logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kara za spowodowanie zwarcia na linii wysokiego napięcia

Figlarka 04 Lis 2019 12:44 9789 58
REKLAMA
  • #1 18257708
    Figlarka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Luźny temat, jaka kara grozi za spowodowanie zwarcia na liniach WN? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18257714
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Kara śmierci, w wyniku selekcji naturalnej :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18257723
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Kuniarz napisał:
    Kara śmierci, w wyniku selekcji naturalnej :D

No jak zrobi to łapami to wiadomo - niech spróbuje, to się dowie.
  • REKLAMA
  • #4 18257794
    Figlarka
    Poziom 4  
    Dobra dobra, poza karą śmierci jakieś problemy prawne występują? Czy może zwarcia to ryzyko wpisane w napowietrzną metodę przesyłania?
  • #5 18257835
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 175
    Pewnie koszty naprawy i ew. odszkodowanie z powodu przestojów jakichś zakładów? Wyobraź sobie jakiś duży zakład w którym proces technologiczny nie może zostać przerwany... nagle zabraknie prądu - o odszkodowanie występują do zakładu energetycznego a zakład do winnego...
  • #6 18257874
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    Figlarka napisał:
    Luźny temat, jaka kara grozi za spowodowanie zwarcia na liniach WN?

Zrekompensowanie strat związanych z przestojem i remontem linii.

Tak dla przykłdu znajomy podczas budowy drogi przeorał rurę gazową zasilającą hutę, straty w mln zł , w kadziach zastygł metal, dobrze że firma miała ubezpieczenie i rury nie było w planach, bo by z milionera pod most się przeniósł.

Linia WN to to samo MW przesyłane idą w procesy produkcyje.

MOże ktoś jest z tej huty na śląsku????
  • #7 18257898
    darts
    Poziom 15  
    ptero napisał:
    Pewnie koszty naprawy i ew. odszkodowanie z powodu przestojów jakichś zakładów? Wyobraź sobie jakiś duży zakład w którym proces technologiczny nie może zostać przerwany... nagle zabraknie prądu - o odszkodowanie występują do zakładu energetycznego a zakład do winnego...

Jeśli proces technologiczny nie może być przerwany to takie zakłady mają raz że dodatkowe zasilanie, a dwa agregaty prądotwórcze lub jeszcze stacje akumulatorowe. Pracowałem na centrali tel. w Tepsie i niegroźne nam były zaniki prądu. Więc bzdury piszesz.
  • REKLAMA
  • #8 18258022
    TheBill
    Poziom 24  
    Ocena: 205
    darts TPSA to nie pępek świata.

Broszura dla społeczeństwa - materiał przygotowany przez Konrada Niklewicza

<cytat>
    Gdy wiosną 2008 r. splot wypadków (mróz, szadź, zły stan techniczny sieci przesyłowej) doprowadził do odcięcia dostaw prądu elektrycznego do Szczecina, mieszkańcy tego kilkusettysięcznego miasta przeżyli dramatyczne chwile. Zamknięto szkoły, zakłady pracy, przychodnie, gabinety lekarskie i urzędy. Nie było sensu przychodzić do pracy, bo nie działały ani komputery, ani telefony. W szpitalach tylko dzięki niezależnym generatorom prądu udało się uniknąć tragedii, ale i tak większość z nich musiała wstrzymać przyjęcia pacjentów i pracować w trybie ostrego dyżuru. Planowane operacje i zabiegi odwołano, lekarze operowali tylko w przypadkach zagrożenia życia, z duszą na ramieniu, bo nikt nie był w stanie zagwarantować, że wysłużone silniki generatorów nagle nie przerwą pracy.
    W tysiącach domów było ciemno i głucho. Miasto tonęło w mroku, w trybie alarmowym wysłano na ulice dodatkowe patrole policji, łącznie ze studentami szkoły policyjnej w Pile i żołnierzami 12. Szczecińskiej Dywizji Zmechanizowanej. Jej obecność była zresztą błogosławieństwem także z innego powodu – wojskowi natychmiast wypożyczyli władzom miejskim zapasowe generatory prądu. To jednak nie wystarczyło. Wiele rodzin mieszkających w domach niepodłączonych do sieci gazowniczej miało kłopoty z przygotowaniem najprostszych posiłków. Szczecinianie szybko się zorientowali, że życie przy świeczce jest romantyczne, ale tylko przez kilka godzin. Po kilkunastu godzinach staje się koszmarem. Tym bardziej, że nawet z żywnością był problem: większość sklepów zamknięto, bo stanęły lodówki, chłodnie… i kasy fiskalne. Nie działały puby ani restauracje. Przez co najmniej kilkanaście godzin transport był utrudniony, a szczecinianie odkryli, że trzeba sobie radzić bez tramwajów. Trzeba sobie było radzić także bez wody, ponieważ brak prądu poważnie zakłócił pracę sieci wodociągowej.
    <koniec cytatu>
  • #9 18258047
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @TheBill

Byłem wtedy na jakiejś konf dot bezpieczeństwa no i jeden z prelegentów był właśnie ze Szczecina porblem w tym że trafił się ten armagedon i nie był w stanie prezentacji przygotować. Ba ledwo był się ws tanie ze Szczecina wydostać. I w sumie po opowiadał o absurdach braku prądu. Do tego nie działają stacje bo raz nie pompują dwa nie fiskalizują.
  • #10 18258056
    TheBill
    Poziom 24  
    Więc nie da się ukryć że awaria tego typu rozkłada na łopatki .... tragedia.
  • REKLAMA
  • #11 18258069
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1173
    TheBill napisał:
    Więc nie da się ukryć że awaria tego typu rozkłada na łopatki .... tragedia.

Tylko nieprzygotowanych.
    Byłem na wakacjach w Szklarskiej Porębie. Z powodu jakiejś awarii całe miasto bez prądu. Działa jeden sklep spożywczy - jako jedyny cały sprzęt kasowy i sieciowy miał na zasilaniu bateryjnym. Panie z obsługi stały między regałami z latarkami, jakby ktoś potrzebował więcej światła. Kolejka jak po nowego Iphona...

Cała reszta sklepów zamknięta i tylko właściciele z pod łba zerkali na "Leviatana"... Choć i tu ostrzegali, że energii mają na ograniczony czas.

Jeżeli ktoś mieszka w okolicy gdzie zdarzają się takie zaniki, lub jest bardzo uzależniony od energii elektrycznej, zaleca się posiadanie różnych rodzajów mediów - np. gaz, albo kupienie zapasowego agregatu, na którym kilka godzin będzie mógł działać.
  • #12 18258075
    Figlarka
    Poziom 4  
    A co na to SPZ? One chyba zapobiegają brakom w dostawach prądu w przypadku pojedyńczych spięć i każdy zapomina o sprawie
  • #13 18258082
    Tommy82
    Poziom 41  
    @Madrik
    A co Ci po gazie jak piec CO i tak prądu potrzebuje.
    Jak Ci prąd zanika w miarę regularnie na krotko to problemu niema bo labo jesteś przyzwyczajony albo zaciśniesz poślady.
    Ale nawet jak jesteś przygotowany na krótkie to długa i tak Cie załatwi bo baterie się skończą prąd w agregacie też paliwo na działających stacjach na obrzeżach też szybko. A jak zasięg będzie odpowiednio duży skąd pewność że inne media będą dostarczane. To nie była jakaś awaria to było dość poważne zdarzenie.
    A teraz wyobraź sobie że masz kasę fiskalną fiskalizującą online.
  • #14 18258100
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    Art. 115. KK . Przestępstwo o charakterze terrorystycznym
    ...
    3) wywołania poważnych zakłóceń w ustroju lub gospodarce Rzeczypospolitej Polskiej, innego państwa lub organizacji międzynarodowej

czyli grubo

PS.
    Zawsze mnie zastanawiało jak może w czasie mrozów nie działać lodówka...
  • #15 18258153
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Tommy82 napisał:
    Ale nawet jak jesteś przygotowany na krótkie to długa i tak Cie załatwi bo baterie się skończą prąd w agregacie też
    Na krótko (w sensie 2-6 godzin) nie warto się zabezpieczać, należy się przygotować na średnie i długie przerwy w dostawie prądu czyli do 10 dni. Dłuższe to już apokalipsa, która (w naszych warunkach) zdarza się raz na 100 lat.
    Przygotowanie się to nie tylko zgromadzenie wystarczającego zapasu paliwa do agregatu ale również opracowanie planu zminimalizowania zapotrzebowania na energię elektryczną i konsekwentne trzymanie się tego planu w przypadku przerwy w dostawie prądu.
  • #16 18258154
    Tommy82
    Poziom 41  
    @Marcin125
    W szczególności jak by to dotknęło tak zwanej infrastruktury krytycznej.
    Do tego może nawet dochodzić nieumyślne spowodowanie śmierci i jak się komuś z tego powodu zemrze.
  • #17 18258172
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    A w jaki sposób można się przyczynić do takiego zwarcia, latawcem?
  • #18 18258177
    TheBill
    Poziom 24  
    Millaka napisał:

Jeżeli latawiec będzie na stalowej lince o średnicy 10 mm to chyba możliwe ;) :!:
  • #19 18258214
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 856
    Zobaczcie tutaj jakie katastrofalne skutki przyniosło "niewinne" zwarcie. Nie wiem, jak zainicjowane, może właśnie poprzez umyślne zarzucenie linki dla zabawy.
    Widać, że z zabezpieczeniami tam coś "nie pykło".

• #20 18258418
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276

• #21 18258575
    Poziom 43  
    TheBill napisał:
    ponieważ brak prądu poważnie zakłócił pracę sieci wodociągowej.

Bardzo dziwne bo u mojego dostawcy stoi agregat gotowy do przełączenia na instalację i nie ma opcji żeby wody nie było.

darts napisał:
    Jeśli proces technologiczny nie może być przerwany to takie zakłady mają raz że dodatkowe zasilanie

A produkcja formaliny, czy linie wtryskarek i podgrzewane rurociągi, sprężarki amoniaku 4,3MW 7,5MW, sprężarki w produkcji tlenu czy azotu skroplonego, z czego to zasilisz oprócz linii 220kV???

Już nie pisze o hucie czy podobnych molochach.
  • #22 18258689
    TheBill
    Poziom 24  
    Strumien swiadomosci swia napisał:

Bardzo dziwne bo u mojego dostawcy stoi agregat gotowy do przełączenia na instalację i nie ma opcji żeby wody nie było.

A w Szczecinie nie mieli ....
  • #23 18258862
    Figlarka
    Poziom 4  
    Macosmail napisał:
    Zobaczcie tutaj jakie katastrofalne skutki przyniosło "niewinne" zwarcie. Nie wiem, jak zainicjowane, może właśnie poprzez umyślne zarzucenie linki dla zabawy.
    Widać, że z zabezpieczeniami tam coś "nie pykło".

Coś długo się pali ten łuk, chyba nie mają tam zabezpieczeń przeciwprzepięciowych, chociaż mogę się mylić. Swoją drogą to są jakby 2 linie trójfazowe na jednym słupie, racja? Czyli między dolnym lewym i dolnym prawym przewodem nie występuję różnica potencjałów prawda?
  • #24 18258902
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Millaka napisał:

Ja właśnie latawcem zrobiłem zwarcie ale na linii NN. Chciałem zobaczyć czy dogonię motowidło i puściłem go. Dogonić nie dogoniłem, nagle motowidło do góry i cztery linki razem. Iskry poleciały takie że trawa zaczęła się palić. Po chwili dratwę upaliło, motowidło na ziemię, a ja za latawcem ...osiadł około kilometra dalej na cmentarzu. Jak ja się wtedy bałem, miałem chyba 12 lub 13 lat.
  • #25 18258966
    Poziom 43  
    Łądnie wypaliło izolatory kompozytowe i to one podsycały łuk.
  • #26 18259005
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    U nas kiesyś znudzona młodzierz rzucała łańcuchami rowerowymi do góry pod liniami wysokiego napięcia ;)
  • #27 18259033
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2972
    Czytałem ciekawą książkę.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/243909/blackout

Ciekawe, czy taki scenariusz jest prawdziwy.

Cytat:
    Pewnego zimowego dnia w całej Europie następuje przerwa w dostawie prądu – pełne zaciemnienie. Włoski informatyk i były haker Piero Manzano podejrzewa, że może to być zmasowany elektroniczny atak terrorystyczny. Bezskutecznie próbując ostrzec władze, sam zostaje uznany za podejrzanego. W próbie rozwiązania zagadki stara się mu pomóc dziennikarka Lauren Shannon. Im bliżej będą prawdy o przyczynie zaistniałej sytuacji, tym większe ich zaskoczenie oraz niebezpieczeństwo, na jakie się narażają.
    Tymczasem Europa pogrąża się w ciemności. Ludzie muszą zmagać się z brakiem podstawowych środków do życia: wody, jedzenia i ogrzewania. Wystarczy kilka dni, by zapanował chaos na niespotykaną skalę. Ta pasjonująca powieść przedstawia prawdziwie czarny scenariusz wydarzeń, których prawdopodobieństwo jest tym większe, im bardziej nasze codzienne życie uzależnia się od elektroniki. Czy jesteśmy przygotowani na blackout?

Można kupić jako eBook.
  • #28 18259042
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1143
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    A produkcja formaliny, czy linie wtryskarek i podgrzewane rurociągi, sprężarki amoniaku 4,3MW 7,5MW, sprężarki w produkcji tlenu czy azotu skroplonego, z czego to zasilisz oprócz linii 220kV???
    A czy do takich zakładów nie idą co najmniej dwie linie przychodzące z dwóch niezależnych kierunków?
  • #29 18259054
    darts
    Poziom 15  
    Pan.Kropa napisał:
    A czy do takich zakładów nie idą co najmniej dwie linie przychodzące z dwóch niezależnych kierunków?

Masz rację.

O tym właśnie pisałem wcześniej. Zakłady o znaczeniu strategicznym miały co najmniej podwójne źródło zasilania z sieci, a jeśli tak jak ja na centrali to jeszcze akumulatory i agregat prądotwórczy.

Jeszcze zapomniałem dodać, że jak nastąpił wypad sieci z jednego źródła to się przełączało samo na drugą sieć.
  • #30 18259134
    Poziom 43  
    Pan.Kropa napisał:
    do takich zakładów nie idą co najmniej dwie linie przychodzące z dwóch niezależnych k

Właściwie to takie zakłady zasila 6 linii plus własna Elektrociepłownia 120MW.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z konsekwencjami prawnymi spowodowania zwarcia na liniach wysokiego napięcia (WN). Uczestnicy wskazali, że kary mogą obejmować koszty naprawy, odszkodowania za przestoje w zakładach przemysłowych oraz potencjalne odpowiedzialności karne, w tym przestępstwa o charakterze terrorystycznym. Wskazano na znaczenie zabezpieczeń w infrastrukturze energetycznej oraz na różne metody zasilania krytycznych zakładów, które mogą minimalizować skutki awarii. Dyskusja dotyczyła również przypadków, w których zwarcia mogły być spowodowane nieumyślnie, a także sytuacji, w których młodzież bawiła się w pobliżu linii WN, co prowadziło do niebezpiecznych sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA