logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rohde&Sshwarz RTO2044 - Best scope ever czy ładny przeładowany z cena za mar

neurosurg 20 Cze 2022 04:01 849 20
REKLAMA
  • #1 20067879
    neurosurg
    Poziom 9  
    Ocena: 57
    Witam,
    tak się złożyło, że z racji pracy zdalnej z powodu powikłań po nowotworze rdzenia, do obecnej pracy pożyczyłem służbowy oscyloskop z Instytutu wart połowę nowego mnieszkania.
    Nie powiem, zachłysnąłem się nim, zawsze celowalem w Keysight lub Tektronix, sam mam prywatnie MDO3054, nabyty okazyjnie fartem i tak był wydatkiem który szarpał mi pewien czas sumienie.
    Natomiast widzę, że za granicą są osoby posiadające ze stajni R&S cokolwiek wyżej od RTE1004, który jest w jednym z krajowych sklepow w full opcji za 200tys, juz on powala mozliwosciami, momentami uwazam, ze lepiej miec taki z enchenced FFT z mega tools, niz prosty ale real hardware 3GHz spectrum anylaser, choć co do tego to chyba oczarowały mnie bogate bajery i prestiz marki tworzący aureolę perfekcjonizmu, taki spokój ducha, że masz coś co może ma 4 kanały a Tek z większym lcd MSO5 ma 8 za około 100tys mniej, jednak czuje się, że nareszcie jest coś bez wad, lub z pomijalnymi, coś co nie wiedzie na manowce, zawsze daje powtarzalny pomiar, do pewnego stopnia auto redukuje błędy mniej doświadczonych elektroników. Ideał. nic tylko kredyt brać.. :P
    Dobra a teraz powrót na ziemię i na ile płaci się tu za prestiż i markę, czy ktoś posiada coś z tej firmy wyżej od RTM3000 ?
    Interesują mnie zwłaszcza te modele już z grubymi kalibrami możliwości przynajmniej wg opisu jak RTE-1000, RTO1000? Bo RTO2000 to chyba nie mam co pytać. Chociaż może? Nie szukam przyczynku do zawiści, zazdrości, Boże uchowaj.
    Ciekawość i ogromne wrażenie jakie zrobił na mnie RTO2000, Fakt że od modelu RTE1000 każdy ma sprzętowe 16bitów HD to tylko ułamek góry. I wreszcie user frendly GUI. bo Navet MSOX4000 mimo wiekszej matrycy dalej był dla mnie wykonany w sposób nieprzemyślany. Mało intuicyjnie. Głupio jak trzeba wertować książkę by ustawić podstawowe parametry w FFT, a tutaj jakos rozkminiasz jak planszowke troche ruchu glowa i ogarniete.

Ciekawi mnie RTB2004, ale piszą, że to zabawka dla majetniejszych amatorów.
    Ceny są zaporowe, bo model najnizszy to 5tys. Z drugiej Rigol pełen bajerów MSO6000 za taką samą sumę ma np. FFT którego wartość analityczna jest bliska zeru.
    RTB2004 jak brać to full opcję, na pewno wymiana z mdo3054 nie jest rozsądna, zaś brakuje mi w lab drugiego oscyloskopu z duzym lcd dotykiem, tylko czy warto pozbywac sie dpo2014, tds784D, tds3014, DSOX1102G i HMO1102 by kupić jeden ale szybszy, bo mdo3000 wstaje jak słońce....
    Ale w razie czego dla pewności pomiaru można je gdy trzeba zalączyć.
    Kolega mowi ze RTM3000 to pulap wart uwagi w tej cenie na ebay bylby RTE1024 bez opcji.
    Nie ma kogo spytać za bardzo bo jak ktos ma cos pro to bardziej jest to Tek, Agilent, Lecroy itp..
    Czego nazbieralem tyle oscyloskopow ze 2 to prezent, inne z dawnych lat, jeden od niezyjacego stryjka. Bedzie tego z mala dokladka na RTB2004 full version, ale czy warto, czy to te złote bnc gniazda robią wodę z mozgu he he ;)
    Thx for all coments uzytkownikow RTB2004 także.
    Prons and cons mile widziane. na koniec foteczka.

MDO mam z 2 nowymi sondami różnicowymi na 1kV także opcja pozbycia sie i jegoi kupienia np full opcji RTE1014. Jednak niewiem jak RTE1000 wzgledem mdo3000 skok w gore czy twarde drogie ladowanie z niczym. sondy wiadomo kompatybilne only z TEK VPI INTERFACE, ale wygoda konfiguracja z poziomu oscyla, zasilania linia, nie trzeba dodatkowych aux supply Z drugiej różnicówkę idzie kupic na poczatek tanio moze nie z takimi parametrami ale nie mam potrzeby pomiaru, aż 1kV/.
    Jak ktoś używa niemal codziennie oscyloskopu, a ten włącza się kilka minut, ogolnie jest wolny, brak myszki do np mso, wiem, ze mso lepiej odddzielnie, ale jednak nie rzadko mam potrzebę korelacji tego co dostaje analogowa droga ze stanem pinow uC np. at tge same tiime domain. To jakims KingstVis tego nie dokonam :), Fajnie jakby do srednio zaawansowanych pomiarow starczyl RTB ale watpie.... Natomiast fajnie by się to uzupelnialo w RTB brak advanced math, w mdo jest pro, w mdo brak bod;e plot w RTB jest oba maja power anylasis, magistrale takie samo mso, ale RTB 10bitow, dotyk, myszka, szybki, minus swiecacy ekran to maly probleem, fAJNIE jakby miał zone trigger, DPO to jest chyba w obu takie samo, kolorki tez oba maja co sie bardzo rzadko, ale buwa ze przydaje. Pasmo 350MHz super, ale chciałbym spektrogramu i color grade fft z roznymi opcjami jak PEAK DETECTED i tabela z wartosciami a nad pikami numerki. Tego nie ma nawet w analizatorze widma w mdo. Dopiero odpalenie HP niesmiertelnego analizatora widma do 6,5GHz robi robote.. Arbitralny generator to juz malo istotne w mdo nie uzywam, bo wole osobno nawyk jakis, fajne jest ze RTB jest maly lekki,
    Jak ktos zechce pokazac jakies screeny z ciekawymi aplikacjami narzedziami i ogolnie co wyroznia to daje lajki.
    Wiem, ze to wymaga zabawy z pendrive dlatego serdecznue dzieki za fatyge ;)
    Z tgo co widze w internecie sondy ma podobne do pico i chyba identyko jak RTC1002 króey mAM jeszcze jako HMO1102 z 1 wypalonym pixelem, ale sprzet to majsterkowania idealny. Wersja 2 kanalowa RTB to szkoda kasy, teraz pytanie czy do serwisowania aparatury naukowej RTB jest odpowiednim wyborem, czy wykosztuje się, a w zamian pozostanie kolejny tylko drozszy ladniejszy o 2 bity lepszy amatorski sprzęt. Zaś o RTE nie ma żadnych opinii, 65tys dac i potem potem plakac za mdo, uzerac sie z rte. RTO to napewno linia pro ale to juz nie moja liga cenowa.
    Nawet RTM3000 juz kosztuje..
    Albo krotka pilka, ze ponizej np RTO1000 nie warto, albo ze sporo sie przeplaca za marke celuj w lecroy itp.
    Nie wiem swietnie mi sie pracuje z GUI to tez wazne, jak czesto pracuje sie z oscyloskopem co kazdy z Was wie.
    Bardzo podoba mi się już proste FFT w najnizszym modelu. Ogolnie jakby po czesci stroi on wartosci sam, ale ladnie redukuje szum w opccj average, no i widmo prostokata kilkanascie khz wyglada jak powinno a w Rigol tu duzy pik potem 3 male, 2 srednie, smietnik totalny a sygnal ten sam.
    Rohde&Sshwarz RTO2044 - Best scope ever czy ładny przeładowany z cena za mar poza tym do filmikow trzeba miec dystans, raz Ci Youtbuerzy dostaja wsparcie i taki model full za free, takze widac ze momentami z pierdol robia cud miod co jest zwyklymulatwieniem tylko, w 85% raczej zachwalaja, nawet Dave Jones, ktory jest znany z fancy pancy tricks. But generally on jest najblizszy rzezywistosci.
    Zas uzytkownicy normalni to roznorodna grupa, ktos mnie przekonywal ze HMO1102 ma totalnie zwalone DPO.. Okazało się, że winne temu były złe ustawienia presist time and other options, dopiero jak zobaczył mój screen to przyznal racje. Więc z fft to tez kwestia ogarniania co to i jak i z czym to sie je. Ale o Rigolowym nawet Dave, The Signal Path mowia zle. Nie zamierzam nikogo oceniac bo sam nie jestem jakims pro niewiadomo co. Także będę wdzięczny za pokazanie mi możliwości tego RTB2004, jakie ma rodzaje wyzwalania, jakies sygnały testowe, opcjonalnie mogę zaufanemu forumowej władzy userowi posiadaczowi podesłać testową płytkę sygnałów demo teka ver. 2. są ciekawe sygnały. To taki lekki sprawdzian ale duzo wiekszy niz sinus z generatora ;) ale plytka do zwrotu. mam tez generatorek jim-a williamsa do pomiaru rise time.

Tutaj am modulation Rohde&Sshwarz RTO2044 - Best scope ever czy ładny przeładowany z cena za mar

niżejj ciekawy sygnał zwany szybkie zbocza. Glithes, trening tego ile warta jest dpo i colorowa gradacja w ułatwianiu wyłapywania takich rzadkich i szybkich zmian. https://obrazki.elektroda.pl/9133299800_1654373336.png
    jak ktos ma generator i wiedze to wie co podac by docisnac srubke :)
    Jakoś tutaj z głową jest dodanie gradacji barw wąska paleta barw o dużym kontraście, zamiast tęczy w Siglent, gdzie czasem robił się kameleon to jak to odczytać, w mdo jest dokladne ale w praktyce robote robi inwersja sygnału wyswietlanego. wazne jest samplowanie max 2,5 to wynik z mojego mdo mysle ze o jest juz ok wartosc.
    ostatnie foto widac ze mozna sie tym podpierac.

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Żeby było coś za coś kilka smaczków z RTO2000
    ;)

Dodano po 6 [minuty]:

możliwości konfiguracyjne ogromne, huge flexibility scope.
  • REKLAMA
  • #2 20067899
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1656
    wow... Zmęczyłem się tym postem. Strasznie długi i mało z niego wynika :)
    Chciałbym, żeby 200kPLN to było pół mieszkania, dzisiaj metr kosztuje 10k... :)

Ale co do tematu - trochę nie rozumiem... Jeśli masz do wydania 200k, to każdy dostawca ci pożyczy sprzęt do zabawy. Co więcej oscyloskop z pasmem rzędu 3 GHz to ta tańsza część. Drogie są sondy i opcje.
    Mam przyjemność pracować czasem na LeCroy 7300 (chyba) i jest boski ale na codzień lepsze FFT robi analizator sieci (i prościej się go obsługuje) albo analizator widma.
    LeCroy jest odpalany gdy trzeba pasma albo tego co oscyloskopy robią najlepiej czyli analiza w domenie czasu i magiczne triggery, albo sond różnicowych bo są do niego a nie do Teków.

Powiedz co chcesz mierzyć - znajdzie się narzędzie do tego. Nie wierzę w narzędzia do wszystkiego.
  • #3 20067900
    neurosurg
    Poziom 9  
    zone tool in fft ja sądzę, że na codzien by się używało go w 10%, niemniej o ile czasem praca staje sie szybsza prosttsza i przyjemniejsza dzieki takim apps ;)
    Tyle potestowałem. Liczę za fotki RTB2000 w zamian.

Dodano po 5 [minuty]:

Nie nie. nie mAM 200k mam nowotwor w gratisie. Ale ile pozyje tyle chce pelnia, moze i post bez sensu.
    Ja zajmuje sie w Instytucie Fizyyki serwisowaniem aparatury np próżniomierz jonizacyjny, tworzeniem takowej.
    mam mdo3000, mysle nad dokupieniem RTB2004, Ten co mam to z uczelni :P wyksztalcenie moje lekarz, elektronike uprawiam bo obecnie po amputacji na kikucie zrobila mi sie wielka rana. Wiem nie Twoj problem, nie musisz czytac.
    Chce rady czy RTB2000 to sprzet totalnie podstawowy, oraz co sadzisz o RTE za 65tyy w full wersji glupota? zamiast mdo?

Dodano po 5 [minuty]:

Chciałem dokupić coś nowszego od mdo do niego lub zamienic calosc na jeden konkretny.
    Poprostu wygoda i nowoczesne opcje ktore mozn dokupic z czasem sa warte uwagi. Do mdo nic nowego juz nie powstanie.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

A wypozyczysz nawet bez posiadania kasy, ale im bardziej skomplikowana i czula elektronika tym wieksze ryzyko spalenia sondy lub naqwt kanałłu np analogowego. W mdo mam opcje ze oscyl sam robi kompensacje i zapisuje parametr do epprom a w nim tez wraz z S/N sondy, komunikacja idzie 1wire, odlaczanie sond bez wylaczenia kanalu konczylo sie u nas paleniem sie sondy cale szczescie, dzis na kazdym z readout tek vpi jest napis podłaczasz to kanal wylaczasz. za to chodze sobie z moimi sondami i tam gdzie jest mdo3000, 4000, mso z tek vpi nie musze pozyczac sond, albo co sprzet to krecic i regulowac wpinam wtkrywa TPP1000 s.n taki i taki ready to go.
    Tez jestem zdania ze warto miec 2-3 ktore sie uzupelniaja idealy to utopia :)
    15 lat z przerwami zajmuje sie elektronika, ale sadze ze masz duzo wieksza wiedze, nie potrzebnie sie wkurzasz bo pytam o cos drozszego, czytaj dokladnie rto2000 czy 1000 jest for me do smierci out of reach ;)
    kombinuje tanio wprowadzic sobie innowacje, jak temat bez sensu zglos do admina.
    Lub daj radę.

Dodano po 6 [minuty]:

Powiedzmy ze sprzedaje kazdy oaxyloakop wraz z mdo3054 full opcja plus adapter do starszych sond za 3 kafle i 2 nowe sondy roznicowe wezme z max 35tys i jakos uskrobie max 60tys cena rte 1GHz full opcja ale uzywka ryzyko, kasa jak dla mnie olbrzymia.
    Wolalbym 15tys na full option RTB2004 jako duet do mdo. I od userow chce sie dowiedziec czy kupie zabaweczke za 15tys, czy sprzet co ma pewien potencjal
    sprawdzil sie w serwisach itp..

Dodano po 2 [minuty]:

bTW Gdzie pracujesz? :)

Dodano po 12 [minuty]:

Ja nie wiem jak wyglada odpowiedziallnosc za elektrostatyke ale mysle ze wina spada na biednego uzytkownika dzis oscyloskop wraca do instytutu, Nie wiem czy kojarzysz Teka samplujacego bedacego pod nazwa także CSA800 sam wielkosci tds784d, ma 2 do 4 slotów na kardidze głowice samplujace to one są cenne, main frame to grosze. Tam nie ma przebecz nawet 1x wypiecie glowicy pali alba ja albo slot albo oba, w Teku pol roku podlaczalem na pale az w instytucie pierw poszly 2 sondy i potem co jakis czas 2-3, tespol powiedzial ze trzeba wylaczac kanaly, for me is one kilk, wypinam, wpinam i zapalam i mierze, a nie szukam sond od tego, albo bawie sie w krecenie a jest u nas troche ich wiec to ciekawe i banalne rozwiazanie, choc winowajca jest wg mnie ciezki wymagajacy czasem gramolenia z sonda przez 2 sec na w pol wypieta pewnie wtedy dobi sie styk, rozlaczenie ale nie w sposob pewny tylko z iskrzeniem slizganiem, i tak dobrze ze przetwornik nie padl zaden :) taka cena innowacji :)

Dodano po 6 [minuty]:

Ten le croy to juz tez pulka - boska pulka pulap nieosiagalny dla smiertelnika kupuja instytuty itp, no i 0.1% miliarderow hurtem 5 a co :P
  • #4 20068274
    CosteC
    Poziom 39  
    1) Nie wkurzasz mnie :) Zmęczyłem się pewną chaotycznością posta - chciałem go zrozumieć, a nie było to łatwe :) Konotacje zdrowotne są ok, ale nie rozumiem jaki mają związek z oscyloskopem poza Twoją osobą. Może mają, po prostu nie wiem.

2) Wypasiony sprzęt jest delikatny.. Cóż poradzić. Dlatego Rigol DS1054Z jest super - nadaje się do wielu rzeczy a jak spadnie to trudno. 2k w plecy, a nie sonda aktywna za 20k. :) Nie mam doświadczeń z Tektronixem i jego delikatnością. Rzeczy od LeCroy na razie żyją, ale są używane rzadko i ostrożnie - po postu nikt nie chce u mnie odpalać głośnej kobyły skoro mały tek albo rigol robią robotę - większość problemów nie wymaga więcej niż 200 MHz teków które mamy.

3) niestety nie robiłem próżniomierzy jonizacyjnych a wiedza z spektroskopii NDIR czy fotoakustycznej wydaje się tu mało przydatna.

4) 60 k to oscyloskop nie-dla-amatora :) Myślałeś o "refurbished"? Np LeCroy sprzedaje skalibrowane i na gwarancji modele które oddali użytkownicy w zamian za zniżkę na nowy. Zupełnie inna półka cenowa względem nowych. Cenowo kiedyś stare 3 GHz + 2 sondy 2.5 GHz to nowy 1 GHz Tektronix + sondy 1 GHz. Ale to zawsze loteria co jest na stanie.

Osobiście wybieram zawsze sprzęt pod temat. Dostępność akcesoriów i ich serwis też jest argumentem. Po co mi 1 GHz jak sond dobrych nie ma, (taki przykład) Tektronix nieco irytuje zmianami interfejsów do sond. LeCroy trzyma tam się bardziej konsekwentnie.

A co do instytucji - nie znam bardziej bogatych i bardzie marnotrawnych instytucji niż polskie uczelnie i amerykańskie korporacje. I tu i tu wala się sprzęt za miliony i nic nie robi. A ci co by chcieli coś na nim robić nie mogą :) Różnica tylko taka, że korporacje coś zarabiają na siebie... :(
  • REKLAMA
  • #5 20068516
    neurosurg
    Poziom 9  
    CosteC napisał:
    1) Nie wkurzasz mnie :) Zmęczyłem się pewną chaotycznością posta - chciałem go zrozumieć, a nie było to łatwe :) Konotacje zdrowotne są ok, ale nie rozumiem jaki mają związek z oscyloskopem poza Twoją osobą. Może mają, po prostu nie wiem.

2) Wypasiony sprzęt jest delikatny.. Cóż poradzić. Dlatego Rigol DS1054Z jest super - nadaje się do wielu rzeczy a jak spadnie to trudno. 2k w plecy, a nie sonda aktywna za 20k. :) Nie mam doświadczeń z Tektronixem i jego delikatnością. Rzeczy od LeCroy na razie żyją, ale są używane rzadko i ostrożnie - po postu nikt nie chce u mnie odpalać głośnej kobyły skoro mały tek albo rigol robią robotę - większość problemów nie wymaga więcej niż 200 MHz teków które mamy.

3) niestety nie robiłem próżniomierzy jonizacyjnych a wiedza z spektroskopii NDIR czy fotoakustycznej wydaje się tu mało przydatna.

4) 60 k to oscyloskop nie-dla-amatora :) Myślałeś o "refurbished"? Np LeCroy sprzedaje skalibrowane i na gwarancji modele które oddali użytkownicy w zamian za zniżkę na nowy. Zupełnie inna półka cenowa względem nowych. Cenowo kiedyś stare 3 GHz + 2 sondy 2.5 GHz to nowy 1 GHz Tektronix + sondy 1 GHz. Ale to zawsze loteria co jest na stanie.

Osobiście wybieram zawsze sprzęt pod temat. Dostępność akcesoriów i ich serwis też jest argumentem. Po co mi 1 GHz jak sond dobrych nie ma, (taki przykład) Tektronix nieco irytuje zmianami interfejsów do sond. LeCroy trzyma tam się bardziej konsekwentnie.

A co do instytucji - nie znam bardziej bogatych i bardzie marnotrawnych instytucji niż polskie uczelnie i amerykańskie korporacje. I tu i tu wala się sprzęt za miliony i nic nie robi. A ci co by chcieli coś na nim robić nie mogą :) Różnica tylko taka, że korporacje coś zarabiają na siebie... :(

Gdyby zdrowie dopisywało skonczył bym medycynę, ale praca lekarza wymaga latania po szpitalu poruszam sie o kulach. Reanimacja to triatlon, jak robi sie to lege artis.
    Pieknie ujales to z PL uczelniami, RTO2000 mamy od 4 msc, ledwo na weekend go wzialem i juz mam zwracac, bo trzeba sie pochwalic nowym zapleczem pomiarowym.
    Gdy poprosilem kierownika o oscyl R&S RTE zaawansowany jako sluzbowy, Wygrzebali HMO1102, kilkanascie lat po GW z 1 bad pixelem. I dodali dumnie macie na własność xD

Zmiana przez tek interface jak dlamnie big minus.
    Tak jak wycofanie sie z ulepszenia mdo4000.
    Z sondami jest latwiej, mozna zabrrac jest tego troszkę. Poza tym myślałem o własnym serwisie. Jako elektronik otoczony sprzetem mogę robić wszędzie tam gdzie jest nap. sieciowe. Praca trochę jak programisty zdalnie, a gdy wydobrzeje, projekty nie realne do umieszczeniu w mieszkaniu robię np. 2x w tyg bedac w instytucie.
    Boje się, że z nie małą wiedzą klini czną i solidnymi podwalinami z elektroniki suma sumarum wyladuje na socialu Ucczelnia med nie ulatwia stazu, instytut fizyki bez choc inż z np mechatroniki, nie da nic poza pracownikiem technicznym, a to smieszna kasa w porownaniu do tego co tam robię. Ale for awans is more important to have a diploma then real wide knowlegde ....

Dodano po 13 [minuty]:

RTB2004 zgaduje zabawka dla majętnych, jednak bardzo fajnie uzupelnia sie z mdo3000, cena jeszcze dajaca nadzieje na rozgrzeszenie. Do 60tys za rte or lecroye i wil have to pay całe nie male koszta z shipmentem na koncu.a RTB2004 full ma nawet free wysyłkę :P

Dodano po 2 [minuty]:

Conclusion, "z pustego i Sallomon nie naleje".
    :)
  • #6 20068597
    CosteC
    Poziom 39  
    neurosurg napisał:
    RTO2000 mamy od 4 msc, ledwo na weekend go wzialem i juz mam zwracac, bo trzeba sie pochwalic nowym zapleczem pomiarowym.
    Gdy poprosilem kierownika o oscyl R&S RTE zaawansowany jako sluzbowy, Wygrzebali HMO1102, kilkanascie lat po GW z 1 bad pixelem. I dodali dumnie macie na własność xD

Nie wyczuwam u Ciebie feudalnej wdzięczności suwerenowi uczelnianemu :) a musi on pochwalić się z kolei swemu suwerenowi sprzętem. Bo wyniki naukowe to raczej rzadkość, zostają pudełka z gałeczkami.

Nie pogardziłbym HMO1102, ale w domu jakoś żyję z Rigolem :)

Inna rzecz, że na uczelni w PL można się słodko ustawić, tyle, że to nie proste, i tak samo jak w korpo też kosztuje wysiłek i różne działania pozorowane... Co kto lubi. Ale próżniomierze to nie jest popularny temat. Może grant z EU póki jeszcze wolno?
  • REKLAMA
  • #7 20068616
    neurosurg
    Poziom 9  
    Wiadomo, że sprzęt dobiera sie pod wykorzystanie, jednak do MDO ori sondy nawet 250MHz są bardzo przyzwoite.
    Opcje wszedzie sa sposobem podbrania z Ciebie 2giego tyle co dales za golasa, z standard passive probes.
    Hakowanie apps and tools jest raz ze w sluzbowym sliskie, dwa nikt nie ma takich modeli, jakies tricki sa jedynie do prostego, RTB2004 z filmów jako duet do mdo zdaje sie ekonomiczna opxxjaa, jedynie zestaw z full opts plus logic probe, 4 passives are at the start is a topic to consider how choose for biglus Support and Warranty for 3 yers.
    Niestety jak lektor slusznie ocenil w jednej z pl recenzji ze trudno okreslic czy to sprzet dla majetnych amatorów, czzy sprawdzi się także w rękach zaawansowantch userów. Amatorów co maja ze swieca szukaj,, pro users gives only a laugh :D
  • #8 20068640
    CosteC
    Poziom 39  
    neurosurg napisał:
    Hakowanie apps and tools jest raz ze w sluzbowym sliskie, dwa nikt nie ma takich modeli, jakies tricki sa jedynie do prostego, RTB2004 z filmów jako duet do mdo zdaje sie ekonomiczna opxxjaa, jedynie zestaw z full opts plus logic probe, 4 passives are at the start is a topic to consider how choose for biglus Support and Warranty for 3 yers.
    Niestety jak lektor slusznie ocenil w jednej z pl recenzji ze trudno okreslic czy to sprzet dla majetnych amatorów, czzy sprawdzi się także w rękach zaawansowantch userów. Amatorów co maja ze swieca szukaj,, pro users gives only a laugh

Bo ja wiem... Część użytkowników profesjonalnych będzie uprawiało sprzętową masturbację, bo mogą, bo ich firmę stać. Ale często nie robią nic tym sprzętem. Patrz uczelnie. Część robi robotę czym może, ale pewnie mało gada przy tym. Inni zawsze jęczą, że brakuje sprzętu bo to wygodna wymówka, że nie idzie... Cóż nie każdy pracuje dla APTIV gdzie mają własny lab EMC, ale mało kto w APTIV wie jak ten sprzęt użytkować. No i mało który elektronik tam dokładnie wie jak testy EMC przejść, zwłaszcza poza własnym małym wycinkiem świata.

Ale amatorów ze sprzętem R&S raczej bym nie szukał :) to raczej miniaturowa grupa.
  • REKLAMA
  • #9 20068661
    neurosurg
    Poziom 9  
    CosteC napisał:
    neurosurg napisał:
    Niestety jak lektor slusznie ocenil w jednej z pl recenzji ze trudno okreslic czy to sprzet dla majetnych amatorów, czzy sprawdzi się także w rękach zaawansowantch userów. Amatorów co maja ze swieca szukaj,, pro users gives only a laugh

Bo ja wiem... Część użytkowników profesjonalnych będzie uprawiało sprzętową masturbację, bo mogą, bo ich firmę stać. Ale często nie robią nic tym sprzętem. Patrz uczelnie. Część robi robotę czym może, ale pewnie mało gada przy tym. Inni zawsze jęczą, że brakuje sprzętu bo to wygodna wymówka, że nie idzie... Cóż nie każdy pracuje dla APTIV gdzie mają własny lab EMC, ale mało kto w APTIV wie jak ten sprzęt użytkować. No i mało który elektronik tam dokładnie wie jak testy EMC przejść, zwłaszcza poza własnym małym wycinkiem świata.

Ale amatorów ze sprzętem R&S raczej bym nie szukał :) to raczej miniaturowa grupa.

Ale amatorów z RTB2004? To wg producenta oferty 2gi model.
    Cóż, mam opcję 3cią kupić q 14 dni przetestowac w 4 kierunkach zgodnie z koompasem i ew oddac bo ma odblaskowy lcd podajac za wadę xD

Dodano po 59 [sekundy]:

W razie niezadowolenia. ;)

Dodano po 9 [minuty]:

U-nas się właśnie tak zamawia przydzielaja z polroczem budżet, Gdzie na ilście były trzy pompy jonowe do uzyskiwania ultra wysokiej prozni i sa mega potrzebne kupiono jedną, zas kupiono RTO2000, dziwne moduly kij wie do czego, palety czesci jak leci, mimo ze jest spory zapas, chyba tone cyny srebrowej i dokladke stolowych 34465A co by nA jednym stole ze 3 stały. Takie wydatki skasowaly juz caly rektorski przydzial
    xD
  • #10 20068703
    CosteC
    Poziom 39  
    Noo... Sprzętu tona, wydane miliony ale "nie ma pieniędzy na naukę" bo na pensje nie ma, a o tematach badań decydują leśne dziadki które ostatnio coś zrobiły same 40 lat temu na przemyconych z zachodu elementach.

Szkoda gadać....

Co do R&S, trzeba by chyba szukać opinii w niemczech, austrii i szwajcarii. Albo pożyczyć i samemu sprawdzić. R&S to nie marka "entry level" Zawsze byli drodzy i bardzo zaawansowani. Przejęcie HAMEGa chyba tego nie zmieniło za bardzo, a szkoda, bo HAMEG zawsze miał inne priorytety.
  • #12 20070596
    neurosurg
    Poziom 9  
    Nie znam, jest o RTB2004?
    Ok, oscyloskopy RTE1000, RTO1000, RTO2000, RTP2000 to jest półka, używana w badaniach naukowych, była do tworzenia 5G - cenowo dla śmiertelnika prywatnie out of reach for ever.

RTM3000, RTA3000 to już coś bliżej zdrowego rozsądku. Choć nadal full opt. piekielnie drogie....

RTM2000 to stary nie kontynuowany model.

Co do Uczelni to u Nas się akurat w pewnym stopniu robi, są patenty, ale fakt zaplecza aparaturowego nie wykorzystuje się. Są chętni, Kierownictwo woli by czas płynął swoim rytmem - w myśl, skoro za obecny wkład pracy mam tą samą pensję co bym miał za uprawianie prawdziwej nauki i badan. Po co mi to? :(

Wszystko też zależy od Katedry, Zakładu, gdy byłem elektronikiem aparaturowym w Zakładzie Spektrometrii Mas, fundusze wydawano z głową, cały czas były publikacje, patenty. Wykonałem masę unikatowej aparatury.
    Po odejściu kierownika, uciekłem, bo był dramat.
    W Katedrze Fizyki Powierzchni i Nanostruktur nie jest źle, choć mogło by być lepiej.
    Bardzo lubię też projektować stanowiska na laborki studenckie. Np. wykonałem ćwiczenie z RHEED - Dyfrakcja wysokoenergetycznych
    elektronów.
    Rzadko, ale dostaje takie polecenie, dlatego, że nie każde pomoce naukowe w ogóle istnieją w sprzedaży.
    Też mam wrażenie, że panuje dobrobyt, ale jak coś bym chciał kupić via Katedrę, zaraz leci śpiewka,że nie ma pieniędzy, pas trzeba na maks zaciskać.
    Innego dnia nie, aż tak leciwy SEM z EDX, który po dorobieniu elektroniki i ulepszeń kosmietyki popracował by jeszcze z 10lat, ale lepiej za DARMO oddać go złomiarzom. Sprawny....

Inna sprawa, nie powie mi nikt, że sprzęt się nie zużywa, jak robię zdalnie na swoim mdo3054, ciężko to rozliczyć, w oscylu rośnie w oczach liczba power ups. Pożyczanie jest średnio wygodne, bo czesto gesto ktos inny tez chce i co 3 dni trzeba rotowac.
    No to dostałem na ten problem HMO1102 z 1 bad pixelem :D
    Podsumowując, są opcje, apps, tools - bajeranckie i nic więcej, ale są bardzo użyteczne jak wg. mnie Zone Trigger, na pewno spory dotykowy ekran nim jest, obsługa myszki, dla mnie kilka formatów zrzutu z ekranu: nie tylko color/gray.
    Ma to wielkie znaczenie jak w swoiej publikacji zawierasz dużo pomiarów, rzadko w pełnym kolorze, z oczywistego powodu, ale czesto gesto all gray nie wystarcza.
    Podobnie import do matematica, do wielu programów też jest ważny.
    W R&S czytam, że można ustawiać np. takie rzeczy jakie są niedostępne u innych, no chyba, że mowa o top of the top.
    Wychodzi po filmach z YT, że RTB2004 jest dobry, ale bez fajerwerków, śmieszy mnie jak producent uznaje opcję rysowania palcem po ekranie jako narzędzie godne uwagi, spoczko można coś wyróżnić, histogramy i 10bit ADC to już są konkrety. Sampling jest słaby 2,5 i to dzielone.
    RTM3000 ma 5GSa/s to już jest wartość, godna uznania za praktyczną, choć także bez szału jeśli dzieli ;)

Dodano po 30 [minuty]:

Nowoczesna technologia w służbie serwisu starego lampowego VINTAGE wzmacniacza ;)
    Pomino, iż sprzęt ten posiada 2 niezależne w pełni funkcjonalne arbitralne generatory funkcjne będące kopią osobnego w pełni funkcjonalnego urzadzenia, tylko zaimplementowane w obudowie scope, uważam, że co osobny przyrząd to osobny ;)
  • Pomocny post
    #13 20070773
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Gdyby Ci się chciało przedzierać przez wątek 126 stron o Rtb2002-rtb2004 Ale z tego co piszesz to potrzebny Ci jest oscyloskop bardziej zaawansowany. Tak a propos mało co go nie kupiłem, dobrze, że w porę ochłonąłem. Teraz tak napaliłem się na Siglenta SDS2000X HD ale na szczęście przechodzi mi powoli.
  • #14 20070783
    neurosurg
    Poziom 9  
    zdziwiony napisał:
    Gdyby Ci się chciało przedzierać przez wątek 126 stron o Rtb2002-rtb2004 Ale z tego co piszesz to potrzebny Ci jest oscyloskop bardziej zaawansowany. Tak a propos mało co go nie kupiłem, dobrze, że w porę ochłonąłem. Teraz tak napaliłem się na Siglenta SDS2000X HD ale na szczęście przechodzi mi powoli.

Czego mało nie kupiłeś RTB2004? i w zamian MSO5000?
    No to gratuluje wyboru. ...
    A co do tego Siglenta same bity nie załatwią sprawy. MDO4000 ma 8bit np. A wymiata.
    Zaś w HMO1102 sprzętowo mam 9bit, a idzie programowo zrobic 16 co idzie odczuć, ok to nie to samo, ale nie jak w SDS1104x-e gdy zmieniam mem-depth,a rożnice widać tylko z max wartości na min, pośrednie tak fancy pancy sobie wklepane w listę....
  • #15 20070794
    zdziwiony
    Poziom 28  
    neurosurg napisał:
    Czego mało nie kupiłeś RTB2004? i w zamian MSO5000?
    Merytorycznie to tak, Rigol ma dużo większą pamięć, a to akurat mi się przydaje. Ma większą częstotliwość próbkowania, to czasami się przydaje i lepiej mieć niż nie mieć. Można go łatwo zhakować do najwyższego modelu. Nie merytorycznie... to mi się zrobiło trochę szkoda kasy, bo jednak ze dwa Rigole wtedy bym za niego kupił.
    neurosurg napisał:
    A co do tego Siglenta same bity nie załatwią sprawy.
    Masz rację, ale nieraz człowiek nie myśli głową tylko emocjami. Szczerze mówiąc, podoba mi się. Jednak jak na razie to świeżynka i nie wiadomo jakie wady ma. Jest jeszcze Siglent SDS6000A ale to już zdecydowanie poza moim zasięgiem, chociaż kusi...
  • #16 20070803
    neurosurg
    Poziom 9  
    Cały Siglent to chyba należy do LeCroy-a, także to nigdy nie będzie marka profesjonalna wg mnie. Bo Kilka osób mówiło to samo, jak rozwijasz liste wartosci parametry i nikt z wielu nie widzi zadnej zmiany, to to nie przypadek,tylko oszustwo, dodatkowo zubozenie funkcji, color-grade, działa jak kameleon (znowu te same sygnały compare to mdo co ma kilka palet i podobna opcje z HMO1102, gdzie, ktoś pracujac nad tym nie mial z tylu glowy ookolejny bajer damy in, a hm jakby tu zrobic prosto uzyteczne narzedzie, zamiast spektrum kolorów GAY tęcza, dał wąskie jaskrawe od bieli przez odcienie żarzenia aż po może wściekły róż fiolet ale działa jak pisze w pomocy, helps to increase mostly value of contrast leading to cath by eye some of glithes jitters etc ;)
    Lubię jak ktoś daje przemyślane rozwiązania.
    Mały ekran w HMO1102. gdy in use na raz kanały i MSO? No problem, Virtual Screen. Klik and you now get a double of screen area, how ? just like uou use smartphone, you are rolling by knob screen. Ok nie ideał, ale rozwiazanie do pomocy, bez przymusu uzycia ;)

Gdy błąd jest w soft pół biedy, błędy w hardware nikomu w takich oscylach nie bedzie sie oplacalo naprawiac, to nie auto ze blad moze zabic ;) i są akcje naprawcze
    Brak możliwości ustawiania głębokości pamięci, programowa opcja niby high resolution znowu z lista enchenced by bits 0.5, 1, 1/5. 2. 2.5, 3 i żadne nie daje nic w oscylu za circa 3k... to są podstawy.
    Inne proste przemiatanie ns generatorze, dajesz 1kHz snuse, potem sweep, time-35ms, start f-1khz, stop f- 50kHz. porownanie ze screenami od producenta PADAKA :(
  • #18 20072840
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    neurosurg napisał:
    Inne proste przemiatanie ns generatorze, dajesz 1kHz snuse, potem sweep, time-35ms, start f-1khz, stop f- 50kHz. porownanie ze screenami od producenta PADAKA

Jesteś pewien, że wiesz, jak używać sprzętu low-cost i jakie są ograniczenia? Bo to, że drogie urządzenia robią mnóstwo rzeczy automagicznie, nie znaczy jeszcze, że te tańsze są kompletnie do kitu. Strasznie dużo u Ciebie tendencyjnego marudzenia i chaosu w wypowiedziach. Czasami warto zrobić step back, wziąć kilka oddechów i sformułować myśli przed napisaniem. Jakiś czas temu pokazywałem screeny z 1104X-E, bo sam się dziwiłem, że nie umie czegoś, co jednak umie. Nie działa to co prawda jak w R&S, Teku czy Keysighcie, ale tam też trzeba widzieć co ustawić, aby zrobić odpowiednie pomiary. Poczytaj sobie ten wątek: https://www.eevblog.com/forum/testgear/siglent-sds1104x-e-in-depth-review/, który pokazuje słabe i mocne strony tego sprzętu oraz to https://www.siglenteu.com//wp-content/uploads...re-Revise-History-and-Update-Instructions.pdf, zanim zaczniesz porównywać instrumenty za 10k USD z takimi za 0;5k USD. Bo za coś tę kasę producent bierze. Jeśli potrzebujesz sprzętu z wyższej półki, to znaczy, że go potrzebujesz i żaden tani oscyloskop go nie zastąpi. Może jedynie przydać się w szczególnych przypadkach, ale nie do całości.
  • #19 20072966
    CosteC
    Poziom 39  
    Dla mnie nie ma sprzętu idealnego czy najlepszego. Jest "najlepszy sprzęt do czegoś" stąd trudno coś powiedzieć o R&S. 16 bit rozdzielczości też ciekawy temat, bo dokładność dalej jakieś 3%, a ekran 64k punktów w pionie też nie ma. Szumy i nielinowość to też nie jest 2^-13 ekranu tylko dużo, dużo więcej. Więc się nie podniecam tyloma bitami, ot taka marketingowa nowość :) najmocniejszy keysight 110GHz pasma też ma 16 bit, ale ENOB przy pełnym paśmie koło 5 bit... 11 bitów szumu umiem sobie wygenerować sobie dużo taniej. Oczywiście Keysight przy zredukowanym paśmie ma efektywnych bitów dużo. Dużo więcej pewnie niż wspomniany R&S tylko ta cena :D
  • #20 20074464
    zdziwiony
    Poziom 28  
    CosteC napisał:
    Jest "najlepszy sprzęt do czegoś" stąd trudno coś powiedzieć o R&S. 16 bit rozdzielczości też ciekawy temat, bo dokładność dalej jakieś 3%, a ekran 64k punktów w pionie też nie ma. Szumy i nielinowość to też nie jest 2^-13 ekranu tylko dużo, dużo więcej. Więc się nie podniecam tyloma bitami, ot taka marketingowa nowość

Przecież nie o to chodzi żeby przebieg był zobrazowany na ekranie o rozdzielczości pionowej 2^16, Tylko żeby można było "złapać" cały przebieg i go ewentualnie powiększyć w interesujących nas miejscach.
    CosteC napisał:
    ...najmocniejszy keysight 110GHz pasma też ma 16 bit, ale...

Jeżeli to ten, to raczej nie ma 16bit.

• #21 20074545
    CosteC
    Poziom 39  
    zdziwiony napisał:
    CosteC napisał:
    Jest "najlepszy sprzęt do czegoś" stąd trudno coś powiedzieć o R&S. 16 bit rozdzielczości też ciekawy temat, bo dokładność dalej jakieś 3%, a ekran 64k punktów w pionie też nie ma. Szumy i nielinowość to też nie jest 2^-13 ekranu tylko dużo, dużo więcej. Więc się nie podniecam tyloma bitami, ot taka marketingowa nowość

Przecież nie o to chodzi żeby przebieg był zobrazowany na ekranie o rozdzielczości pionowej 2^16, Tylko żeby można było "złapać" cały przebieg i go ewentualnie powiększyć w interesujących nas miejscach.

Tak se średnio. Tam nie ma 16 bit dokładności, oczywiście uśrednianie pomaga, ale tam nie ma więcej jak 12-14 bit użytecznych. W dodatku nie zgadza się to z twierdzeniem o próbkowaniu.

zdziwiony napisał:
    CosteC napisał:
    ...najmocniejszy keysight 110GHz pasma też ma 16 bit, ale...

Jeżeli to ten, to raczej nie ma 16bit.

Rohde&Sshwarz RTO2044 ma przetworniki 8 bit, ale może uśrednić dane do 16 bit. Najwyższy model, 5 GSps zrobi to przy 19.5 MHz. Teoretycznie oczywiście bo datasheet mówi, że od 10 kHz do 50 MHz. 14 bit do 100 MHz, Więcej dla 2 kanałów. Nieco to pachnie ekstra obróbką, ale zostawmy to. ENOB przetwornika wynosi 7 bit.

Keysight UXR1104A ma przetworniki 10 bit, jak obetniesz pasmo do 1.7 GHz to masz 16 bit :) Teoretycznie. Datasheet wspomina o 14 bit max, film o 16, ale film jest sprzed 3 lat. Więc technicznie masz rację.
    ENOB 5 bit przy 110 GHz, 9 bit przy 1 GHz i mniej.

Ciekawe jest porównanie poziomu szumu.
    RTO2044 osiąga 0.22 mV przy 2 mV/div (50 Ohm, 1 GHz) Z uśrednianiem lepiej.
    UXR1104A osiąga 0.15 mV przy 4 mV/div przy 13 GHz, 0.5 mV przy 70 GHz, 0.86 mV przy 6.5mV/div (50 Ohm, 1 M nie ma, ale zakres 50 R jest i tak podobny. 5V rms vs 8 Vpp)

Ogólnie porównywanie takie jest totalnie bez sensu :) Nie ta półka, nie te same aplikacje, przepaść technologiczna pod każdym względem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oscyloskopu Rohde & Schwarz RTO2044 oraz porównań z innymi modelami, takimi jak Keysight i Tektronix. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, wskazując na zalety i wady sprzętu. Wspomniano o wysokiej cenie RTO2044, jego zaawansowanych funkcjach, takich jak FFT, oraz o tym, że sprzęt R&S jest często postrzegany jako prestiżowy, ale drogi. Użytkownicy podkreślają znaczenie doboru sprzętu do konkretnych zastosowań oraz porównują różne modele pod kątem ich funkcjonalności i ceny. Wskazano również na problemy z dostępnością sprzętu w instytucjach oraz na różnice w jakości i cenie między markami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA