logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować buczenie cewki w układzie ochrony akumulatora 6,8V?

emaero1 26 Cze 2020 20:27 4059 89
Najlepsze odpowiedzi

Jak zapobiec oscylacji i brzęczeniu przekaźnika w prostym układzie odcinającym ładowanie akumulatora Ni‑MH przy 6,8 V z panelu 7,2 V?

Brzęczenie wynika z tego, że po odłączeniu ładowania napięcie akumulatora natychmiast spada i układ znów załącza przekaźnik, więc w tej topologii powstaje pętla oscylacji przy zbyt małej histerezie [#18787993][#18785819] Najprostsza poprawka to zrobić z tego prawdziwy przerzutnik Schmitta z dodatnim sprzężeniem zwrotnym, żeby osobno ustawić próg wyłączenia i ponownego włączenia [#18785982] W praktyce trzeba też zasilać cewkę od strony źródła ładowania albo zamienić miejscami baterię i źródło, bo wtedy przekaźnik po odcięciu nie obciąża już kontrolowanego akumulatora i nie wywołuje tak łatwo „czkawki” [#18787993][#18789104] Padła też prostsza alternatywa: obniżyć napięcie ładowania do ok. 6,8 V szeregowo włączoną diodą Schottky’ego, zamiast robić odcięcie przekaźnikiem [#18788790] Jeśli ma zostać przekaźnik, warto rozważyć układ z dodatkowym sprzężeniem/histerezą lub użycie MOSFET-a zamiast przekaźnika, bo odpada wtedy problem poboru prądu cewki [#18790174]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 18784652
    emaero1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.

Postanowiłem zbudować układ który chronił będzie akumulator przed przeładowaniem.

https://www.engineersgarage.com/contributions...tion-circuit-with-automatic-cut-off-part-4-9/

Poskładałem wszytko jak na schemacie:

I dopasowałem do swoich parametrów tj. układ ma odcinać zasilanie gdy napięcie na akumulatorze wzrośnie do 6,8 V ( zastosowałem diodę Zenera 5,6 V).

Układ działa gdy napięcie ładowania nie przekroczy 6,8 V - czyli tyle ile ma wynosić napięcie odcięcia zasilania po stronie akumulatora. Jednak po przekroczeniu ładowania napięcia >6,8 cewka zaczyna "buczeć" tzn. próbuje się przełączyć niezależnie czy akumulator jest podpięty czy nie.
    Jak ustawiam na zasilaczu zasilającym napięcie powiedzmy 6.6 V a zamiast akumulatora zasilacz regulowany to układ działa, gdy przekroczę 6,8 V przełącza się styk cewki i odcina zasilanie. Tylko, że to ma być zastosowane do panelu którego napięcie wyjściowe wynosi 7,2 V i jak go podłączam to cewka od razu wpada w oscylacje...

Jeżeli ktoś ma rade jak to rozwiązać to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #2 18785015
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18785095
    emaero1
    Poziom 10  
    W moim przypadku napięcie ładowania wynosi 7.2 V, odcięcie ma nastąpić gdy napięcie na akumulatorze wrośnie do 6.8 V.
    Przekaźnik 5V.
    Aktualnie udało mi się uzyskać takie napięcie przełączania przekaźnika (6,8V) z zastosowaniem diody Zenera o wartości 5,6 V.
    Sprawdzam to podając napięcie od strony akumulatora, cewka przełącza się gdy przekroczę 6.8-6.9V.

Jeśli chodzi o napięcie zasilania to cewka brzęczy niezależnie czy akumulator jest podpięty (czy zasilacz regulowany) czy nie.
    Próbowałem już różne tranzystory zmieniałem wartości rezystora R1, R2 itd. Jak na razie nic z tego.

https://youtu.be/aSauZr3Ywzc

Aktualnie wygląda to tak jak na filmie.
  • #4 18785449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18785516
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18785603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18785632
    emaero1
    Poziom 10  
    Akumulator to tak naprawdę pakiet akumulatorów Ni-MH,
    łącznie 2 pakiety po 5 sztuk 1,2V każde ogniwo 2700mAh
    Sumarycznie wychodzi 6V 5400mAh pojemność.

Tylko, że układ po stronie akumulatora działa doskonale tzn jak napięcie wzrośnie do 6.8+ to przełącza cewkę bez problemu. Oscylacje pojawiają się od strony ładowania.
  • #10 18785701
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 722
    Akumulatory po naładowaniu ciągle pobierają jakiś prąd i odłączenie powoduje spadek napięcia na akumulatorach więc układ próbuje załączyć stąd te drgania próbuj ze stykami przekażnika włączyć na tyle duży opór by nie ładował ale by podtrzymał napięcie.
  • #11 18785808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18785819
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Problem polega na braku histerezy w schemacie.

Dodano po 18 [minuty]:

Jest to uproszczona wersja, początkowa wyglądała tak Jak wyeliminować buczenie cewki w układzie ochrony akumulatora 6,8V?
  • #13 18785851
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18785937
    emaero1
    Poziom 10  
    Wykonałem kilka testów z akumulatorem i w sumie układ działa dopóki napięcie akumulatora nie wzrośnie np: Ustawiłem ładowanie 7.2. akumulator od 6.4 do 6.65 ładował się normalnie ale jak przekroczył 6.65 cewka oscyluje. Granica odcięcia była ustawiona w której miała się przełączyć ustawiona była na 6.9V

Dodano po 7 [minuty]:

aksakal napisał:
    Problem polega na braku histerezy w schemacie.

Hmm histereza jest 0,3 V gdzieś tzn przekaźnik załacza na 6.95 a puszcza na 6.65 około
  • #15 18785982
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1834
    emaero1 napisał:
    (...)
    Hmm histereza jest 0,3 V gdzieś tzn przekaźnik załacza na 6.95 a puszcza na 6.65 około

W tym układzie przekaźnik "puszcza", bo tranzystor go wyłącza, a nie dlatego, ze taka jest jego histereza.
    Jeśli nie wierzysz - zrób doświadczenie:
    podłącz przekaźnik do zasilacza regulowanego, ustawionego na napięcie pracy przekaźnika (np. 6 V), następnie powoli obniżaj napięcie do chwili, kiedy styki zostaną rozwarte - i popatrz na wartość napięcia.
    Zdziwiłeś się, że to jest blisko połowy napięcia znamionowego?

Precyzyjne odłączenie z ustaloną histerezą wykonasz na przerzutniku Schmitta,
    tu lektura:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3336112.html
  • #16 18785984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18786026
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18786038
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Rozwiń układ z #12 zamieniając go w układ przerzutnika Schmitta. Będziesz miał prostą regulację progu i szerokości histerezy.
  • #20 18786070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18786106
    emaero1
    Poziom 10  

Poskładałem układ wg. powyższego schematu i wyszło mniej więcej tak, że jak podłączam zasilacz zamiast akumulatora w celu sprawdzenia, to zaczynam od 0 V, na 3,4 około przekaźnik się załącza zwiększam dalej i przy 7.4 się wyłącza. zamiast R1 dałem potencjometr 10k + 1k rezystor ale zmiana rezystancji nie wpływa na nic : O.
    Jestem amatorem jeśli chodzi o elektronikę, więc jak macie jakieś pomysł to proszę o opis "jak krowie na rowie" : )
    Teraz składam wersje

spec220 napisał:

• #22 18786137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18786158
    emaero1
    Poziom 10  
    spec220 napisał:
    Poczekaj kolego... Za szybko gnasz z tematem. najpierw uruchom wersję którą zacząłeś.
    A więc tak:
    Nap. załączenia przekaźnika jest ok. Natomiast napięcie wyłączania możesz zmniejszyć po przez obniżenie wartości D1,

Dodano po 4 [minuty]:

P.S.
    a jaką dałeś diodę zenera zgodnie z postem #12 > 6,2V, czy 6,8V ?

Ale czemu ok, ładowane idzie przez NC, więc jak przełącza na NO po przekroczeniu 3V to przerywa ładowanie, a załącza z powrotem po przekroczeniu 7V+

6,8 - taką. Mam wszystkie oprócz 6,2.
  • #24 18786202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18786230
    emaero1
    Poziom 10  
    spec220 napisał:

No bo masz błąd w opisie na schemacie... >sugeruj się symbolem, a nie opisem.. (nie zwróciłem na to uwagi że masz zły opis) XD

tzn? na ktorym schemacie? ten który składałem tj:

Tu pokazany jest stan układu bo przełączeniu czyli po osiągnięciu przez akumulator progu naładowania.
    emaero1 napisał:
    6,8 - taką. Mam wszystkie oprócz 6,2.

No i tu jest ta różnica 0,5V, ale to nic. Jakie masz jeszcze te diody zenera. (Mniejsze od 6,8V)[/quote]
    5,6V i 5,1V
  • #26 18786300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18786649
    W.P.
    Może coś takiego?
    To taka przymiarka wobec wielu niewiadomych jak np. rezystancja cewki przekaźnika, napięcie zasilania itp.
    Poza tym wartości trochę z sufitu ale i z bardzo pobieżnych obliczeń.

Potencjometr R3 pozwala na ustawienie progu wyłączania ładowania, R5 umożliwia regulację strefy niejednoznaczności (pętli histerezy).
  • #28 18786704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 18786950
    W.P.
    spec220 napisał:
    Natomiast w kolegi rozwiązaniu boję się że po załączeniu zasilania z brakiem akumulatorów w pojemniku, w układzie powstanie karabin maszynowy...
    He, he, he... I to niezły.
    Dziękuję za czujność, wieczór to nie najlepszy czas na wymyślanie rozwiązań, zwłaszcza gdy za oknem upał. Proponuję więc niewielką zmianę.
    Być może pojawi się konieczność przeliczenia wartości, ale takie rzeczy wychodzą podczas uruchamiania, a w warsztacie będę dopiero jutro.
  • #30 18787069
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Włączę się do tej dyskusji z pytaniem, napięcie którego akumulatora ma być kontrolowane - tego po lewej, czy tego po prawej. Dla mnie ze schematu układu wynika że tego po lewej stronie, a z tekstu w którymś z postów, że chyba po prawej stronie.
    Jeżeli ma być kontrolowane napięcie lewego akumulatora, to wg mnie logicznym jest, że wystąpią oscylacje (brzęczenie przekaźnika), bo układ po zadziałaniu przekaźnika, zasilany jest z lewego akumulatora, a więc napięcie na nim momentalnie spada i powoduje puszczenie przekaźnika i ponowne włączenie prawego akumulatora i tak w kółko.
    Oscylacje te można by spowolnić, przez wykorzystanie styków NO przekaźnika, wtedy po wzroście napięcia przekaźnik puszcza i jego cewka przestaje obciążać akumulator kontrolowany (lewy) spowalniając tym samym spadek napięcia na nim powodujący ponowne jego załączenie.
    Też wykorzystuje układ (nie taki), jako zabezpieczenie akumulatora przed przeładowaniem, czy to prostownikiem, czy z paneli PV i też u mnie występują takie oscylacje przekaźnika, ale tylko wtedy, gdy odłączę ładowany akumulator, bez odłączenia prostownika z sieci lub panela PV.
    Wg mnie takie układy, żeby poprawnie działały, to ich pomiarowa część powinna być zasilana napięciem kontrolowanym (od strony akumulatora, a reszta z elementem wykonawczym (przekaźnikiem) od strony zasilania. Wtedy też będą występowały oscylacje, ale o ich częstości będzie decydowała histereza (u mnie 2V) i szybkość opadania napięcia na kontrolowanym akumulatorze po przerwaniu ładowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował układ ochrony akumulatora Ni-MH 6V przed przeładowaniem, który ma odcinać zasilanie przy napięciu 6,8 V. Po przekroczeniu tego napięcia cewka przekaźnika zaczyna "buczeć", co wskazuje na oscylacje w układzie. Problemy z brzęczeniem przekaźnika wynikają z braku odpowiedniej histerezy oraz zbyt wąskiego zakresu napięcia przełączania. Użytkownicy sugerują różne modyfikacje, takie jak zastosowanie diod Zenera, potencjometrów do regulacji histerezy, a także zmianę układu zasilania przekaźnika. Wskazano również na konieczność przetestowania układu z kondensatorami oraz na znaczenie odpowiedniego doboru rezystorów. Wiele odpowiedzi dotyczyło również parametrów akumulatorów i źródła ładowania, co jest kluczowe dla stabilności działania układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA