logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator obrotów wiatraka procesora

ankuch 04 Kwi 2003 10:30 35667 12
REKLAMA
  • Regulacja odbywa się w zależności od użycia CPU czyli od temperatury procesora. Zaletą jest cichsza praca komputera przy mniejszych obciążeniach procesora, oszczędność wiatraka i (niewielka) energii.
    Autorem projektu jest użytkownik "Kordirko"
    Załączniki:
    • Regulator obrotów wiatraka procesora Wiatrak.jpg (60.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    ankuch napisał 1314 postów o ocenie 91, pomógł 38 razy. Mieszka w mieście Częstochowa. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 193943
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Może byś tak kolego spytał mnie o zdanie zanim opublikujesz nie swój (bo mój) projekt w elektrodzie ? Nawet nie zadałeś sobie trudu żeby go dla niepoznaki przerobic, tylko wprost z pdf-a do jpga.

Jak już go nagrałeś, to trudno

Ten schemat (z pełnym opisem) znajdziecie na moim serwerze:
    http://kordirko.one.pl/elektro/regulator.htm
  • REKLAMA
  • #3 194017
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Ten kowałek o żółtym przewodzie jest bez sensu!!! Tego przewodu nie należy przecinać bo niektóre płyty w ogóle się nie odpalą jak nie będą otrzymywać sygnałów z wiatraczka na CPU. Układ w coolerze zwiera ten przewód do masy co pół (chyba) obrotu, jak ktoś bardzo chce można by zrobić układ symulujący poprawną pracę wiatraka na NE555 (5000 obr/min - 167Hz). Jeżeli jednak obroty nie spadają poniżej 2000 (ew. 2500) obr/min żadna płyta nie powinna sygnalizować błedu.
    Poza tym Ankuch nie pisze, że to jego projekt a ty go udostępniasz nieodpłatnie, więc w czym problem, znalazł fajny schemat na netcie i postanowił się nim podzielić z innymi... taka jest idea tego forum.
  • #4 194090
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    a czy wasze wentylatory CPU sa najglosniejszym "fragmenten" kompów?
    Jesli tak to zmiencie ten cooler na inny - ja mam zawsze procki intel w wersji BOX - cihcutkie coolery.
    A moze jednak wiecej chalasu produkuje HDD,went. zasilacza, luźne blachy obudowy czy wreszcie przetwornica monitora?
    Hmm ciekawi mnie to - jak znajdziecie źródelok to mozecie napisac.
  • REKLAMA
  • #5 208093
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    kordirko napisał:
    Może byś tak kolego spytał mnie o zdanie zanim opublikujesz nie swój (bo mój) projekt w elektrodzie ? Nawet nie zadałeś sobie trudu żeby go dla niepoznaki przerobic, tylko wprost z pdf-a do jpga.

Jak już go nagrałeś, to trudno

Ten schemat (z pełnym opisem) znajdziecie na moim serwerze:
    http://kordirko.one.pl/elektro/regulator.htm

Sorry, jeśli Cię to uraziło.
    Nie podpisałem się pod tym jako autor i nie zrobiłem tego dla czerpania jakichkolwiek korzyści materialnych.
    Większość schematów i projektów na elektroda.pl nie zawiera informacji na temat autora, bo to forum jest dla tych którzy pomagają sobie zupełnie bezinteresownie.
    Zasoby tego wspaniałego serwisu są pomocą dla wielu początkujących i zaawansowanych i jeśli każdy podchodziłby do tego w ten sposób to większość pytań pozostałaby bez odpowiedzi. Tu nie ma ludzi, którzy uważają, że "wiem, ale dla siebie" i to jest piękna idea.
    Niemniej jednak przepraszam, jeśli Cię uraziłem umieszczeniem Twojego projektu bez Twojej zgody.
    Pozdrawiam.
  • #6 802378
    bulu86
    Poziom 11  
    czy moglbym taki regulator zastosowac w swoim wzmacniaczu?? czy ten akurat nie nadaje sie do tego??
  • #7 1505145
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Hej mam pytanie czy jak podłącze ten regulatorek pod 17v lub 24 to zmienią sie duzo punkty pracy i czy wogule bedzie chodzil??
  • #8 1650478
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam !!!!

Nie wiem jak wplynie podniesienie napiecia zasilania na prace calego ukladu.

Ale zawsze mozesz obnizyc zasilanie do 12V z tego co pisales czyli z 17 czy 24V. To zaden problem wstawic malutki ukladzik na LM 7812 (1A tak dla pewnosci i aby sie nie grzal mocno-ja wole wstawic mocniejszy niz kombinowac z radiatorem )

Pozdrawiam ***marroga*** :)
  • REKLAMA
  • #9 1740137
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A nie ma jakiegos prostszego sposobu? Mi zalezy tylko na tym, zeby jednym pokretlem zmiejsyc obroty, nie potrzebuje zadnych pomiarów temperatur ani tym podobnych bajerów.
  • #10 1740788
    marrog
    Poziom 22  
    Witam

Mozesz sobie zrobic na LM 317 (scalony stabilizator napiecia) W sumie wyjdzie ok 5 elementow.

pozdrawiam :)
  • #11 1743594
    marrog
    Poziom 22  
    Witam !!!

Jezeli bedziesz regulowal tylko jeden wiatrak to bierzesz jeden LM :) (no ale mysle ze zwrociles uwage ze ten schenat jest dla kilku )
  • #12 1743881
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    O kutwa :| Ale ja jestem glupi -nie zauwazylem strzalek na rezystorze NASTAWNYM i kupilem zwykle :| A już miałem pytać gdzie tu sie potencjometry podziały ;/ ehh, kolejna wizyta w sklepie mnie czeka. Dzieki jeszcze raz!

EDIT: Chcialem kupic te potencjometry, ale tam podobno trzeba jeszcze jakas moc znac czy coś tam w Watach ;/ Możecie mi w tej kwestii pomóc?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #13 1749871
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Przez te potencjometry płynie niewielki prąd. 0,25W, w zupełności wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulatora obrotów wentylatora procesora, którego praca jest uzależniona od temperatury CPU, co pozwala na cichszą pracę komputera i oszczędność energii oraz żywotności wentylatora. Projekt regulatora został opracowany przez użytkownika "Kordirko" i udostępniony na jego stronie internetowej. Wskazano, że nie należy przecinać żółtego przewodu wentylatora, gdyż niektóre płyty główne wymagają sygnału z wentylatora do poprawnego startu. Zaproponowano symulację pracy wentylatora za pomocą układu NE555, generującego sygnał o częstotliwości odpowiadającej około 5000 obr./min. Poruszono też kwestie zasilania regulatora, sugerując stosowanie stabilizatora LM7812 do obniżenia napięcia zasilania do 12 V, gdy dostępne jest wyższe napięcie (17 V lub 24 V). W odpowiedzi na potrzebę prostszej regulacji obrotów bez pomiaru temperatury zaproponowano układ na LM317 jako prosty regulator napięcia do sterowania prędkością wentylatora. Omówiono także dobór potencjometrów nastawnych o mocy 0,25 W do regulacji. Pojawiły się pytania o możliwość zastosowania regulatora w innych urządzeniach, np. wzmacniaczu, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA