Jaki prostownik kupić do doładowywania akumulatora żelowego 200Ah 12V ?
Miałem na oku Victron Energy z BT ale ok 700 zł to nie nie przerost formy nad treścią ?
Napisaliśmy Ci jaki będzie odpowiedni. Teraz musisz się wykazać własną inwencją i poszukać modelu, który posiada cechy wymienione w tym temacie. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Twoje pieniądze, Twój wybór.
W przypadku olowiowych regulator musi miec 2 fazowe ładowanie 14.5 i podtrzymanie w zakresie 13.5 do 13.8v by trwalość akumulatora była duża.
W przypadku tego akumulatora 225Ah spokojnie 30A regulator z oelnym MPPT ( uwazaj na wynalazki z takim napisem w cenie poniżej 200zl i obudowie " po sardynkach ")
Panel 300W minimum .
Teraz troche matematyki :
300/12=25A ( warunki idealne ) a tak realnie bedzie z18A.. zaraz ktos powie ze po co wtedy 30 ?
W zime potrafia pojawic sie " nad moce " rzedu 115% mocy panelu.. do tego przyjmijmy ze mamy pusty akumulator (300W/10.6V =28.6A).
I nie mowcie ze akumulator trzeba ladowac pradem 0.1Q spokojnie 0.2Q mozna stosować ( do tego wez krotki dzien w zime i wtedy robi sie dramat z czasem ladowania bo go mało )
Kupiłem BC20 Pro. Mam w samochodzie nowy akumulator AGM Varta Silver 80Ah 800A. Robię krótkie trasy i akumulator jest niedoladowany, napięcie na spoczynku wynosi ok 12.2-12.3 V. Jest taki sam jak poprzedni akumulator. Trochę niepokoi mnie sposób ładowania, najpierw wchodzi w fazę C-3, stalopradowa (zaczyna od 20A) przy napięciu ok. 13.5V, potem dość szybko prąd ładowania spada, po godzinie jest już kilka ( ok. 4) A a napięcie ok. 14.1 V (faza C-4). Czy PRĄD początkowo nie jest zdecydowanie za wysoki?
https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/wsparci...adowanie/jak-naladowac-akumulator-samochodowy
Kupiłem BC20 Pro. Mam w samochodzie nowy akumulator AGM Varta Silver 80Ah 800A. Robię krótkie trasy i akumulator jest niedoladowany, napięcie na spoczynku wynosi ok 12.2-12.3 V. Jest taki sam jak poprzedni akumulator. Trochę niepokoi mnie sposób ładowania, najpierw wchodzi w fazę C-3, stalopradowa (zaczyna od 20A) przy napięciu ok. 13.5V, potem dość szybko prąd ładowania spada, po godzinie jest już kilka ( ok. 4) A a napięcie ok. 14.1 V (faza C-4). Czy napięcie początkowo nie jest zdecydowanie za wysokie?
Napięcie nie, ale prąd C/4 wykończy aku. (o ile faktycznie tyle płynie podczas ładowania)
Nie mam powodu nie wierzyć w prąd, na tym filmie prąd sprawdzany był cęgami i się zgadzał.
https://youtu.be/0xM-Tht6sEI No nic leci na zwrot. Oczywiście tryb pracy wybrany był właściwy - AGM.
--
Quote:
... Czy napięcie początkowo nie jest zdecydowanie za wysokie? ...
Chodziło mi o prąd
Sprzedający (zakup przez internet) mówił, że nie ma się czym przejmować. Każda ładowarka da prąd na początku prąd maksymalny (20A da 20 A i powinno szybko spadać). Chyba zostawię sobie tę ładowarkę a ew. dobiorę w szereg żarówkę samochodową 12V (czy wtedy prąd ładowania na wyświetlaczu będzie miarodajny czy tylko cęgi / multimetr na ustawić na prąd i dać w szereg?).
Ładowarka naprawdę dobra. Warto taką mieć chociażby do szybkiego "podniesienia" aku. czy jako zasilacz do urządzeń samochodowych.
Co do prądu ładowania; alternator też nie patyczkuje się z aku. i po rozruch pcha kilkadziesiąt amper. Problem w tym że nam chodzi o porządne i spokojne doładowanie aku. czyli prąd ładowania nie więcej niż C/10.
Ładowarka naprawdę dobra. Warto taką mieć chociażby do szybkiego "podniesienia" aku. czy jako zasilacz do urządzeń samochodowych.
Co do prądu ładowania; alternator też nie patyczkuje się z aku. i po rozruch pcha kilkadziesiąt amper. Problem w tym że nam chodzi o porządne i spokojne doładowanie aku. czyli prąd ładowania nie więcej niż C/10.
By doładować ładowarką akumulator agm polecacie podpinac drugi żeby nie było przerwy w zasilaniu? Obawiam się jakiegoś przepiecia podczas podlaczania akumulatora a nie utraty ustawień.
Samochód to astra j z start stop.