logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logo Soft Comfort: Sterowanie instalacją fotowoltaiczną i funkcja powrotu po zachodzie słońca

tmko 02 Kwi 2021 20:34 879 6
REKLAMA
  • #1 19356590
    tmko
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam
    Chciałbym prosić o poradę , próbuję ułożyć na Logo sterowanie do śledzenia słońca instalacji fotowoltaicznej
    Układ składa się z czujnika światła cztery sygnały napięciowe 0-2,5V plus napięcie odniesienia dzielnik napięcia na fotorezystorze 0-2V ,wykorzystałem w programie pięć komparatorów analogowych na wejściach , po wgraniu sterownik pracuje poprawnie jak przysłonie jedną ze stron czujnika uruchamia się odpowiednio wyjście .
    Kłopot w tym że chciałem dołożyć funkcję aby po zachodzie słońca konstrukcja wróciła na wschód dołożyłem dwa progowe przełączniki analogowe zasilane wspólnie napięciem dzielnika z fotorezystora potem przez XOR do dwóch wyjść i tak w symulacji jak wyzeruje napięcie z dzielnika czyli zakryję fotorezystor Q1 i Q4 aktywne ok! jedna po wgraniu działa tylko pierwsza część programu gdzie leży przyczyna
  • REKLAMA
  • #2 19356706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19356754
    tmko
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Projekt Logo Soft Comfort: Sterowanie instalacją fotowoltaiczną i funkcja powrotu po zachodzie słońca
  • REKLAMA
  • #4 19357026
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    A może przekręcanie instalacji załatw programowo? Logo ma zegar czasu rzeczywistego. O 22 gdy oprócz przesilenia letniego jest już po zachodzie słońca ustaw powrót instalacji na wschód.
  • REKLAMA
  • #5 19357164
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Jakie masz Logo i moduły? Bo sam sterownik ma 4 we analogowe, a ja widzę ich 5 w programie...
  • #6 19359134
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Nie wiem jak w Logo ale nawet wejścia nie są chronologicznie ponumerowane (skoro są cztery wejścia jak sugeruje kolega to skąd jest 1,2,3,5,6) do tego bloki FB też (jest sieczka) B019 jest na dole. Sterowniki też liczą od lewej do dołu i zdarza się że przez niepoprawną kolejność bloków program nie będzie działał.

Dodano po 3 [minuty]:

Większość sterowników ma funkcję automatycznego nadania numerów blokom i zmiennym.
    Niech kolega ustanowi kolejność tak jak ma wedle niego być wykonany program. Dla przykładu.
    Logo Soft Comfort: Sterowanie instalacją fotowoltaiczną i funkcja powrotu po zachodzie słońca
    Na początek porządek i opisy dopiero dziarganie.
  • #7 19368131
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 331
    Mam pytanie.
    Jak przekaźnik Logo analizuje logikę programu?
    Pionowo, poziomo czy wg nr bloków?
    Nie znalazłem odpowiedzi w manualu dla Siemens Logo soft.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej programowania sterownika Logo do instalacji fotowoltaicznej, która ma śledzić słońce. W projekcie wykorzystano czujnik światła oraz komparatory analogowe, jednak pojawił się problem z dodaniem funkcji powrotu konstrukcji na wschód po zachodzie słońca. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby wykorzystać zegar czasu rzeczywistego w Logo do automatyzacji tego procesu oraz zwracają uwagę na potencjalne problemy z numeracją bloków w programie, co może wpływać na jego działanie. Pojawia się również pytanie o sposób analizy logiki programu przez przekaźnik Logo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA