Chyba grzeje się jak oddaje energię do sieci. Każdy się grzeje, mniej lub więcej, nie na darmo są takie radiatory z tyłu na nich. Zależy też dużo od umiejscowienia, od grawitacyjnego przepływu powietrza. Jaką ma temp. radiator ? błędów nie pokazuje ?
Radziłbym założyć do niego jakiś wentylator bo długo nie pociągnie elektronika nie lubi jak jest za ciepło. Afore to chińczyk i przyoszczędzili na radiatorach wentylatorach i tak dalej. Ja mam niemiecki falownik i w porównaniu z afore tej samej mocy mój jest cięższy o 12 kg (2x więcej aluminium) i do tego ma jeszcze wentylator!!!!
Chłopie masz falownik 1 fazowy o masie 24kg, ja myślę że twój falownik niemiecki jest robiony w chinach czy ten falownik niemiecki ma nazwę?
Jeżeli masz 2x więcej aluminium plus wentylator to ja powiem że masz całkowity szajs, korzystając z wzoru ma migrację ciepła z aluminium plus wentylator strata energii przemieniona w ciepło (sprawność twojego falownika) oscyluje na poziomie 50%.
Elektronika korzysta z dwóch wariantów cieplnych ta tania do 85stopni gdzie trzeba ją wspierać wentylatorami i ta topowa do 105stopni niepotrzebująca wentylatorów.
Nigdzie nie napisałem, że to falownik jednofazowy, jest robiony w niemczech, nawet ma nazwę, kaco i należy do siemensa światowego giganata, podejrzewam że oni wiedzą co robią!!!
Ale ty na pewno wiesz lepiej, niech zgadnę jesteś "Janusz" pozdrów "Grażynę"
[img] [/img]
tak wygląda kaco a to nie jedna fabryka:Link a tak wygląda afore i to nie jest fabryka:Link trochę blado przy kaco chociaż i tak sobie ostatnio lepsze zdjęcia zafundowali.
Chyba masz porażenie mózgowe napisałeś o masie 12kg cięższy do tego wstawiłeś link dystrybutora nie fabryki. Już nie wiem do czego odnosi się ta masa możesz to doprecyzować i do czego ona służy. No faktycznie dystrybutor do producenta wypada blado, no tu masz plus 10 za to porównanie.
Ja się nie podniecam zaje... falownikiem z Niemiec.
Teraz jestem pod wrażeniem, jakie masz THD w tym falowniku? No Simens chyba podaje takie rzeczy czy to coco, lub punkt startu?
Zaraz się zapętlisz, teraz szukaj w Google ja jako Janusz nie musze.
Na tym kończymy dyskusję aby Ci ten falownik z Niemiec działał jak...
✨ Użytkownik zgłasza problem z falownikiem Afora, który nagrzewa się podczas pracy, pytając, czy to normalne. Odpowiedzi wskazują, że falowniki mogą się nagrzewać, zwłaszcza podczas oddawania energii do sieci. Wiele osób zauważa, że temperatura radiatora może przekraczać 70 stopni Celsjusza. Sugerowane są rozwiązania, takie jak instalacja wentylatora, ponieważ elektronika nie toleruje wysokich temperatur. W dyskusji porównano falownik Afora z niemieckim modelem Kaco, który jest cięższy i lepiej wykonany, co może wpływać na jego wydajność i temperaturę pracy. Pojawiły się również kontrowersje dotyczące jakości i efektywności falowników różnych producentów. Wygenerowane przez model językowy.