logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór diody do lampy LED: napięcie DC 330v, 28 diod, spadek napięcia, moc diody

blink 14 Mar 2021 13:45 858 13
  • #1 19317478
    blink
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem z doborem przepalonej diody w lampie,
    napięcie DC na wyjściu zasilania led wynosi 330v, dzieląc przez ich ilość (28) mam 11,79v. dobrze kombinuje?
    I jeszcze dwie kwestie:
    -czy będzie jakiś spadek napięcia w zasilaniu DC który powinienem wziąć pod uwagę?
    -co z mocą diody?

• #2 19317597
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    Źle kolega liczy. Diody są zasilane prądowo, tzn. przy sprawnym łańcuchu diod prąd LED jest ograniczany przez zasilacz. Przy niesprawnych diodach może być na nich pełne napięcie sieci. Po tym jak zacznie płynąć prąd napięcie spadnie do wartości wynikającej z ilości diod i spadku napięcia na każdej w czasie jego przewodzenia. Diody COB mogą się składać od razu z wielu diod połączonych szeregowo, więc na nich napięcie będzie wyższe niż na pojedynczej diodzie, ale to wszytko jest opisane w katalogach producentów.
  • #3 19317803
    blink
    Poziom 11  
    Czyli mam rozumieć, że ten element odpowiada za prąd?

Niestety, jego oznaczenie nie pozwala na znalezienie karty katalogowej, proszę o podpowiedź, co to może być. Co mogę zrobić dalej, by znaleźć parametry diody?
  • #4 19318272
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    Wszystkie diody świecą? Trzeba prześledzić połączenia między diodami i układami, to będzie wiadomo jak to jest połączone i co odpowiada za stabilizację prądu. Nie widać cewek, więc możliwe tylko U2 i U3 odpowiadają za regulację prądu.
    Dioda na zamianę powinna mieć taką samą moc, prąd i spadek napięcia w kierunku przewodzenia.
  • #5 19319899
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Z fotografii lampy wynika że wszystkie LED są połączone szeregowo, a prąd LED jest regulowany/ustawiony na odpowiednia wartość za pomocą żródła prądowego na dwóch tranzystorach. Regulacja/ustawienie prądu w takim żródle prądowym odbywa się przez dobór rezystora odniesienia/pomiarowego.

Tu przykład takiego zasilania łańcucha LED:
    Rezystor pomiarowy w tym przypadku 33R dla prądu 20mA.
    Większy prąd - mniejszy rezystor, i odwrotnie.
  • #6 19320206
    blink
    Poziom 11  
    Wizualnie jest spalona 1 dioda + jeszcze dwie mocno podejrzane, na razie nie dysponuje zasilaczem z ograniczonym prądem by je sprawdzić. Muszę rozgryźć schemat. Ale tak się zastanawiam. Na obwodzie płytki jest napisana moc 24W, 18W i 15W, co by dawały kolejno 0,073A, 0,055A i 0,045A dla 330V, zatem pytanie czy mogę wymienić uszkodzone diody na 12v 800mA?
  • #7 19320293
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    blink napisał:
    na razie nie dysponuje zasilaczem z ograniczonym prądem by je sprawdzić.

Można sprawdzić po kolei każdą diodę zasilaczem np. 9-12V, bez ich odlutowania, podłączając się do do każdej za pomocą rezystora 330-500 om.
    Podłączenie się zasilaczem bez rezystora będzie skutkować uszkodzeniem diody LED.
  • #8 19321348
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Na czas próby (pomiaru prądu i napięcia) możesz zewrzeć tę diodę np rezystorem.
  • #9 19322387
    blink
    Poziom 11  
    ok mam zasilacz
    Ustawiłem 12V (jakiś prąd powiedzmy 0,1A) i przeleciałem wszystkie diody - wszystkie prócz jednej świecą, następnie podkręcałem natężenie i ku mojemu zdziwieniu dioda nie chciała wziąć więcej niż 0,48A (12V stałe się nie zmieniało).
    wstawiam schemat roboczy

Justyniunia napisał:
    Na czas próby (pomiaru prądu i napięcia) możesz zewrzeć tę diodę np rezystorem.
    jakie R?
  • #10 19322533
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    blink napisał:
    następnie podkręcałem natężenie i ku mojemu zdziwieniu dioda nie chciała wziąć więcej niż 0,48A (12V stałe się nie zmieniało).
    Chcesz powiedzieć że wydziliłes 6W w jednej diodzie, podczas kiedy cała płytka ma poniżej 24W? czyli 0,85W na diodę.
    Ja bym się dziwił dlaczego nie spaliła się podczas twojego testu bo przy takiej wielokrotności przeciążenia spodziewał bym się degradacji parametrów i uszkodzenia w ciągu sekund.
  • #11 19322559
    blink
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    blink napisał:
    następnie podkręcałem natężenie i ku mojemu zdziwieniu dioda nie chciała wziąć więcej niż 0,48A (12V stałe się nie zmieniało).
    Chcesz powiedzieć że wydziliłes 6W w jednej diodzie, podczas kiedy cała płytka ma poniżej 24W? czyli 0,85W na diodę.
    Ja bym się dziwił dlaczego nie spaliła się podczas twojego testu bo przy takiej wielokrotności przeciążenia spodziewał bym się degradacji parametrów i uszkodzenia w ciągu sekund.

ba, nawet miernikiem cęgowym sprawdziłem, płytka od spodu jest metalowa i fakt diody długo nie katowałem. Ale byłem przekonany że weźmie ile jej dam a tu tak niebyło? Jak ktoś podpowie jakim rezystorem zmostkować spaloną to sprawdzę pobór prądu.
  • #12 19322689
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    blink napisał:
    Ale byłem przekonany że weźmie ile jej dam a tu tak niebyło?
    Jak ostro przeciążasz to napięcie wzrośnie, może zasilacz przeszedł z CC na CV?

blink napisał:
    Jak ktoś podpowie jakim rezystorem zmostkować spaloną to sprawdzę pobór prądu.
    Krótkotrwałe testy ze zworą powinno wytrzymać. Żeby dobrać rezystor musiał by znać prąd ;)
  • #13 19322834
    blink
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    blink napisał:
    Ale byłem przekonany że weźmie ile jej dam a tu tak niebyło?
    Jak ostro przeciążasz to napięcie wzrośnie, może zasilacz przeszedł z CC na CV?

aż tak nie rozkminiłem tego zasilacza, wydaje mi się że był ustawiony na CV, przy niższym natężeniu spadało napięcie. Natężenie można ograniczyć/regulować potencjometrem ale nie da się z góry ustawić na wyświetlaczu, tak jest tylko z napięciem.

jarek_lnx napisał:
    blink napisał:
    Jak ktoś podpowie jakim rezystorem zmostkować spaloną to sprawdzę pobór prądu.
    Krótkotrwałe testy ze zworą powinno wytrzymać. Żeby dobrać rezystor musiał by znać prąd ;)

i tak zrobię, jutro testy
  • #14 19322944
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Zewrzeć wyjscie zasilacza, to się da ustawić prąd.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru diody do lampy LED z napięciem DC 330V i 28 diodami. Użytkownik zastanawia się nad spadkiem napięcia oraz mocą diody. Odpowiedzi wskazują, że diody są zasilane prądowo, a ich moc, prąd i spadek napięcia w kierunku przewodzenia powinny być zgodne z parametrami oryginalnych diod. Wskazano również na konieczność sprawdzenia połączeń między diodami oraz na możliwość użycia rezystora do testowania diod. Użytkownik zauważył, że jedna dioda jest spalona, a inne podejrzane, i pyta o możliwość wymiany na diody 12V 800mA. Wskazano, że przy testach zasilaczem należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić diod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA