logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli

DJCheester 15 Kwi 2022 11:33 987 7
REKLAMA
  • #1 19979355
    DJCheester
    Poziom 28  
    Ocena: 959
    Witam mam sporo lamp zewnętrznych LED uszkodzonych tego typu z czujnikami lub bez.

Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli

Wewnątrz jest dioda i przetwornica.
    Jako że lampy są różne też różne typy są diod i przetwornic.
    Jak to ogarnąć, na co zwrócić uwagę prąd diody napięcie przetwornicy.
    Chodzi mi o dobór przetwornicy do diody LED tak aby działało bo w niektórych lampach uszkodzone są przetwornice a w innych ledy.

Diody np takie jak się odczytuje te symbole.

Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli

Co oznaczają napisy na nich, jad dobrać przetwornice, napięcie, prąd, jak niektóre przetwornice na jałowo rozbiegają się do 180V a przy podłączeniu pod diodę mają np 42V lub inne nawet bez obciążenia mają 42V.

Dla przykładu w lampie 50W driver w jednej miał 1500mA a w innej 1400mA.

Jak to podpinać aby nie popalić diod które pozostały.

Nie mogę żadnych bot katalogowych znaleźć na necie dot diod tylko na Ali czasami coś się podejrzy u sprzedawców.

Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli Dobór przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych - interpretacja symboli

Czekam na jakieś info, będę wdzięczny pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 19979417
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Kolego - na forum a i w sieci znajdziesz na pewno informacje o sposobie zasilania LED. Nie wymagaj byśmy za Ciebie odszukali te informacje i przetłumaczyli na język jaki byś zrozumiał. W skrócie mogę powiedzieć tylko tyle, że LED bywają różne - o różnych napięciach i wymagające różnego prądu - i tylko producent wie jakie parametry są optymalne dla konkretnego modułu LED - piszę "modułu" ponieważ każda z fotek powyżej przedstawia kilkadziesiąt LED na wspólnym podłożu w dodatku te pojedyncze LED mogą być połączone na różne sposoby.
    Chcesz naprawić wszystkie podświetlacze i każdy inny... dość wymagające wyzwanie jak dla laika. Jedyna możliwość dająca jakąś nadzieję na sukces to zakup zestawów LED i do niej pasujący zasilacz. Wówczas dla Ciebie ważne będzie tylko wymiar LED (żeby się mieścił i dało się go zamocować) nie przesadzając jednak z mocą - tę masz podaną na każdym podświetlaczu zapewne, więc problemu nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19979427
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1871
    Musisz znać parametry modułu led.
    Najważniejszy to prąd znamionowy - prąd ten możesz odczytać z oryginalnej przetwornicy(output current).
    Mając prąd jesteś w stanie zasilaczem regulowanym (warsztatowym ) wyznaczyć napięcie pracy modułu oraz jego moc.
    Zasilacz do testów musi mieć szeroki zakres regulacji napięcia oraz regulowany ogranicznik prądu.

Podczas testu ważne jest chłodzenie modułu. Bez chłodzenia upieczesz praktycznie każdy moduł led nie zbliżywszy się nawet do parametrów znamionowych.
  • #4 19979460
    DJCheester
    Poziom 28  
    398216 Usunięty napisał:
    Kolego - na forum a i w sieci znajdziesz na pewno informacje o sposobie zasilania LED. Nie wymagaj byśmy za Ciebie odszukali te informacje i przetłumaczyli na język jaki byś zrozumiał. W skrócie mogę powiedzieć tylko tyle, że LED bywają różne - o różnych napięciach i wymagające różnego prądu - i tylko producent wie jakie parametry są optymalne dla konkretnego modułu LED - piszę "modułu" ponieważ każda z fotek powyżej przedstawia kilkadziesiąt LED na wspólnym podłożu w dodatku te pojedyncze LED mogą być połączone na różne sposoby.
    Chcesz naprawić wszystkie podświetlacze i każdy inny... dość wymagające wyzwanie jak dla laika. Jedyna możliwość dająca jakąś nadzieję na sukces to zakup zestawów LED i do niej pasujący zasilacz. Wówczas dla Ciebie ważne będzie tylko wymiar LED (żeby się mieścił i dało się go zamocować) nie przesadzając jednak z mocą - tę masz podaną na każdym podświetlaczu zapewne, więc problemu nie ma.

Kolego, nie pomagasz wcale i to stałe Ty na wielu tematach piszesz podobnie, nie chcesz pomóc nie pisz szkoda Twojego czasu znajdą się osoby co pomogą, a laikiem nie jestem.

Co do tego jak taką dioda moduł jak piszesz jest zbudowany to wiem i wiem że są różne napięcia i konfigurację napisałem o tym wyżej prosząc o pomoc w doborze, diody mają oznaczenia. I tu pewnie kolego wiem więcej od Ciebie, są diody w szeregach i te szeregi są równoległe. Oznaczenia
    2B25C czy to to samo co 2P25S na moje to oznacza dwa szeregi po 25 diod połączone równolegle. Pytam forumowiczów co dokładnie oznaczają litery bo są różne. Moduły przetwornic również czy są jakieś standardy doboru tych modułów diod do przetwornic, pomiary samych przetwornic na jałowo itp. Nie znalazłem tych informacji w necie więc jak chcesz pomóc to podeślij materiały wiarygodne na ten temat.

Uważam że za laika powinieneś przeprosić.

A gdybym chciał kupić gotowe zestawy to są one w cenie nowych lamp więc gdzie tu logika.

Pozdrawiam forumowiczów chcących pomóc w problemie...

Dodano po 4 [minuty]:

tos18 napisał:
    Musisz znać parametry modułu led.
    Najważniejszy to prąd znamionowy - prąd ten możesz odczytać z oryginalnej przetwornicy(output current).
    Mając prąd jesteś w stanie zasilaczem regulowanym (warsztatowym ) wyznaczyć napięcie pracy modułu oraz jego moc.
    Zasilacz do testów musi mieć szeroki zakres regulacji napięcia oraz regulowany ogranicznik prądu.

Podczas testu ważne jest chłodzenie modułu. Bez chłodzenia upieczesz praktycznie każdy moduł led nie zbliżywszy się nawet do parametrów znamionowych.

Dzięki za naprowadzenie, nie mam takiego zasilacza niestety max 30V więc nie posprawdzam w ten sposób. A czy jest jakiś katalog tych modułów LED tak aby po oznaczeniach można było coś rozszyfrować.

Pierwsza osoba która pomaga w tym temacie, dziękuję Kolego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19979503
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1871
    Uznani producenci udostępniają karty katalogowe swoich modułów.
    Co do chińczyków - trzeba kopać w sieci ale to ciężki i czasochłonny temat (przydaje się translator z chińskiego).
    Na zbiorczy katalog nie trafiłem.
    Nie ma sensu się sugerować rozmiarami - dwa identyczne moduły mogą mieć bardzo różne parametry.
    Jeśli rozkompletowałeś lampę i nie wiesz który moduł pracował z którą przetwornicą to masz spory problem.

Co do zasilacza - przetwornica step up z allegro i zestaw rezystorów mocy mogą być alternatywą. Choć nie zbyt wygodną.
  • REKLAMA
  • #6 19979518
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 282

• #7 19979525
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    Najpierw piszesz:
    DJCheester napisał:
    Oznaczenia
    2B25C czy to to samo co 2P25S
    DJCheester napisał:
    Pytam forumowiczów co dokładnie oznaczają litery
    DJCheester napisał:
    Moduły przetwornic również czy są jakieś standardy doboru tych modułów diod do przetwornic,
    A później:
    DJCheester napisał:
    I tu pewnie kolego wiem więcej od Ciebie,
    Obawiam się jednak, że nie wiesz zbyt wiele, więc jesteś laikiem. Dodatkowo wpis:
    DJCheester napisał:
    pomiary samych przetwornic na jałowo
    świadczy o braku wiedzy. To przetwornice CC, więc co chcesz tam mierzyć? Napięcie, które jest tu bez znaczenia?
  • #8 19979613
    DJCheester
    Poziom 28  
    No jakbym wszystko wiedział to bym nie pytał się na forum, oczywiście są koledzy wszystkowiedzący i niechcący się podzielić wiedzą, a szkoda ale to już inny temat, szkoda czasu na komentowanie takich zachowań.

A ja powiem jak sobie z tym poradzę bo właśnie wymyśliłem, posiadam sztuczne obciążenie którym pomierzę przetwornice pod obciążeniem podanym na przetwornicy.

Przy pomocy woltomierza i amperomierza, Przy ustawionym prądzie podanym na module przetwornicy odczytań napięcie pracy.

A diody (moduły diod) pomierzę używając autotransformatora i mostka prostowniczego i elektrolitu na duże napięcie, w ten sposób zrobię prosty zasilacz 0-250V do tego jeszcze rezystor kilkudziesięciowatowy w celu obniżenia prądu prąd będę mierzył amperomierzem w szeregu a w chwili gdy osiągnę świecenie diody odczytał napięcie.

Ze wzoru na moc można w przybliżeniu ocenić czy jest to dioda 10, 20, 30 czy 50W.

Tak samo przetwornice napięcie x prąd przy obciążeniu.

Zamykam temat dziękuję Koledze tos18 za naprowadzenie.

Szkoda tylko że nie dowiedziałem się o standardach oznaczeń diod ale trudno zabrakło szczerych chęci niektórych forumowiczów posiadających wiedzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru przetwornic do diod LED w lampach zewnętrznych, które mogą być uszkodzone. Użytkownicy podkreślają znaczenie znajomości parametrów diod, takich jak prąd znamionowy i napięcie pracy, które można odczytać z oryginalnych przetwornic. Wskazano, że diody LED mogą mieć różne konfiguracje (np. szeregowe i równoległe) oraz różne napięcia, co komplikuje proces naprawy. Użytkownicy sugerują użycie zasilaczy regulowanych do testowania modułów LED oraz pomiarów ich parametrów. Wskazano również na trudności związane z identyfikacją parametrów chińskich modułów LED oraz na konieczność chłodzenia podczas testów. Ostatecznie, jeden z uczestników zaproponował metodę pomiaru przetwornic pod obciążeniem, co może pomóc w określeniu ich właściwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA