logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać?

TheKolek 19 Lut 2020 09:58 2322 8
  • #1 18480135
    TheKolek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    W C330 miałem słabe ładowanie a ostatnimi czasy jego brak, mierzyłem napięcie przy roznych obrotach silnika i wynosi ono niezmiennie 12,48V (wczoraj ładowałem aku żeby odpalić)
    Dodam że prądnica przy dłuższej pracy dosyć znacznie się nagrzewa łat.

Rozebrałem prądnice i szczotki są ok, jedno łożysko słabe.
    Daję zdjęcia wirnika i stojana (jedna część jest wytarta jakby przez twornik?)

Spoiler:
    Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać? Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać? Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać? Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać? Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać? Prądnica ursus c330 czy jeszcze będzie działać?

Moje pytanie czy jest to jeszcze do uratowania, czy raczej nie? Bo na moje oko słabo to wygląda.
    Chyba pora szukać alternatora?
  • #2 18480173
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    TheKolek napisał:
    Chyba pora szukać alternatora?

Najwyższy czas :)
  • #3 18480177
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Jest możliwe, że zużyte łożysko miało luz, i żelazo wirnika ocierało czasem o stojan. Można przeczyścić komutator i prądnica pewnie jeszcze może pracować, ale założenie alternatora jest lepszym rozwiązaniem.
  • #4 18480181
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam .
    Wirnik wygląda nie ciekawie,Należałoby go sprawdzić na zwarcie międzyzwojowe,następnie przetoczyć.Już na zdjęciu widać ,że coś nie tak z wirnikiem .

W ciągnikach czy to C330 czy C360 zawsze występował problem z naładowaniem akumulatorów.
    Tak więc rozsądną decyzją jest montaż alternatora nowego lub używanego sprawnego.
  • #5 18480311
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Tak jak radzą Ci koledzy. Ja zdemontowałem sprawną i włożyłem alternator. Tu masz jak wstawić naszej produkcji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1222474.html
    Wszystkie alternatory podłączy się podobnie czy to Bosch czy Valeo, czy jeszcze jakiś inny - tematów na forum jest dużo o zamianie. Na szrotach szukałbym Boscha z grupy VAG.
    Pozdrawiam. :P
    Heniek
  • #6 18480427
    TheKolek
    Poziom 8  
    Właśnie potrzebowałem się upewnić co do tych wnętrzości.

Alternator potrafię wstawić i tak będzie.
    Prądnica pójdzie do kolekcji :D
  • #7 18480436
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Zapomniałem dopisać, że przy kupnie warto zdemontować szczotki i popatrzeć czy na ślizgach wzbudzenia nie ma "wydartych rowów". Wtedy altek posłuży jeszcze bez wymiany ślizgów.
  • #8 18480529
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Będziesz musiał - przy montowaniu alternatora - zmienić masę na '-' (minus), trzydziestki z prądnicami miały na masie plus. Pewnie wiesz, ale tak gwoli przypomnienia.
  • #9 18480762
    TheKolek
    Poziom 8  
    O masie wiem a Alternator może kupię nowy, bez zbędnego kombinowania

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prądnicą w ciągniku Ursus C330, która nie ładowała akumulatora, a napięcie wynosiło 12,48V. Po rozebraniu prądnicy stwierdzono, że szczotki są w dobrym stanie, ale jedno łożysko jest słabe, a wirnik wykazuje oznaki zużycia. Użytkownicy sugerują, że prądnica może być jeszcze do uratowania poprzez czyszczenie komutatora, jednak montaż alternatora jest bardziej rozsądnym rozwiązaniem. Wskazano na problemy z ładowaniem w modelach C330 i C360 oraz zalecano poszukiwanie alternatorów, takich jak Bosch, które można łatwo podłączyć. Użytkownik planuje wymienić prądnicę na alternator, a także zwraca uwagę na konieczność zmiany masy przy montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA