logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjalne przepięcia a bezpieczeństwo komputera

Oop 08 Cze 2020 14:42 951 8
REKLAMA
  • #1 18746728
    Oop
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    W mieszkaniu w bloku mam zamontowany ogranicznik przepięć. Mieszkam już w tym miejscu kilka lat i nigdy nie zdarzyło się, żeby jakiś ze sprzetów się spalił. Czasem zdarzało się jakieś przepięcie, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że wtedy zadziałał ogranicznik przepięć i dlatego żaden sprzet nie ucierpiał. Mimo, że w tym czasie był włączony np. laptop.
    Dodam, że wszystkie sprzęty elektryczne mam podłączone do gniazdek w których nie ma bolca uziemiającego (bo tylko takie mam w pokojach). Około pół roku temu kupiłem też bardzo drogi komputer i wszystko działa dobrze, jednak przez ten czas nie pojawiało się żadne przepięcie. I zastanawiam się nad bezpieczeństwem komputera. Czy taki ogranicznik przepięć daje w miarę wystarczającą ochronę? Czy jest sens do gniazdek które mam podłączać UPS, albo listwę antyprzepięciową? Tak dla dodatkowej ochrony? Czy nie da to zupełnie nic? A jeśli tak, to która opcja jest lepsza (ups, czy listwa)?
  • REKLAMA
  • #2 18746802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18746818
    Oop
    Poziom 6  
    Ktoś_tam napisał:
    Lepiej przekalkuluj czy życie nie jest cenniejsze od komputera, który i tak za 2-3 lata będzie złomem. Może warto zainwestować w gniazda z kółkiem ochronnym.

Co dokładnie masz na myśli? Komputer jest dość daleko od mojego stanowiska, nie dotykam go też w czasie jego pracy
  • REKLAMA
  • #5 18747080
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Oop napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Lepiej przekalkuluj czy życie nie jest cenniejsze od komputera, który i tak za 2-3 lata będzie złomem. Może warto zainwestować w gniazda z kółkiem ochronnym.

Co dokładnie masz na myśli? Komputer jest dość daleko od mojego stanowiska, nie dotykam go też w czasie jego pracy

Każde urządzenie elektryczne wyposażone we wtyczkę z przewodem ochronnym należy bezwzględnie podłączyć do gniazda z czynnym kołkiem ochronnym!!!
    Nigdy, nawet przez przypadek nie dotkniesz nic metalowego w nim, na przykład gniazda monitora? Komputer stacjonarny ma dużo elementów metalowych które można dotknąć. Co się tyczy laptopa to głupie dotknięcie wtyczki zasilacza od strony niższego napięcia również może być niebezpieczne przy uszkodzonym zasilaczu, a już na pewno odłożyć się na niej połowa napięcia sieciowego przez dzielnik pojemnościowy na wejściu. To samo się tyczy komputera stacjonarnego. Może nie zabije ale jest bardzo nieprzyjemne jak drugą rękę masz dobrze uziemnioną.
    Samochód też może jeździć bez poduszek powietrznych ale lepiej dla własnego bezpieczeństwa je mieć o ile został fabrycznie w nie wyposażony.
  • #6 18747238
    Oop
    Poziom 6  
    Ok. Przy okazji remontu mieszkania zainteresuję się tematem i postaram się, żeby jakiś elektryk mi sensownie rozwiązał problem tych gniazdek, bo obecnie nawet gdybym chciał, to takich po prostu nie mam. :/

A co do tych listw antyprzepięciowych: czy taka porządna za 100-200zł będzie miała jakiekolwiek właściwości chroniące sprzęt? Jeśli jest podpięta pod gniazdko bez uziemienia?
  • #7 18747425
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Oop napisał:
    Ok. Przy okazji remontu mieszkania zainteresuję się tematem i postaram się, żeby jakiś elektryk mi sensownie rozwiązał problem tych gniazdek, bo obecnie nawet gdybym chciał, to takich po prostu nie mam

Czyli taki standard "odczep się, komputer jest dla mnie ważniejszy". Dodam jeszcze, że jak masz kilka urządzeń w I kl ochronnosci podłączone do listwy która jest podłączona do gniazda bez kołka ochronnego i nastąpi przebicie w jednym urządzeniu to masz niebezpieczne napięcie na obudowach pozostałych urządzeniach podpiętych pod listę.
    Jeśli o mnie chodzi to w pierwszej kolejności zająłbym się ochroną życia a nie sprzętu i nie czekał bym do remontu. Jesteś pewnie dorosły więc jest to twój wybór. Jak to mówią nie mój cyrk nie moje małpy.
  • #8 18747464
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Załatwi kolega elektryka, który wymieni gniazdka na takie z bolcami oraz odpowiednio je podłączy.

Podczas normalnej eksploatacji niepodłączone uziemienie kolega poczuje na pewno bo praktycznie każdy zasilacz impulsowy ma kondensatory przeciwzakłóceniowe między przewodem fazowym i neutralnym a masą.
    Jeśli nie jest podłączone uziemienie to na elementach metalowych będzie ok.115V. O ile kondensatory mają niewielką pojemność więc prąd nikogo nie skrzywdzi to jednak będzie to nieprzyjemne. Kiedyś mierzyłem to prąd przeze mnie przepływający (jedna ręka na obudowie, druga na grzejniku) wynosił jakieś 800uA. Też nie miałem kiedyś podłączonego uziemienia aż w końcu wymieniłem gniazdka na własną rękę.
    Ktoś_tam napisał:

Komputery się już tak szybko nie starzeją. Teraz to 6-7 letnie maszyny nadal świetnie sobie radzą.
  • #9 18748250
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3507
    Oop napisał:
    W mieszkaniu w bloku mam zamontowany ogranicznik przepięć.
    W bloku przepięć nie ma.
    Bo są ograniczniki w rozdzielnicy głównej.
    Jedyne co może się przydarzyć to 350-400V AC na skutek awarii tzw. "zera".

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem komputerów w kontekście potencjalnych przepięć oraz ochrony przed nimi. Użytkownik posiada ogranicznik przepięć w mieszkaniu, ale zastanawia się nad dodatkowymi środkami ochrony, takimi jak UPS lub listwa antyprzepięciowa, zwłaszcza w kontekście braku uziemienia w gniazdkach. Uczestnicy rozmowy podkreślają konieczność podłączania urządzeń elektrycznych do gniazdek z bolcem uziemiającym, aby uniknąć niebezpiecznych napięć na obudowach sprzętu. Wskazano również, że w bloku ograniczniki w rozdzielnicy głównej mogą minimalizować ryzyko przepięć, ale awarie mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem w celu poprawy instalacji elektrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA