logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW passat b6 2.0 TDI 140 BMM - Szarpie - niskie ciśnienie tandem pompy

Boszax 21 Sie 2022 02:43 4776 2
REKLAMA
  • #1 20153309
    Boszax
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Walczę z szarpaniem Passata podczas przyspieszania - po pomiarach ciśnienia pompy w baku (0.3 bara) i pompy tandem (0?? na jałowym 3.5 bara przy 4000 obrotow)postanowiłem je obie wymienić. Pompa w baku nowa ciśnienia nie mierzyłem ale węże twarde przed i za filtrem. Pompę tandem wymieniłem na używkę ale niestety nadal brakuje ciśnienia - na jałowym tylko 0.5bara czyli praktycznie tyle co daje pompa w baku natomiast przy 4000 obrotów 7bar. Ciśnienie wzrosło dwukrotnie ale czemu nadal jest tak niskie na jałowym biegu? Szukam jakiegoś błędu jakiegoś zaworka zwrotnego uszkodzonego aby tylko ominąć wymianę oringow na pompowtryskach. Ogólnie po wymianie pomp jest sporo poprawa teraz szarpanie można nazwać drganiami i czuć że samochód chce jechać ale co z tym ciśnieniem?
  • REKLAMA
  • #2 20153380
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Pompa w baku powinna dawać około 0.5 bara, jak zatkasz wężyk to wzrośnie do około 1 bara.
    Co do ginięcia ciśnienia na tandem pompie to w niej jest regulator. Na powrocie ma być 1 bar więc skoro na króćcu pomiarowym masz zbyt niskie ciśnienie, na drugiej pompie jest to samo to raczej oringi na pompowtryskiwaczach.
    Oleju czasem nie przybywa?
    Kanał który podaje paliwo z tandem pompy jest na dole, powrót jest u góry w głowicy. Nie zawsze musi rosnąć stan oleju bo jak puści ten "malowany" oring to paliwo pójdzie w przelew.
  • #3 20153634
    Boszax
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Robiłem nazwijmy to test opisany w serwisowce do silnika BMP żeby zacisnąć powrót z pompy i obserwować ciśnienie i chyba na początku źle go zainterpretowalem z powodu mojego błędu w tłumaczeniu. Tam jest opisane żeby w przypadku za niskiego ciśnienia na pompie zacisnąć powrót przy obrotach 4000 i obserwować ciśnienie. Ja zrobiłem to na biegu jałowym i zarówno na starej pompie tandem gdzie na jałowym było 0bar jak i tej Boscha gdzie mam teraz 0.5bara ciśnienie wzrastało ponad 6 bar .Na początku odczytałem to jako pozytyw że oringi jeszcze sprawne na pompowtryskach jednak po dokładniejszym tłumaczeniu jest chyba zupełnie odwrotnie. Taki wynik świadczy właśnie o ucieczce ciśnienia na pompowtryskach. Ktoś już testował tą metodę?
REKLAMA