logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów

kx7030 23 Lip 2020 18:50 3978 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w telewizorze UNITRA Jowisz po dołożeniu modułów pojawia się biały ekran z ruchomymi poziomymi pasami i gdzie szukać usterki toru wideo?

Najpierw wymień A231D, bo to wskazywano jako najczęstszą usterkę, ale przy działającym dźwięku i reakcji kineskopu problem wygląda raczej na przerwę w torze wizji za detektorem niż na uszkodzenie głowicy czy p.cz. [#18834507][#18837252][#18854118] Sprawdź okolice T550 na płycie głównej oraz moduł MD2007, zwłaszcza linię opóźniającą i zasilanie [#18837252] Warto też zmierzyć zasilanie modułu luminancji 12 V, napięcie ok. 180 V dla wzmacniaczy wizyjnych na BF459 oraz rezystory 6,8 kΩ w ich kolektorach [#18834324] Jeśli masz oscyloskop, prześledź nim drogę sygnału wizji od wyjścia detektora, bo to najszybciej pokaże, gdzie sygnał zanika [#18837252]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18834032
    kx7030
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    2 miesiące temu w końcu upolowałem Polskiego Jowisza, którego już od dłuższego czasu chciałem mieć w kolekcji. Akurat pojawił się w okolicy i poprzedni właściciel mówił, że jeszcze lata temu kineskop był wymieniony na nowy, po czym telewizor padł i został zastąpiony innym, a ten stał sobie nieużywany przez całe lata. Kiedy go kupiłem, nie załączał się.
    Na "dzień dobry" wywaliłem uszkodzone Miflexy w zasilaczu, po czym przestał palić bezpiecznik i zastartował. Uszkodzony był również pozystor i powielacz - udało mi się kupić jeszcze nówki sztuki, oryginalne. Po wymianie powielacza, kinol w końcu zaświecił, lecz nie działała regulacja jasności oraz kontrastu. Okazało się, że brakowało modułów chrominancji i luminancji (był dostawiony moduł PAL, ale tamte dwa jednak muszą być). Po ich zamontowaniu wróciła regulacja, głowica UHF niby stroi, bo jak zapodałem sygnał z magnetowidu, to dźwięk idzie, ale na obrazie nadal biało i są jedynie ruchome, poziome pasy. Sprawdzone napięcia na siatkach i wymieniłem sporo kondensatorów. Nie mam już pomysłów... :( Może znajdzie się jeszcze "weteran", który pamięta ten telewizor i zna usterkę...
    Załączniki:
    • UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów DSCN1210.JPG (7.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów DSCN1552.JPG (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18834181
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 689
    Trochę nie na temat , ale miałem po babci identyczny do C64. On miał jeszcze drzwiczki do przycisków nie wiem czy wszystkie wersje czy tylko pierwsze.
    z tego co pamiętam to miałem taką usterkę u siebie, ale nie pamiętam co spec wtedy wymieniał, ale coś mi się kołacze że jakiś tyrystor, ale nie chce wprowadzać w błąd, bo to było z 30 lat temu.
    Kurde sentyment się człowiekowi włączył, ile noce zawaliłem przy nim :)
  • #4 18834223
    kx7030
    Poziom 10  
    CodeBoy napisał:
    Trochę nie na temat , ale miałem po babci identyczny do C64. On miał jeszcze drzwiczki do przycisków nie wiem czy wszystkie wersje czy tylko pierwsze.

Z tego co się dowiedziałem, to tylko te pierwsze miały drzwiczki - na kluczyk ;)

viayner napisał:

ruchome poziome pasy? - czyzby problem z synchroniacja i odchylaniem, sygnal z magnetowidu w jakim standardzie?

Podobno lubiła w nich siadać synchronizacja, ale pokazywałby chyba jakikolwiek obraz. Sygnał z magnetowidu próbowałem w PAL i w SECAM. W obu przypadkach jest tak samo, jakby nie docierał w ogóle sygnał video...
  • #5 18834246
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Tyrystor BTP129-650
    coś mi się kołacze że 4x mi go wymieniali. objawy podobne do Twoich, za 4x wstawił jakiś zamiennik i się uspokoiło
  • #6 18834249
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    WItam,
    oba odchylania dzialaja ale jak nie sa zsynchronizowane to obrazsie pojawia w zlych pozycjach i czasie wiec efektemmoga byc pasy, jak sadze te pasy mialy zmienna intensywanosc jakby w "takt" obrazu z magnetowidu, mialem chyba dwa takie jowisze ale juz nie bardzo pamietam co bylo za to odpowiedzialne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 18834254
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Pamiętam że to tego TV jest schemat z Oscylogramami.

znalazłem, sorry za jakość.

UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów Jak masz oscyloskop to spróbuj zobaczyć gdzie idzie sygnał.
  • #8 18834302
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Witam

Po wymianie powielacza wyregulowałeś S2?
    Tylko pomiary , pomierz czy w torze wizyjnym tam gdzie masz podłączona płytkę na kineskopie masz wszystkie napięcia, potencjometry na froncie od obrazu reagują ,widać reakcję na obrazie?
  • #9 18834324
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Po pierwsze trzeba posprawdzać napięcie zasilania idące na moduł luminancji i czy jest dobre napięcie zasilania wzmacniaczy wizyjnych (ok. 200V) na tranzystorach BF459 (jeśli dobrze pamiętam, minęło przecież ponad 30 lat!!! ). Jakie napięcia są na katodach R, G, B kineskopu? Czy rezystory 6,8 kΩ będące w kolektorach BF459 są dobre?
  • #10 18834475
    kx7030
    Poziom 10  
    CodeBoy napisał:

Tyrystor BTP129-650
    coś mi się kołacze że 4x mi go wymieniali. objawy podobne do Twoich, za 4x wstawił jakiś zamiennik i się uspokoiło

Nie sprawdzałem go - dzięki za wskazówkę.

viayner napisał:

jak sadze te pasy mialy zmienna intensywanosc jakby w "takt" obrazu z magnetowidu

Dokładnie tak się dzieje...

CodeBoy napisał:

W sumie mam schemat, ale dzięki! :)

Telo napisał:

Po wymianie powielacza wyregulowałeś S2?
    Tylko pomiary , pomierz czy w torze wizyjnym tam gdzie masz podłączona płytkę na kineskopie masz wszystkie napięcia, potencjometry na froncie od obrazu reagują ,widać reakcję na obrazie?

Nie regulowałem, napięcia na kineskopie wszystkie są, potencjometry jasności i kontrastu regulują, nasycenia nie idzie sprawdzić, skoro nie pokazuje nic, ale sam potencjometr sprawdzony i reguluje.

[quote="Wojtek M"]
    Napięcie zasilania na moduł luminancji jest (12 V), na wzmacniaczach wizyjnych są napięcia 180V. Same wzmacniacze wizyjne są sprawdzone, podłączając pojedynczo każdy z nich, kineskop wyświetlał kolejno odpowiedni kolor. Napięcia na katodach były sprawdzane, nie pamiętam już, jakie dokładnie były napięcia, ale bodajże w okolicach 320 V. Nie pamiętam, czy były sprawdzane te rezystory - szczerze mówiąc, w dużej mierze pomaga mi z tym TV wujek, który naprawiał je w latach 80/90, oraz jeden znajomy, bo ja z telewizorami mam marne doświadczenie (dopiero się na nich poznaję...) i polegam głównie na instrukcjach osób, które się na nich znają. Niestety zabrakło nam już pomysłów.
  • #11 18834489
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    CodeBoy napisał:
    Tyrystor BTP129-650
    Tyrystorem się nie Zajmuj, bo gdyby był zepsuty (tyrystor) telewizor by nie wystartował.
  • #13 18834761
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Witam

Nie wiem dlaczego nie wyregulowałeś S2 pamiętam ,ze zawsze po wymianie powielacza trzeba ustawić napięcie siatki drugiej tak aby nie było widać linii powrotu.
  • #14 18834782
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Telo napisał:
    Nie wiem dlaczego nie wyregulowałeś S2 pamiętam ,ze zawsze po wymianie powielacza trzeba ustawić napięcie siatki drugiej tak aby nie było widać linii powrotu.

Pamięć jest jednak zawodna. Pomyliło Ci się kolego z wymianą trafopowielacza i regulacją S2 i ostrości. Przy wymianie TPN-a regulowało się tylko ostrość, bo tylko taka regulacja była nim możliwa.
  • #15 18835518
    kx7030
    Poziom 10  
    Tak naprawdę to ciężko cokolwiek teraz wyregulować, jeśli nie pokazuje obrazu.

bazi1962 napisał:

Wymień A231D, najczęstsza usterka.

Dzięki, sprawdzę to. Może dziś wieczorkiem uda mi się jeszcze do niego usiąść :)

Dodano po 6 [godziny] 25 [minuty]:

Dotykając palcem wyprowadzeń A231D, mam takie reakcje, jak na foto. Układ grzeje się, więc wygląda na to, że pracuje. Tylko czy prawidłowo?... Wymieniłem także kondensatory w tym module. Jak sprawdziłem je testerem, to był dramat... Z 22 uF zrobiło się 52 uF, a z 4,7 uF zostało około 0,5 uF. Jednak efekt dalej taki sam...
    Załączniki:
    • UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów DSCN1554.JPG (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 18836491
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7816
    kx7030 napisał:
    Dotykając palcem wyprowadzeń A231D, mam takie reakcje, jak na foto

Przypomina rozjechane napięcia na siatkach ogniskujących.
  • #17 18836631
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    emik napisał:
    Przy wymianie TPN-a regulowało się tylko ostrość, bo tylko taka regulacja była nim możliwa.

Ale na S2 nie wiadomo czy prawidłowe napięcie jest, a objaw się kojarzy...
  • #18 18836763
    kx7030
    Poziom 10  
    ArturAVS napisał:

Przypomina rozjechane napięcia na siatkach ogniskujących.

Myślę, że niekoniecznie. Teraz może pokazywać głupoty... Zresztą to raczej nie jest przyczyną tego, że wcale nie pokazuje obrazu.

jdubowski napisał:

To jest tylko regulacja ostrości i nie powinna mieć na to wpływu... Ale też próbowałem regulować i nie ma reakcji.
  • REKLAMA
  • #19 18836777
    ArturAVS
    Moderator
    kx7030 napisał:
    Ale też próbowałem regulować i nie ma reakcji.

Może właśnie ta regulacja ma uszkodzenie?
  • REKLAMA
  • #20 18836839
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Częstą usterką był również brak impulsu Boorst, jak dobrze pamiętam.
    Ci z tyrystorami ?????????????
  • #21 18836848
    ArturAVS
    Moderator
    LeDy napisał:
    Częstą usterką był również brak impulsu Boorst

Burst :D Echhhh, dawne czasy.
  • #22 18836953
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    A ja na poważnie proponuję sprawdzić rezystory.
    UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów
  • #23 18836956
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    kx7030 napisał:

jdubowski napisał:

To jest tylko regulacja ostrości i nie powinna mieć na to wpływu... Ale też próbowałem regulować i nie ma reakcji.

Ostrość to napięcie na S3...
  • #24 18837022
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1470
    Masz sygnał video na wyjściu MP2002? to chyba 10.

Dodano po 8 [minuty]:
    A tu masz z książki porady dla twojej usterki.
    poprawiłem je trochę. UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów
  • #25 18837106
    kx7030
    Poziom 10  
    Dzięki za kolejne wskazówki :) Po weekendzie będę działał dalej, bo dziś już nie zdążę... I posprawdzam to, co piszecie. Dzięki.
  • #26 18837181
    LeDy
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    LeDy napisał:
    Częstą usterką był również brak impulsu Boorst

Burst :D Echhhh, dawne czasy.

A mi zachciało się "zangielszczać".
  • #27 18837252
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1846
    kx7030 napisał:
    (...) Dotykając palcem wyprowadzeń A231D, mam takie reakcje, jak na foto. Układ grzeje się, więc wygląda na to, że pracuje. Tylko czy prawidłowo?... Wymieniłem także kondensatory w tym module. Jak sprawdziłem je testerem, to był dramat... Z 22 uF zrobiło się 52 uF, a z 4,7 uF zostało około 0,5 uF. Jednak efekt dalej taki sam...

Różne barwy na ekranie - to świadczy o dobrym napięciu na siatce S2, także o dobrym układzie A231.
    Jest dźwięk, więc TDA 440 jest również sprawny, szukać trzeba przerwy od tego miejsca, a więc okolice T550 (na płycie głównej), w module dekodera MD2007 (linia opóźniająca, zasilanie).

Dużym ułatwieniem byłby prosty oscyloskop (ale nie zabawka do 20 kHz, lecz 1 MHZ); można nim zlokalizować, dokąd sygnał wizji dociera.
    Taki sposób uczy dobrych nawyków na przyszłość; oscyloskop użyty dla prześledzenia drogi sygnału spowoduje, że będziesz "czuł" jego drogę i w przyszłości, już bez oscyloskopu będziesz wiedział, gdzie szukać usterki.
  • #28 18837404
    LeDy
    Poziom 43  
    Ten impuls co pisałem to jest -V , gdzieś z odchylania V.
  • #29 18837574
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1846
    LeDy napisał:
    Ten impuls co pisałem to jest -V , gdzieś z odchylania V.

Oczywiście, sygnał burst jest konieczny do koloru, ale dla obrazu czarno-białego już nie, więc nim trzeba będzie zająć się, ale później, kiedy okaże się, że nie ma koloru.
  • #30 18853851
    kx7030
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    kx7030 napisał:

jdubowski napisał:

Ostrość to napięcie na S3...

Racja, pomyliłem... Sorki, Panowie, za dłuższą przerwę.
    Regulując S 2, reguluje mi jaskrawość i nic poza tym się nie zmienia...

[quote="JanuszKK"]
    A tu masz z książki porady dla twojej usterki.
    [\quote]

Posprawdzałem elementy podane w opisie mojej usterki, są OK. Nie doszukałem się jedynie C374...

Wpinając się sygnałem video z magnetowidu bezpośrednio w zaznaczony na zdjęciu punkt, kineskop pokazuje śnieg z modulatora magnetowidu. Jednak po włączeniu filmu z taśmy, na obrazie latające pasy, jak przy braku synchro. To w sumie nic dziwnego, bo nie jest to wejście AV, ale wtedy jednak cokolwiek pokazał!
    Więc uwalona głowica UHF? - I jeszcze jedna istotna rzecz - nie reguluje ARW...
    Załączniki:
    • UNITRA Jowisz - biały ekran i pasy po wymianie modułów DSCN1796.JPG (875.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telewizor UNITRA Jowisz, który po wymianie uszkodzonych komponentów, takich jak Miflexy, pozystor i powielacz, wciąż wyświetla biały ekran z poziomymi pasami. Po dodaniu brakujących modułów chrominancji i luminancji, regulacja jasności i kontrastu działa, ale obraz pozostaje nieprawidłowy. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie synchronizacji, napięć w torze wizyjnym, a także elementów takich jak tyrystor BTP129-650 oraz A231D. Wskazują na możliwość uszkodzenia detektora wizji oraz problem z impulsami Boorst. Użytkownik wymienia kondensatory w module luminancji, ale problem z obrazem nadal występuje. Ostatecznie, po wymianie modułów, telewizor zaczyna wyświetlać sygnał, ale zniekształcony, co sugeruje dalsze uszkodzenia w torze sygnałowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA