Zbigniew Rusek napisał: Natomiast 19,7 kW to naprawdę minimum do przepływowego podgrzewania wody w łazience (w zimie, gdy zimna woda jest bardzo zimna, a chce się w miarę szybko napełnić wannę).
Ja mam swojego Vaillanta VUW240/2-5, czyli model 24kW skręcony do ok. 17kW i od kilku lat spokojnie odgrzewa c.w.u.
Perlatorem mam przepływ ograniczony do maksymalnie niecałych 6 l/min, by ustawiona moc kotła dawała radę dogrzewać wodę w każdych warunkach.
Bez perlatora uzyskiwałem maksymalnie ok. 9 l/min, więc wtedy 17kW to byłoby za mało.
W kranie wkładki ceramiczne, więc ćwierć obrotu i kurek otwarty na maska, czyli zawsze są podobne warunki pracy c.w.u. i mniej więcej stałe przepływy wody.
Oczywiście każdy musi sprawdzić jakie ma warunki u siebie, bo to, że 17kW działa u mnie nie znaczy, że tak musi być u każdego. Do mnie zanim zimna woda dopłynie do mieszkania to już trochę się ogrzeje w samym budynku, więc nie mam wody bezpośrednio z gruntu, a to już może dać kilka stopni różnicy.
Dodano po 19 [minuty]: elitos napisał: Moc wszystkich grzejników około 5000 wat,
zawsze podawaj moc dla jakiego parametru wody, bo sama moc nic nie mówi.
Ja w nieocieplonej kamienicy i 99m2 mam grzejniki o łącznej mocy 13,17kW dla wody 75/65 ale to jest tylko wartość teoretyczna, bo w praktyce nie jestem w stanie fizycznie tego uzyskać, gdyż wymaga to takich przepływów, że moja instalacja fizycznie tego nie ogarnie.
Bardziej realna byłaby woda 80/60 ale i tak wymagałoby to prędkości przepływu 0,52 m/s. Jeśli uwzględnię prędkość przepływu 0,32 m/s to dla takich parametrów mogę uzyskać wodę 65/45 i wówczas moje grzejniki mają "tylko" 8,3kW zamiast pierwotnych 13,17kW.
Prof. SpecMiernik napisał: ACV 24/18 dwufunkcyjny. Ale przy takiej powierzchni to będzie Ci mocno taktował.
Dlatego przy przewymiarowanych kotłach należy przewymiarować grzejniki to efekt taktowania będzie mniejszy i wodę będzie można grzać do niższych temperatur w ramach jednego cyklu grzania.
Ale deweloper montuje małe grzejniki, więc potem jest efekt, że jak chcemy ograniczyć taktowanie to na kotle w obecnych warunkach trzeba ustawić np. 60-65 stopni by kocioł był w stanie grzać nonstop przez np. 30 minut, a nie wyłączał się po kilku minutach.
Nie wiem jakie grzejniki musiałby mieć autor wątku ale ja już się nauczyłem, że z przewymiarowanym kotłem montowałbym największe jakie się zmieszczą typ 22, bo typ 33 to już mało atrakcyjna wizualnie kobyła.