logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka do 1000 zł, z krótkimi programami i małą ładownością

elektronikq 10 Sie 2021 14:22 3300 31
REKLAMA
  • #1 19558025
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Dzień dobry. Czy moglibyście polecić pralkę do 1000 zł:
    -szybkie programy -np. 30 min
    -i pranie małych ilości rzeczy np. kilka koszulek, pranie dziecięce
    -aby nie było problemów z serwisem
    Myślałem o ładowności z góry ale może być od frontu.
  • REKLAMA
  • #2 19558229
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    W 30minut nie da się dobrze wyprać, co najwyżej przepłukać.
    Jedyny sensowny program do szybkiego prania to około 60 minut i to niezbyt zabrudzonej odzieży.
  • #4 19558430
    qs300
    Poziom 33  
    Wszystkie pralki Amica, niektóre Bosch i Samsung mają wymienne łożyska, co przy szybko padających łożyskach jest zaletą.
    Pralki Beko oraz Whirlpool nie mają wymiennych łożysk, choć Whirlpool jest trochę żywotniejszy od Beko a Indesit omijaj z daleka.
  • #6 19558492
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    qs300 napisał:
    Indesit omijaj z daleka

Naprawdę? :lol:
    Ja mam WISL 105 ponad 15 lat i pracuje przy dwóch rodzinach i małych dzieciach - czyli pranie co drugi dzień, bez najmniejszej awarii.
  • REKLAMA
  • #7 19558513
    qs300
    Poziom 33  
    Robert B napisał:
    Naprawdę?
    Ja mam WISL 105 ponad 15 lat i pracuje przy dwóch rodzinach i małych dzieciach - czyli pranie co drugi dzień, bez najmniejszej awarii.

Mój Indesit przeżył tylko 4 lata i rozleciały się łożyska.
  • #8 19558519
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Ten Indesit wyprodukowany 15 lat temu to z pewnością można było polecić, ale dziś to już inna bajka i naprawdę to sprzęt niskich lotów. Dziś Indesit i Ariston to Whirlpool ponieważ to już ten sam produkt różniący się tylko logo na obudowie.
  • #9 19558524
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    qs300 napisał:
    Wszystkie pralki Amica, niektóre Bosch i Samsung mają wymienne łożyska, co przy szybko padających łożyskach jest zaletą.
    Pralki Beko oraz Whirlpool nie mają wymiennych łożysk, choć Whirlpool jest trochę żywotniejszy od Beko a Indesit omijaj z daleka.

1. Łożyska sa wymienne w każdej pralce, różnią się tylko techniką wymiany.
    2. , Łożyska wbrew pozorom nie są częstą usterką
    3. Whirlpool żywoty, Indesita omijaj ?? Przecież to jedno i to samo tylko z innym nadrukiem...

Robert B napisał:

To akurat jak próba porównywania telewizora kineskopowego z led'em. Jedyne co je łączy to wspólna marka, a konstrukcyjne przepaść.

elektronikq napisał:
    Dzień dobry. Czy moglibyście polecić pralkę do 1000 zł:

Mówiąc szczerze, do 1000zł to ciężko o pralkę, nie mówiąc o dobrej pralce. W tej cenie uświadczysz Indesita czy Candy, jakiś podstawowy model Beko się powinien załapać i w tej klasie cenowej chyba będzie to najrozsądniejszy wybór.

Jeśli możesz coś dołożyć to z górnowsadów Elektrolux a przednioładowanych coś z rodziny Bosch bym szukał.
  • #10 19558566
    qs300
    Poziom 33  
    mrice napisał:
    Łożyska sa wymienne w każdej pralce, różnią się tylko techniką wymiany.

Nie chodzi mi o pralki, w których trzeba rozcinać wannę przysłowiowym brzeszczotem lub wysyłać do serwisu, który to zrobi za nas a przy okazji trochę uderzy po kieszeni, tylko o takie, w których można bez obaw samemu rozkręcić wannę i wymienić łożyska i uszczelniacze.
  • #11 19558592
    mrice
    Moderator AGD
    Klejoną równiez można zrobić samemu, kwestia umiejętności. Koszt roboty wykonanej w własnym zakresie będzie o 20zł wyższy niż w zbiorniku skręcanym i powiedzmy dla niewprawionego 60 minut więcej pracy. Jak ktoś techniczny nie jest to i rozbierany zbiornik mu nie pomoże.
  • #12 19558916
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ok może być więcej niż 1000 zł może 1200?
    Precyzuję że pralka powinna być ładowana z góry. Tak wybrała Żona.
    Teraz w starej pralce miałem program 30min i on dobry był do obuwia do przeprania np. ubranek dla Dzieci. No i ładowność mnie interesuje bo jak bęben ma 6kg a chciałbym zrobić pranie co ma 1kg (wyższa konieczność) to czy są takie pralki?
  • Pomocny post
    #14 19559103
    qs300
    Poziom 33  
    Teraz większość pralek ma automatykę wagową i same dobierają ilość wody do wagi prania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 19559545
    mrice
    Moderator AGD
    elektronikq napisał:
    Precyzuję że pralka powinna być ładowana z góry. Tak wybrała Żona.

W takim razie najsensowniej wybrać coś z Elektrolux, model i funkcje wedle uznania.

elektronikq napisał:
    No i ładowność mnie interesuje bo jak bęben ma 6kg a chciałbym zrobić pranie co ma 1kg (wyższa konieczność) to czy są takie pralki?

Może mieć nawet 10 lub 15 kilo załadunku, a jak chcesz to możesz prać nawet jedną parę skarpetek.

qs300 napisał:
    Teraz większość pralek ma automatykę wagową i same dobierają ilość wody do wagi prania.
    Ściema, pralki zawsze dobierały sobie wodę, tylko dziś ładnie tłucze się klientowi kit do głowy.
  • #16 19559742
    elektronikq
    Poziom 25  
    Czyli jak mam ładowność 6kg i wrzucę skarpetki do prania to nie urwie mi bębna:D?

Dodano po 12 [minuty]:

Myślałem nad Boschem ale elektrolux też słyszałem że jest dobry.
    Podoba mi się tryb 14min.
    Kwestia czy silnik inwertorowy czyli indukcyjny z falownikiem? Czy jest sens wybierać pralkę właśnie z nim?
  • Pomocny post
    #17 19559781
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Bosch już nie oferuje górnowsadów, a silniki bezszczotkowe to już obecnie standard, tylko w najtańszych egzemplarzach i modelach pralek można jeszcze spotkać silnik szczotkowy.
  • Pomocny post
    #18 19560037
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrice napisał:
    qs300 napisał:
    Ściema, pralki zawsze dobierały sobie wodę, tylko dziś ładnie tłucze się klientowi kit do głowy.

:arrow: mrice
    Czy Ty dobrze się czujesz, czy się uwsteczniasz?
    Żadna ściema. Drzewiej pralki pobierały wodę przy pomocy mechanicznego presostatu/hydrostatu i dobierały wodę wg chłonności materiałów. Obecne pralki maja hydrostaty analogiczne we współpracy z modułem, które analizują wielkość wsadu w związku z wagą obliczoną na podstawie obrotów i sprzężeniem zwrotnym do elektroniki. Dodatkowo hydrostat analogowy stwierdza poziom wody i zgodnie, i wespół w zespół dozuje wodę do zbiornika podczas prania. Taka jest obecnie tendencja. Wiem, że lubisz BSH. A waga (wsadu bębna) w amortyzatorach tej stajni, z wyższej półki nic Ci nie mówi?
    Czy Ty nauczyłeś się naprawy pralek w czasach PS663SBIO?
    Jeśli tak, to rozumiem gafę, ale być serwisantem AGD i należeć do tej grupy, trzeba trochę więcej elokwencji na temat obecnego sprzętu...
    :(
    Krótko mówiąc, wstyd mi za Ciebie.
    Mam jakiś elaborat napisać, żebyś to zrozumiał?
  • REKLAMA
  • #19 19560280
    elektronikq
    Poziom 25  
    Czyli można wyprać skarpetki nie narażając pralki na utratę jej zdrowia:)?
    Po prostu więcej wody pobierze pralka? To warto kupować te inwertorówki?
    Pytam się bo mam boscha i już 10 lat i silnik szczotkowy wytrzymał.
    A prań robi się dużo.
  • Pomocny post
    #20 19561432
    skryn
    Specjalista AGD
    elektronikq napisał:
    Czyli można wyprać skarpetki nie narażając pralki na utratę jej zdrowia:)?
    Po prostu więcej wody pobierze pralka? To warto kupować te inwertorówki?
    Pytam się bo mam boscha i już 10 lat i silnik szczotkowy wytrzymał.
    A prań robi się dużo.

W obecnych czasach, każda współczesna pralka odwiruje Ci parę skarpetek. Minimalna ilość wody i tak przekroczy poziom prania, dla którego ta para skarpetek będzie wyprana.
    Gorzej z pojedynczą sztuką koca, szlafroka, bądź innego wynalazku, jaka ludzkość współczesna wkłada do prania.
    Nie ma jednego algorytmu. Natomiast w uwagach w instrukcji obsługi, które tak "chętnie czytają obywatele", jest wzmianka o wirowaniu. Proszę się zapoznać po zakupie urządzenia. I nie męczyć pytaniami, że pralka "nie wiruje", bo tam jest napisane (w instrukcji obsługi) dlaczego tak się może wydarzyć.
    Dotyczy to pralek z typowymi silnikami (szczotkowe), jak zarówno tych, sterowanych inwerterem. To jest bez znaczenia. Zasada działania i zamierzenia konstruktorów, są identyczne.
    Pralka za siedemset zeta, czy pralka za cztery koła. Jedna od drugiej różni się tylko i wyłącznie "wodotryskami".
    Poniał?
  • Pomocny post
    #21 19561519
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    O wirowaniu najwięcej do powiedzenia mają panie w centrum serwisowym Amica, każdy problem z wirowaniem zwalają na użytkownika, bo ich pralka posiada super czujniki które to kontrolują i kto nie umie prać w takiej pralce to mu ona nie będzie wirować. Dziwnym trafem stara pralka z Miele nie ma takich problemów, cobyś nie włożył to ona odwiruje, nawet z prędkością 1600 obr. na minutę. Może być koc, kołdra a zasada działania i zamierzenia konstruktorów są tu takie, by wirowanie zakończyć sukcesem. Kapujesz?
  • #22 19561736
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dziękuje za rady. Wybrałem Elektroluxa. Coś z perfekt care 600/700? Dobry wybór?
    Dalej się zastanawiam nad tym silnikiem inwertorowym? Silnik pod taką nazwą to silnik BLDC czy indukcyjny?
    Zastanawiam się jak z trwałością. Bo na pewno więcej elektroniki i bardziej skomplikowany jest inwertorowy. W Bosch 10 lat już i szczotek nie ruszałem.
  • Pomocny post
    #23 19561786
    mrice
    Moderator AGD
    Z silnikami ja się skłaniam do szczotkowych. Co prawda są głośniejsze, raz na ileś lat szczotki trzeba wymienić, ale to nie jest koszt powalający. Silniki trójfazowe (inwerterowe) sa co prawda cichutkie i bezproblemowe, za to wymagają do pracy sporego układu elektronicznego który już tak bezawaryjny nie jest jak sam silnik. Dla tego też zwykle super gwarancje producent daje tylko na sam silnik.
  • #24 19561804
    elektronikq
    Poziom 25  
    Czyli generalnie jak naprawiacie to bardziej elektronikę niż sam silnik? Silnik z magnesami trwałymi ma prostą budowę.
  • #25 19562741
    skryn
    Specjalista AGD
    yanes napisał:
    O wirowaniu najwięcej do powiedzenia mają panie w centrum serwisowym Amica, każdy problem z wirowaniem zwalają na użytkownika, bo ich pralka posiada super czujniki które to kontrolują i kto nie umie prać w takiej pralce to mu ona nie będzie wirować. Dziwnym trafem stara pralka z Miele nie ma takich problemów, cobyś nie włożył to ona odwiruje, nawet z prędkością 1600 obr. na minutę. Może być koc, kołdra a zasada działania i zamierzenia konstruktorów są tu takie, by wirowanie zakończyć sukcesem. Kapujesz?

PS. Sprzęt MIELE gra w innej lidze (TOP) i jako tako nie może by porównywalny nawet do topowych (budżetowych) sprzętów, grających w lidze okręgowej.
    To nie ta bajka.
    :)

PS1. Amica, czy inny Indeszit wirują, jeżeli rozumnie się wkłada wsad do bębna...
    Ale to temat na inną rozmowę...
  • #26 19563060
    elektronikq
    Poziom 25  
    Nie wiem do końca o co chodzi z tym wirowaniem ale kiedyś za dzieciaka wrzucałem koce do pralki amici i też jakoś odwirował.

ELECTROLUX EW6T5061P ten model wybrałem.
    Czy on może robić małe prania bez obawy uszkodzenia pralki?
  • Pomocny post
    #27 19563142
    mrice
    Moderator AGD
    elektronikq napisał:
    Czy on może robić małe prania bez obawy uszkodzenia pralki?

Każda pralka może.
  • #28 19563387
    elektronikq
    Poziom 25  
    Czy ktoś może napisać czym się różni TIME CARE od PERFECT CARE?
    oraz jak te literki w modelu rozczytać?
  • Pomocny post
    #29 19563933
    skryn
    Specjalista AGD
    elektronikq napisał:
    Czy ktoś może napisać czym się różni TIME CARE od PERFECT CARE?

Niczym, poza sloganem. Jedna nazwa, to dbanie o czas, a druga nazwa, to dbanie o dokładność. Jedne drugiego wart paca pałaca.
    Prześciganie się o slogany, to w dzisiejszych czasach wyścigi szczurów. Tak jak szósty zmysł w każdym sprzęcie, spod szyldu Whirlpool.
    Kto słyszał o szóstym zmyśle, jak człowiek posiada tylko i aż ich pięć?
    :)
  • #30 19563985
    qs300
    Poziom 33  
    dominowave napisał:
    Kto słyszał o szóstym zmyśle, jak człowiek posiada tylko i aż ich pięć?

Bo pralka ma być mądrzejsza od człowieka 😁

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pralki do 1000 zł z krótkimi programami prania, preferując modele o małej ładowności, które nie sprawiają problemów serwisowych. W dyskusji podkreślono, że program 30-minutowy nie zapewnia skutecznego prania, a bardziej sensowny jest program 60-minutowy. Wskazano na pralki marek Amica, Bosch, Samsung, Beko, Whirlpool oraz Indesit, z zaleceniem unikania Indesit ze względu na niską jakość. Użytkownicy podkreślili znaczenie wymiennych łożysk w pralkach oraz automatyki wagowej, która dostosowuje ilość wody do wagi prania. Wspomniano również o silnikach inwerterowych, które są cichsze, ale bardziej skomplikowane w naprawie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na model Electrolux EW6T5061P, z pytaniami o różnice między funkcjami TIME CARE a PERFECT CARE oraz o możliwość prania małych ilości bez ryzyka uszkodzenia pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA