logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amiga 600 Rev 2D - Brak obrazu, Caps świeci, dioda power nie rozjaśnia się

Martin8898 26 Maj 2020 20:41 2463 13
REKLAMA
  • #1 18720287
    Martin8898
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.

Otrzymałem Amigę 600 z płytą Rev 2D. Komputer się nie uruchamiał, jakby nie dostawał zasilania. Po obejrzeniu płyty i stwierdzeniu, że było grzebane przy gnieździe no i recaping jest wymagany tu i teraz (były już wycieki) przystąpiłem do czynności. Po wymianie wszystkich elektrolitów i poprawieniu lutowania przy gnieździe zasilania Amiga ruszyła. Niestety po włączeniu monitor dostaje sygnał ale pozostaje czarny Amiga wisi na zapalonym Caps-Locku i dioda power się nie rozjaśnia. Podczas recapingu syf jaki się zebrał pod układem U14 (NE555) zmusił mnie do podniesienia układu. Pod nim znalazłem zjedzoną ścieżkę razem z przelotką.
    Aby usystematyzować co zrobiłem następnie zamieszczam listę podjętych przeze mnie czynności naprawczo-diagnostycznych:

1. Wymieniłem wszystkie elektrolity na nowe i naprawiłem połączenie pod 555 (ścieżka łącząca 4 i 8 nogę układu 555, konkretnie VCC i RESET i przelatująca na drugą stronę do kondensatora C14) Dla pewności w drugiej sprawnej Amidze (Rev 1.5) też podniosłem 555 aby potwierdzić takie a nie inne połączenie ścieżek. Płyta została wymyta w izopropanolu ale niestety jak wyżej napisałem wisi na CAPS-Locku, czarny ekran i nie rozjaśniona dioda power.
    2. Podstawiłem nowy NE555, bez zmian,
    2. Podstawiłem inny zasilacz (lekki) to samo bez zmian.
    3. Podstawiłem inny ROM (z tej sprawnej) to samo,
    4. Dałem DiagROM 1.2, nic, dalej to samo.
    5. Pomierzyłem napięcia na kondensatorach w porównaniu do kondensatorów na sprawnej sztuce - identyczne, tam gdzie jest 12V, jest, gdzie 5V i tak dalej,
    6. Posprawdzałem jeszcze raz przejścia dookoła wymienionych kondensatorów i w okolicy gniazda zasilania, dla pewności jeszcze raz przygrzałem grotem niektóre kondensatory - bez zmian.
    7. Pomierzyłem temperaturę procesora, po 4 minutach od włączenia stabilizuje się na 48 stopniach. Na sprawnej sztuce temperatura (na wyświetlaniu wchodzącej dyskietki) też po 4 minutach 48 stopni.

To tyle. Czy ma ktoś z szanownych forumowiczów jakiś pomysł? Gdzie szukać usterki? Czy może to być układ CIA, procesor, a może coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 18720294
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15499
    Napisz jeszcze jaki monitor i jak podłączony.
    Sprawdzałeś podłączając ją pod telewizor za pomocą kabla RF?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18720355
    Martin8898
    Poziom 10  
    Podpinam się Euro-Scartem do monitoro-telewizora Samsung SyncMaster 711MP. Tak jak pisałem wyżej, monitor dostaje sygnał (niebieskie no signal zamienia się w czarny ekran).
    Na RFie nie sprawdzałem bo to bez sensu w opisanej powyżej sytuacji. Amiga przechodzi POSTa niezależnie czy i gdzie ją się podłączy. Post powinien być widoczny po stronie diody power, która powinna się zapalić blado, a po chwili rozświetlić informując o działaniu (istnieniu?) procesora. Caps-lock też powinien raz mignąć i w ogóle działać niezależnie od istnienia bądź nie procesora (bo sama klawiatura przechodzi swojego własnego POSTa).
  • #4 18720398
    sosarek

Poziom 43  
    Kurczaki, dawno żadnej Amisi w rękach nie miałem, sprawdź napięcia, odłącz FDD.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18720480
    Martin8898
    Poziom 10  
    Przecież pisałem w pierwszym poście, że sprawdziłem natomiast flopka wyjąłem z niej zanim w ogóle się za nią zabrałem. Pracuję na gołej płycie głównej i czasem podłączam klawiaturę, żeby zbadać stan Caps-Locka...
  • REKLAMA
  • #6 18720481
    sosarek

Poziom 43  
    Sprawdziłeś napięcia zasilające CPU?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18720504
    Martin8898
    Poziom 10  
    Tak, 4,8 V jest zarówno na nodze 14 jak i 52.
  • #8 18720532
    sosarek

Poziom 43  
    Tam na procesor nie idą napięcia także na inne piny przypadkiem?
    Nie mam schematu przed sobą ale nie było tam także kontrolera IO osobnego?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 18720615
    Martin8898
    Poziom 10  
    Nie, nie idą. w tym procku są 4 piny masy (16, 17, 56, 57) , i 2 zasilania (14, 52).
    Tak jest kontroler IO... Niech kolega sobie zajrzy do schematu, bo po jakości pytań odnoszę nieodparte wrażenie, że nabija sobie kolega tylko posty.
  • #10 18720639
    sosarek

Poziom 43  
    Martin8898 napisał:
    Tak jest kontroler IO... Niech kolega sobie zajrzy do schematu, bo po jakości pytań odnoszę nieodparte wrażenie, że nabija sobie kolega tylko posty.

sosarek napisał:
    Nie mam schematu przed sobą ale nie było tam także kontrolera IO osobnego?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18720875
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Tu jest schemat; https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A600_R2.pdf
    Sprawdź czy są sygnały zegarowe.
  • #12 18730022
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Czy dioda Capslock zapala się i gaśnie, jak naciskasz ten klawisz? Jeśli zgaśnie całkowicie po kilkakrotnym naciśnięciu, to oznacza, że procesor MC68000 nie pracuje. Kość ROM sprawdzałeś? To jedyna w Amidze 600 kość w podstawce, warto się przyjrzeć stykom tej podstawki.
  • Pomocny post
    #13 18730934
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6481
    Jak pamiętam DiagROM ma też wyjście na terminal szeregowy... ale obawiam się, że więcej przelotek jest "zjedzonych".
  • #14 18744162
    Martin8898
    Poziom 10  
    ArturAVS:
    Dzięki za merytoryczną wskazówkę.

MiroLord:
    Sprawdziłem to zanim założyłem ten temat. Niestety dioda świeci się cały czas, wciskałem dziesiątki razy i jej stan się nie zmienia. Stąd moje przypuszczenia, że albo siadł CIA, albo nie dostaje jakichś sygnałów, albo coś jest z resetem (bo tam były podjedzone ścieżki).
    Drugą rzecz też sprawdziłem, wytargałem oryginalny ROM z Amigi i wsadziłem do drugiej sprawnej i wszystko jest z nim ok. Próbowałem podmieniać na sprawne romy v 1.3, v 2.0 i DiagRom, ale nie zmieniają nic w działaniu (a raczej niedziałaniu) komputera.

Tzok:
    Dzięki za wskazówkę zajrzę do specyfikacji gdzie się podpiąć to w ostateczności spróbuję tej drogi.
    No właśnie płyta jest naprawdę w eleganckim stanie, to był naprawdę drobny wyciek (nie to co czasem akumulatory RTC potrafią poczynić). Ale mimo wszystko zanim napisałem to zdanie, postanowiłem poprawić jeszcze parę przelotek. O dziwo, po naprawieniu jednej czy dwóch przelotek włączyłem Amigę, dioda przygaszona się rozświetliła, na ekranie przeleciały kolory ciemnoszary, szary i biały i na tym stanęło. DiagRom będący wtedy w podstawce się nie pojawił, czekałem parę minut. Po tym czasie wyłączyłem, i nie robiąc nic więcej ponownie uruchomiłem Amigę i problem niestety powrócił.
    Zainspirowany zacząłem lecieć po wszystkich przelotkach dookoła NE555 no ale po zrobieniu 12 sztuk i włączaniu za każdym razem Amigi odpuściłem, bo skończyły się przelotki w pobliżu a zaczęły dalej, które dobrze wyglądają i mają przejścia, i nie ma w ich okolicy ani śladu elektrolitu ani nic innego. Ale coś mnie tknęło, podniosłem jeszcze raz NE555 wsadziłem płytę pod mikroskop i tak, tam była jeszcze jedna pęknięta ścieżka.
    Polutowałem, wyczyściłem i poszło. Amiga wstała i działa bez żadnych problemów.
    Czyli wychodzi na to, że kolega Tzok miał nosa, i faktycznie problemem były nadal pochowane pojedzone przelotki.

Temat rozwiązany więc zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Amigą 600 Rev 2D, która nie uruchamia się poprawnie. Po wymianie elektrolitów i naprawie ścieżek zasilania, komputer wciąż nie wyświetla obrazu, a dioda Caps Lock świeci się, podczas gdy dioda zasilania nie rozjaśnia się. Użytkownik sprawdził napięcia na nogach procesora oraz podłączył komputer do monitora Samsung SyncMaster 711MP przez Euro-Scart, ale nie uzyskał obrazu. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie sygnałów zegarowych, stanu diody Caps Lock oraz kości ROM. Użytkownik potwierdził, że dioda Caps Lock nie reaguje na naciśnięcia, co sugeruje problem z procesorem MC68000 lub CIA. Próby z różnymi wersjami ROM również nie przyniosły poprawy.
REKLAMA