logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki najlepszy kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny do mieszkania 40m2

elitos 23 Paź 2021 19:32 1983 18
  • #1 19670802
    elitos
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, chciałbym zapytać serwisantów i instalatorów jaki kocioł kondensacyjny 2 funkcyjny, by polecili do małego mieszkania 40m2 ( jakiej firmy i jaki konkretnie model ) najmniej awaryjny i w miarę cichy. Viessmann, Termet... czy może jakiś inny bo mówią że w tych drugich zdarzają się awarie że miej awaryjne są np. Termet wersję red z szarym paskiem, ale one są chyba większej mocy a mi raczej chyba jakiś mniejszy wystarczy. Moc wszystkich grzejników około 5000 wat, duży pokój 14m2, mały 8, łazienka 4,5m2, reszta przedpokój z kuchnią, kocioł służył by do podgrzewania również wody. Jaki byłby najlepszy i najmniej awaryjny?
  • #2 19671069
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 229
    Vaillant VCW 26CS/1-5 (N-PL) ecoTEC plus moc zakres mocy 2.5 - 19.7 kW
  • #3 19671505
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Nawet te 2,5 kW może skutkować 'taktowaniem" w marcu, listopadzie, a nieraz i w lutym. Przy obecnym klimacie nawet w styczniu może to być przewymiarowanie. Natomiast 19,7 kW to naprawdę minimum do przepływowego podgrzewania wody w łazience (w zimie, gdy zimna woda jest bardzo zimna, a chce się w miarę szybko napełnić wannę).
  • #4 19674680
    kazzmij
    Poziom 13  
    Dla c.w.u ten kocioł ma 26 kW.
    Ale dla mieszkania 40 m2 20 kW mocy c.o. to zdecydowanie za dużo.
  • #5 19674745
    VPS
    Poziom 25  
    kazzmij napisał:

Ale dla mieszkania 40 m2 20 kW mocy c.o. to zdecydowanie za dużo.
    Moc można ustawić na minimalną.
  • #6 19680241
    elitos
    Poziom 10  
    Kocioł ładny może i bardzo dobry ale cena też dobra, a coś z tańszych do 5tyś z Termeta albo Viessmanna jakiś mniej awaryjny model a może kocioł DE DIETRICH MCR HOME 20/26 MI Kondensacyjny?
  • #7 19681052
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    elitos napisał:
    a coś z tańszych do 5tyś

elitos napisał:
    jakiś mniej awaryjny model

ACV 24/18 dwufunkcyjny. Ale przy takiej powierzchni to będzie Ci mocno taktował.
  • #8 19681760
    VPS
    Poziom 25  
    Vaillant jaki podałem ma jedną z najniższych mocy minimalnych na rynku. Zespół i automatyka gazowa jest przygotowana na zawartość dodatków bio w gazie. Ponadto jest specjalny system autoadaptacji i kalibracji mieszanki powietrzno-gazowej.
  • #9 19809005
    elitos
    Poziom 10  
    Instalator założył mi kocioł viessmann vitodens 050-W od 3,2 kw do 25 kw nowszy model bo mówił że stare modele miały większą moc od 6 kw że ten będzie dobry. Jednak wydaję mi się że głośni i nierówno pracuję, huczy i buczy jakby wpadał w rezonas i się dusił, jest to trochę uciążliwe bo kocioł mam w kuchni, muszę zamykać drzwi od pokoju a i tak trochę słychać. Komin wysoki na 7.7 metra do góry rura z pp. 60/100 mówił że kocioł na takiej pracuję i będzię dobra. U mojch znajomych którzy mają starszy model i większy bo 100 założony w bliziniaku pracuję ciszej i bardziej równo. Czy może być to spowodowane mniejszą średnicą rury w kominie czy wina w kotle i można to jeszcze wyregulować. Dodałem filmik jednak nie wiem czy będzie na nim tak słychć to buczenie i nierówną pracę.
    Załączniki:
    • 20220108_235015.mp4 (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki najlepszy kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny do mieszkania 40m2 20220108_181939_compress46.jpg (160.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19809124
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2099
    elitos napisał:
    Instalator założył mi kocioł viessmann vitodens 050-W od 3,2 kw do 25 kw nowszy model bo mówił że stare modele miały większą moc od 6 kw że ten będzie dobry. Jednak wydaję mi się że głośni i nierówno pracuję, huczy i buczy jakby wpadał w rezonas i się dusił, jest to trochę uciążliwe bo kocioł mam w kuchni, muszę zamykać drzwi od pokoju a i tak trochę słychać. Komin wysoki na 7.7 metra do góry rura z pp. 60/100 mówił że kocioł na takiej pracuję i będzię dobra. U mojch znajomych którzy mają starszy model i większy bo 100 założony w bliziniaku pracuję ciszej i bardziej równo. Czy może być to spowodowane mniejszą średnicą rury w kominie czy wina w kotle i można to jeszcze wyregulować. Dodałem filmik jednak nie wiem czy będzie na nim tak słychć to buczenie i nierówną pracę.

Coś jest źle ustawione , może za niska moc minimalna dla stosunkowo długiego komina.
    Montuje termety i np. silvera na mocy minimalnej w ogóle nie słychać, trzeba się wsłuchiwać, czy pracuje, ale ludzie i tak kupią niemieckie, bo lepsze...
  • #11 19809299
    elitos
    Poziom 10  
    Myślałem o termecie ale instalator który robił instalację gazową i wkład do komina takie instaluję bo ma na takie uprawnienia do uruchomienia i przegląów i jest z tego miasteczka w którym mieszkam więc nie chciałem kombinować myślałem że będzie dobrze. Autoryzowany dystrybutor i monter termet znajduję się w innym mieście dodam że też długie są kolejki do zamontowania i instalacji gazowej u nich i nie chciałem już kombinować, ale może jednak warto było poczekać.
  • #12 21324663
    Zangon
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam. U mnie jest to samo! Zainstalowany kilka tygodni temu i buczy, szumi identycznie! Nonstop! A poprzedni, 24-letni, tak nie robił! I to PGiNG mi go poleciło! Mąż mówi, że sprzedali, żeby się pozbyć.
    A przy okazji, dało się to załatwić jakoś? Przestał buczeć? Co zrobiliście?

• #13 21324944
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Winą tego hałasu mogą być karbowane rury przyłączeniowe.
    Crystala od Termeta byś prawie nie słyszał, ale wiessman lepszy.
  • #14 21324955
    Zangon
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Wiem, żałuję. Bo moja mama termeta w domku na wsi i bez problemów od 4 lat!
    Tu PGiNG zaproponowali w ramach dotacji. W życiu bym nie przypuszczała, że będą jaja. Bardzo żałuję, że nie zrobiłam z termetem. Zaraz ma być pan, który go instalował i te wszystkie rury. Zobaczymy, co powie. Jeżeli problem będzie dalej, to im go oddam.
  • #15 21325937
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Zbigniew Rusek napisał:
    Natomiast 19,7 kW to naprawdę minimum do przepływowego podgrzewania wody w łazience (w zimie, gdy zimna woda jest bardzo zimna, a chce się w miarę szybko napełnić wannę).

Ja mam swojego Vaillanta VUW240/2-5, czyli model 24kW skręcony do ok. 17kW i od kilku lat spokojnie odgrzewa c.w.u.
    Perlatorem mam przepływ ograniczony do maksymalnie niecałych 6 l/min, by ustawiona moc kotła dawała radę dogrzewać wodę w każdych warunkach.
    Bez perlatora uzyskiwałem maksymalnie ok. 9 l/min, więc wtedy 17kW to byłoby za mało.
    W kranie wkładki ceramiczne, więc ćwierć obrotu i kurek otwarty na maska, czyli zawsze są podobne warunki pracy c.w.u. i mniej więcej stałe przepływy wody.

Oczywiście każdy musi sprawdzić jakie ma warunki u siebie, bo to, że 17kW działa u mnie nie znaczy, że tak musi być u każdego. Do mnie zanim zimna woda dopłynie do mieszkania to już trochę się ogrzeje w samym budynku, więc nie mam wody bezpośrednio z gruntu, a to już może dać kilka stopni różnicy.

Dodano po 19 [minuty]:

elitos napisał:
    Moc wszystkich grzejników około 5000 wat,

zawsze podawaj moc dla jakiego parametru wody, bo sama moc nic nie mówi.

Ja w nieocieplonej kamienicy i 99m2 mam grzejniki o łącznej mocy 13,17kW dla wody 75/65 ale to jest tylko wartość teoretyczna, bo w praktyce nie jestem w stanie fizycznie tego uzyskać, gdyż wymaga to takich przepływów, że moja instalacja fizycznie tego nie ogarnie.
    Bardziej realna byłaby woda 80/60 ale i tak wymagałoby to prędkości przepływu 0,52 m/s. Jeśli uwzględnię prędkość przepływu 0,32 m/s to dla takich parametrów mogę uzyskać wodę 65/45 i wówczas moje grzejniki mają "tylko" 8,3kW zamiast pierwotnych 13,17kW.

Prof. SpecMiernik napisał:
    ACV 24/18 dwufunkcyjny. Ale przy takiej powierzchni to będzie Ci mocno taktował.

Dlatego przy przewymiarowanych kotłach należy przewymiarować grzejniki to efekt taktowania będzie mniejszy i wodę będzie można grzać do niższych temperatur w ramach jednego cyklu grzania.
    Ale deweloper montuje małe grzejniki, więc potem jest efekt, że jak chcemy ograniczyć taktowanie to na kotle w obecnych warunkach trzeba ustawić np. 60-65 stopni by kocioł był w stanie grzać nonstop przez np. 30 minut, a nie wyłączał się po kilku minutach.
    Nie wiem jakie grzejniki musiałby mieć autor wątku ale ja już się nauczyłem, że z przewymiarowanym kotłem montowałbym największe jakie się zmieszczą typ 22, bo typ 33 to już mało atrakcyjna wizualnie kobyła.
  • #16 21325960
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    BUCKS napisał:
    Ale deweloper montuje małe grzejniki, więc potem jest efekt, że jak chcemy ograniczyć taktowanie to na kotle w obecnych warunkach trzeba ustawić np. 60-65 stopni by kocioł był w stanie grzać nonstop przez np. 30 minut, a nie wyłączał się po kilku minutach.

Czas zrozumieć, że albo grzejemy słabo ocieplone pomieszczenia , albo słabo grzejemy dobrze ocieplone.
    Współczesne budynki potrzebują coraz mniej energii do ich ogrzania i to nie wina dewelopera tylko cecha danego budynku/ mieszkania.
    Aktualnie tylko kotły gazowe pulsacyjne nadają się do małych mieszkań , ale ich cena odstrasza.
  • #17 21326857
    BUCKS
    Poziom 39  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Współczesne budynki potrzebują coraz mniej energii do ich ogrzania i to nie wina dewelopera tylko cecha danego budynku/ mieszkania.

Deweloper ma w nosie jak będzie wyglądało ogrzewanie danego lokalu, ma być jak najtaniej i ma zarobić jak najwięcej.
    Z tego powodu nie będzie podłogówki tylko grzejniki i zwykle są dobrane na wysoki parametr. Nie będzie kotła o dopasowanej mocy tylko Junkers o mocy minimalnej 7,5kW, tak było kilka lat temu w szeregowcach.

Więc nie pisz, że to nie wina dewelopera, bo z racji jego zachłanności na kasę, często jest potem kicha, a że inwestor jest nieświadomy to nawet nie wpadnie na pomysł by zagadać i zmienić coś na własną rękę za dodatkową kasę.

Pomijam sytuację, gdy po oddaniu budynku potem okazuje się, że nie została uregulowana kwestia drogi dojazdowej i zamiast utwardzonej drogi jest jakaś polna itp. i jest wiele takich sytuacji, gdzie deweloper to w zasadzie szkodnik, bo miało być zrobione tanio, a nie dobrze ;-)
  • #18 21332423
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jesteś w błędzie, robiłem instalacje dla małego dewelopera i podłogówka była, bo była tańsza niż grzejniki, i kocioł był o mocy min. 3 kw, ale to i tak za dużo na mieskanie 45 m2.
    Napisze jeszcze raz, nie ma w tej chwili na rynku taniego kotła gazowego dwufunkcyjnego, tak by był dopasowany do bardzo małego mieszkania we współczesnym budownictwie.
  • #19 21351464
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ja podawałem konkretny przykład i w błędzie nie jestem.
    Każdy deweloper robi to co mu bardziej odpowiada i jest dla niego tańsze, a tańsze może być z różnych względów, bo ma umowy, układy z innymi, bo ma towar na magazynie i chce się go pozbyć itp.

W kwestii kotła nic nowego nie napisałeś, bo to, że nie ma kotła do bardzo małego współczesnego mieszkania, który by był idealnie dopasowany mocą to już wiadomo od lat.
    Technologia kotłów gazowych od lat nie oferuje żadnego przełomu i już raczej żadnego nie będzie, bo kotły gazowe w UE są skazane na zagładę decyzją urzędników ;)
    Tylko czym innym jest fakt, ze w sensownych pieniądzach można było kupić kocioł ok. 3kW np. Termet Silver/Gold, a mimo to deweloper montował wszystkim kocioł 7,5kW Junkers MIDI.

Jak ja kupowałem kocioł niemal 19 lat temu to specjalnie wyboru z mocą minimalną nie było i 8-10 kW to był standard dla atmosferyków 20-24kW.
    Od ładnych kilku lat z kotłami kondensacyjnymi jest wybór od 3kW ale deweloper w znanych mi przypadkach nie dawał kupującemu możliwości wyboru tylko sam decydował co zamontuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego, dwufunkcyjnego kotła kondensacyjnego do małego mieszkania o powierzchni 40 m², z naciskiem na niską awaryjność i cichą pracę. Zalecane są kotły o mocy minimalnej około 3 kW, gdyż standardowe modele o mocy 20 kW i wyższej są zbyt duże i mogą powodować taktowanie, zwłaszcza przy niskim zapotrzebowaniu cieplnym. Modele Vaillant, takie jak VCW 26CS/1-5 ecoTEC plus oraz VUW240/2-5, wyróżniają się niską mocą minimalną i zaawansowaną automatyką, co pozwala na lepsze dostosowanie do warunków mieszkania. Problemy z hałasem i nierówną pracą zgłaszane są w przypadku kotłów Viessmann Vitodens 050-W, co może wynikać z nieprawidłowej regulacji, złej średnicy rury kominowej lub karbowanych rur przyłączeniowych. Termet, zwłaszcza modele Silver i Gold, są oceniane jako mniej awaryjne i cichsze, choć instalatorzy często preferują Viessmann ze względu na renomę niemieckiej marki. Wskazano, że dobór kotła do małego mieszkania jest utrudniony ze względu na brak na rynku tanich, niskomocowych kotłów dwufunkcyjnych idealnie dopasowanych do współczesnych, dobrze ocieplonych mieszkań. Dyskusja porusza także kwestie związane z parametrami instalacji, takimi jak moc grzejników (około 5000 W), przepływ wody użytkowej oraz wpływ warunków budynku na zapotrzebowanie cieplne. Wskazano, że kotły gazowe pulsacyjne są lepsze do małych mieszkań, ale ich cena jest wysoka. Problemy z hałasem mogą być także spowodowane elementami instalacji, a nie samym kotłem. Wskazano na konieczność właściwej regulacji i dostosowania mocy minimalnej do długości i średnicy komina oraz przepływu wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA