logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rozmieszczenie czujek satel perfecta 16 lub perfecta wrl 16

wojtas-222 16 Gru 2021 22:35 915 6
  • #1 19767057
    wojtas-222
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Jestem na etapie wdrażania alarmu.
    Niestety na etapie budowy nie zostały położone kable.
    Obecnie mogę położyć okablowanie na ścianie garaż-dom mieszkalny (ze względu na ocieplenie styropianem w garażu) i przewiercać się tylko pod czujki w pom. mieszkalnych.
    Moja propozycja jest ujęta na rzucie.
    Prosze o informacje czy jest sens tak ulokować czujniki (patrzą w części na okna) okna są zasłanianie roletami wewnętrznymi tylko na noc.
    Nie wiem czy kontaktron przy bramie jest wskazany skoro miałaby być również czujka.
    Na piętrze mam balkon i tam zabezpieczyłbym tylko drzwi balkonowe kontaktronem (są też okna razem z drzwiami ale często latem są uchylone na noc)
    Pozostałe 3 pomieszczenia są od strony sąsiadów (strych nad garażem) i od ulicy (łazienka i pokój córki) tu bym nic nie dawał z powodu braku opcji doprowadzenia okablowania.

Myślę o centrali perfecta 16

Jest również opcja montażu centrali z czujkami bezprzewodowymi perfecta .

Dom to Milena II
    Proszę o uwagi rozmieszczenia czujek oraz info czy lepiej isc po kablu czy bezprzewodowo.
    Załączniki:
    • rozmieszczenie czujek satel perfecta 16 lub perfecta wrl 16 alarm.png (301.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19768287
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    wojtas-222 napisał:
    Proszę o uwagi rozmieszczenia czujek oraz info czy lepiej isc po kablu czy bezprzewodowo.

Mając na uwadze to, że nie masz jak poprowadzić przewodów to rozmieszczenie może być.
    Możesz dodać jeszcze jedną czujkę w garażu przy szyfratorze, bo ta czujka za samochodami będzie zasłonięta przez samochody.
    Dobrze by było też dodać kontaktron najazdowy do bramy garażowej. No i ja bym jednak skłaniał się do Integry z Abaxem zamiast Perfecty. Dołożyłbym czujniki PIR Abax w kuchni, gabinecie oraz bezprzewodowe kontaktrony na otworach okiennych i drzwiach.
    Oczywiście, że czujniki na kablu najlepsze. Bezprzewodowo tylko w ostateczności. Co do sugestii zastosowania Integry zamiast Perfecty to to, że z Integrą współpracuje kontroler ABAX, a Perfecta wrl używa jednokierunkowych czujników od Micry.
  • #3 19768290
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15515
    xury napisał:
    Perfecta wrl używa jednokierunkowych czujników od Micry.

Poza tym Integra ma większe możliwości rozbudowy i sterowania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19770554
    wojtas-222
    Poziom 11  
    xury napisał:
    wojtas-222 napisał:

Mając na uwadze to, że nie masz jak poprowadzić przewodów to rozmieszczenie może być.
    Możesz dodać jeszcze jedną czujkę w garażu przy szyfratorze, bo ta czujka za samochodami będzie zasłonięta przez samochody.
    Dobrze by było też dodać kontaktron najazdowy do bramy garażowej. No i ja bym jednak skłaniał się do Integry z Abaxem zamiast Perfecty. Dołożyłbym czujniki PIR Abax w kuchni, gabinecie oraz bezprzewodowe kontaktrony na otworach okiennych i drzwiach.
    Oczywiście, że czujniki na kablu najlepsze. Bezprzewodowo tylko w ostateczności. Co do sugestii zastosowania Integry zamiast Perfecty to to, że z Integrą współpracuje kontroler ABAX, a Perfecta wrl używa jednokierunkowych czujników od Micry.

Witam
    1.Szyfrator jednak bedzie w wiatrolapie (dzieciaki musza jakos rozbrajac dom, a nie chce im dawac pilotow czy aplikacji w telefon).
    2. W garazu jest 1 samochod wiec mam zachowany wolny ciag komunikacyjny z domu do kotlowni. Tu moge czujke dac przy brami jezeli bedzie to lepsze rozwiazanie. Mam opcje ciagniecia kabla.
    Nie mam jeszcze plytek wiec moge dolozyc kabel na kontaktron bramowy. Pytanie czy ma to sens jezeli jest czujka.?
    3. Co do kuchni i pokoju na dole to tak naprawde myslalem zeby dac tam bezprzewodowe kontaktrony a przy remoncie dociagnac okablowanie. Generalnie jezeli ktos sie wlamie do pokoju lub kuchni to idac dalej zostanie wykryty przez czujke w korytarzu.
    4. Prosze o informacje czy jest sens dokladac kontaktrony jezeli jest czujka w pomieszczeniu?
    5. Jakie czujki zastosowac do domu a jakie do garazu i kotlowni. W garazu bedzie auto ktore po trasie bedzie zrodlem ciepla. Natomiast w kotlowni jest piec ktory rowniez oddaje temperature. Dodatkowo w kotlowni jest kot ktory przesuaduje na roznych wysokosciach (gdzie mu wygodnie to sie lokuje). W kotlowni moge dolozyc kontaktrony na drzwi i okno moze to byłaby lepsza opcja?

Dodano po 5 [minuty]:

Myslalem nad czujkami Bosch Gen2 ISC-BPR2-W12

Dodano po 24 [minuty]:

Poprawiony rysunek w zalaczniku
    Załączniki:
    • rozmieszczenie czujek satel perfecta 16 lub perfecta wrl 16 alarm 2.png (792.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19770842
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Czujki PIR nieprawidłowo ustawione - nie powinny być ustawione w kierunku okien. Czujka to nie kamera! Temat prawidłowego umiejscowienia czujek ruchu, wraz z wyjaśnieniem, pojawiał się już wielokrotnie.
    Perfecta w wykonaniu bezprzewodowym - odpuść ze względu na kiepską jednokierunkową bezprzewodówkę. Zdecydowanie 868MHz dwukierunkowa, chociaż kabel zawsze lepszy. Proponowany Bosch Gen2 jest przyzwoitą czujką. Kot wzbudzi każdą czujkę, szczególnie jak się wspina. Możesz pomyśleć o małych kurtynach we wnękach drzwi, okna. Zdecydowanie (obowiązkowo!) kontaktrony w oknach i drzwiach, jako uzupełnienie czujek ruchu. Zawsze będziesz mógł włączać czuwanie "domowe" (czujki ruchu blokowane, ale wejście z zewnątrz uruchamia alarm).
  • #7 19772282
    wojtas-222
    Poziom 11  
    fred4u napisał:
    Czujki PIR nieprawidłowo ustawione - nie powinny być ustawione w kierunku okien. Czujka to nie kamera! Temat prawidłowego umiejscowienia czujek ruchu, wraz z wyjaśnieniem, pojawiał się już wielokrotnie.
    Perfecta w wykonaniu bezprzewodowym - odpuść ze względu na kiepską jednokierunkową bezprzewodówkę. Zdecydowanie 868MHz dwukierunkowa, chociaż kabel zawsze lepszy. Proponowany Bosch Gen2 jest przyzwoitą czujką. Kot wzbudzi każdą czujkę, szczególnie jak się wspina. Możesz pomyśleć o małych kurtynach we wnękach drzwi, okna. Zdecydowanie (obowiązkowo!) kontaktrony w oknach i drzwiach, jako uzupełnienie czujek ruchu. Zawsze będziesz mógł włączać czuwanie "domowe" (czujki ruchu blokowane, ale wejście z zewnątrz uruchamia alarm).

Bezprzewodowa transmisja zdecydowanie bedzie jako ostatecznosc ogolnie chce kablowo rozwiazac system. Dom na uboczu oddalony od drogi 15 metrow wiec nie powinny sie pojawiac falszywe alarmy przez ukierunkowanie czujek na szyby. Czy perfecta 16 kablowo ma rowniez komunikacje jednokierunkową?
    Co do kota to pozostana mi tylko kontaktrony i ewentualnie proby z czujka dla zwierzat.

Dodano po 2 [minuty]:

wojtas-222 napisał:
    fred4u napisał:

Bezprzewodowa transmisja zdecydowanie bedzie jako ostatecznosc ogolnie chce kablowo rozwiazac system. Dom na uboczu oddalony od drogi 15 metrow wiec nie powinny sie pojawiac falszywe alarmy przez ukierunkowanie czujek na szyby. Czy perfecta 16 kablowo ma rowniez komunikacje jednokierunkową?
    Co do kota to pozostana mi tylko kontaktrony i ewentualnie proby z czujka dla zwierzat.

Jakie rozmieszczenie czujek byloby najodpowiedniejsze rozwaze polozenie okablowania przy najblizszym malowaniu a szykuje sie po nowym roku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wdrożenie systemu alarmowego w domu, gdzie nie ma możliwości poprowadzenia okablowania w tradycyjny sposób. Rozważa zastosowanie centrali Perfecta 16 lub Perfecta WRL 16. W dyskusji poruszono kwestie rozmieszczenia czujników, w tym PIR oraz kontaktronów, z uwagi na obecność rolet wewnętrznych i potencjalne źródła ciepła w garażu i kotłowni. Użytkownicy sugerują dodanie czujników w garażu oraz kontaktronów przy drzwiach i oknach, a także rozważają alternatywne rozwiązania, takie jak centrala Integra z systemem ABAX, ze względu na lepsze możliwości rozbudowy i dwukierunkową komunikację. Podkreślono również, że czujki PIR nie powinny być skierowane w stronę okien, a kontaktrony są zalecane jako uzupełnienie czujników ruchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA