logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typowy moduł przekaźnika z optoizolacją , działający inaczej

dzolo35 13 Sie 2019 20:06 627 3
  • #1 18113377
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Witam.

Potrzebuję pomysłu , ewentualnie schematu modułu przekaźnika z optoizolacją , a raczej części układu , który zostanie dołożony pomiędzy tranzystorem transoptora (musi być zachowana separacja galwaniczna ) a przekaźnikiem , ale nie typowego na zasadzie : gdy dioda nadawcza transoptora jest w stanie wysokim , to przekaźnik sterowany przez układ za transoptorem także jest załączony , lecz takiego , gdy dioda nadawcza transoptora jest w stanie wysokim , to przekaźnik ma być wyłączony i adekwatnie , gdy dioda nadawcza transoptora jest w stanie niskim , to przekaźnik ma być załączony .
    Myślałem nad układem opartym na kilku tranzystorach , ewentualnie jakimś małym scalaku bo programować procka , do tak prostej sekwencji trochę mi żal .
    Na razie układ działa na chińskim przekaźniku z optoizolacją , wykorzystując styki przekaźnika COM i NC , ale przekaźnik przez następne kilkanaście lat w ten sposób , będzie prawie cały czas załączony , a chciałbym tego uniknąć.
    Do dyspozycji mam stałe napięcie 5 i 12 volt oraz transoptor DP817C z tranzystorem typu NPN .

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 18113681
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Tranzystor dał bym przed transoptorem - zwierał by diodę.
  • #4 18123883
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Witam.

Dziękuję wszystkim za swoje pomysły te oficjalne na forum elektrody , oraz te przekazywane w wiadomości prywatnej .
    Układ już działa i pracuje , a skorzystałem z propozycji przesłanej na PW , przez forumowicza fotonn , za co serdecznie mu dziękuję ( bo nie mam jak , nacisnąć ikonę ,,pomógł ,,przez PW).
    Poniżej przedstawiam dla potomnych , Jego propozycję , gdzie przy moich testach , przy zasilaniu 5V R1 oraz R2 powinny mieć po 4K , a przy zasilaniu 12V po 10K . R3 to cewka przekaźnika a tranzystor to bc 549 , oraz mój cały układ , z dodatkową zwłoką czasową na NE 555 .

Pozdrawiam.

REKLAMA