logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stosowanie Ferdom LS-1 Eles-Fix w zamkniętym układzie centralnego ogrzewania z rurami plastikowymi

w10033 05 Gru 2020 12:45 2292 15
REKLAMA
  • #1 19091393
    w10033
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Czy ktoś stosował Ferdom LS-1 Eles-Fix do zamkniętego układu centralnego z instalacją rur plastikowych.
    Przy piecu (piec dwufunkcyjny) wyłączonym nie ma wycieków z wymienika.
    Spadek ciśnienia 1do 3 dni o 0,1 bara zauważalne przy włączonych grzejnikach
    W naczyniu przeponowym pieca kondesacyjnego właściwe ciśnienie
  • REKLAMA
  • #2 19102770
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Ja osobiście stosuję środek repa-therm, nie jedną instalację c.o w systemie pex oraz pp uratował by nie rozkuwać kafelek i ścian gdy były wycieki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 19103589
    w10033
    Poziom 10  
    Obawiam się czy preparat repa-therm jest na duży wycieków w litrach na dobę. Wspomiałem ze u mnie jest piec kondensacyjny a ubytki to 0,1 bara a do zdecydowanie mniej niż litr !
    Z opisu" Środek należy wprowadzić do obiegu i czekać na jego samoczynne zadziałanie. Po około dwóch tygodniach wypłukać go z instalacji. „Inteligentne” cząsteczki preparatu same odnajdują miejsce awarii i krystalizują się w nim w reakcji z przedostającymi się przez wyciek cząsteczkami powietrza. W ten sposób tworzą nieprzenikliwą zatyczkę na zewnętrznej stronie rury, która tamuje nieszczelność". W moim przypadku płukanie jest dość kłopotliwe a preparat Eles-Fix sam się deaktywuje.
  • Pomocny post
    #4 19108254
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. A dlaczego w Twoim przypadku kłopotliwe jest płukanie? Każdy układ c.o da się wypłukać tylko trzeba do tego dobrze podejść.
    Pozdrawiam.
  • #5 19108922
    w10033
    Poziom 10  
    Instalator który to wykonał nie przewidział tego! Nie wykonano żadnych trójników, jest tylko 40 cm przewodu, który niknie w ścianie a doprowadzenie jest niewiele dłuższe , a obieg wymusza pompa pieca. Wydaje mi się jedynie po demontaż przewodów przy piecu można wykonać płukanie
  • Pomocny post
    #6 19109812
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Płukanie można wykonać poprzez rury zasilania i powrotu dowolnego grzejnika. Lub pod samym kotłem, zrobić to nie problem trzeba tylko się do tego odpowiednio zabrać. Nie każda instalacja ma zamontowane trójniki i zawory na których pisze karteczka ''do płukania instalacji''. Więc kumaty instalator zawsze sobie poradzi.
    Pozdrawiam.
  • #7 19110661
    w10033
    Poziom 10  
    Drążę temat danej!
    Posiadam instalacje zasilaną piecem kondensacyjnym Vaillant dwufunkcyjny , wykonana przy piecu z miedzi reszta z PVC-C klejona w układzie trójnikowym, grzejniki stalowe.
    W instalacji zastosowano osadnik siatkowy nie sprawdzany - czyszczony od nowości (instalacja 9 letnia) przeglądy pieca wykonywane prawie co roku Nie zastosowano separatora. Ostatni "fachowiec" przy przeglądzie pieca podniósł ciśnienie w naczyniu przeponowym do 1,4 bar ( zaleczenie ciśnienie fabryczne to 0,75 bar) co skutkowało znacznym skokami ciśnienia podczas pracy.
    Odnośnie ubytków to wynosi 0,1 bar na dobę przy okresie grzewczym w lato ten problem nie zauważyłem ( instalacja solarna ciepłej wody) . Ubytek wody CO wynosi 60ml. W przewodzie skraplacza pieca po wyłączeniu pieca na 10 h i usunięciu nadmiaru cieszy stwierdziłem 5 ml wody i spadek na piecu ok 0,05 bar. Nie wiem czy to skropliny z powietrza czy woda z wymiennika.
    Rozwazam zastosowanie FERNOX Leak Sealer F4
  • REKLAMA
  • #8 19114578
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    w10033 napisał:
    Drążę temat danej!
    Posiadam instalacje zasilaną piecem kondensacyjnym Vaillant dwufunkcyjny , wykonana przy piecu z miedzi reszta z CPCV w układzie trójnikowym, grzejniki stalowe.

Kto wymyślił te klejonki CPCV?
    Instalacja jest na wierzchu czy w ścianach lub w podłodze?

w10033 napisał:

W instalacji zastosowano osadnik siatkowy nie sprawdzany - czyszczony od nowości (instalacja 9 letnia) przeglądy pieca wykonywane prawie co roku Nie zastosowano separatora. Ostatni "fachowiec" przy przeglądzie pieca podniósł ciśnienie w naczyniu przeponowym do 1,4 bar ( zaleczenie ciśnienie fabryczne to 0,75 bar) co skutkowało znacznym skokami ciśnienia podczas pracy.
    Odnośnie ubytków to wynosi 0,1 bar na dobę przy okresie grzewczym w lato ten problem nie zauważyłem ( instalacja solarna ciepłej wody) . Ubytek wody CO wynosi 60ml. W przewodzie skraplacza pieca po wyłączeniu pieca na 10 h i usunięciu nadmiaru cieszy stwierdziłem 5 ml wody i spadek na piecu ok 0,05 bar. Nie wiem czy to skropliny z powietrza czy woda z wymiennika.
    Rozwazam zastosowanie FERNOX Leak Sealer F4

Czy przed wcześniej także były wycieki czy też dopiero się pojawiły po tym podniesieniu ciśnienia?
  • #9 19114864
    w10033
    Poziom 10  
    Instalacja jest w podłodze wykonana przez "fachowca" gdy nie było mnie w kraju.
    Spadki ciśnień były wcześnie "fachowiec " zapewniał że za jakiś czas zniknąć a jak nie to pojawią zacieki .Mijały lata i za każdym razem kończyło się po hasłem "będzie Pan zadowolony"
    Odnośnie spadku to wg mnie stabilizuje się przy 0,5 0,6 bar
    Dzisiaj sprawdziłem osadnik siatkowy, który wyłapał nie za wiele osadu zdecydowanie mniej aniżeli to co było na filmach Youtubie.
    Z informacji od inżynier z Vaillanta otrzymałem informację ze przy piecach kondensacyjnych należy zastosować filtr magnetyczny!
    Jaki zastosować filtr do przewodu miedzianego 22 mm w pozycji pionie
    Czy w piecu Vaillant ecotec vc pl 246/3-5 jest osadnik osadu CO i serwisant przy przeglądzie powinien wyczyścić?
    Czy pompa pieca ma magnes, który się czyści
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19115132
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Filtr osadnikowy powinien być zamontowany na powrocie c.o przed kotłem, osobiście ja czyszcze filtry co roku, a same filtry magnetyczne są różne, montowane w pionie czy poziomie, większe i mniejszcze.
    Pozdrawiam.
  • #11 19130642
    w10033
    Poziom 10  
    Czym przeciąć rurę miedzianą 22mm w trudno dostępnym miejscu, bez częściowego demontażu instalacji!
    Jak nazywają po polsku" jet swet " do rur
  • #13 19132768
    w10033
    Poziom 10  
    Kupilem obcinak neo !
    Stosowanie Ferdom LS-1 Eles-Fix w zamkniętym układzie centralnego ogrzewania z rurami plastikowymi
  • #14 19145252
    w10033
    Poziom 10  
    .🤭🤫
  • #15 19192622
    w10033
    Poziom 10  
    Filtr FERNOX TF1 TOTAL FILTR Zawory CU 22MM zamontowany! Odnośnie wycieku to zlokalizowany i usunięty! Zwrócić szczególną uwagę do pionu rur plastikowych aby osadzone było swobodne a niedokładnie zagipsowane w bruździe co może skutkować rozszczelnienie na połączeniu ( naprężenia przy rozszerzaniu)
  • #16 19279037
    w10033
    Poziom 10  
    Filtr FERNOX TF1 TOTAL FILTR Zawory CU 22MM zamontowany! Odnośnie wycieku to zlokalizowany i usunięty! Zwrócić szczególną uwagę do pionu rur plastikowych aby osadzone było swobodne a niedokładnie zagipsowane w bruździe co może skutkować rozszczelnienie na połączeniu ( naprężenia przy rozszerzaniu)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania preparatu Ferdom LS-1 Eles-Fix w zamkniętym układzie centralnego ogrzewania z rurami plastikowymi. Użytkownik zauważył spadek ciśnienia o 0,1 bara w ciągu 1-3 dni przy włączonych grzejnikach, jednak nie występują wycieki przy wyłączonym piecu dwufunkcyjnym. Inni uczestnicy forum sugerują różne preparaty, takie jak repa-therm i FERNOX Leak Sealer F4, oraz omawiają problemy związane z płukaniem instalacji. Wskazano na konieczność montażu filtrów magnetycznych oraz osadników siatkowych w instalacjach z piecami kondensacyjnymi, a także na znaczenie odpowiedniego montażu rur, aby uniknąć nieszczelności. Użytkownik podzielił się doświadczeniami z instalacją pieca Vaillant oraz problemami z ciśnieniem i ubytkami wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA