Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamblink napisał:na razie nie dysponuje zasilaczem z ograniczonym prądem by je sprawdzić.
Justyniunia napisał:jakie R?Na czas próby (pomiaru prądu i napięcia) możesz zewrzeć tę diodę np rezystorem.
blink napisał:Chcesz powiedzieć że wydziliłes 6W w jednej diodzie, podczas kiedy cała płytka ma poniżej 24W? czyli 0,85W na diodę.następnie podkręcałem natężenie i ku mojemu zdziwieniu dioda nie chciała wziąć więcej niż 0,48A (12V stałe się nie zmieniało).
jarek_lnx napisał:blink napisał:Chcesz powiedzieć że wydziliłes 6W w jednej diodzie, podczas kiedy cała płytka ma poniżej 24W? czyli 0,85W na diodę.następnie podkręcałem natężenie i ku mojemu zdziwieniu dioda nie chciała wziąć więcej niż 0,48A (12V stałe się nie zmieniało).
Ja bym się dziwił dlaczego nie spaliła się podczas twojego testu bo przy takiej wielokrotności przeciążenia spodziewał bym się degradacji parametrów i uszkodzenia w ciągu sekund.
blink napisał:Jak ostro przeciążasz to napięcie wzrośnie, może zasilacz przeszedł z CC na CV?Ale byłem przekonany że weźmie ile jej dam a tu tak niebyło?
blink napisał:Krótkotrwałe testy ze zworą powinno wytrzymać. Żeby dobrać rezystor musiał by znać prądJak ktoś podpowie jakim rezystorem zmostkować spaloną to sprawdzę pobór prądu.
jarek_lnx napisał:blink napisał:Jak ostro przeciążasz to napięcie wzrośnie, może zasilacz przeszedł z CC na CV?Ale byłem przekonany że weźmie ile jej dam a tu tak niebyło?
jarek_lnx napisał:blink napisał:Krótkotrwałe testy ze zworą powinno wytrzymać. Żeby dobrać rezystor musiał by znać prądJak ktoś podpowie jakim rezystorem zmostkować spaloną to sprawdzę pobór prądu.