logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić bezprzewodowy przycisk do rekuperatora bez zasilania 230V?

MarioCraft 21 Paź 2019 14:58 1683 18
REKLAMA
  • #1 18231143
    MarioCraft
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Szukam rozwiązania problemu który powstał podczas robienia instalacji elektrycznej i wentylacji mechanicznej w domu. Mianowicie: wg założenia jednostka centralna wentylacji miała znajdować się na parterze i do tego pomieszczenia zostaly doprowadzone przewody sterowania i zasilania, ale koncepcja się zmieniła i rekuperator wylądował na strychu. Przeniosłem przewody zasilania i sterowania panelem na strych przed tynkami ale zapomnialem o przewodzie z łazienki który docelowo miał załączać rekuperator w tryb przewietrzania na kilka minut. Jest to zwykły przycisk dzwonkowy który miał spinać piny w jednostce centralnej doslownie na sekundę i rekuperator po wykryciu zwarcia pomiedzy pinami wchodzil w tryb przewietrzania na ustalony z gory czas. Teraz tynki i wylewki już są i nie chce kuć żeby móc puścić jeden przewód na strych.

Ma ktoś jakiś sposób by zrobić taki przycisk bezprzewodowy ktory nie potrzebuje zasilania 230V i ktory bylby w stanie po nacisnieciu przycisku dzwonkowego w łazience przeslac sygnał chwilowego zwarcia 2 pinów? Myślałem o przerobieniu dzwonka bezprzewodowego zasilanego bateriami ale nie wiem czy zda to egzamin.

Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 18231189
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    MarioCraft napisał:
    Ma ktoś jakiś sposób by zrobić taki przycisk bezprzewodowy ktory nie potrzebuje zasilania 230V i ktory bylby w stanie po nacisnieciu przycisku dzwonkowego w łazience przeslac sygnał chwilowego zwarcia 2 pinów?

Szukaj na Allegro pod "radiolinia" (niezbyt właściwe określenie).
  • REKLAMA
  • #3 18231201
    burur
    Poziom 22  
    Ocena: 160
    Poszukaj radiolinii od Elmesa, posiadają nadajniki: "MTX MINIATUROWY NADAJNIK RADIOWY DWUKANAŁOWY", który można zainstalować w puszce wyłącznika.
  • REKLAMA
  • #4 18231252
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam robiłem takie coś na Zamelu i działa pozdrawiam.
  • #5 18231382
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3467
    MarioCraft napisał:
    Ma ktoś jakiś sposób by zrobić taki przycisk bezprzewodowy ktory nie potrzebuje zasilania 230V i ktory bylby w stanie po nacisnieciu przycisku dzwonkowego w łazience przeslac sygnał chwilowego zwarcia 2 pinów?
    Często taki robię.Na sterowaniu firmy ELpiast.
    Pilot łącznie ze swoją baterią swobodnie mieści się w przycisku.
  • #6 18238614
    MarioCraft
    Poziom 7  
    Dzięki za sugestie. Zastanawiam się czy taniej i szybciej byłoby przerobić dzwonek bezprzewodowy do tak prostego zadania jakim jest chwilowe zwarcie obwodu? Dzwonek mozna kupic za 30-40zl a przy powyzszych rozwiazaniach kolo 100 minimum trzeba szykowac. 🤔
  • #7 18238816
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeśli niema pośpiechu to poszukaj u azjatyckich braci (Ali ) włącznik bezprzewodowy. Przycisk zasilany baterią 12v. U mnie działa już 7 miesiąc.
  • #8 18238870
    MarioCraft
    Poziom 7  
    steve2 napisał:
    Jeśli niema pośpiechu to poszukaj u azjatyckich braci (Ali ) włącznik bezprzewodowy. Przycisk zasilany baterią 12v. U mnie działa już 7 miesiąc.
    czy moduł do ktorego włacznik wysyła sygnał nie musi być zasilany z sieci 230v? Znalazlem takie ale niestety ciezko z nimi sie dogadac po angielsku i nie potrafią odpowiedziec na pytanie czy te przyciski moga dzialac w trybie dzwonkowym tzn chwilowego zwarcia a nie opcji włącz/wyłącz i nie wiedzą czy odbiornik potrzebuje zasilania.
  • REKLAMA
  • #9 18238877
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Odbiornik jest zasilany z sieci ( 230v ). Może pracować w trybie dzwonkowym. Sam tak mam podpięte do sterowania cyrkulacją.
  • #10 18254459
    marco177
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Możesz również zastosować włącznik bezprzewodowy, który nie potrzebuje żadnego zasilania nawet bateryjnego.
  • #11 18254475
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    marco177 napisał:
    Możesz również zastosować włącznik bezprzewodowy, który nie potrzebuje żadnego zasilania nawet bateryjnego.
    Nadajnik w nim także ? :D Mogę link poprosić ?
  • #12 18254499
    marco177
    Poziom 20  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    marco177 napisał:
    Nadajnik w nim także ? :D Mogę link poprosić ?

Włącznik firmy LINBELL :)

Działa na zasadzie podobnej do zapalniczki.

Wysłałem Ci link na PW.
  • #14 18254509
    marco177
    Poziom 20  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    marco177 napisał:
    Nadajnik w nim także
    :D :D O odbiornikach zasilanych z sieci wiadomo od dawna.

Tak, pytałeś o nadajnik, a nie o odbiornik. Nadajnik jest bezprzewodowy i bezbateryjny.
  • #15 18254518
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @marco177 Wiec ? Z czego zasilany jest nadajnik (pilot) takiego wyłącznika lub przycisku dzwonka ? Energią z Planety Nibru ? :D Nie ośmieszaj się jeszcze bardziej.... :D
  • #16 18254523
    marco177
    Poziom 20  
    @Krzysztof Kamienski, jeśli wiesz na jakiej zasadzie działa zapalniczka piezoelektryczna, to na tej samej zasadzie działa ten nadajnik. Czy mam wyjaśnić Ci to dokładniej?
  • #18 18254527
    marco177
    Poziom 20  
    Spoko, sam go montowałem. A tak już na marginesie, bardzo dobre rozwiązanie, taki wieczny przycisk.
  • #19 18254538
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @marco177 Czytałem, widocznie jakaś prądniczka, bo piezokryształ ma za dużą rezystancje wewnętrzną do takich zastosowań. Zwracam honor :cry: :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia bezprzewodowego przycisku do rekuperatora, który nie wymaga zasilania 230V. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym radiolinie, takie jak nadajnik od Elmesa (MTX MINIATUROWY NADAJNIK RADIOWY DWUKANAŁOWY) oraz rozwiązania od Zamel i ELpiast. Wskazano również na możliwość przerobienia dzwonka bezprzewodowego na prosty przycisk do chwilowego zwarcia obwodu. Użytkownicy podkreślają, że istnieją włączniki bezprzewodowe, które nie potrzebują zasilania, działające na zasadzie piezoelektrycznej, co czyni je praktycznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA