logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z użytkowania multimetru BRYMEN BM 857s - warto inwestować?

Wilktor 07 Wrz 2020 14:51 5547 23
REKLAMA
  • #1 18911559
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Witam
    Mam pytanie odnośnie miernika BRYMEN BM 857s raczej do osób które go używały lub go posiadają, chciałbym się dowiedzieć czy jest wart swojej ceny i jak się sprawuje, czy mieliście z nim jakieś problemy

Albo jeżeli macie jakieś inne propozycje podobne parametrowo do niego to z chęcią je zobaczę. Mogę dać maksymalnie 700zł

https://mierniki.com/pl/p/BM-857s-Multimetr-Cyfrowy-BRYMEN/190
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18911675
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2031
    Wilktor napisał:
    Mam pytanie odnośnie miernika BRYMEN BM 857s raczej do osób które go używały lub go posiadają, chciałbym się dowiedzieć czy jest wart swojej ceny i jak się sprawuje, czy mieliście z nim jakieś problemy
    Zero problemów. Polecam.
  • REKLAMA
  • #3 18912348
    Wilktor
    Poziom 27  
    Kupiłem tego BM 857s zobaczymy jak przyjdzie czy było warto
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18912516
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Bardzo polecam ten miernik, mam go jakieś 13 lat i jestem bardzo zadowolony, mam nadzieję że Ty też będziesz.
    Wg mnie Brymen (lub analogiczne Sanwy i pewnie coś jeszcze jest) to najlepszy wybór jeśli chodzi o mierniki poniżej 1000zł, powyżej to warto rozglądać się za Fluke/Keysight itp.
    Tu masz trochę testów porównawczych z Fluke 289 jakie jakiś czas temu robiłem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3575722.html
  • Pomocny post
    #5 18912551
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2031
    Wilktor napisał:
    Kupiłem tego BM 857s zobaczymy jak przyjdzie czy było warto
    Mam też mierniki o lepszych parametrach, ale jest coś w tym mierniku, że chętnie po niego sięgam. To jest mój "najgłówniejszy" :-D miernik codzienny (nie specjalistyczny). Mam nadzieję, że Tobie będzie równie wiernie służył :-)
  • #6 18912663
    Wilktor
    Poziom 27  
    Czytając opinie myślę że nie będę zawiedziony, to mój pierwszy miernik z tej firmy więc stąd wątpliwości co do jakości wykonania tego miernika mam nadzieję że spełni moje oczekiwania, ale o tym przekonam się dopiero jak go pierwszy raz wezmę w rękę
  • Pomocny post
    #7 18916086
    paszczak1
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Mam niższy model, ale poza ilością przycisków wygląda tak samo.
    Z czystym sumieniem mogę zaręczyć, że jakość materiałów, konstrukcja i ergonomia jest na bardzo wysokim poziomie. W pracy używam flaka, znaczy się Fluke i nie leży mi tak w łapie jak Brymen. Poza tym jest szybki (nie chodzi o próbkowanie, ale o wynik pomiaru na wyświetlaczu). Poza pomiarem pojemności, wyświetla natychmiast wartość pomiaru. Takie tam moje subiektywna odczucie...
  • Pomocny post
    #8 18916988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18917471
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Na przestrzeni lat kupiłem kilka multimetrów Brymen z serii 8xx (w tym BM 857S) oraz kilka sztuk z serii niższych. Wszystkie mają swoje plusy, z czego praktycznie żadnych zastrzeżeń nie mam do serii 8xx. Najstarszy multimetr ma ponad 20 lat i działa perfekcyjnie.
  • Pomocny post
    #10 18917623
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    Mam model BM859CF, wygląda tak samo, pewnie różnice nie są duże.
    Używam ponad 10 lat - żadnych problemów. Drobna niedogodność to przewody pomiarowe silikonowe a nie gumowe, są trochę sztywne. Gdy go kupowałem, miał najlepszą relację jakości do ceny w swojej klasie.
    Ciekawostka - mierniki Brymen polecił mi kolega, który pracuje w biurze konstrukcyjnym znanej polskiej firmy produkującej sprzęt do pomiarów elektroenergetycznych. Określił Brymena jako porównywalnego z Fluke, ale kilkakrotnie tańszego. Jak porównywałem katalogowe parametry Brymen i Fluke, to były na podobnym poziomie, czasem nawet Brymen miał lepsze zakresy pomiarowe.
  • Pomocny post
    #11 18917674
    paszczak1
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    No tylko to podświetlenie, właściwie jakby go nie było. To tak, żeby nie wyszło, że to najlepszy z najlepszych sprzęt...

I tak zupełnie przy okazji, taka malutka prywata: Nie wiecie z czego jest szybka na wyświetlaczu - plexi, poliwęglan? Udało mi się ją zarysować w niefortunnym miejscu i teraz nigdy nie widać od razu czy to Ω, czy k, czy M.
    Chcę sobie dociąć i nie wiem z czego.

Z resztą, może ta wiedza się jeszcze komuś przyda.
  • Pomocny post
    #12 18917690
    Felini
    Moderator
    paszczak1 napisał:
    No tylko to podświetlenie, właściwie jakby go nie było.

To prawda, podświetlenie nie jest najlepsze, są to 4 diody LED podświetlające wyświetlacz.
    Ostatnia cyfra wyszła kiepsko, to wina zdjęcia, w świetle dziennym wskazania są bardzo dobrze widoczne.

• Pomocny post
    #13 18917718
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2513
    Przy okazji zapytam na ile starcza bateria w tym multimetrze?
    Na plus dobre wzorcowanie i TrueRMS w przyzwoitym zakresie.
    Dla mnie wadą jest rozmiar oraz bateria 9 V.
  • Pomocny post
    #14 18918287
    Felini
    Moderator
    W moim egzemplarzu bateria jest od nowości, czyli ponad 10 lat.
    Inna sprawa, że używam multimetru niezbyt często.
  • Pomocny post
    #15 18918331
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Baterie 9V kupuje z serii INDUSTRIAL. Trochę droższe ale zdecydowanie dłużej działają.
  • Pomocny post
    #16 18919000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18921988
    Wilktor
    Poziom 27  
    Po tygodniu użytkowania mojego nowego miernika BM 857s mogę powiedzieć że miernik na pewno jest wart swojej ceny jestem z niego bardzo zadowolony
    Przede wszystkim w oczy rzuca się jakość wykonania tego miernika która jest w porównaniu do mojego poprzedniego miernika na wysokim poziomie, a maksymalne wskazanie wyświetlacza (500000) robi przynajmiej na mnie mega wrażenie. Fajnym bajerem jest też sygnalizacja błędnego podłączenia przewodów pomiarowych bo czasami zdarzało mi się zapomnieć o przełożeniu sondy odpowiednie gniazdo.
    Jak na razie jestem z niego tak jak już pisałem bardzo zadowolony zobaczymy jak będzie się spisywał po dłuższym użytkowaniu

A co do podświetlenia wydaje mi się że działa ono w moim mierniku dosyć dobrze, diody są dwie i świecą w miarę jasno
    Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciach

Doświadczenia z użytkowania multimetru BRYMEN BM 857s - warto inwestować? Doświadczenia z użytkowania multimetru BRYMEN BM 857s - warto inwestować?
  • Pomocny post
    #18 18922022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18922046
    Wilktor
    Poziom 27  
    Bieda z nędzą napisał:
    Będziesz zadowolony.

Mam taką nadzieje, niektórzy mówią że Brymen to taki Fluke tylko 3 razy tańszy
  • #20 19619887
    rafals
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    paszczak1 napisał:
    No tylko to podświetlenie, właściwie jakby go nie było. To tak, żeby nie wyszło, że to najlepszy z najlepszych sprzęt...

I tak zupełnie przy okazji, taka malutka prywata: Nie wiecie z czego jest szybka na wyświetlaczu - plexi, poliwęglan? Udało mi się ją zarysować w niefortunnym miejscu i teraz nigdy nie widać od razu czy to Ω, czy k, czy M.
    Chcę sobie dociąć i nie wiem z czego.

Z resztą, może ta wiedza się jeszcze komuś przyda.

Starsza wersja Brymena to BM857, natomiast trochę nowsza, to BM857s, w której poprawiono m. in. podświetlenie (działa znacznie lepiej). Swoją drogą również zastanawiam się nad zakupem, jednak waham się pomiędzy dwoma modelami: Brymen BM 857s oraz BM789 (ten drugi to nowość na rynku). Który będzie lepszym wyborem?
  • #21 19620462
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    rafals napisał:
    waham się pomiędzy dwoma modelami: Brymen BM 857s oraz BM789

Parę dni temu doposażyłem warsztat w BM789. Parametry multimetru są znane, test można obejrzeć na kanale joe smith.

Porównując ze starszymi modelami z serii, z której pochodzi BM857s, są pewne drobiazgi , które mogą się podobać lub nie:
    - Kompaktowa obudowa. Całkowite gabaryty są zbliżone, ale pokrętło zostało zaprojektowane pod mniejsze palce, przyciski skupione na mniejszej powierzchni. Wygodniej korzysta mi się ze starszej technologii.
    - Wyświetlacz w nowszych modelach ma większe cyfry, ale mniejszy kontrast. Taki trend został wprowadzony już od serii BM52x.
    - Holster jest delikatniejszy oraz sklejony z obudową. Dawniej był to solidny kawał grubej gumy.
    - Brak interfejsu optycznego. W różnych modelach różny bywał protokół komunikacji, czasem jest to przydatna funkcja.

Tak to wygląda jeśli mam czepiać się na siłę.
    Sprzęt rewelacyjny, można brać w ciemno.
  • #22 19622445
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    Brymena BM789, który jest w zasadzie nowością opisywałem tu:
    Link

Uważam, że ze względu na swoje specyficzne funkcje będzie najlepszym wyborem do warsztatu elektronika. Dźwiękowe zafiksowanie wyniku na LCD jest tym, czego zawsze szukałem w multimetrze.
    Jeżeli chodzi o kalibrację, jest wręcz perfekcyjna. Jedyne modele w moim szaku jakie mu dorównują to Fluke 185 i Fluke 189.
  • #23 19928138
    tedi1111
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    Witam koledzy mam pytanie do posiadaczy co dokładnie oznacza Test ciągłości obwodu (to wiem) ale sygnał akustyczny jest rożny dla 100Ω<R<420Ω taki jest w brymen BM785 a w modelu BM857s sygnał akustyczny dla 30Ω<R<480Ω który lepszy dokładniejszy. Mam zamiar kupić któryś z tych mierników i tylko to mnie zastanawia 100Ω czy będzie działał przy 30Ω
  • #24 20566381
    MrTN
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    tedi1111 napisał:
    tylko to mnie zastanawia 100Ω czy będzie działał przy 30Ω

Mój BM857s zaczyna piszczeć przy 87Ω a przestaje przy 90Ω .
    Natomiast BM836 zaczyna piszczeć przy 127Ω a przestaje przy 182Ω

Brymen BM857s jest jak najbardziej wart swoje ceny, jednak te nowsze Brymeny mają czytelniejszy wyświetlacz, to znaczy, nie cyfry bo te we wszystkich są gigantyczne, ale pozostałe ikony są większe, lepsze.
    Tak się prezentują wizualnie:

PS:
    Brymen BM857s ma taki błąd że nie wyświetla minusa w trybie Diody.
    Tzn. jeśli podłączymy baterie 1,5v odwrotnie to wynik będzie bez minusa.
    Do czego to potrzebne? jeśli użyjemy Δ REL to nie wiadomo czy jesteśmy powyżej czy poniżej pomiaru względnego.
    Nie żeby mi to było jakoś super potrzebne, ale BM836 wyświetla i działa OK :)
    i pytanie do innych posiadaczy BM857s też tak macie, czy to tylko mój egzemplarz ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy multimetru BRYMEN BM 857s podzielili się pozytywnymi doświadczeniami, podkreślając jego wysoką jakość wykonania oraz niezawodność. Miernik jest chwalony za ergonomię, szybkość pomiarów oraz funkcje, takie jak sygnalizacja błędnego podłączenia przewodów. Wiele osób zauważyło, że jest to dobry wybór w przedziale cenowym do 700 zł, porównując go z droższymi markami, takimi jak Fluke. Wskazano jednak na pewne niedogodności, takie jak ciężko chodzące pokrętło oraz słabe podświetlenie wyświetlacza. Użytkownicy zauważyli również, że model BM 857s ma lepsze parametry w porównaniu do starszych wersji, a także porównywali go z innymi modelami Brymena, takimi jak BM 789 i BM 836. Ogólnie, BM 857s jest uznawany za wart swojej ceny, a jego użytkownicy są zadowoleni z zakupu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA