logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Karta kupiona na allegro PLay 100 GB prośba o wytłumaczenie.

Par_Dez 09 Paź 2020 17:36 1791 11
REKLAMA
  • #1 18967994
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    W jaki sposób można aktywować kartę 100GB kupioną na allegro. Z tego co wiem to ponoć robi się to przez Play24. Jednak jeżeli ja nie jestem abonentem Play a Orange i tylko dlatego chcę taką kartę kupić bo nadajnik Play jest 550 m od mojego domu i mam o niebo lepszą szybkość niż w Orange a kartę którą kupiłem za 9 zł 5 GB w salonie Play włożyłem do drugiego aparatu bez karty w ogóle i mam szybkie łącze tylko że kupowanie karty w salonie drogo wychodzi. Bardzo proszę o pomoc bo od konsultanta w Play dowiedziałem się, że nie można zarejestrować takiej karty ani aktywować. Nic z tego nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18967996
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Aktywacja to jedno ale kartę trzeba jeszcze zarejestrować - lista punktów na stronie operatora.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18968066
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Czyli aktywować to tylko w Play a rejestracja gdzie i jak ? Właśnie sprawdzałem na www.play nie ma możliwości aby założyć konto nie będąc w play , czy konsultant miał rację czy nie. Może mi to dokładnie ktoś wytłumaczyć , ten kto sprzedaje taką kartę na allegro pytałem i też odpisuje, że trzeba się zarejstrować a potem aktywować tylko gdzie i jak to nie pisze. Wynikało by z tego że taka karta to tylko dla użytkowników w PLay.
  • Pomocny post
    #4 18968161
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Zarejestrujesz choćby na poczcie, w Żabce itd.
    Zainstaluj sobie na telefonie Play 24...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18968192
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    Kupiłes kartę Play za 9 zł i to jest karta internetowa z 10GB na start, karta data wiec działa na niej promocja https://www.play.pl/resources/pdf/2020/Regula...omocyjnej-Internet-za-darmo-do-konca-roku.pdf ale ważność konta tylko 7 dni, karta została zarejestrowana w salonie skoro piszesz ze z niej już korzystasz, pobierasz na telefon https://play.google.com/store/apps/details?id=com.play.play24m&hl=pl , w aplikacji dodajesz kartę która kupiłeś, klientem Play juz jesteś bo masz zarejestrowany pre-paid w Play. Po dodaniu karty w aplikacji P24 pojawi sie mozliwość aktywowania tego pakietu 100GB za darmo, to zakładka Pakiety-Internet i tam jest mozliwośc aktywacji " Internernet za darmo do końca roku", klikasz i go właczasz, pojawi ci sie na koncie 100GB, ale poniewaz wazność takiego startera to 7 dni więc albo szybko wykorzystasz albo musisz doładować konto co sie nie opłaca. Niestety ale ty mnie w ogóle nie słuchasz, na bez-kabli juz ci o tym pisałem . Konsultant kłamał albo nie ma zielonego pojecia o tych sprawach. Pisałem ze masz robic to co ja piszę, innej drogi nie ma. Nie jestes na tyle biegły aby samemu to ogarnąć a konsultanci to głąby, kolejny raz się o tym przekonałes. Ale nic straconego, na Allegro nie kupuje się zadnych starterów bez moich linków, kupuje sie od razu kilka takich https://allegro.pl/oferta/starter-play-na-karte-odnowa-fv-23-hurt-8727171765 , za 13 sztuk jest w SmartDom darmowa wysyłka. Startery rejestruje się przez Play24 https://logowanie.play.pl/p4-idp2/SSOrequest.do?action=sso to wersja Webowa , odpowiednik tej w aplikacji na telefon, w niej tez bedziesz miał ta kartę za 9 zł ktorą dodasz na telefonie w aplikacji P24 lub poprzez aplikację P24, to sa narzedzia do zarzadzania kontem, kartami i pakietami. Po zarejestrowaniu karty odNowa dodajesz kolejna do konta na Play24, mobilnie lub przez przegladarkę, karta pojawi się na koncie i w aplikacji P24 na telefonie uruchamiasz kolejne 100GB na niej a potem na kolejnych w miare potrzeb. Taryfa odNowa będzie miała na koncie 5 zł i ważność bez terminu ale raz w m-cu musisz na niej wykonać jakiś ruch, np. wysyłasz SMS-a. Pakiet 100GB masz do 5.01.2021 ale jak je wykorzystasz to rejestrujesz kolejną karte odNowa i powtarzasz te czynności. 13 kart to 1300GB na 3 m-ce za 40,17 zł. To tak w skrócie, w razie problemów pytasz tutaj a nie w salonie. Musisz wreszcie zrozumieć że to nie konsultanci Play są fachowcami tylko ludzie na forach w tym moja skromna osoba. Dla mnie internet mobilny, operatorzy, oferty, sprzet, sieci itd to bulka z masłem i choć czasami jestem rygorystyczny to nie ma się co obrażać, trafiłeś tutaj więc ode mnie jak widać trudno uciec. Ale ja nikogo bez pomocy nie zostawiam, ci co posłuchali moich porad na bank nie żałują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18968244
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Bardzo , ale to bardzo serdecznie Ci dziękuję , że Ty potrafisz mi to wszystko wyjaśnić i tak już dzięki Tobie wiele zrozumiałem z tych zagadnień o internecie mobilnym, sprzęcie oraz wszystkich odpowiedzi, których udzielałeś forumowiczom. No udało się zainstalować Z Play 24 na Samsungu z kartą play. Uparłem się na te karty z allegro bo gdy łączę się przez tą kartę to szybkość mam w granicach 36 -42 Mbps down i 24 Mbps Up i w porównaniu do "żółwiostrady" z Orange to jak dla mnie jest OK. To dlatego ,że nadajnik BTS jest jak pisałem 550 m od domu. Wiem pisałeś że ten nadajnik jest nisko to widzę i ma tylko 2 agregacje , ale może być. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, Teraz na różnych forach nie wielu jest ludzi, którzy są tacy chętni pomagać tym , którzy nie są bliegli w temacie.

Dodano po 44 [minuty]:

@matek451 nie mogę sprawdzić czy mam zarejestrowaną tą kartę 10 GB bo w zainstalowanej Play24 potrzebne do logowania jest e-mail oraz nr.telefonu a ja nie mam numeru tylko prepaid internet nie wiem jak z tego wybrnąć ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18968340
    matek451
    Poziom 43  
    Mozesz podać ten numer karty internetowej to na nią będą przychodzić SMS-y z kodami aktywacyjnymi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 18968375
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Gdzieś podziałem to opakowanie od tej karty nie mam jak sprawdzić. Mam , znalazłem tam był numer telefonu, teraz kombinuję jak zapłacić 10 zł na próbę bo ipko nie mam na tym telefonie. jakoś sobie poradzę. Strasznie to wszystko pokręcone. A konsyltanci faktycznie g.... wiedzą Ty mnie dopiero naprowadziłeś.
  • Pomocny post
    #9 18968414
    matek451
    Poziom 43  
    Do sprawdzania numeru służy kod *121#
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18974581
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Niestety dalej nie bardzo rozumiem jak zarejestrować starter za 3,09 zł za szt. na allegro w aplikacji Play24. Jak pisałem jedną kartę miałem zarejestrowaną + doładowanie i konto mam ważne do 23.10.2020 r. W opcjach mojego konta mam tak mój numer, możliwość zarejestrowania nowego numeru , ale tylko nowego drugiego numeru , natomiast doładować mogę tylko tą kartę która jest w telefonie za 10 zł, 25 , 50 i.t.d. natomiast ja chcę kupić takie startery (10 szt) i każdy umieszczać w modemie lub routerze mobilnym nie ważne jakim.
    Niestety nigdzie na stronie Play24 nie widzę takiej możliwości. No bo jak włożę starter do modemu czy routera to jak go zarejestruję skoro mogę tylko zarejestrować drugi lub ten sam telefon z włożoną kartą 10 GB kupioną w play. To samo jest w opcjach doładowania. Czyli tak jak mi wyjaśniał @matek451 w prywatnej wiadomości a co nie do końca zrozumiałem to nie bardzo tak wygląda. Sądzę że musiał bym mieć dokładnie krok po kroku od momentu włożenia startera do routera poprzez opis procesu rejestracji i aktywacji. Ja wiem , że dla kogoś kto ma z tym styczność na co dzień to jest bardzo proste. Ja prędzej znajdę usterkę w komputerze i ją zlikwiduję niż zrozumiem ten zawiły dla mnie proces. Owszem gdy kupiłem kartę w Play i ją zarejestrowałem od razu w salonie a potem doładowałem (25 zł) to sobie poradziłem z doładowaniem , ale to trochę drogo. Poza tym wolałbym łączyć się przez router lub modem mobilny bo stację BTS Play mam 550 m od domu.
  • Pomocny post
    #11 18974722
    matek451
    Poziom 43  
    Ale co ma wspólnego obecna karta z tymi nowymi, karta główna już zarejestrowana dodana do PLAY24 słuzy do rejestrowania nowych. Otwierasz https://logowanie.play.pl/p4-idp2/SSOrequest.do?action=sso , logujesz się na swoje konto i tam pod numerem który masz zarejestrowany w salonie Play a który jest numerem głównym i słuy do odbierania SMS-ów z kodami masz zakladkę Stan Konta a pod nim napis Tu zarejestrujesz numer na kartę, klikasz i dalej pokazuje się REJESTRACJA NUMERU NA KARTĘ, klikasz zarejestruj i pojawja się okno weryfikacyjne, jednocześnie na numer który zarejestrowałeś w salonie Play dostajesz SMS-a z kodem, wpisujesz kod i klikasz Dalej, zostaniesz poproszony o kod PUK, sczytujesz go z tej nowej karty , wpisujesz i dokonujesz rejestracji wyrażając zgody. Za chwilę masz kolejny numer w Play , tym razem odNowa. dodajesz go do PLAY24 w aplikacji mobilnej lub na stronie , pojawi się na twoim koncie. Teraz w aplikacjo P24 na telefonie dla tego numeru masz zakładkę Pakiety, klikasz, wybierasz Internet i pojawi ci się te 100GB do właczenia, klikasz włacz , moze pojawić się pytanie o kod który dostaniesz SMS-em na ten główny numer zarejestrowany w salonie Play, wpisujesz go i masz te 100GB. Karta odNOWA w teledonie a potem przełozysz do modemu, ta główna w modemie/telefonie abys mógł odbierać SMS-Y.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18974859
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Zrozumiałem teraz jasne . Bardzo , bardzo dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób aktywacji karty SIM 100 GB zakupionej na Allegro, nie będąc abonentem Play. Odpowiedzi wskazują, że aktywacja odbywa się przez aplikację Play24, jednak konieczna jest wcześniejsza rejestracja karty. Rejestrację można przeprowadzić w punktach takich jak poczta czy Żabka. Użytkownik dowiaduje się, że posiada już zarejestrowaną kartę prepaid w Play, co umożliwia mu dodanie nowej karty do konta w aplikacji. Po dodaniu karty, użytkownik może aktywować pakiet 100 GB, ale musi pamiętać o krótkim okresie ważności startera. W dyskusji poruszane są również kwestie związane z doładowaniami i rejestracją nowych kart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA