logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączenie wyjścia przetwornicy 12/230V za pomocą napięcia akumulatora

R-A-W 29 Lip 2022 16:22 1821 27
REKLAMA
  • #1 20121156
    R-A-W
    Poziom 5  
    Witam,

Mam problem do rozwiązania.
    Posiadam zasilanie awaryjne dla wydzielonej części obwodów w rozdzielni domowej.
    Układ jest następujący, wejście 230V zasila przetwornicę SinusPro 2200E, która ładuje akumulator AGM żelowy 12V 100Ah.
    W momencie gdy jest zasilanie w sieci, poza doładowywaniem aku, przetwornica podaje zasilanie na wyjście.
    W momencie zaniku napięcia na wejściu przetwornica działa jak UPS i podaje na wyjście napięcie pobierane z akumulatora.

Dla mnie rozwiązanie wystarczające i się sprawdza.
    Ponieważ obecnie jest jeden akumulator co raczej nie jest dla niego korzystne docelowo przetwornica będzie ładować baterię akumulatorów 3x100Ah połączonych równolegle (przewody 35mm2).

Nie mam jednak zaufania do tej przetwornicy i nie wiem kiedy odłączy mi akumulatory przy pracy w trybie awaryjnym.

Szukam rozwiązania, które przy spadku napięcia na akumulatorach poniżej zadanej wartości (nie wiem jaka wartość ustalić optymalnie) odłączy mi poprzez jakiś np. stycznik odbiorniki na wyjściu przetwornicy. Po powrocie napięcia w sieci energetycznej, przetwornica zacznie ładować akumulatory, napięcie na nich wzrośnie powyżej jakiegoś progu i wtedy układ powinien podłączyć odbiorniki do przetwornicy.

Nie jestem osobą która sama będzie lutować jakieś elementy, aby coś budować bo się nie znam, ale połączyć w całość gotowe elementy to potrafię, tylko musiałbym wiedzieć czego szukać.

Mam prośbę o wskazanie elementów, które mógłbym wykorzystać do realizacji celu zgodnie z moimi założeniami jeśli są prawidłowe, lub wskazanie innych pomysłów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20121197
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3479
    Cytat:
    odłączy mi poprzez jakiś np. stycznik odbiorniki na wyjściu przetwornicy. Po powrocie napięcia w sieci energetycznej, przetwornica zacznie ładować akumulatory, napięcie na nich wzrośnie powyżej jakiegoś progu i wtedy układ powinien podłączyć odbiorniki do przetwornicy.
    To gotowe urządzenia sterujace stycznikami.
    googlle :zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora
    Np.takie:
    https://www.strefakierowcy.pl/75790,stef-pol-zabezpieczenie-akumulatora-est-806-12v-40a.htm
    https://pl.aliexpress.com/i/4000593835195.html
  • #3 20121201
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    R-A-W napisał:
    Nie mam jednak zaufania do tej przetwornicy i nie wiem kiedy odłączy mi akumulatory przy pracy w trybie awaryjnym.
    Może trzeba poszukać takiej której zaufasz i ma ustawiane parametry napięcia odłączenia i ponownego zasilania. Może jakiś UPS?
    R-A-W napisał:
    Szukam rozwiązania, które przy spadku napięcia na akumulatorach poniżej zadanej wartości (nie wiem jaka wartość ustalić optymalnie) odłączy mi poprzez jakiś np. stycznik odbiorniki na wyjściu przetwornicy.
    A przetwornica będzie dalej pracować na biegu jałowym i dalej rozładowuje akumulator aż do swojego punktu odłączenia zasilania.
    R-A-W napisał:
    Po powrocie napięcia w sieci energetycznej, przetwornica zacznie ładować akumulatory, napięcie na nich wzrośnie powyżej jakiegoś progu i wtedy układ powinien podłączyć odbiorniki do przetwornicy.
    A te odbiorniki nie będą w tym czasie już zasilane z sieci energetycznej i ten powrót nie ma znaczenia czy też zasilanie ma czekać na naładowanie akumulatora. W UPS daje się ustawić taki tryb - załącz od razu po powrocie zasilania, załącz z opóźnieniem kilku minut (gdyby przy załączaniu sieci następowały jeszcze wyłączenia - takie mignięcia), poczekaj na naładowanie np 70%.
    Można ewentualnie użyć układu monitorowania/zabezpieczenia akumulatora i z jego wyjścia zasilać stycznik z cewka 12V albo użyć tej funkcji w kontrolerze paneli PV (takim tanim PWM bo samego ładowania z PV nie używany). Zazwyczaj jest to opcja konfigurowalna (napięcie wyłączenia i ponownego włączenia).

Dodano po 7 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora
    Jest wybór gotowch urządzeń.
    A które wytrzyma 200A? - przetwornica 2kW albo 2kVA - nie sprawdzałem dokładnie parametrów.
  • #4 20121205
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Można cewki styczników połączyć z wejściem przetwornicy.
    Będą odłączane odbiorniki i aku nie będzie rozładowywany.
    stachu_l napisał:
    A które wytrzyma 200A? - przetwornica 2kW albo 2kVA - nie sprawdzałem dokładnie parametrów.
    Wtedy trzeba zastosować stycznik wykonawczy sterowany z tych urzadzeń.
    Z cewką na 12V i na duży prąd styków.
  • REKLAMA
  • #5 20121209
    R-A-W
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedzi :)

CYRUS2 napisał:
    Cytat:
    odłączy mi poprzez jakiś np. stycznik odbiorniki na wyjściu przetwornicy. Po powrocie napięcia w sieci energetycznej, przetwornica zacznie ładować akumulatory, napięcie na nich wzrośnie powyżej jakiegoś progu i wtedy układ powinien podłączyć odbiorniki do przetwornicy.
    To gotowe urządzenia sterujace stycznikami.
    googlle :zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora
    Np.takie:
    https://www.strefakierowcy.pl/75790,stef-pol-zabezpieczenie-akumulatora-est-806-12v-40a.htm
    https://pl.aliexpress.com/i/4000593835195.html

Nie o to mi chodzi bo w takim układzie nastąpi całkowite rozłączenie akumulatorów i się nie naładują po powrocie zasilania. Cenę zabezpieczenia dla 130A to już pominę ;)

Dodano po 1 [minuty]:

stachu_l napisał:
    Może trzeba poszukać takiej której zaufasz i ma ustawiane parametry napięcia odłączenia i ponownego zasilania. Może jakiś UPS?

To jest UPS tylko, że podpinasz sam swoje akumulatory.
    https://voltpolska.pl/zasilanie-awaryjne/sinu...200-e-12230v-16002200w-zasilacz-awaryjny.html

Dodano po 6 [minuty]:

stachu_l napisał:
    Można ewentualnie użyć układu monitorowania/zabezpieczenia akumulatora i z jego wyjścia zasilać stycznik z cewka 12V albo użyć tej funkcji w kontrolerze paneli PV (takim tanim PWM bo samego ładowania z PV nie używany). Zazwyczaj jest to opcja konfigurowalna (napięcie wyłączenia i ponownego włączenia).

Tak o takie coś mi chodzi co będzie sterować stycznikiem, ale nie znajduję urządzenia, które mierzy aku i ma jakieś programowalne wyjście. Wiem że na pewno takie coś jest, ale nie znam nazwy. Jak szukam na hasła monitor akumulatora, monitor mocy, miernik akumulatora itp. to dużo rzeczy wychodzi ale nie to co mnie interesuje. Potrzebowałbym najlepiej jakieś nazwy, modelu lub hasła do wyszukiwarki.
  • REKLAMA
  • #6 20121240
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    R-A-W napisał:

Przy 11,5 V i nie trzeba nic kombinować.

Odłącz od sieci i sprawdź w weekend.
  • #7 20121241
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    R-A-W napisał:
    To jest UPS tylko, że podpinasz sam swoje akumulatory.
    Ale nie ma ustawianych parametrów wyłączenia i ponownego włączenia. Ludzie podpinali zewnętrzne, większe, akumulatory do UPS ale czasem może być z tym problem. Jak UPS zbyt inteligentny i próbuje mierzyć pojemność akumulatora to może uznać wynik z błąd jak jest dużo większa od tego do czego został zaprojektowany.
    Może trzeba odpytać producenta przetwornicy o te parametry.
  • #8 20121392
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Napisałem w poście #2 jak zrobić dokładnie to czego chciałeś.
    R-A-W napisał:
    Jedyne co możesz zrobić to tyko odłączenie odbiorników.
    Stycznikiem sterowanym z innego układu kontroli akumulatora - do którego masz zaufanie.
  • #9 20122872
    R-A-W
    Poziom 5  
    anchilos napisał:
    Przy 11,5 V i nie trzeba nic kombinować.

Dzisiaj testowałem.
    Po wyłączeniu UPS zmierzyłem napięcie.
    Wynosiło 11,80V
    Pomiar był około minuty po odcięciu.
    Czy to może oznaczać, że odcina przy 11,50V ???
  • #10 20123136
    CYRUS2
    Poziom 43  
    anchilos napisał:

R-A-W napisał:
    Dzisiaj testowałem.
    Po wyłączeniu UPS zmierzyłem napięcie.
    Wynosiło 11,80V
    Czy to oznancza, że po minucie od zaniku zasilania UPS przestał zasilać odbiorniki ?
  • #11 20123145
    R-A-W
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Nie - oznacza, że tak UPS jest zrobiony na 11,8V

Czyli, że odłącza chyba przy właściwym napięciu, a idąc dalej nie potrzebuje nic samemu kombinować :), tak?

Dzięki za pomoc.
  • #12 20123156
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Gdyby to było 11,5V to czas byłby dłuższy niż 1 minuta.
    Odcięcie zapobiegające uszkodzeniu akumulatora to 10,8V.
    R-A-W napisał:
    Mam problem do rozwiązania.
    Posiadam zasilanie awaryjne dla wydzielonej części obwodów w rozdzielni domowej.
    Jedna minuta podtrzymania wystarczy ?
  • #13 20123185
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    CYRUS2 napisał:

R-A-W napisał:

Chyba miał na myśli że zrobił pomiar minutę po odcięciu.
  • #14 20123233
    R-A-W
    Poziom 5  
    korystor napisał:
    CYRUS2 napisał:

R-A-W napisał:

Chyba miał na myśli że zrobił pomiar minutę po odcięciu.

Tak pomiar napięcia nastąpił w około minutę po odcięciu akumulatorów przez UPS. Jak usłyszałem że UPS piszczy a światło zgasło to czym prędzej zmierzyłem ;)
    Sam UPS pracował sobie kilka godzin. Jakie obciążenie nie wiem bo nie mam jak zmierzyć prądu. Trochę żarówek, jedna lodówka, jedna zamrażarka, telewizor, takie tam jak to w domu. Akumulator OPTI 100Ah kupiony w styczniu 2022.
    Po około 30minutach, napięcie na aku podniosło się do około 11,90V. Po tym czasie zacząłem go wieczorem ładować, jak byłem w piwnicy godzinę temu to się jeszcze rano ładował (prostownik schumacher-spi6). Ładuję nie przez UPS bo szykuje do podłączenia w większy pakiet.

Nie wiem jak szybko aku podnosi napięcie po odcięciu, szacuję więc że napięcie odcięcia to tak jak napisał anchilos 11,5V, tak?

Docelowo podłączę dzisiaj pakiet 3x100Ah, aby na zimę było jak funkcjonować, bo nie wiadomo co to w tym roku będzie. I celem mojego zapytania było zrobienie jakiegoś zabezpieczenia, aby nie żyłować akumulatorów. Jeżeli jednak napięcie odcięcia to 11,50V to raczej nic nie muszę kombinować, prawda?
  • #15 20123297
    anchilos
    Poziom 39  
    R-A-W napisał:
    Ładuję nie przez UPS

Przecież ten UPS ma prostownik 20 A.
    Jest lepszy niż Twój schumacher.
    Spokojnie wystarczy na 3X100 Ah.

Chyba, że masz zamiar naładować wszystkie (3) przed podłączeniem równoległym.
  • #16 20123376
    korystor
    Poziom 19  
    R-A-W napisał:
    bo szykuje do podłączenia w większy pakiet.

Zadał bym jeszcze dodatkowe pytanie w temacie: Czy można od tak połączyć trzy akumulatory równolegle gdy jeden z nich jest bardziej eksploatowany?
    R-A-W napisał:
    Akumulator OPTI 100Ah kupiony w styczniu 2022.
  • #17 20123411
    R-A-W
    Poziom 5  
    Dlatego wszystkie 3 ładuje przed połączeniem tym samym prostownikiem aby doładować do tego samego napięcia.

Zresztą to inny temat.

Pytanie jest takie, czy faktycznie odcina przy 11,50V skoro minutę po odcięciu jest napięcie 11,80V?

Z napięcia 10,50V chyba by tak szybko nie podniosło do 11,80V?
  • #18 20123422
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Tu macie temat z innego działu o eksploatacji aku połączonych równolegle.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3899508.html

R-A-W napisał:
    Trochę żarówek, jedna lodówka, jedna zamrażarka, telewizor, takie tam jak to w domu.
    Przy odbiornikach 3A(pewnie więcej) to 690W mocy.
    Autorze !!!!!!
    690W /12V = 57,5A (+sprawność) to będzie ~70A pobierane z aku.

Autorze !!!!!!
    Określ dokładnie ile mocy przy 230V ma dostraczać zasilanie awaryjne. Przelicz to na prąd pobierany przy 12V.
    Aku 100Ah ≠ 100A *1godz.
  • REKLAMA
  • #19 20123498
    korystor
    Poziom 19  
    R-A-W napisał:
    Z napięcia 10,50V chyba by tak szybko nie podniosło do 11,80V?

Im większe obciążenie akumulatora tym szybciej się rozładuje i zostanie odcięty przez ups ale tym samym potencjał po czasie postoju będzie wyższy. Przy litowo-jon tak mam ale tutaj nie wiem. Moim zdaniem nie zmierzony pomiar w trakcie odcięcia nie daje nam pewności.
    R-A-W napisał:
    akumulator AGM żelowy 12V 100Ah

Myślałem że AGM i żelowe to dwa różne akumulatory.
  • #20 20123537
    R-A-W
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Tu macie temat z innego działu o eksploatacji aku połączonych równolegle.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3899508.html

R-A-W napisał:
    Trochę żarówek, jedna lodówka, jedna zamrażarka, telewizor, takie tam jak to w domu.
    Przy odbiornikach 3A(pewnie więcej) to 690W mocy.
    Autorze !!!!!!
    690W /12V = 57,5A (+sprawność) to będzie ~70A pobierane z aku.

Autorze !!!!!!
    Określ dokładnie ile mocy przy 230V ma dostraczać zasilanie awaryjne. Przelicz to na prąd pobierany przy 12V.
    Aku 100Ah ≠ 100A *1godz.

Cyprus, darujmy sobie te dywagacje. To co było podłączone na czas testu a to czym może być obciążony UPS maksa to dwie równe sprawy.
    Obciążenie jest tak dobrane w wydzielonej sieci, że nie podskoczy wyżej niż to co może dać UPS, czyli 133A, a jeśli nawet to tylko na chwilę kiedy załącza się jakiś silnik lub sprężarka.

Jak policzyć moc i zamienić na ampery to wiem ;)

Może ktoś wskaże odpowiedź na pytanie czy po moim teście mogę przyjąć, że UPS odcina akumulatory przy 11,50V ????
    Lub inaczej czy podane wyniki testu wskazują, na bezpieczne odcięcie akumulatorów?
  • #21 20123564
    anchilos
    Poziom 39  
    R-A-W napisał:
    Może ktoś wskaże odpowiedź na pytanie czy po moim teście mogę przyjąć, że UPS odcina akumulatory przy 11,50V ???

Ja z doświadczenia.

Pytaj na PW.
  • #22 20123565
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7752
    Tu problemem jest bardzo duży prąd rozładowania akumulatorów jak również różne stany faktyczne samych baterii. Nawet jeśli naładujesz wszystkie trzy do równego napięcia to ze względu na zużycie oraz różne Rw i tak popłyną prądy wyrównawcze przy połączeniu równoległym. Jeśli masz w planach dłuższe zasilanie awaryjne w razie np. "blackout'u" to daruj sobie tego typu "ups'y" na 12V. Te urządzenia są budowane pod kątem naprawdę okazyjnego wykorzystania a nie dbałości o jak największą trwałość akumulatora, w skrócie; UPS ma utrzymywać naładowane i gotowe do użycia akumulatory np. rok i dopiero w razie sytuacji awaryjnej podtrzymać te kilka-kilkanaście minut zasilanie. To co zauważyłem przy serwisowaniu UPS; częste zaniki napięcia (kilkanaście razy w miesiącu) "zabijają" akumulatory bardzo szybko dużym prądem rozładowania. Identyczne które musiały zadziałać raz, dwa na rok nawet po pięciu latach miały baterie w dobrej kondycji.
  • #23 20123575
    R-A-W
    Poziom 5  
    Dlatego właśnie robię baterie z 3 akumulatorów aby zmniejszyć prąd, dla każdego z nich.
    Dzisiaj kupiłbym pewnie rozwiązanie na 24V lub 48V, ale ma co mam.
    Swoją drogą w garazu od co najmniej 5lat mam SinusPro 800 z aku 40Ah do otwierania bram i do dzisiaj wszystko działa.

Mam też aku 100Ah z 2019 roku, który działał z SinusPro 1000 (zamieniłem te przetwornice właśnie na te z tematu) i działa nadal ładnie.

Systemu już nie zmienię mam co mam.
  • #24 20123592
    anchilos
    Poziom 39  
    ArturAVS napisał:
    częste zaniki napięcia (kilkanaście razy w miesiącu) "

Gdzie tak się dzieje.
  • #25 20123609
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7752
    anchilos napisał:
    Gdzie tak się dzieje.

Miałem taki przypadek w jednej z firm trochę pod miastem gdzie linia zasilająca n/n (nieizolowana) biegnie przez las i byle większy wiatr czy burza i zasilania nie ma (połamane konary, zwarcia na linii). Komplet nowych akumulatorów wytrzymywał średnio około roku-półtora. W tej chwili mają już agregat+SPZ i jest lepiej (SPZ przełącza zasilanie i startuje agregat w około dwie minuty).
  • #26 20123904
    CYRUS2
    Poziom 43  
    R-A-W napisał:
    Może ktoś wskaże odpowiedź na pytanie czy po moim teście mogę przyjąć, że UPS odcina akumulatory przy 11,50V ?
    Z pomiaru to nie wynika.
    Powinieneś cały czas patrzeć na woltomierz.
    (jednej minuty nie chciało ci się czekać)

Powinieneś mierzyć napięcie na zaciskach UPS - nie na akumulatorze.
  • #27 20124084
    korystor
    Poziom 19  
    CYRUS2 napisał:
    (jednej minuty nie chciało ci się czekać)

Curuś nie o to chodzi, przecież jedna minuta to odstęp czasu od odcięcia do pomiaru. On nie wiedział kiedy odetnie akumulator więc to jest bardziej złożone. Musiał by czekać cały czas przy ups kiedy odetnie lub zainstalować monitoring, ewentualnie jakieś parametry tego UPS przy jakim napięciu odcina.
  • #28 20124449
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Pomiar powinien być bezpośrednio przed odcięciem .
    Po wyłączeniu odbiorników napięcie na aku wzrośnie.
    Jak autorowi nie chce się siedzieć i zapisywać, to nie będzie wiedział.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do monitorowania i odłączania akumulatorów w systemie zasilania awaryjnego, który wykorzystuje przetwornicę SinusPro 2200E do zasilania obwodów domowych. Obecnie system działa na jednym akumulatorze AGM 12V 100Ah, ale planuje podłączyć trzy akumulatory 100Ah równolegle. Istnieje obawa, że przetwornica może nieodpowiednio odłączać akumulatory w trybie awaryjnym. Użytkownicy sugerują zastosowanie urządzeń do monitorowania napięcia akumulatorów, które mogą sterować stycznikami, aby odłączyć obciążenie przy spadku napięcia poniżej określonej wartości. Wskazano również na możliwość użycia UPS z programowalnymi parametrami odłączenia oraz na konieczność monitorowania napięcia na zaciskach UPS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA