logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu po burzy - uszkodzony router i zasilacz, co robić?

Mateusz022 15 Sie 2019 20:26 1608 2
REKLAMA
  • #1 18117289
    Mateusz022
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Witam.
    Problem przedstawia się tak, że jakiś czas po uderzeniu pioruna router i zasilacz wysiadł.
    Wczoraj po całonocnej ulewie nad ranem w pobliski transformator uderzył piorun. Wieczorem po interwencji elektryków zostały wymienione wszystkie bezpieczniki na przydomowym słupie. Ok, wszystko działa.
    Następnego dnia nie ma internetu. Na routerze świeci się tylko kontrolka od zasilania. Spojrzałem na zasilacz impulsowy anteny i dioda zasilania się nie świeci.
    Próbowałem wejść na router lecz się nie udawało. Z szafki wyciągnąłem nowy router, a następnie go podpiąłem. Można wejść na router lecz podczas "szybkiej konfiguracji" router nie wykrywa kabla wpiętego do portu WAN. Pomyślałem, że może zasilacz się spalił. Pożyczyłem zasilacz impulsowy od wujka lecz i po zmianie zasilacza nic się nie zmieniło.
    Przed utratą połączenia z internetem odłączyliśmy skrzynkę z telefonem stacjonarnym. Była wpięta do routera na Lanie gdyż stacjonarny był radiowy, lecz z niego zrezygnowaliśmy. Czy mogło to coś uszkodzić ? Nie sądzę, lecz mogę się mylić.

Może piorun uderzył w antenę i ją spalił wraz z zasilaczem i starym routerem ? Nie wiem. Liczę na pomoc użytkowników forum.

Modele:

Stary router: Tp link tl wr340g

Nowy router: TP-LINK TL-WR841N

Zasilacz anteny: GP-A240-050 GENUINE UBIQUITI POE SWITCHING MODE POWER SUPPLY

Bramka telefonów: CISCO SPA112 Bramka VoIP 2 x FXS

*Modelu anteny nie znam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18117311
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Mateusz022 napisał:
    Może piorun uderzył w antenę i ją spalił wraz z zasilaczem i starym routerem ?

Możliwe, skoro inne urządzenia działają poprawnie zgłaszaj problem u dostawcy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 18117332
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Mateusz022 napisał:

Może piorun uderzył w antenę i ją spalił wraz z zasilaczem i starym routerem ? Nie wiem. Liczę na pomoc użytkowników forum.

Całkiem mozliwe ,że uszkodzeniu uległa antena wraz z zasilaczem. Zgłoś problem do dostawcy i niech on podejmie jakieś kroki. Pewnie wymiana anteny wraz z zasilaczem będzie niezbędna.
REKLAMA