logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris II 1.0 2007 - Silnik nie odpala - odpala po wpięcia testera diagnos

GrzegorzPank 15 Mar 2020 19:45 2925 9
REKLAMA
  • #1 18533581
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam problem z samochodem Toyota Yaris II, 1.0 2007 r. Wymontowałem silnik i zrobiłem jego remont. Wymian tłoków, szlif , rozrząd itd. Po zamontowaniu silnika nie mogłem go uruchomić. Podpiąłem tester diagnostyczny, żeby sprawdzić czy są jakieś błędy. Okazało się, że jest czysty i wtedy okazało się, że silnik odpalił. Pracuje poprawnie jednak do momentu gdy nie wyciągnę wtyczki testera. Doszedłem, że silnik mogę uruchomić wyłącznie z podpiętym testerem. Bezpieczniki sprawdzone. Czy ktoś może mi poradzić gdzie szukać przyczyny.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18533936
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    piwko napisał:
    Spójrz na schemat. W złączu testera zapewne schodzą się dwie masy. Wkładając wtyczkę je łączysz, a resztę sobie dopowiedz.
    Miałem kiedyś tak w Yarisie , ale nie pamiętam jak to ogarnąłem.

Tak może być, że problemem jest brak masy. Być może było tak, że podczas wyjmowania silnika uszkodziłem któryś przewód - choć starałem się uważać na wiązki i przewody.
    Dzięki za podpowiedź
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18534030
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    krakus741 napisał:
    Tak jak kolega wyżej mówi , szukaj braku masy ,dla pewności możesz zrobić zworkę w obd . Toyota Yaris II 1.0 2007 - Silnik nie odpala - odpala po wpięcia testera diagnos

Dzięki za podpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #6 18536184
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    GrzegorzPank napisał:
    krakus741 napisał:
    Tak jak kolega wyżej mówi , szukaj braku masy ,dla pewności możesz zrobić zworkę w obd . Toyota Yaris II 1.0 2007 - Silnik nie odpala - odpala po wpięcia testera diagnos

Dzięki za podpowiedź :)

Po zrobieniu zworki w gnieździe diagnostycznym silnik odpalił. Dzięki Wam wiem dużo więcej. Faktycznie problemem jest brak masy.

Wielkie dzięki :)
  • #8 18536213
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    miroslaw wielki napisał:
    Czy to załatwia problem czy tylko prowizorka?

Problem nierozwiązany, ale koledzy mieli rację. Wiem trochę więcej czego mam szukać.
  • Pomocny post
    #9 18537367
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    Nie przykręciłeś gdzieś do zespołu napędowego masy wiązki idącej do ecu
    Nie jeździj ze zworką w obd, bo grozi to popaleniem kabli
  • #10 18538484
    GrzegorzPank
    Poziom 7  
    carrot napisał:
    Nie przykręciłeś gdzieś do zespołu napędowego masy wiązki idącej do ecu
    Nie jeździj ze zworką w obd, bo grozi to popaleniem kabli

Problem rozwiązany. Wina leży po mojej stronie ponieważ okazało się, że nie dokręciłem masy na głowicy przy termostacie, tzn była przykręcona, ale za lekko. Oglądałem te przewody wiele razy i nawet je dotykałem. Nic nie wskazywało, że coś jest nie tak. Gdy chciałem je odkręcić do sprawdzenia okazało się, że są dokręcone za lekko.

Dzięki Panowie za pomoc bo to Wasze wskazówki pomogły mi ustalić przyczynę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem silnika w Toyocie Yaris II 1.0 z 2007 roku po remoncie. Silnik odpalał tylko po podłączeniu testera diagnostycznego, co sugerowało problem z masą. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie połączeń masowych oraz wykonanie zworki w gnieździe OBD. Po dalszym badaniu okazało się, że przyczyną problemu było niedostateczne dokręcenie masy na głowicy silnika. Po poprawieniu połączenia silnik zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA