logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator żelowy 13v 7.0Ah - Ładowanie w samochodzie

onimusza666 02 Lip 2020 07:32 1812 25
  • #1 18794469
    onimusza666
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam pytanko mam jak naładować akumulatory żelowy 12v 7.0Ah w instalacji samochodowej? Mam do niego ładowarkę sieciową ale obecnie niemam prądu i nie wiem kiedy będzie,mieszkam na kolonii czasem zdażają się takie awarie więc aby mieć czym podładować telefon to mam Power bank Adata20000 to mój nowszy nabytek, a także 2 akumulatory żelowe no i ten co siedzi w samochodzie. Telefon czy Power bank mogę podpiąć pod zapalniczkę w golfie i tak naładować, A jak poprawnie zrobić to z akumulatorem żelowym ma on na klemach wypustki na końcówki żeńskie czy jeśli kupił bym wtyczkę pod zapalniczkę to on by się ładował? Potrzebuję też porady czy opłaca się mieć w domu przetwornicę 12v/220 bo wyczytałem tu że z lodówką nie da rady :( A czy pociągnie tv/komputer? Mam golfa 1,9 diesel jak dziś nadal nie będę miał prądu to kupię lodówkę turystyczną na 12v i też mam pytanie czy ona mrozi tylko na pracującym silniku czy może stać w domu podpięta pod aku
  • #2 18794482
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    Do akumulatora potrzebujesz przetwornicę step-up. Lodówka na ogniwie działa jak masz produkty już zimne. Ona tylko utrzymuje temperaturę i to na plusie. Dodatkowo pobiera sporo prądu. Więc po 24h już nie odpalisz samochodu.
  • #3 18794483
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    onimusza666 napisał:
    A jak poprawnie zrobić to z akumulatorem żelowym ma on na klemach wypustki na końcówki żeńskie czy jeśli kupił bym wtyczkę pod zapalniczkę to on by się ładował?

Będzie się ładował, ale trzeba pamiętać aby po naładowaniu odłączyć go od instalacji. Napięcie 14,4 V jest idealnym napięciem ładowania akumulatora tego typu przy pracy cyklicznej. Czyli ładujesz i odłączasz gdy się naładuje.
    Pozdrawiam!
  • #4 18794502
    onimusza666
    Poziom 10  
    Ale skąd będę wiedział że jest naładowany? Na telefonie pisze, ładowarka sieciową do tego akumulatora ma diodę , nie posiadam żadnego mierniķa :( A może są jakieś oryginalne ładowarki?
  • #5 18794503
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    ^ToM^ napisał:
    Napięcie 14,4 V jest idealnym napięciem ładowania akumulatora tego typu przy pracy cyklicznej.

Trzeba tylko dodać że te 14,4V jest na pracującym silniku w aucie przy sprawnym układzie ładowania.
    A co z ograniczeniem prądu ładowania i sygnalizacją stanu naładowania "do pełna"?
  • #6 18794541
    ^ToM^
    Poziom 42  
    karwo napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Napięcie 14,4 V jest idealnym napięciem ładowania akumulatora tego typu przy pracy cyklicznej.

Trzeba tylko dodać że te 14,4V jest na pracującym silniku w aucie przy sprawnym układzie ładowania.
    A co z ograniczeniem prądu ładowania i sygnalizacją stanu naładowania "do pełna"?

Wystarczy w szereg dodać dobraną żarówkę samochodową i oba tematy masz załatwione.
  • #7 18794551
    onimusza666
    Poziom 10  
    Patrzyłem teraz na allegro to są ładowarki na 12v do laptopów z wymiennymi wtyczkami
  • #8 18794599
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    onimusza666 napisał:
    Potrzebuję też porady czy opłaca się mieć w domu przetwornicę 12v/220 bo wyczytałem tu że z lodówką nie da rady :( A czy pociągnie tv/komputer?

Jeśli mowa o laptopie to zdecydowanie kup sobie przetwornice o której napisałeś tutaj:
    onimusza666 napisał:
    na allegro to są ładowarki na 12v do laptopów z wymiennymi wtyczkami

To dobre rozwiązanie. A użycie przetwornicy 12/230 i zasilacza 230/19 jest bezsensownym rozwiązaniem bo zamiast jednej konwersji masz dwie. Spada sprawność całości.
  • #9 18794607
    onimusza666
    Poziom 10  
    Nie Mam laptopa tylko stacjonarny :(
  • #10 18794707
    kkknc
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    . Napięcie 14,4 V jest idealnym napięciem ładowania akumulatora tego typu przy pracy cyklicznej. Czyli ładujesz i odłączasz gdy się naładuje.
    Pozdrawiam!

Genialnie, a z czego to idealne napięcie masz. Pokaż pomiary z tego samochodu. Bo standartowo to tam jest takie napięcie.

I to jeszcze podczas pracy silnika.
    I twoim zdaniem zostawienie pracującego samochodu przez 10h jest całkowicie w porządku, zarówno jeżeli chodzi o przepisy jak i o ekonomikę. Jak zwykle ty i twoje genialne pomysły.
  • #11 18794737
    ^ToM^
    Poziom 42  
    kkknc napisał:
    ^ToM^ napisał:
    . Napięcie 14,4 V jest idealnym napięciem ładowania akumulatora tego typu przy pracy cyklicznej. Czyli ładujesz i odłączasz gdy się naładuje.
    Pozdrawiam!

Genialnie, a z czego to idealne napięcie masz. Pokaż pomiary z tego samochodu. Bo standartowo to tam jest takie napięcie.

Standardowo jest na pokładzie napięcie 14,2 V +/- 0,2 V. Więc nie widzę problemu. Widocznie nie zauważyłeś, że w samochodzie jest standardowo zabudowany akumulator Pb, pracujący w trybie cyklicznym. Taki też dodatkowo chce autor sobie podłączyć aby go podładować.

kkknc napisał:

I to jeszcze podczas pracy silnika.

No a jak inaczej? Na wyłączonym silniku akumulator ma ~ 12 V, więc raczej by mu się nie naładował. Więc przy podłączeniu wprost do gniazda zapalniczki efektywne ładowanie uzyska tylko podczas pracy silnika albo jazdy samochodem.

kkknc napisał:

I twoim zdaniem zostawienie pracującego samochodu przez 10h jest całkowicie w porządku, zarówno jeżeli chodzi o przepisy jak i o ekonomikę. Jak zwykle ty i twoje genialne pomysły.

O jakich 10 h mówisz, bo nie bardzo rozumiem? Poczytaj co oznacza cykliczna praca akumulatora. Po drugie, jakie znowu przepisy, jaka ekonomika? Czy ty wiesz, o czym w ogóle piszesz? Chyba nie. Zapoznaj się dokładnie z tematem a nie krytykuj moich wypowiedzi, tylko pomóż autorowi wątku!

Producent zaleca napięcia ładowania jak podano na przykładowym akumulatorze:
    Akumulator żelowy 13v 7.0Ah - Ładowanie w samochodzieAKUMULATOR...2V 7AH.png (478.03 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 18794804
    kkknc
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:

Standardowo jest na pokładzie napięcie 14,2 V +/- 0,2 V. Więc nie widzę problemu. Widocznie nie zauważyłeś, że w samochodzie jest standardowo zabudowany akumulator Pb, pracujący w trybie cyklicznym. Taki też dodatkowo chce autor sobie podłączyć aby go podładować.

Standartowo regulator ci pokazałem jest na 14.V nie na 14,2V
    Regulatory są robione ci 0,1V. Ale ty dokładnie wiesz jaki jest w samochodzie autora i jakie napięcie ma w instalacji. Zdążyłeś już mu zrobić pomiary........
    Tu masz na 14,4V
    I dlatego autor ma zastosować przetwornicę.

^ToM^ napisał:

O jakich 10 h mówisz, bo nie bardzo rozumiem? Poczytaj co oznacza cykliczna praca akumulatora. Po drugie, jakie znowu przepisy, jaka ekonomika? Czy ty wiesz, o czym w ogóle piszesz? Chyba nie. Zapoznaj się dokładnie z tematem a nie krytykuj moich wypowiedzi, tylko pomóż autorowi wątku!

Producent zaleca napięcia ładowania jak podano na przykładowym akumulatorze:

Ale ty nigdy nic nie rozumiesz. Nie wiadomo jaki ma autor akumulator (y) i standartowo ładuje się je prądem 10 a nawet 20h. A ten konkretnie można ładować dużym prądem. Ale i tak pełne jego naładowanie to 5h.
    To teraz napisz coś z przepisów. Ile może pracować silnik jak samochód stoi, parkuje? Czy można zostawić pojazd z pracującym silnikiem i się od niego oddalić? Te 5h ładowania to ile paliwa? Ta odpowiednia żarówka to jaka, konkretnie napisz i pokaż swoje wyliczenia że to właśnie ta...
    Ja autorowi postu pomogłem. Napisałem przetwornica. Przyjmie czy nie to jego sprawa.
    Tylko ty masz pomysłu że chyba nawet dziecko które miało chociaż przez rok fizykę w szkole podstawowej by taka inteligencja nie błysło....
  • #13 18794849
    ^ToM^
    Poziom 42  
    kkknc napisał:

Standartowo regulator ci pokazałem jest na 14.V nie na 14,2V
    Regulatory są robione ci 0,1V. Ale ty dokładnie wiesz jaki jest w samochodzie autora i jakie napięcie ma w instalacji. Zdążyłeś już mu zrobić pomiary........
    Tu masz na 14,4V

I dlatego autor ma zastosować przetwornicę.

Ale ty nigdy nic nie rozumiesz. Nie wiadomo jaki ma autor akumulator (y) i standartowo ładuje się je prądem 10 a nawet 20h. A ten konkretnie można ładować dużym prądem. Ale i tak pełne jego naładowanie to 5h.
    To teraz napisz coś z przepisów. Ile może pracować silnik jak samochód stoi, parkuje? Czy można zostawić pojazd z pracującym silnikiem i się od niego oddalić? Te 5h ładowania to ile paliwa? Ta odpowiednia żarówka to jaka, konkretnie napisz i pokaż swoje wyliczenia że to właśnie ta...
    Ja autorowi postu pomogłem. Napisałem przetwornica. Przyjmie czy nie to jego sprawa.
    Tylko ty masz pomysłu że chyba nawet dziecko które miało chociaż przez rok fizykę w szkole podstawowej by taka inteligencja nie błysło....

Trudno te dyrdymały komentować, niemniej jednak spróbuję.
    To co sobie producent napisze na obudowie regulatora jest jego pobożnym życzeniem. Jak jest napisane 14 V nie oznacza wcale, że napięcie w sieci pokładowej będzie 14,000 V, tylko 14 V, może 14,4 V albo 14,25 V. Co z tego, że na obudowie jest napisane 14 V skoro naprawdę taki regulator ustala napięcie (w zależności w dodatku od swojej temperatury, w której aktualnie się znajduje) na poziomie 14,2 do 14,5 V. Wymieniałem wielokrotnie regulatory napięć w samochodowych alternatorach, ale jeszcze nigdy się nie spotkałem z sytuacją, gdy napięcie nań napisane było identyczne z rzeczywistym, zmierzonym. Zatem czy w instalacji swojego wozu będzie miał 14.00 V czy 14,5 V będzie mu to działać bez problemu, bo producenci akumulatorów przewidują taki zakres. Formalnie dla pracy buforowej od 13,5 V aż do pracy cyklicznej do 15 V. Zatem nie widzę problemu.

Kto powiedział, że na zostawić pojazd z pracującym silnikiem? To są wytwory twej wyobraźni. Przecież chyba używa samochodu, więc na czas jazdy sobie będzie podłączał i podładowywał, dokładnie na tej samej zasadzie jak ładuje mu się akumulator rozruchowy w samochodzie. Na postoju ładowanie nie ma sensu, bo pogarsza sobie stan naładowania akumulatora rozruchowego.

Podałem autorowi moje rozwiązanie, które sam stosuję, gdy wyjeżdżam w teren na wyprawy radiowe. Podłączam akumulatory, stosowane później do zasilania transceiver'ów wprost do sieci pokładowej samochodu, ładują się podczas jazdy i wszystko dobrze działa. Jedną dodatkową rzecz jaką mam, to w szereg włączony bezpiecznik 10 A. Rozwiązanie proste i skuteczne.

Oczywiście można sobie kupić ładowarkę przetwarzającą z "12 V" na 14-14,4 V ale moim zdaniem nie jest to konieczne.
  • #14 18795191
    kkknc
    Poziom 43  
    Teraz przeczytaj że autor mieszka na koloni i jest awaria a chciałby podładować to co ma z samochodu.
    Regulatorów to się mało nawymieniałeś a nie sporo. Wyliczenia żarówki to się nie doczekamy.
  • #15 18795247
    ^ToM^
    Poziom 42  
    kkknc napisał:
    Teraz przeczytaj że autor mieszka na koloni i jest awaria a chciałby podładować to co ma z samochodu.
    Regulatorów to się mało nawymieniałeś a nie sporo. Wyliczenia żarówki to się nie doczekamy.

Aaa, zapomniałem przecież że to wymieniałem tylko te co ty zlecałeś - no fakt, paręnaście szt to mało. :D No ale mimo wszystko, jednak żaden z nich nie miał napięcia zgodnego ze stanem faktycznym. Widocznie wszystkie nowe były wadliwe. :lol: :lol:
    Co do żarówki - czy ja jestem tu od wyliczeń? Doczekasz się jak sobie sam policzysz: potrzebujesz/chcesz pomóc autorowi - oblicz i podziel się na forum. Zrozum wreszcie, że nie mi pomagasz, ale autorowi. Uszanuj to, że nie jesteś tu od narzucania wszystkim swojego, jedynego i słusznego rozwiązania. Pozwól innym mieć swoje zdanie, nawet jak uważasz inaczej :)
  • #16 18795980
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    Ojej
    Mieszka na kolonii czyli pewnie ma swoje podwórko więc zgodnie z prawem auto może parkotać cały dzień albo i dwa. Ile paliwa? Jak nie ma innego wyjścia a jest potrzeba to koszta trzeba przełknąć a jak nie ma kasy to i nie ma prądu - chyba że rower napędzający prądnicę😀.
    Jaka żarówka? Po pierwsze nie potrzebna a po drugie jeśli już się upierać to 100W dla ładowania 10h albo 200W dla 5h.
    Czy warto mieć przetwornicę 12/230? Jeśli zaniki prądu są częste i długotrwałe to tak. Oczywiście odpowiedniej mocy żeby lodówkę zasilić i oczywiście trzeba mieć odpowiednio duże baterie żeby wymagany czas lodówka pracowała.

Kończąc, aku z pracującego auta się naładuje, żarówka niepotrzebna, przetwornica przydatna.
  • #17 18796027
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    kwok napisał:
    aku z pracującego auta się naładuje, żarówka niepotrzebna
    Ciekawi mnie jak zniesie to mocno rozładowany akumulator po podłączeniu do napięcia 14,4V bez ograniczenia prądu do wymaganych 2A...
  • #18 18796069
    kwok
    Poziom 40  
    Tak samo jak znosi to częściowo rozładowany (do stopnia umożliwiającego rozruch) aku w aucie. Nic tam nie ogranicza prądu ładowania do 5, 7 czy 11A, a po rozruchu tenże prąd może osiągnąć nawet 50A. Powiem więcej, naładowany aku w aucie po rozruchu normalnie pociągnie sobie ze 20A przez pierwsze minuty i jakoś nic nadzwyczajnego się nie dzieje.
    Podczas ładowania stałonapięciowego prąd maleje wraz ze stopniem naładowania baterii i też jest dobrze.
  • #19 18796087
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    kwok napisał:
    Mieszka na kolonii czyli pewnie ma swoje podwórko więc zgodnie z prawem auto może parkotać cały dzień albo i dwa. Ile paliwa?
    Panowie! Skoro auto może "parkotać" cały dzień na podwórku, to czy nie lepiej zaopatrzyć się w generator prądu? Ja wiem że autor pyta o ładowanie akumulatora żelowego ale z generatora i ładowarki do żelowych też można ładować.
  • #20 18796431
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Grzegorz_madera napisał:
    kwok napisał:
    aku z pracującego auta się naładuje, żarówka niepotrzebna
    Ciekawi mnie jak zniesie to mocno rozładowany akumulator po podłączeniu do napięcia 14,4V bez ograniczenia prądu do wymaganych 2A...

Warto samemu sprawdzić, początkowo popłynie duży prąd, sięgający nawet 10 A. Jednak taki stan potrwa kilka minut i w miarę jak napięcie się będzie na zaciskach podnosiło, to prąd będzie maleć. Jak komuś to nie odpowiada, to w szereg wystarczy sobie wstawić żarówkę samochodową np. popularną 21 W i będzie od razu miał odpowiedni prąd na poziomie 1,5 A - pisałem już wyżej o takiej możliwości.
  • #21 18796566
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Dobrze o tym wiem, niejednokrotnie w pojeździe cęgi potrafiły pokazać ponad 100A i to przez dobrych kilka minut (dla akumulatora 80Ah). Spytałem, bo mam trochę doświadczenia z akumulatorami żelowymi i po kilkunastu ładowaniach w takich warunkach nadawały się do wyrzucenia. Dlatego ciekawią mnie Wasze doświadczenia w tym temacie.
  • #22 18796578
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Grzegorz_madera napisał:
    Dobrze o tym wiem, niejednokrotnie w pojeździe cęgi potrafiły pokazać ponad 100A i to przez dobrych kilka minut (dla akumulatora 80Ah). Spytałem, bo mam trochę doświadczenia z akumulatorami żelowymi i po kilkunastu ładowaniach w takich warunkach nadawały się do wyrzucenia. Dlatego ciekawią mnie Wasze doświadczenia w tym temacie.

No w dużych UPS'ach jest to normalka, rąbie w nich taki prąd że aż są ciepłe. Nic im to nie szkodzi, pod warunkiem, że nie trwa to długo. W samochodzie tak duży prąd płynie dosłownie kilkanaście, kilkadziesiąt sekund, potem spada do około 10 A a po paru minutach do kilku A. Przy rozruchu, który w zimie trwa czasami kilkadziesiąt sekund też płynie przez akumulator tak duży prąd. Samochodowe baterie są do tego przystosowane. Natomiast baterie AGM niekoniecznie. Więc jak używałeś taniego AGM'a to mógł tego nie znieść i po kilku takich "sesjach" nadawał się do hasioka. Natomiast autor ma akumulator żelowy lepiej odprowadza ciepło, więc przez to może być mocniej obciążany niż analogiczny akumulator AGM.
  • #23 18797207
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 407
    Kupić za kilka złotych przetwornice step-up o wydajności 2A. Ustawić na niej napięcie 14,2 V (bezpieczne dla akumulatora żelowego), podłączyć do instalacji samochodu i zapomnieć. Po kilku godzinach mamy naładowany akumulator.
    Wymiary takiej przetwornicy są takie małe że można ją zamontować we wtyczce zapalniczki.

Podłączanie akumulatora żelowego o małej pojemności bezpośrednio do dużego akumulatora samochodowego na pewno zmniejszy jego trwałość. Akumulatory Pb nie "lubią" dużego prądu ładowania, wynika to z zachodzących w nich procesów chemicznych.
  • #24 18797618
    kwok
    Poziom 40  
    Grzegorz_madera napisał:
    mam trochę doświadczenia z akumulatorami żelowymi i po kilkunastu ładowaniach w takich warunkach nadawały się do wyrzucenia

Ja jeździłem z AGM Exide w aucie ponad 5 lat. Włożyłem używany (nie wiem jak długo), był rozładowany baaardzo jak go dostałem, naładowałem prostownikiem i już nie tykałem go aż padł.
  • #25 18798171
    onimusza666
    Poziom 10  
    Oooo! poważna dyskusja się nawiązała , z tym że ja na prądach się nie znam więc i tak mało rozumiem :( a prąd już mam zrobili wczoraj o 13 nie było go prawie 3 dni , okazało się że spalił się kabel biegnący w ziemi który kiedyś ktoś uszkodził , no ale może ostatnie obfite opady doprowadziły do tego że on wysiadł , i przed chwilą też piętnaście minut nie było zasilania to się wk... i zadzwoniłem pod 911 :( tak jak napisałem mieszkam na kolonii i jest to kilometr kabla ale ile lat ma to nie wiem ? mieszkam tu 22lata a dom jest 100letni :) elektrycy pokazywali mi ten kabel to był aluminiowy i grubości kciuka. Co do przetwornicy to tylko pomyślałem o niej dlatego że mam diesla i dostęp do tańszej ropy :) więc trochę może było by taniej jak agregat na benzynę i ogólnie jaki to musiał by być agregat aby pociągnął lodówkę , tv i PC ? W naszym pięknym kraju to przepisy są z doopy bo samochód nie może pracować na postoju a już taki agregat tak? przecież to i to wydziela spaliny?
    Ktoś tam wyżej pytał jakie mam akumulatory to w golfie 45Ah(10zim ma i działa) a żelowe są 7,0Ah jeden nówka a drugi stary i chyba się już nie nadaje bo wczoraj od 14 do 21 i dziś włączyłem go o 7 jeszcze się nie naładował a ładowarka od niego 14,4v max 700mA
  • #26 18801781
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    onimusza666 napisał:
    Ktoś tam wyżej pytał jakie mam akumulatory to w golfie 45Ah(10zim ma i działa) a żelowe są 7,0Ah jeden nówka a drugi stary i chyba się już nie nadaje bo wczoraj od 14 do 21 i dziś włączyłem go o 7 jeszcze się nie naładował a ładowarka od niego 14,4v max 700mA

45Ah dla diesla to jak dla mnie ciut przymały akumulator ale skoro tyle już przeżył...
    Ten 7Ah co się tak długo ładował to już trup - oddaj do utylizacji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ładowania akumulatora żelowego 12V 7.0Ah w instalacji samochodowej. Użytkownicy podkreślają, że akumulator można ładować z gniazda zapalniczki, ale tylko przy pracującym silniku, aby uzyskać odpowiednie napięcie (14,4V). Zwracają uwagę na konieczność odłączenia akumulatora po naładowaniu oraz na ryzyko uszkodzenia akumulatora przy zbyt dużym prądzie ładowania. Proponowane są różne rozwiązania, w tym użycie przetwornicy step-up, która pozwala na stabilne ładowanie akumulatora. Użytkownicy dyskutują również o przydatności przetwornic 12V/230V oraz o możliwościach zasilania urządzeń takich jak lodówki czy komputery. Wspomniano o konieczności posiadania odpowiednich akumulatorów oraz o wpływie długotrwałego ładowania na ich żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA