logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zestaw ODU-IDU 300 i telewizja naziemna DVB-T: brak połączenia i zasilania przy podłączaniu anteny

MrAdamJa 03 Gru 2020 22:08 3345 13
  • #1 19087935
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam problem z zakupionym ostatnio zestawem ODU-IDU 300. Posiadam internet z sieci Plus, lecz prędkość z obecnego modemu mobilnego była za mała, więc za satysfakcjonującą cenę nabyłem powyższy zestaw. Sprawa z szybkością internetu została rozwiązana z 0,5 Mb/s internet podskoczył do 28-35 Mb/s.

Sprzęt zainstalowałem na około rocznym kablu koncentrycznym, lecz gdy chciałem podłączyć antenę DVB-T (telewizja naziemna) napotkałem problem. Gdy tylko podłączę antenę do modemu ODU pod wejście oznaczone LNB modem nie ma zasilania (?), dioda gaśnie i od razu wyskakuje komunikat "Brak połączenia pomiędzy ODU i IDU lub ODU jeszcze się uruchamia..." oraz do tego brak internetu. Router był połączony z ODU na dachu, oraz kablem koncentrycznym z TV bez żadnych wzmacniaczy.
    Próbowałem już:
    * zmieniać antenę,
    * odsuwać od anteny modem (jest zamontowany na tym samym maszcie),
    * skróciłem koncentryk (antena - ODU) do około 50 cm,
    * podłączyć tak jak wskazuje oznaczenie na routerze ODU-ODU, STB-TV,
    * podłączyć tak jak wskazuje oznaczenie w instrukcji routera (różni się od powyższego), ODU-TV, STB-ODU,

I dalej nic. Dodam tylko, że podłączenie zgodne z oznaczeniem powoduje brak łączności z internetem, ale za to mam wszystkie kanały telewizji naziemnej w TV.

Jakieś porady? Trzeba zrobić jakąś konfigurację, zmienić pasmo, kupić dedykowaną płytkę do anteny (DVB-t), a może zamieścić jakiś wzmacniacz?
    Już brak pomysłów. Technik z Plusa nie pomógł, powiedział tylko, że "to może działać ale on nie wie" i starał mi wmówić, że sprzęt tylko do Satelity.
  • #2 19087988
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Masz antenę z wbudowanym zasilaczem?
    Tak się kończy "cudowanie" z tym wynalazkiem jak się ma za mało kabli położonych za wczsasu, poza tym ten sprzęt prawie do niczego się nie nadaje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19088017
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    Raczej nie ma wbudowanego zasilacza, to jest zwykła antena Magura ATZ-19.
    I po co ta ocena? Czy ja się Pana pytam czy zakłada Pan 10 dodatkowych kabli i mówi "kiedyś się przyda"? Raczej nie...
    Dla wiadomości nie planowałem instalować takiego zestawu rok temu jak wszystko robiłem na gotowo, gdybym planował to raczej bym zamontował dodatkowy kabel.
  • #5 19088072
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    Ten separator powinen pomóc, tak? Nie znam takich urządzeń więc dopytam... Ant podpinam antenę DVB-T, a u wejścia TV modem ODU, tak? Muszę dodatkowo coś do niego podłączyć, gdyż widzę u niego dodatkowe gniazdo jack czy nie?
    Jutro się postaram nabyć taki cudo i dam znać czy pomogło.

Dodano po 6 [minuty]:

Przed tym tematem słyszałem, że można też spróbować z blockerem, co o tym myślisz?

https://sklep.satserwis.pl/dc-blocker-separator-napiecia-zasilania-axing-ax-szu14.html

gkwiatkowski napisał:
    Wygląda na to, że antena TV zwiera zasilanie. Zamontuj na kablu pomiędzy ODU a anteną separator zasilania.

Na przykład

https://www.dipol.com.pl/separator_zasilania_azs-03r_gniazdo_jack_3_5_mm_C0397.htm
  • #6 19088095
    sosarek

Poziom 43  
    MrAdamJa napisał:
    Magura ATZ-19

No a co w niej zamontowane, symetryzator czy zasilacz?
    MrAdamJa napisał:
    I po co ta ocena? Czy ja się Pana pytam czy zakłada Pan 10 dodatkowych kabli i mówi "kiedyś się przyda"? Raczej nie...

No ale projektując instalację nie ogranicza się do jednego odbiornika a prowadzi kilka niezależnych kabli z dachu do punktu odbiorczego.
    MrAdamJa napisał:
    Dla wiadomości nie planowałem instalować takiego zestawu rok temu jak wszystko robiłem na gotowo, gdybym planował to raczej bym zamontował dodatkowy kabel.

No i nie myślałeś wtedy o korzystaniu dodatkowo z dekoderów SAT itd. więc się nie unoś, takie są realia, po co myśleć a później tylko płakać.
    Kiedy wziąłeś to IDU?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19088102
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    TV mam od niedawna i korzystam sporadycznie, więc nie myślę o SAT.
    Sprzęt mam ok miesiąca i dopiero teraz chcę połączyć TV naziemną, priorytetem był i jest internet.
  • #8 19088107
    sosarek

Poziom 43  
    MrAdamJa napisał:
    priorytetem był i jest internet.

Więc nie bierze się ODU IDU 300 a normalny sprzęt Huawei, Zte po przeprowadzeniu testów w danej lokalizacji dobierając odpowiedniego operatora - dlaczego w centrum Poznania potrafię mieć transfery rzędu 150-180 w Orange, na Play średnio w okolicach 100Mbit/s?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19088117
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    ODU IDU 300 kupiłem na własność (od osoby trzeciej) i działa lepiej niż poprzedni modem mobilny Huawei E5377s-32.
    Jeśli chodzi o internet Plus jestem zadowolony (wystarczający do mojej pracy). Jak nie znajdę rozwiązania to wolę zaopatrzeć się w antenę domową.
    Ale może ktoś się znajdzie kto podpowie i uda się rozwiązać problem.
  • #10 19088127
    sosarek

Poziom 43  
    MrAdamJa napisał:
    Jak nie znajdę rozwiązania to wolę zaopatrzeć się w antenę domową.

Jaką? I do czego chcesz ją podłączyć?
    MrAdamJa napisał:
    ODU IDU 300 kupiłem na własność (od osoby trzeciej)

Więc możliwe że jest uszkodzony.
    MrAdamJa napisał:
    działa lepiej niż poprzedni modem mobilny Huawei E5377s-32.

Nie porównój mydellniczki którą miałeś na stole do nawet tego "barachła" wyniesionego kilka metrów wyżej, jak byś zrobił to samo z nią szczyciłbyś się
    MrAdamJa napisał:
    internet podskoczył do 28-35 Mb/s.

Tam wewnątrz także praktycznie nie ma anteny a jedynie kawałek laminatu na PCB.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19088187
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    MrAdamJa napisał:

Przed tym tematem słyszałem, że można też spróbować z blockerem, co o tym myślisz?

https://sklep.satserwis.pl/dc-blocker-separator-napiecia-zasilania-axing-ax-szu14.html

Blocker to po polsku separator napięcia.
    W Twoim zastosowaniu obie propozycje będą miały takie samo działanie.

Dodano po 4 [minuty]:

MrAdamJa napisał:
    Ten separator powinen pomóc, tak? Nie znam takich urządzeń więc dopytam... Ant podpinam antenę DVB-T, a u wejścia TV modem ODU, tak? Muszę dodatkowo coś do niego podłączyć, gdyż widzę u niego dodatkowe gniazdo jack czy nie?

odbiornik TV - kabel - IDU - kabel - ODU - separator - antena TV

Gniazdo jack jest na wszelki wypadek do podłączenia zasilania do wzmacniacza w antenie. To jest uniwersalny separator [blocker] zasilania i zwrotnica dodająca zasilanie do sygnału w jednym.
    Ty nie masz wzmacniacza, wiec gniazdo jack będzie niewykorzystane.
  • #12 19088420
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    Dziś dołożę separator i zobaczymy czy sprawa załatwiona.
  • #13 19088436
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5726
    Tak z ciekawości ile zapłaciłeś za to g...? Do Plusa wystarczyłby jakiś zewnętrzny CPE LTE np. WF830 za około 500 zł, agreguje 2 pasma LTE, przy IDU-ODU to kosmos, albo jakiś Mikrotik np. https://www.wisp.pl/p7944,mikrotik-lhgg-lte6-kit-rblhggr-r11e-lte6.html
    A w kwestii zakupu tego IDU-ODU300 to pytanie czy gościu który ci go sprzedał był jego włacicielem, Plus sprzedaje go na raty a CP daje na użyczenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19089427
    MrAdamJa
    Poziom 9  
    Zapłaciłem 480 zł za nowy.

Rozwiązaniem były zamontowanie innej anteny tzn. tej telmor asr classic.
    Blocker niestety nie pomógł.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zestawem ODU-IDU 300, który zainstalował na kablu koncentrycznym, napotykając trudności przy podłączaniu anteny DVB-T. Po podłączeniu anteny do modemu ODU, urządzenie traci zasilanie, co skutkuje komunikatem o braku połączenia. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany anteny i skrócenia kabla, ale problem nie ustępował. Otrzymał sugestie dotyczące zastosowania separatora zasilania oraz blockera, jednak ostatecznie zamontowanie innej anteny Telmor ASR Classic okazało się skuteczne. Użytkownik zadowolony jest z prędkości internetu, która wzrosła z 0,5 Mb/s do 28-35 Mb/s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA