Jaki prostownik kupić do doładowywania akumulatora żelowego 200Ah 12V ?
Miałem na oku Victron Energy z BT ale ok 700 zł to nie nie przerost formy nad treścią ?
Napisaliśmy Ci jaki będzie odpowiedni. Teraz musisz się wykazać własną inwencją i poszukać modelu, który posiada cechy wymienione w tym temacie. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Twoje pieniądze, Twój wybór.
W przypadku olowiowych regulator musi miec 2 fazowe ładowanie 14.5 i podtrzymanie w zakresie 13.5 do 13.8v by trwalość akumulatora była duża.
W przypadku tego akumulatora 225Ah spokojnie 30A regulator z oelnym MPPT ( uwazaj na wynalazki z takim napisem w cenie poniżej 200zl i obudowie " po sardynkach ")
Panel 300W minimum .
Teraz troche matematyki :
300/12=25A ( warunki idealne ) a tak realnie bedzie z18A.. zaraz ktos powie ze po co wtedy 30 ?
W zime potrafia pojawic sie " nad moce " rzedu 115% mocy panelu.. do tego przyjmijmy ze mamy pusty akumulator (300W/10.6V =28.6A).
I nie mowcie ze akumulator trzeba ladowac pradem 0.1Q spokojnie 0.2Q mozna stosować ( do tego wez krotki dzien w zime i wtedy robi sie dramat z czasem ladowania bo go mało )
Kupiłem BC20 Pro. Mam w samochodzie nowy akumulator AGM Varta Silver 80Ah 800A. Robię krótkie trasy i akumulator jest niedoladowany, napięcie na spoczynku wynosi ok 12.2-12.3 V. Jest taki sam jak poprzedni akumulator. Trochę niepokoi mnie sposób ładowania, najpierw wchodzi w fazę C-3, stalopradowa (zaczyna od 20A) przy napięciu ok. 13.5V, potem dość szybko prąd ładowania spada, po godzinie jest już kilka ( ok. 4) A a napięcie ok. 14.1 V (faza C-4). Czy PRĄD początkowo nie jest zdecydowanie za wysoki?
https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/wsparci...adowanie/jak-naladowac-akumulator-samochodowy
Kupiłem BC20 Pro. Mam w samochodzie nowy akumulator AGM Varta Silver 80Ah 800A. Robię krótkie trasy i akumulator jest niedoladowany, napięcie na spoczynku wynosi ok 12.2-12.3 V. Jest taki sam jak poprzedni akumulator. Trochę niepokoi mnie sposób ładowania, najpierw wchodzi w fazę C-3, stalopradowa (zaczyna od 20A) przy napięciu ok. 13.5V, potem dość szybko prąd ładowania spada, po godzinie jest już kilka ( ok. 4) A a napięcie ok. 14.1 V (faza C-4). Czy napięcie początkowo nie jest zdecydowanie za wysokie?
Napięcie nie, ale prąd C/4 wykończy aku. (o ile faktycznie tyle płynie podczas ładowania)
Nie mam powodu nie wierzyć w prąd, na tym filmie prąd sprawdzany był cęgami i się zgadzał.
https://youtu.be/0xM-Tht6sEI No nic leci na zwrot. Oczywiście tryb pracy wybrany był właściwy - AGM.
--
Cytat:
... Czy napięcie początkowo nie jest zdecydowanie za wysokie? ...
Chodziło mi o prąd
Sprzedający (zakup przez internet) mówił, że nie ma się czym przejmować. Każda ładowarka da prąd na początku prąd maksymalny (20A da 20 A i powinno szybko spadać). Chyba zostawię sobie tę ładowarkę a ew. dobiorę w szereg żarówkę samochodową 12V (czy wtedy prąd ładowania na wyświetlaczu będzie miarodajny czy tylko cęgi / multimetr na ustawić na prąd i dać w szereg?).
Ładowarka naprawdę dobra. Warto taką mieć chociażby do szybkiego "podniesienia" aku. czy jako zasilacz do urządzeń samochodowych.
Co do prądu ładowania; alternator też nie patyczkuje się z aku. i po rozruch pcha kilkadziesiąt amper. Problem w tym że nam chodzi o porządne i spokojne doładowanie aku. czyli prąd ładowania nie więcej niż C/10.
Ładowarka naprawdę dobra. Warto taką mieć chociażby do szybkiego "podniesienia" aku. czy jako zasilacz do urządzeń samochodowych.
Co do prądu ładowania; alternator też nie patyczkuje się z aku. i po rozruch pcha kilkadziesiąt amper. Problem w tym że nam chodzi o porządne i spokojne doładowanie aku. czyli prąd ładowania nie więcej niż C/10.
By doładować ładowarką akumulator agm polecacie podpinac drugi żeby nie było przerwy w zasilaniu? Obawiam się jakiegoś przepiecia podczas podlaczania akumulatora a nie utraty ustawień.
Samochód to astra j z start stop.
✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru prostownika do doładowania akumulatora żelowego 200Ah 12V. Użytkownicy wskazali, że odpowiedni prostownik powinien obsługiwać metodę ładowania CC/CV oraz osiągać co najmniej 10A (C/20). Zwrócono uwagę, że prostowniki supermarketowe mogą nie spełniać tych wymagań, a cena 700 zł za model Victron Energy może być przesadzona. Polecono konkretne modele, takie jak Blue Smart IP65, Bosch C7 AUTOMAT oraz CTEK MXS 10A. Wskazano również na znaczenie dwóch faz ładowania dla akumulatorów ołowiowych oraz na ryzyko związane z zbyt wysokim prądem ładowania, co może prowadzić do uszkodzenia akumulatora. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z ładowarką AZO BC-20 PRO, zwracając uwagę na jej działanie i prąd ładowania. Wygenerowane przez model językowy.