logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zelmer Meteor (stary) - Iskrzenie silnika, możliwa wymiana kondensatora z kosiarki elektrycznej?

discharge 15 Lis 2021 19:16 1245 21
REKLAMA
  • #1 19710820
    discharge
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Odkurzacz Zelmer Meteor z lat chyba 90tych (używam go do sprzątania w piwnicy).
    Jest tak wielkie iskrzenie, że po 30 sekundach odkurzania komutator jest czarny i silnik zaczyna zwalniać.
    Czy może to być wina kondensatora? Jeśli tak, mam większy kondensator rozruchowy od kosiarki elektrycznej - czy może to się nadać? (nie chcę już więcej inwestować w ten złom).
    Zelmer Meteor (stary) - Iskrzenie silnika, możliwa wymiana kondensatora z kosiarki elektrycznej?

PS. Szczotki to zamienniki, które kupiłem gdy odkurzacz zaczął przerywać - uznałem oględnie, że szczotki się wyczerpały i wiszą ale z nowymi sczotkami jest chyba to samo.
  • REKLAMA
  • #2 19710842
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Raczej wirnik jest uszkodzony jak iskrzy więc masz odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 19711052
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6958
    discharge napisał:
    Czy może to być wina kondensatora? Jeśli tak, mam większy kondensator rozruchowy od kosiarki elektrycznej

Hmm, a jaki tam kondensator jest, co ? Nie wszystko co okrągłe jest kondensatorem.

discharge napisał:
    nie chcę już więcej inwestować w ten złom

W takim razie go zezłomuj, Sam problemu i tak nie ogarniesz, poza tym taniej kupisz sprawny używany odkurzacz.
  • #4 19712234
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Może tylko szczotki się skończyły? Tam jest jedynie kondensator przeciwzakłóceniowy.
  • #5 19712242
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Mogą być też rozwalone łożyska, i luzy które wykańczają szczotki (nawet nowe) i komutator.
    discharge napisał:
    nie chcę już więcej inwestować w ten złom
    zatem kierunek -> PSZOK
  • #6 19712557
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Raczej to już na złom , wirnik 100% uszkodzony .
  • #7 19713083
    discharge
    Poziom 12  
    Potwierdziliście zdanie mojej żony, która od razu chciała złoma wyrzucić.
    Proponowane rozwiązanie ma jednak zalety: nie muszę już w tym grzebać (czas) i jest łatwe bo wywalam do plastik/metal i mam z głowy.
    Dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 19713106
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6676
    discharge napisał:
    jest łatwe bo wywalam do plastik/metal

Nie wolno. :sm31: Tylko do elektrośmieci wyrzuca się takie urządzenie.
  • #9 19718487
    discharge
    Poziom 12  
    @janek_wro
    Sprawdziłem, że łożyska są Ok, żadnych oporów ani też luzów.
    @DiZMar
    Myślisz, że jeśli wytnę kondensator i wyjmę szczotki (z silnika) oraz wyjmę worek na kurz i zostanie plastikowa obudowa plus plastikowe i metalowe elementy silnika to przestaną być one plastikiem i metalem z racji, że przez ten sprzęt przepływał niegdyś prąd elektryczny? Bakelitu ani elektrolitu w tym nie będzie. Co jeszcze mogłoby stanąć na przeszkodzie by to wrzucić do worka pt. Plastik/Metal?

Moderowany przez TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

• #10 19718537
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Nie prościej zmienić silnik i używać dalej? Odkurzacza o takiej mocy już nie kupisz nowego. A silniki są dostępne w używce sprawne np u mnie :)
  • REKLAMA
  • #11 19718694
    mrice
    Moderator AGD
    ToJestNick napisał:
    Odkurzacza o takiej mocy już nie kupisz nowego

Nie pożerana moc jest ważna a siła ciągu. Meteory siłą ciągu nie grzeszyły. Każdy jeden współczesny chińczyk za 200zł go pobije. Inna kwestia to okres trwałości chinola a meteora.

discharge napisał:
    Myślisz, że jeśli wytnę kondensator i wyjmę szczotki (z silnika) oraz wyjmę worek na kurz i zostanie plastikowa obudowa plus plastikowe i metalowe elementy silnika to przestaną być one plastikiem i metalem z racji, że przez ten sprzęt przepływał niegdyś prąd elektryczny?

https://naszesmieci.mos.gov.pl/jak-segregowac...ac-do-pojemnika-na-metale-i-tworzywa-sztuczne

Owszem, budowa sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest bardziej skomplikowana niż Ci się wydaje.
    Przewody masz w izolacji z sztucznych materiałów, w łożyskach silnika smar, szczotki z związków węgla i grafitu, lakier na uzwojeniach, To tak pobieżnie o silniku. Dla tego tego typu urządzenia należy odstawić na PSZOK. Tam go odpowiednio obrobią.
  • #12 19718881
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Oczywiście masz rację, tyle że miałem Meteora który nie raz ciągnął różne pyły a nawet wodę i nie chciał zdechnąć. Robił za odkurzacz warsztatowy u mnie i spisałem go na straty. W ciągu 3 lat dwa razy wymieniałem łożyska. Poza tym był naprawdę nie do zdarcia. Odsysanie pyłu przy szlifowaniu czegoś w piwnicy to nie był żaden problem. Gdyby nie to, że najechałem na niego samochodem zapewne służyłby do dzisiaj. Jego cząstka działa nadal bo silnik po przełożeniu przedniej tarczy łożyskowej zamontowałem do Cobry 2010 :)
  • #13 19718937
    mrice
    Moderator AGD
    ToJestNick napisał:
    Oczywiście masz rację, tyle że miałem meteora który nie raz ciągnął różne pyły a nawet wodę i nie chciał zdechnąć.

Powiem tyle, że sam mam właśnie meteora na warsztacie, ale już dogorywa. Dogorywa z mojej winy, byłem przekonany, że zmieniłem mu worek, gdy tylko wyjąłem stary, więc ciągnął bez worka. To zabiło łożyska. Jako, że mam nieco nowszego zelmera po dziadku o lepszym ciągu, to go już reanimować nie będę. Uzwojenia motoru już zaczynają się palić.
    Nie mniej, jak wspomniałem, meteor siła ssania nie rzuca na kolana.
  • #14 19719929
    discharge
    Poziom 12  
    mrice napisał:
    discharge napisał:
    Czy może to być wina kondensatora? Jeśli tak, mam większy kondensator rozruchowy od kosiarki elektrycznej

Hmm, a jaki tam kondensator jest, co ? Nie wszystko co okrągłe jest kondensatorem.

Taki jak niżej:

Zelmer Meteor (stary) - Iskrzenie silnika, możliwa wymiana kondensatora z kosiarki elektrycznej? Zelmer Meteor (stary) - Iskrzenie silnika, możliwa wymiana kondensatora z kosiarki elektrycznej?
  • #15 19720355
    mrice
    Moderator AGD
    To filtr PZ. Taki kuzyn kondensatora.
  • #16 19720438
    discharge
    Poziom 12  
    mrice napisał:
    To filtr PZ. Taki kuzyn kondensatora.

Ok. A to zdjęcie otwierające wątek ma też coś kondensatoropodobnego (mniejsze). Czy to też filtr? I czy zakładając że tamten jest uszkodzony (i stąd mam iskrzenie) można jakoś podłączyć ten większy?
  • #17 19720471
    mrice
    Moderator AGD
    discharge napisał:
    Ok. A to zdjęcie otwierające wątek ma też coś kondensatoropodobnego (mniejsze). Czy to też filtr?
    Dokładnie tak.
    discharge napisał:
    I czy zakładając że tamten jest uszkodzony (i stąd mam iskrzenie)
    Jak będzie uszkodzony to zrobi takie zwarcie, że wywali Ci bezpieczniki w chałupie. Zapewniam Cię, że nawet jak je usuniesz, to silnik dalej będzie iskrzył.
  • #18 19727409
    discharge
    Poziom 12  
    @mrice
    Czy są zatem jeszcze jakieś choć nikłe szanse na reanimację (bez kupowania silnika itp.)? Zachęciły mnie Wasze pochwały sprzętu jako odkurzacza warsztatowego.
    Moderowany przez TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

• #19 19727454
    mrice
    Moderator AGD
    discharge napisał:
    (bez kupowania silnika itp.

Obawiam się że nie. Poza tym jeśli chodzi o stary odkurzacz to idzie taki wyłapać za darmo lub za 20zł na chodzie, więc chyba szkoda czasu i kosztów.
  • #20 19729451
    ToJestNick
    Poziom 31  
    mrice napisał:
    discharge napisał:
    (bez kupowania silnika itp.

Obawiam się że nie. Poza tym jeśli chodzi o stary odkurzacz to idzie taki wyłapać za darmo lub za 20zł na chodzie, więc chyba szkoda czasu i kosztów.

Szczerze wystawiałem takie na olx i allegro po 150zł i schodziły całkiem szybko (najdłużej ogłoszenie wisiało ok tygodnia) więc może być ciężko.
    Sam silnik można kupić za ok +/- 50 złotych.

Ale masz rację te jednoturbinowe silniki 306 były słabe. Osobiście bardziej chwaliłem sobie 305,5
  • #21 20045361
    discharge
    Poziom 12  
    mrice napisał:

Owszem, budowa sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest bardziej skomplikowana niż Ci się wydaje.
    Przewody masz w izolacji z sztucznych materiałów, w łożyskach silnika smar, szczotki z związków węgla i grafitu, lakier na uzwojeniach, To tak pobieżnie o silniku. Dla tego tego typu urządzenia należy odstawić na PSZOK. Tam go odpowiednio obrobią.

Tak uczyniłem - w Internecie znalazłem obwieszczenie w sieci że PSZOK działa na pod urzędem gminy na Bemowie w Warszawie w okreslonych godzinach w soboty. Zebrałem sprzęty, wrzuciłem na plecy i pojechałem planując po ich zwróceniu zakupy w Lidlu obok. Chodziłem i szukałem wkoło z godzinę i nie znalazłem. Spytałem panią na poczcie w budynku urzędu (bo urząd nieczynny w sb) ale nic nie widziała nic nie słyszała. Szlag mnie trafił. To już nie pierwszy raz - kilka lat wcześniej podobnie. Moim zdaniem te przepisy ekologiczne to ściema - proforma żeby wykazać na papierze a w praktyce to nie działa bo nikomu na tym nie zależy.
  • #22 21129640
    discharge
    Poziom 12  
    Temat wyjaśniony. Dziękuję za dyskusję - zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu iskrzenia silnika odkurzacza Zelmer Meteor z lat 90-tych, używanego do sprzątania w piwnicy. Użytkownik zastanawia się, czy przyczyną iskrzenia może być uszkodzony kondensator, oraz czy można zastosować większy kondensator rozruchowy z kosiarki elektrycznej. Uczestnicy rozmowy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu wirnika, łożysk lub szczotek, a także wskazują na możliwość złomowania urządzenia, ponieważ naprawa może być nieopłacalna. Wskazano również na konieczność odpowiedniej segregacji odpadów elektronicznych. Użytkownik ostatecznie decyduje się na oddanie odkurzacza do PSZOK.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA