem uważasz za głupoty? Nie ja te instalacje robiłem i zostały one odebrane zgodnie z wówczas obowiązującymi normami. Są one dalej użytkowane.
  • #8 20917297
    kakatax
    Poziom 2  
    >>20916956
    Przeczytałem temat i nic z niego nie wyciągnąłem, jedyne co wiem że w gniazdach jest czarny i niebieski przewód, a na skrzynce mam napisane że jest 3 fazowa i taką tabelke: Lista obwodów elektrycznych z opisami instalacji.
  • REKLAMA
  • #9 20917319
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6575
    DiZMar napisał:
    Niech to robią mądrzejsi ode mnie.
    Zatem nie doradzaj zerowania, zwłaszcza jeśli nie znasz układu sieciowego.
    kakatax napisał:
    Przeczytałem temat i nic z niego nie wyciągnąłem
    Układ sieciowy (TN lub TT) powinien być zapisany w umowie z dostawcą energii (OSD - operatorem sieci dystrybucyjnej, dawniej ZE - zakładem energetycznym).
  • #10 20917327
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Jeżeli jest wyłącznik różnicowoprądowy, to do gniazd powinna być instalacja trzyżyłowa, a przynajmniej do tych obwodów, które są nim zabezpieczone, Piszesz o dwóch żyłach w gnieździe, więc taki obwód nie powinien być podłączony do RCD i w związku z tym powinien mieć swoje zabezpieczenie. Niestety, ale bez wiedzy jaki jest układ sieci (TN-C, TT) nie można udzielić informacji, która może pomóc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #12 20917412
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    kakatax napisał:
    mam taki problem że czasem klawiatura kopie prądem

Masz metalową klawiaturę?
    Jeśli normalną, wykonaną z plastiku, to problemem jest elektryzowanie się Ciebie, ubrania, krzesła, podłogi lub klawiatury.

Brak uziemienia w gniazdku objawia się "kopaniem" lub "mrowieniem" przy dotykaniu metalowej obudowy komputera.

Ewentualnie przy podłączeniu komputera do zewnętrznego wzmacniacza (wieży), może być słyszalny przydźwięk sieciowy - buczenie w głośnikach.

Dobrze, że chcesz doprowadzić uziemienie do komputera. Używanie urządzeń, które mają wtyczkę sieciową wyposażoną w uziemienie muszą być obowiązkowo podłączone do gniazdka z bolcem z DZIAŁAJĄCYM uziemieniem. Bez uziemienia będą "kopać" lub zabiją przez porażenie.

W którym roku była wykonywana ta instalacja? Wyłącznik różnicowoprądowy i brak przewodu PEN (żółtozielony od uziemienia) świadczy o jakimś okresie przejściowym na początku lat dziewięćdziesiątych.

Musisz zdobyć wiedzę, jaki rodzaj sieci masz doprowadzony do domu.
    Najprawdopodobniej będziesz musiał doprowadzić do swojego gniazdka nowy kabel 3x2,5 mm2.

Sugerowałbym jednak nie zajmowanie się elektryką samemu (bo możesz pogorszyć jeszcze bezpieczeństwo), tylko wezwał elektryka. Mistrz elektromechanik, który podstęplował się na spisie zabezpieczeń jeszcze chyba prowadzi działalność.
  • #13 20917683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20918480
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1066
    W takim razie pozostaje ci zadzwonić do OSD z pytaniem o układ sieciowy jaki jest u ciebie, ewentualnie podejść do transformatora, tam powinno pisać. Jak nie pisze (u mnie nie pisze) to popatrzyć po słupach (jak są). Jeżeli układ sieciowy to TN to co kilka słupów przewód PEN jest uziemiany. Jest to przeważnie taśma metalowa (z wyglądu bednarka).
  • #16 20918791
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    Układ TT komputer uziemiony, obudowa połączona z uziomem.
    kortyleski napisał:
    Powiedz mi zatem co będzie w przypadku ia w sieci TT ( wbrew pozorom dość często spotykanej) gdzieś po drodze "upali się " przewód neutralny?
    W gniazdku będzie ~350VAC zamiast 230V AC.
  • #17 20918876
    kakatax
    Poziom 2  
    >>20918773
    Tak, jest to wina gniazda. Nie mam zasilacza z czarnej listy, nie szczędziłem na nim pieniędzy.

Napisałem do operatora, czekam na informacje w sprawie typu instalacji
  • REKLAMA
  • #18 20919543
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kakatax napisał:
    Napisałem do operatora, czekam na informacje w sprawie typu instalacji
    Czy w tym lokalu nie ma pralki, lodówki i innych odbiorników 1 klasy ?
  • #19 20919589
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Czy jeśli w instalacji, na części obwodów, występuje RCD, nie można w miarę bezpiecznie założyć, że jest to TN-C i mamy przewód PEN? Czy w kuchni i łazience są gniazda "z bolcem"? Jeśli są to gdzie jest ów "bolec" podłączony - mostkiem do niebieskiego przewodu, czy do oddzielnego przewodu; jeśli do oddzielnego, to czy idzie on z pozostałym dwoma do rozdzielnicy, czy też wychodzi z gniazda inną drogą i jest podłączony np. do rury gazowej? Czy w rozdzielnicy jest punkt rozdziału PEN na PE i N?
  • #20 20919679
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Potrzebny rozgarnięty elektryk i rozwiąże problem bez operatora.
    Ale "gratisowo" tego nie zrobi.
  • #21 20920704
    kortyleski
    Poziom 43  
    tzok napisał:
    jeśli w instalacji, na części obwodów, występuje RCD, nie można w miarę bezpiecznie założyć, że jest to TN-C i mamy przewód PEN?

Nie można. Po pierwsze dlatego że w TT RCD również ma obowiązek wystąpić. Po drugie dlatego że pojęcia nie mamy kto w tą rozdzielnice łapy pchał i po co... Wiążąca jest informacja od dostawcy.

O babole nie trudno. U mnie w mieście jest TT. W sytuacji sprzed roku gdy kilka domów dalej niefartownie zwalił się świerk na druty. Zerwał jedną fazę i N. U sąsiada zapaliła się rozdzielnica bo "fachowiec elektryk" który wykonywał u niego instalację zrobił mostek z N do PE. Niestety lokalny uziom sąsiada ( otok) był całkiem niezły stąd tym mostkiem popłynął prąd z kilku chałup.

Drugi sąsiad, zawodowy elektryk zmostkowal różnicowy bo za często wywalał. Ten sam elektryk w garażu zamontował takie specjalne gniazdo do spawarki. Z wyglądu zwykłe 230V takie stare, bakielitowe. Jego zięć twierdził że gniazdo jest nawiedzone bo wszystko psuje. Nieświadoma niczego córka pana elektryka podłączyła kosiarkę. Spalona w kilka minut. Co zrobił inteligentny inaczej elektryk? Doprowadził tam dwie fazy. Nie można mieć zaufania do tego co zastajemy.
  • #22 20922641
    kakatax
    Poziom 2  

Przy okazji remontowania domu, odsunąłem lodówkę, i w gniazdku od lodówki są trzy rodzaje przewodów: niebieski, czarny oraz żółto-zielony, oczywiście żółto-zielony to zapewne uziemienie, bo nie jest podłączone...
  • #23 20922644
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    kakatax napisał:
    w gniazdku od lodówki są trzy rodzaje przewodów: niebieski, czarny oraz żółto-zielony,

A człowieki mają jakie rodzaje?
    To są KOLORY.
    kakatax napisał:
    żółto-zielony to zapewne uziemienie, bo nie jest podłączone...

Więc nie możesz tej żyły traktować jako ochronnej.
    Zaproś elektryka który wykona przegląd instalacji i doprowadzi ją do ładu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20923058
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kakatax napisał:

Przy okazji remontowania domu, odsunąłem lodówkę, i w gniazdku od lodówki są trzy rodzaje przewodów: niebieski, czarny oraz żółto-zielony, oczywiście żółto-zielony to zapewne uziemienie, bo nie jest podłączone...
    Instalacja instalacja wymaga przeglądu przez fachowca.
    Także wymaga naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który czasami "kopie prądem" przy dotykaniu klawiatury oraz występują zakłócenia w działaniu sprzętu. Po wymianie gniazdek okazało się, że instalacja nie ma przewodu uziemiającego. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie znajomości układu sieci (TN-C, TT) oraz konieczność posiadania odpowiedniej instalacji elektrycznej, w tym przewodu PE. Wskazują na ryzyko związane z brakiem uziemienia, które może prowadzić do porażenia prądem. Zaleca się konsultację z elektrykiem oraz sprawdzenie układu sieciowego, aby bezpiecznie rozwiązać problem. Użytkownik planuje skontaktować się z operatorem sieci w celu uzyskania informacji o typie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA