logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaprogramowanie uniwersalnego pilota do bramy z kodem PR-Proxima Banan

wojtasr88 07 Mar 2021 21:33 3381 14
REKLAMA
  • #1 19303539
    wojtasr88
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam

Posiadam standardowy pilot "Banan" do bramy garażowej z kodem systemowym PR-Proxima i potrzebuję go skopiować ponieważ deweloper na osiedlu udostępnia tyko jedną sztukę.
    Czy jest możliwość zaprogramowania uniwersalnego pilota w tym przypadku dostępnego na aukcjach internetowych czy muszę zakupić coś specjalnego ?
    Proszę o informację jeżeli muszę podać jakieś dodatkowe dane lub coś sprawdzić.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 19303565
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Wydaje się, że nie ma takiej możliwości.
    Pomijam, niebagatelnie niewłaściwy aspekt moralno-prawny.
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN

PS.
    Jesteśmy producentem tego pilota.
    P.
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #3 19305441
    wojtasr88
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź ale nie rozumiem aspektu moralno-prawnego. Temat jest dość prosty, chce mieć dwa piloty do swojego własnego garażu więc co w tym niezgodnego z prawem ? o_0
  • REKLAMA
  • #4 19305446
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15503
    wojtasr88 napisał:
    nie rozumiem aspektu moralno-prawnego. Temat jest dość prosty, chce mieć dwa piloty do swojego własnego garażu więc co w tym niezgodnego z prawem ? o_0

To idź do administracji i zakup -= w woli ścisłości garaż nie jest Twój a wspólnoty - ty masz co najwyżej wykupione miejsce w nim. Jaki aspekt - pomyślmy - na Forum o zabezpieczeniach pytasz ludzi montujących je o to jak je ominąć.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19305502
    wojtasr88
    Poziom 9  
    Napisałem powyżej, że nie ma możliwości dokupienia w administracji bo funkcje administratora pełni jeszcze w tej chwili deweloper z którym nie można się dogadać....

Nie napisałem, że chce obchodzić zabezpieczenia tylko potrzebuję nowy pilot, z uwagi na to, że nie mogę go zakupić u dewelopera szukam innego rozwiązania a póki co zamiast tego dostaje informację o łamaniu prawa.
  • REKLAMA
  • #6 19305507
    sosarek

Poziom 43  
    wojtasr88 napisał:
    funkcje administratora pełni jeszcze w tej chwili deweloper z którym nie można się dogadać....

Ciekawe że pisałeś co innego i jest to pospolita praktyka
    wojtasr88 napisał:
    deweloper na osiedlu udostępnia tyko jedną sztukę
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19305527
    wojtasr88
    Poziom 9  
    No to jeszcze raz... Deweloper udostępnił jedną sztukę i więcej nie można dokupić.

Jest coś w tym sformułowaniu co jest niejasne ?
  • #8 19305536
    sosarek

Poziom 43  
    Ile masz wykupionych miejsc, czego nie rozumiesz w
    sosarek napisał:
    na Forum o zabezpieczeniach pytasz ludzi montujących je o to jak je ominąć
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19305568
    wojtasr88
    Poziom 9  
    Znam już Twoje zdanie moje jest zupełnie inne. Wyrażanie swojej opinii po raz enty która mnie średnio interesuje mało wnosi do tematu. Pozdrawiam
  • #11 19305621
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    wojtasr88 napisał:
    chce mieć dwa piloty do swojego własnego garażu

Skoro to Twój własny garaż to wezwij firmę która przyjedzie i zaprogramuje dodatkowego pilota do automatu, lub jeśli sam potrafisz dokup takiego samego pilota i sobie go zaprogramuj.
  • #12 19305660
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    wojtasr88 napisał:
    No to jeszcze raz... Deweloper udostępnił jedną sztukę i więcej nie można dokupić.

Jest coś w tym sformułowaniu co jest niejasne ?

Zapytaj się dewelopera, jaka firma instalowała bramę. Zadzwoń bezpośrednio do tej firmy i umów się z nimi.
    Ewentualnie na bramie lub obudowie napędu czasem jest nalepka z danymi montażysty.
  • REKLAMA
  • #13 19306142
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3615
    A pomijając aspekty prawne i moralne - odpowiadając na pierwszy post - po prostu nie ma opcji dopisania zdalnie nowego pilota. Opcja zdalna na osiedlach jest na 99,9% wyłączona, dorobienie pilota systemu kodu kroczącego na wzór posiadanego - dla kogoś, kto nie ma tytułu doktora matematyki - jest niewykonalne.
    Skoro jesteś tak zdeterminowany - masz opcję pocięcia kłódki w napędzie a wcześniej przydybania instalatora w ciemnym kącie z pałą aby zdradził ci PIN do sterownika - wystarczająco jasne?
    Jeśli deweloper się nie poczuwa (do momentu dopięcia spraw własności on jest administratorem nieruchomości - i od jego ustaleń zależy m.in. przydział pilotów) to faktycznie pozostaje postąpić jak w poście wyżej ale to będzie postępowanie za plecami dewelopera i instalator może odmówić. Pozostaje czekać na moment przejęcia administracji przez waszą radę lokatorską i wtedy rozkminiać.
  • #14 19308006
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    wojtasr88 napisał:
    Czy jest możliwość zaprogramowania uniwersalnego pilota

Za mało danych... Proxima ma kilka systemów które są stosowane na osiedlach. Podaj nazwę osiedla/adres/nazwę dewelopera. Zrób zdjęcie odbiornika radiowego. Czy pilot steruje tylko Twoim pojedyńczym garażem czy garażem wspólnym oraz wjazdem/wyjzdem na innych kanałach? Przedstaw umowę najmu/zakupu/dzierżawy garażu wraz ogólną umową korzystania z urządzeń kontroli wjazdu (szlabany/bramy/garaże). Oczywiście zamaż "dane wrażliwe" (RODO).
    Postaramy się pomóc...
  • #15 19311270
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    wojtasr88 napisał:
    Posiadam standardowy pilot "Banan" do bramy garażowej z kodem systemowym PR-Proxima i potrzebuję go skopiować ponieważ deweloper na osiedlu udostępnia tyko jedną sztukę.

Skończcie już z tym kombinowaniem. Jedno miejsce - jeden pilot. Chcesz postawić drugie auto - wykup drugie miejsce.
    Potem okazuje się że administracja wydała określoną liczbę pilotów, a w użytkowaniu jest dużo więcej. Po kilku latach robi się niezły bur...
    To wpływa na bezpieczeństwo mieszkańców.
    Wiem jak to działa od strony administracji.
    @--shadow-- of darkness wypowiedź bez komentarza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pilot "Banan" do bramy garażowej z kodem PR-Proxima i poszukuje możliwości skopiowania go, ponieważ deweloper osiedla udostępnił tylko jeden egzemplarz. W odpowiedziach pojawiają się wątpliwości dotyczące aspektów prawnych i moralnych związanych z programowaniem dodatkowego pilota. Użytkownicy sugerują, aby skontaktować się z administracją osiedla lub firmą, która zainstalowała bramę, w celu uzyskania dodatkowego pilota. Wskazują również, że w przypadku systemów kodu kroczącego, dodanie nowego pilota może być technicznie niemożliwe. W końcu, podkreślają, że posiadanie jednego pilota na jedno miejsce parkingowe jest standardową praktyką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA